ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Στροφή στη μόρφωση

To Κόμμα με τις Θέσεις της ΚΕ, για τη νεολαία και τη βοήθεια προς την ΚΝΕ, κάνει ένα σημαντικό βήμα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ουσιαστικότερης συμβολής για το αποφασιστικό δυνάμωμα του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Νεολαία, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να ανατραπούν ριζικά οι συσχετισμοί υπέρ των δυνάμεων του σοσιαλισμού.

Είναι γεγονός ότι από το Κόμμα (με τις εξελίξεις του '89-'91, αλλά και νωρίτερα με την κρίση στην ΚΝΕ) λείπει μια ολόκληρη γενιά. Είναι επίσης γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των κομματικών δυνάμεων βρίσκονται εκτός της παραγωγικής διαδικασίας (συνταξιούχοι, άνεργοι κλπ.) και κατ' επέκταση έχουν μειωμένη δυνατότητα παρακολούθησης και ανάλυσης των καθημερινών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων. Πρέπει λοιπόν πάση θυσία αυτά τα συγκριτικά μειονεκτήματα να εξαλειφθούν και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ανανέωση των γραμμών μας με δυνάμεις από τη Νεολαία που ναι μεν θα είναι σχετικά άπειρες πολιτικά, θα πρέπει να έχουν όμως πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά το γενικότερό τους επίπεδο (μόρφωση, δεξιότητες, επαφή με τις πλατύτερες μάζες, αφομοιωτική ικανότητα κλπ.), έτσι ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη των γραμμών του Κόμματος.

Στις Θέσεις της ΚΕ για τη δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, το κομμάτι της παιδείας και της μόρφωσης γενικότερα καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος. Η ενασχόληση αυτή διαπερνά όλο το κείμενο και είναι πολύ χαρακτηριστικές ορισμένες φράσεις όπως: «Να υπάρχει ενδιαφέρον και βοήθεια στο πώς τα νεαρά μέλη της ΚΝΕ ανταποκρίνονται στα καθήκοντα της μόρφωσης, πώς δίνουν την προσωπική τους μάχη με τα αντικειμενικά εμπόδια που συναντούν καθημερινά στη ζωή. Τα μέλη της ΚΝΕ στο βαθμό που ανταποκρίνονται στο σύνθημα ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, θα αποκτούν ικανότητες, δυνατότητες,...», Θέση 20 σελίδα 27. Ακόμη στις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο: «... Να επεξεργαστεί σχέδιο για την ιδεολογικοπολιτική μόρφωση των στελεχών της ΚΝΕ, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό μορφωτικό ρεύμα που να διαπερνά την εσωτερική λειτουργία της ΚΝΕ, με θετικό αντίκτυπο και επίδραση στους νεολαιίστικους χώρους» Θέση 31 σελ. 50.

Γιατί όμως μέχρι σήμερα παρ' όλα τα σημαντικά βήματα που έγιναν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την εφαρμογή στην πράξη των πιο πάνω κατευθύνσεων;

Υπάρχουν κρίσιμα ζητούμενα, η λύση των οποίων θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην υλοποίηση των πιο πάνω κατευθύνσεων;

Κατά τη γνώμη μου ένα μέρος της λύσης του προβλήματος βρίσκεται στον αναπροσανατολισμό της δουλιάς όλων των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων (ειδικά αυτών που βρίσκονται στους χώρους της εκπαίδευσης) προς την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, τον προσανατολισμό, τη μέθοδο και το περιεχόμενό της. Χωρίς να υποτιμάται κανένα άλλο κομματικό καθήκον και χωρίς να ξεχνάμε ότι οι δυνάμεις μας δεν πρέπει να γίνουν λέσχη συζητήσεων, πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτικής και ιδεολογικής μας δουλιάς να το περάσουμε μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι όπως στην πράξη μέχρι τώρα γίνεται, παράλληλα με αυτήν. Αυτή η στροφή, στο βαθμό που είναι μόνιμη και σταθερή, θα εξασφαλίζει στη δράση μας μια ποιότητα και θα βοηθά, να δένουμε και να κάνουμε κατανοητή στις πλατύτερες μάζες του λαού και της νεολαίας την πολιτική μας πρόταση. Γιατί πιο εύκολα αντιλαμβάνεται και πείθεται κανείς για την ανάγκη διεκδίκησης της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία όταν μέσα από την οργανωμένη παρέμβαση στο μάθημα αναδεικνύεται ο αναχρονισμός και η διαστρέβλωση που επικρατεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα, όταν προβάλλουμε τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής που δεν περνάνε από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Πιο πειστικά και χειροπιαστά αποκαλύπτουμε τη σχέση των προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού, όταν αποκαλύπτουμε ότι π.χ. δεν υπάρχει τίποτα στα προγράμματα σπουδών των οικονομικών σχολών που να βοηθάει στην οικονομική και λογιστική οργάνωση και την πιστωτική υποστήριξη των ΜΜΕ και των παραγωγικών συνεταιρισμών που αποτελεί και την πρότασή μας. Ενώ, αντίθετα, υπάρχουν ένα σωρό οικονομικά και πιστωτικά εργαλεία που βοηθούν στη στήριξη και γιγάντωση των επενδύσεων των ιδιωτικών επιχειρήσεων ακόμη και αυτών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αρκεί το κεφάλαιο να μυριστεί ότι στο μέλλον μπορεί να έχει «φαΐ». Αντί να διδάσκονται οι φοιτητές της διοίκησης των επιχειρήσεων μαθήματα για την προστασία και τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διδάσκονται για το πώς με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα πετυχαίνουν τη μέγιστη απόδοση στο δοσμένο χρόνο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στον παράγοντα άνθρωπο κλπ.

