Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Το Ασφαλιστικό στο τραπέζι της συνάντησης με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για το νέο «χαράτσι» που επιφυλάσσει στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους με το μέτρο της υποχρεωτικής μετάταξης χιλιάδων από αυτούς σε ασφαλιστική κατηγορία του ΤΕΒΕ ενώ παράλληλα οι αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις τις κρατάνε καθηλωμένες στα επίπεδα της πείνας, εξέφρασαν χτες οι ΕΒΕ που συναντήθηκαν με το διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Κ. Κόντο. Οι ΕΒΕ, με επικεφαλής το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση των υπηρεσιών και των συντάξεων, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πολιτική υλοποιώντας ντιρεκτίβες της ΕΕ έχει δρομολογήσει, με μια σειρά μέτρων και νόμων, σε κατάρρευση το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, αφαιρώντας σταδιακά κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Ως χαρακτηριστικό στοιχείο της υποβάθμισης των παροχών του ΤΕΒΕ κατήγγειλαν οι ΕΒΕ την παύση των συμβάσεων του Ταμείου με 264 γιατρούς σε όλη τη χώρα.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Φέτσης, οι εξελίξεις στον Οργανισμό και συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον των συντάξεων και των παροχών Υγείας. «Το Ταμείο εμφανίζεται εύρωστο λόγω της υποβάθμισης των παροχών», υπογράμμισε. Ο ίδιος απέδωσε ευθύνες και στη διοίκηση του ΟΑΕΕ για τη στάση που κρατάει απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ευθυγράμμιση με αυτές. Ολα αυτά τα χρόνια που η επιχορήγηση του κράτους μειώνεται όλο και περισσότερο, τόνισε ο Δ. Φέτσης, το ΔΣ του ΤΕΒΕ αν και διαμαρτυρήθηκε προσανατολίστηκε στο να προσπαθεί να κλείσει την «τρύπα» αναζητώντας έσοδα από εύκολες πηγές, όπως είναι οι ασφαλισμένοι. Ζήτησε, επίσης, από τους εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΑΕΕ να πάρουν θέση για το γεγονός ότι οι αυξήσεις που επιβάλλονται στις εισφορές είναι πολλαπλάσιες του πληθωρισμού. Τη στιγμή, είπε, που ο πληθωρισμός είναι 3% η αύξηση των εισφορών από τη μετάταξη κλάσης φτάνει το 32% και η αύξηση των εισφορών συνολικά για όλες τις κλάσεις φτάνει το 8%-10%. Η διοίκηση, όμως, του Οργανισμού δεν είχε ικανοποιητικές απαντήσεις.

Διάσταση απόψεων σημειώθηκε και στο θέμα της αύξησης των κλάσεων και της υποχρεωτικής μετάταξης με ταυτόχρονη υπέρογκη αύξηση των εισφορών, για την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα ζητάει να καταργηθεί. Ουσιαστικά η απάντηση του Κ. Κόντου ήταν αρνητική, κάνοντας σαφές ότι η απόφαση για υλοποίηση του μέτρου είναι τελεσίδικη.

Μεταξύ των άλλων τους επαγγελματοβιοτέχνες στη χτεσινή συνάντηση απασχόλησε το χρέος των 142 δισ. δρχ. του κράτους από το θεσμοθετημένο πόρο για τα Ταμεία που χρεωστάει στο ΤΕΒΕ. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αντίθεση του κινήματος σε μια ρύθμιση σαν αυτή που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΕΕ, που προβλέπει την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού σε δόσεις και με τη μορφή ομολόγων, γιατί, όπως τόνισαν, πρόκειται για χρήματα που έπρεπε από χρόνια να έχουν καταβληθεί. Μεταξύ άλλων έγινε εκτενής αναφορά στο ΠΔ για τη «νομοθεσία για την ασφάλιση και τις παροχές του ΟΑΕΕ». Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο σχετικό υπόμνημα που υπέβαλαν οι ΕΒΕ, δεν αναφέρεται ρητά το ποσοστό με το οποίο δεσμεύεται το κράτος να επιχορηγήσει το Ταμείο, προωθείται η ραγδαία αύξηση των ασφαλίστρων, διατηρεί αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν προβλέπει αποζημίωση ασθένειας, ατυχήματος και άδεια τοκετού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