ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Εδωσαν εντολή κατασχέσεων χωραφιών!

Πρωτοφανής μεθόδευση της κυβέρνησης ενάντια σε αγρότες που μετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις

Μετά την ποινικοποίηση της αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων των αγροτών και το στήσιμο των σε βάρους τους δικών, η κυβέρνηση απειλεί σήμερα τους αγρότες ακόμα και με κατάσχεση των χωραφιών τους

ICON

Μετά την ποινικοποίηση της αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων των αγροτών και το στήσιμο των σε βάρους τους δικών, η κυβέρνηση απειλεί σήμερα τους αγρότες ακόμα και με κατάσχεση των χωραφιών τους
Σε κατασχέσεις χωραφιών από αγρότες που μετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις επιδίδεται η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιστών της αγροτιάς που ξεκίνησε πριν χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο διευθυντής της ΔΟΥ Τρικάλων εξέδωσε έγγραφη παραγγελία για την κατάσχεση και, ήδη, μπαίνει σε διαδικασία πλειστηριασμού το χωράφι ενός αγρότη από το χωριό Ζάρκο του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, επειδή δεν πλήρωσε το ποσό της ποινής που του επέβαλε το «αγροτοδικείο», ύψους 403,88 ευρώ! Το χωράφι που κατάσχεται είναι 15,200 στρέμματα και σύμφωνα με την εκτίμηση των μαρτύρων, οι οποίοι προσελήφθησαν από τον Δικαστικό Επιμελητή του Πρωτοδικείου Τρικάλων, η αξία του ανέρχεται στα 24.000 ευρώ, ενώ ως πρώτη προσφορά στον πλειστηριασμό ορίστηκε το ποσό των 12.000 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος αγρότης είχε πάρει μέρος σε αγροτική κινητοποίηση το 2000 και από το Εφετείο Λάρισας καταδικάστηκε να πληρώσει το ποσό των 220,10 ευρώ. Σ' αυτό το αρχικό ποσό προστέθηκαν άλλα 183,78 ευρώ, πρόστιμο για την καθυστέρηση να πληρώσει την ποινή του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κι άλλοι αγρότες, που είχαν καταδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο, δεν πλήρωσαν τη χρηματική ποινή και κινδυνεύουν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Ανάμεσά τους και ο Σπ. Τσιοτινός, στέλεχος της ΠΑΣΥ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος έχει υποστεί πάρα πολλές δίκες και καταδίκες για τη συμμετοχή του στους αγώνες της αγροτιάς. Τις χρηματικές ποινές για δύο απ' αυτές τις καταδίκες δεν τις πλήρωσε και του έχει σταλεί από τη ΔΟΥ Τρικάλων ατομική ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία με τις συνεχείς προσαυξήσεις, που επιβάλλονται κάθε μήνα καθυστέρησης της πληρωμής, είχαν φτάσει, μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, στα 1.123 ευρώ. Να επισημάνουμε ότι στον Σπ. Τσιοτινό έχουν επιβληθεί κι άλλες μεγάλες χρηματικές ποινές, σε μια προσπάθεια να εξοντωθεί οικονομικά και να τιμωρηθεί για την επιμονή του να μετέχει ενεργά και πρωταγωνιστικά στους αγροτικούς αγώνες.

Η Εκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης που συντάχτηκε μετά την παραγγελία του διευθυντή της ΔΟΥ Τρικάλων
Η Εκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης που συντάχτηκε μετά την παραγγελία του διευθυντή της ΔΟΥ Τρικάλων
Η απόφαση της ΔΟΥ Τρικάλων να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από αγωνιστές του αγροτικού κινήματος είναι προφανές ότι εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική τακτική τρομοκράτησης των αγροτών, οι οποίοι αντιμάχονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν με συνέπεια και ζήλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι έρχεται ν' αποδείξει ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί και σ' αυτό το θέμα την τακτική των προκατόχων της κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να διαψεύσει, εμπράκτως, τις υποσχέσεις της ΝΔ η οποία, ως αντιπολίτευση, διακήρυττε πως θα σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται για το ψωμί και το δίκιο τους.