Ετσι με αυτό τον τρόπο θα αφομοιώνουν καλύτερα οι δυνάμεις μας τη μαρξιστική λογική & άποψη πάνω στο αντικείμενό τους θα βαθαίνουν περισσότερο στη θεωρία και κυρίως μπορούν να μεταφέρουν την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση πάνω στη λογική και στα πραγματικά επιχειρήματα (εκεί που κατά τεκμήριο είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι), μακριά δηλαδή από ψευτο-διλήμματα και ψευδαισθήσεις, έτσι ώστε να είναι πιο κατανοητές οι ιδέες μας και η πολιτική μας. Με τον τρόπο αυτό «επενδύουμε βαθύτερα» και πιο εύκολα μπορούν να προχωρήσουν και οι συμμαχίες με την εργατική τάξη και τα άλλα κοινωνικά στρώματα, γιατί θα έρχεται συνεχώς στην επιφάνεια, πρακτικά, η ανάγκη για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και όχι της πλουτοκρατίας. Με τον ίδιο τρόπο οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να ανεβάζουν καθημερινά τον παιδαγωγικό τους ρόλο και να είναι όλο και πιο έντονα τα αιτήματα για την αναβάθμιση των σπουδών και την αλλαγή του προσανατολισμού τους μαζί με αυτά για τους μισθούς και τα άλλα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα.

Μια τέτοια στροφή στο περιεχόμενο της δουλιάς μας όμως, απαιτεί το σπάσιμο μιας «κατεστημένης» νοοτροπίας στις δυνάμεις μας από τα πάνω μέχρι τα κάτω. Απαιτεί ριζική αναπροσαρμογή των δεικτών με τους οποίους μετριούνται τα αποτελέσματά της. Δεν μπορεί κάτω από την καθημερινή πίεση για τα τρέχοντα καθήκοντα να μην επιμένουμε στο άνοιγμα της δουλιάς με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσφερθεί βοήθεια σε όλη την κλίμακα της οργάνωσης και θεωρητική και πρακτική, η οποία θα εμπλουτίζεται μέσα από τη δράση των δυνάμεών μας στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μια τέτοια βοήθεια μπορεί να ξεκινάει π.χ. από το πώς μια μαθητική ΟΒ θα προετοιμαστεί για να παρέμβει στο μάθημα της ιστορίας, πράγμα που προϋποθέτει νωρίτερα να κάνει το μάθημα, να σχεδιαστεί η παρέμβαση και μετά από αυτήν να συζητηθούν τα αποτελέσματά της και τα περιθώρια βελτίωσης για την επόμενη παρέμβαση κλπ. Μέχρι και την επεξεργασία ειδικών αντιμαθημάτων για συγκεκριμένα κομμάτια μαθημάτων, ή και την ολοκληρωμένη διατύπωση ενός διαφορετικού προγράμματος σπουδών και τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Μορφές και τρόποι μπορούν να βρεθούν πάρα πολλοί. Ακόμη περισσότερους μπορεί να αναδείξει η ίδια η ζωή μέσα από την προσπάθεια των δυνάμεών μας. To βασικό είναι να επιμείνουμε στην κατεύθυνση και να είναι ένας από τους βασικούς δείκτες, για να μετράμε το ανέβασμα της ποιότητας της δουλιάς μας. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί η αγάπη για τη γνώση, η προσπάθεια για την «ολοκληρωμένη κατάκτηση της αλήθειας». Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώνονται οι δυνάμεις μας, θα αποκτούν πειθαρχία, θα μαθαίνουν να υποτάσσουν το μερικό στο συνολικό και αφού θα δρουν σε συγκεκριμένο χώρο θα μαθαίνουν να μετρούν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της δουλιάς τους και τις αδυναμίες τους. Ακόμη ένας τέτοιος γενικός προσανατολισμός στη δράση της οργάνωσης θα εξασφαλίσει πιο εύκολα μια γενικότερη προβολή για τις δυνάμεις μας στον κάθε συγκεκριμένο χώρο, αφού όλοι προσέχουν και επηρεάζονται από αυτούς που κατέχουν τη γνώση και τις «απαντήσεις».

