Την Κυριακή έγινε η διεθνής πρεμιέρα της ταινίας και το «κινηματογραφικό τραγούδι» παίρνει το δρόμο για τις αίθουσες από την Πέμπτη 27 Οκτώβρη
O Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι, με «πίστη και εκπαίδευση μαρξιστική - λενινιστική» (όπως ο ίδιος λέει) επιβεβαιώνοντας ότι «η καλλιέργεια είναι ελευθερία», δημιούργησε μια ταινία για παιδιά και ενήλικες, επιτυγχάνοντας κάτι σπάνιο. Τη δυνατότητα να αφορά και να συγκινεί μικρούς και μεγάλους, καθώς στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μπορούν να δουν μαζί μια ταινία, στις οποίες επικρατεί η βία, οι φόνοι και η τρομοκρατία. Την επιτυχία της ταινίας που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, την Κυριακή το μεσημέρι, στο «Αττικόν», την έβλεπες όχι μόνο στο χειροκρότημα, αλλά στα δάκρυα συγκίνησης των ενηλίκων, που δεν ντρέπονταν να τα δείξουν όταν τα φώτα άναψαν. Την έβλεπες στα χαμόγελα των παιδιών, μέσα στα οποία καθρεφτιζόταν η ανάγκη για ειρήνη, αγάπη, σεβασμό στα όνειρά τους.
Την εκδήλωση της προβολής άνοιξε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης εκ μέρους της «New Star» (που έχει αναλάβει την προώθηση της ταινίας στην Ελλάδα), ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παρουσία της την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και από μέρους των Κουβανών ευχαρίστησε «το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό». Στη συνέχεια ένας Κουβανός μουσικός με την κιθάρα του μαζί με τα δύο παιδιά - πρωταγωνιστές της ταινίας, την Ταραού Μπόρσε (Μαλού) και τον Μίλο Αβιλα (Χορχίτο) έντυσαν μουσικά την εκδήλωση με κουβανέζικα τραγούδια και το πασίγνωστο «Γουαχίρα Γουανταναμέρα». Και έπειτα ο «λόγος» δόθηκε στην υπέροχη, από κάθε άποψη ταινία, που ενίσχυσε, με τα πολλαπλά μηνύματά της, την αισιοδοξία όλων μας.
Στο τέλος της ταινίας βγαίνοντας από την αίθουσα νιώθαμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον σκηνοθέτη και όλους τους συντελεστές και ερμηνευτές της ταινίας, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, που με την εκπληκτική ερμηνεία τους μεταφέρουν πάνω απ' όλα την αγάπη τους για την πατρίδα τους... «Για μας η Κούβα» - είπε ο «Χορχίτο» - «είναι η κούνια μας»!
Στο φόντο της πρόσφατης ζημιάς του αγάλματος στη Γόρτυνα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή αλλά και των διαχρονικών «ανοιχτών» ζητημάτων μεταξύ των ξένων αρχαιολογικών-ανασκαφικών σχολών και του ελληνικού κράτους ξεκινά η αναμενόμενη, από παλαιότερες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, έκθεση για την ανασκαφική δραστηριότητα των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, από 2/11 έως 8/1/2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Ξένα Αρχαιολογικά Ιδρύματα στην Ελλάδα - 160 Χρόνια Συνεργασίας για τον Πολιτισμό μας».
Μέσα από υλικό, όπως, χάρτες, φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία και δράση των 17 ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Επίσης, θα παρουσιάζονται 74 έργα από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, ευρήματα των ξένων ιδρυμάτων από τις εξής ανασκαφές: Αρχαία Αγορά Αθηνών, Κόρινθος (Αμερικανική Σχολή), Τορώνη Χαλκιδικής(Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο), Θορικό Λαυρίου (Βελγική Σχολή), Λευκαντί, Μενελαίο Σπάρτης, Κουφόβουνο Λακωνίας, Κνωσός (Βρετανική Σχολή), Αργος, Δελφοί, Θάσος, Μάλια Κρήτης (Γαλλική Σχολή), Ερέτρια (Ελβετική Σχολή), Λιμάνι της Ζέας, Χαλκίδα Αιτωλίας, αρχαία Καλυδώνα (Ινστιτούτο της Δανίας), Αργιλος, Κάστρο Μυτιλήνης, υποβρύχια έρευνα στον Αθω (Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο), Λήμνος, Γόρτυνα, Φαιστός (Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή), Ολυμπία, Τύρινθα, Κεραμεικός (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο), Θεισόα - Λάβδα Αρκαδίας, Νέα Αλως Μαγνησίας, Γεράκι Λακωνίας (Ολλανδικό Ινστιτούτο), Ασέα Αρκαδίας, Πύργος (Σουηδικό Ινστιτούτο), Τεγέα (Νορβηγικό Ινστιτούτο), Αρέθουσα Θεσσαλονίκης (Φινλανδικό Ινστιτούτο).
Στο πλαίσιο της έκθεσης το ΥΠΠΟ θα διοργανώσει και σχετική ημερίδα στις 30 του Νοέμβρη.
Eurokinissi |
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τα Μουσικά Σύνολα «αναξιοποίητο θησαυρό», που «για χρόνια τον είχαν στην άκρη» και αναφέρθηκε στο «οριστικό σχέδιο δράσης προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν». Σχετικά με το ακανθώδες θέμα του εργασιακού καθεστώτος είπε ότι τα μέλη των Συνόλων βρίσκονται «σε φάση μονιμοποίησης» (έχουν κατατεθεί αιτήσεις μονιμοποίησης στον ΑΣΕΠ) και ότι «στόχος της ΕΡΤ είναι η αποκλειστική απασχόλησή τους μέσω ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου». Οσον αφορά στον προγραμματισμό, τη φετινή περίοδο τα Σύνολα αναμένεται να δώσουν 90 συναυλίες, έναντι 48 την περσινή περίοδο, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι παραγωγές της ΕΡΤ. Η αυλαία ανοίγει σήμερα, με τη συναυλία που θα δώσουν και τα τρία Σύνολα μαζί, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση των Νίκου Χριστοδούλου, Ανδρέα Πυλαρινού και Αντώνη Κοντογεωργίου, με ερμηνευτές την Φωτεινή Δάρρα και τον Μάριο Φραγκούλη. Ξεχωριστό βάρος, εξάλλου, δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Μουσικών Συνόλων, τα οποία φέτος πρόκειται να παρακολουθήσουν 500 σχολεία.
Μετά την προβολή της ταινίας, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Νομίζω ότι έχει μια διπλή αξία η ταινία. Πέρα από τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, το πιο σημαντικό είναι ότι δείχνει να τα προβάλλουν αυτά και οι νεότερες γενιές, οι νέοι άνθρωποι. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της ταινίας. Τα παιδιά είναι καλύτερα από τους γονείς τους».
Αλλά και πριν την έναρξη της προβολής, η Αλέκα Παπαρήγα συνομίλησε με τον σκηνοθέτη, ο οποίος ομολόγησε το όνειρό του να έρθει στην Ελλάδα, αλλά και την έκπληξή του για την αγάπη και τη φιλοξενία. «Ανακαλύψαμε - είπε - ότι οι δύο λαοί μοιάζουν πολύ. Ειλικρινά αισθανόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε αν βρισκόμαστε στην Κούβα ή στην Ελλάδα».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε στον σκηνοθέτη ότι «στη χώρα μας υπάρχει ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα. Εχει μεγάλο κύρος η Κούβα, όχι απλώς σαν μια χώρα με έναν όμορφο λαό, αλλά και σαν μια χώρα που παλεύει σε δύσκολες συνθήκες».