Κι αφού είδαν οι κυβερνώντες ότι οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται και συνεχίζουν τον αγώνα, επιχειρούν μέσω των δικαστηρίων και της εφορίας, να τους εξοντώσουν οικονομικά, για να τους εξαναγκάσουν να σταματήσουν την πάλη τους. Ξέρει η κυβέρνηση ότι πολλοί από τους αγρότες που καταδικάζονται δεν έχουν να πληρώσουν στο δικαστήριο - κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν θεωρώντας άδικη και κατευθυνόμενη την καταδίκη τους - κι επομένως θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να τους πάρουν τα χωράφια. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων, στέλνοντας σαν «πρόβατα επί σφαγήν» στα αγροτοδικεία εκατοντάδες αγωνιστές της αγροτιάς, θεωρώντας ότι με τη δικαστική τρομοκρατία θα «σβήσει» το αγωνιστικό αγροτικό φρόνημα. Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι με τις κατασχέσεις περιουσιών θα προχωρήσει, πιο γρήγορα, στην επίτευξη του «κεντρικού στόχου» της, που είναι το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - νεοτσιφλικάδων.

Θα πρέπει, όμως, ν' αντιληφθούν και οι νέοι κυβερνώντες - όπως το αντιλήφθηκαν, με δραματικό γι' αυτούς τρόπο, οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ - ότι ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να «γονατίσει» και να παραδοθεί στην εξολοθρευτική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν, πλέον, αντιληφθεί πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να μπορούν να κρατήσουν τα χωράφια τους και παραμείνουν στον τόπο τους. Κι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι για να 'ναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους χρειάζεται να γίνει πιο μαζικός, πιο δυναμικός, με ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική. Εχουν, δηλαδή, καταλάβει ότι αν δε «φύγουν από τη μέση» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν δεν απεμπλακεί η αγροτική οικονομία της χώρας μας από τα «δόκανα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι αν δεν αναδειχτεί η Λαϊκή Εξουσία, που θα εφαρμόσει μια άλλη αγροτική πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες.

Αυτή η συνειδητοποίηση είναι σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει σε νέους αγώνες και, ήδη, στα Τρίκαλα, όπως σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία, το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις...


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συντονίζουν τη δράση τους οι μικρομεσαίοι αγρότες

Επαρχιακές συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης σε χωριά, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με στόχο την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 του Νοέμβρη, στην Αθήνα, απευθύνοντας κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να δώσουν το «παρών» τους ώστε να στείλουν μήνυμα κοινής πάλης κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής, διαδηλώνοντας μαζί με τους εργαζόμενους.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ - οι Γ. Πατάκης, πρόεδρος, Χ. Αρχοντής, γραμματέας, Ν. Ζαμπούκας και Μπ. Μπακούλας - ανακοινώθηκε ότι οι επαρχιακές συσκέψεις ξεκινούν στις 15 του Νοέμβρη από τα Φάρσαλα και καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες προκειμένου να συζητήσουν και ν' αποφασίσουν για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους. Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν, στη συνέχεια, σε Αγιά, Τύρναβο και Ελασσόνα. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός από την οργάνωση του αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πειθήνια η κυβέρνηση της ΝΔ και γίνεται ακόμα χειρότερη με την αναθεωρημένη ΚΑΠ, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμά τους και στη δημιουργία των μεγαλοαγροτών - νεοτσιφλικάδων. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι στις νέες κινητοποιήσεις θα τεθούν και οι διεκδικήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων που, και φέτος, αντιμετωπίζουν τ' αγροτικά προϊόντα.

Υπενθυμίζουμε ότι και στα Τρίκαλα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» αποφάσισε τη διοργάνωση κινητοποίησης, με αγροτικά μηχανήματα, στις 28 του Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων καθώς και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Ανάλογες θα ληφθούν και στο Νομό Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