Τέλος και επιγραμματικά (λόγω χώρου) κανείς δεν μπορεί να κερδηθεί σταθερά και μόνιμα με τις δυνάμεις του σοσιαλισμού εάν δεν «αποκατασταθεί» η αίγλη, η αναγκαιότητα και η ρεαλιστικότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων και ειδικά των νέων. Και εδώ έχουμε πολλά να κάνουμε και κυρίως να απαντήσουμε πειστικά, γιατί(!!) αυτή τη φορά τα πράγματα θα γίνουν αλλιώς και δε θα έχουμε προβλήματα, ανατροπές και απογοητεύσεις.

Ντόγκας Γιώργος

Θεσσαλονίκη

Να ξεθαμπώσει ο ορίζοντας

Πρόβλημα κυρίαρχο, η νόθευση και εκμετάλλευση της Αριστεράς και του σοσιαλισμού. Πρέπει να ξεθαμπώσει ο πολιτικός ορίζοντας της νεολαίας. Αριστεροί και σοσιαλιστές, μόνο όταν λένε τ' όνομά τους χωρίς νοθεία και υποκρισία, αποτελούν φυσικά στηρίγματα περιφρούρησης του ΚΚΕ, πολιτικού κόμματος της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευομένων στρωμάτων του λαού. Ολοι μαζί ενωμένοι αγωνίζονται, συγκροτούν και δυναμώνουνε το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης, που αντιστέκεται, αντεπιτίθεται στις αντιλαϊκές επεξεργασίες, μεθόδους και επιθέσεις των πολιτικών αντιπάλων του. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί πολιτικά και υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντα όλων των οικονομικά αδυνάτων που καταπιέζονται από την αστική άρχουσα τάξη και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα εάν στις μέχρι σήμερα συνθήκες του καπιταλισμού, η συντριπτική πλειοψηφία δεν εκφράστηκε με ψήφους για λογαριασμό του. Η δικτατορία στην οικονομία, το πνίξιμο έως και αποκλεισμός δημοσιοποίησης από τα ΜΜΕ της φωνής του ΚΚΕ, ακόμα και των Συνεδρίων του, η πολυποίκιλη εκμετάλλευση, τρομοκρατία, τα ψέματα και ο εμπαιγμός, σημειώνονται σαν κύριο καπιταλιστικό θεμέλιωμα αστικής πολιτικής, ανελεύθερης και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, που δημιουργούν σκηνικό διαμόρφωσης συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα από μειοψηφίες να ξεφουντώνουνε νοθευμένες πλειοψηφίες, κάλπικες κυβερνήσεις και αντιλαϊκά νομοθετήματα. Αρχουσα τάξη, κεφαλαιούχοι, εκμεταλλευτές και τα πολιτικά στηρίγματά τους, τα ξέρουνε αυτά. Οι εκμεταλλευόμενοι στο σύνολό τους πότε θα τα μάθουνε για να μην ενισχύουνε και να μην υποτάσσονται στις άδικες και απάνθρωπες πολιτικές της μειοψηφίας των κεφαλαιούχων, που εκπροσωπούν οι αστοί πολιτικοί;

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι έξω και πέρα από τον συσπειρωμένο προοδευτικό κόσμο του Μετώπου, υπάρχουνε και άλλες δυνάμεις που έχουνε στο ενεργητικό τους κατακτήσεις αριστεροσοσιαλιστικές. Ομως κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το γεγονός ότι, όσον οι κατακτήσεις αυτές θα βρίσκονται έξω και πέραν δεν μπορούνε να αξιοποιηθούν και να γίνουν αποδοτικές προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού, σύμφωνα με τους λόγους της γέννησής τους, τα ιδανικά και τους στόχους τους. Γιατί σφυροκοπούνται και παραμορφώνονται τόσο από τις νοθευμένες αριστεροσοσιαλιστικές πολιτικές, όσο και από τις ανοιχτά υποταγμένες στους ξένους αφέντες, τις οποίες - δεν πρέπει να ξεχνιέται - ότι οι σήμερα νοθευμένες τις αντιπάλευαν την εποχή που απόκτησαν τις κατακτήσεις - και απόκτησαν τις κατακτήσεις ακριβώς επειδή τις αντιπάλευαν - γιατί τότε μάχονταν από τη θέση γνήσιας και αθώας Αριστεράς ΕΑΜικής Αντιφασιστικής, Αντικαπιταλιστικής, Αντιιμπεριαλιστικής. Οτι υπάρχει ακόμα ο ίδιος καπιταλισμός αξιοποιημένος ιμπεριαλιστικά, μονοπωλιακά και φασιστικά, απλώς μασκαρεμένος δημοκρατικά. Οτι ο ολοκληρωτικά στο πλευρό του λαού - και όχι μισό μισό κύριε Αλαβάνε - κατά μέτωπο αγώνας των λαϊκών κινημάτων εναντίον της αφηνιασμένης αμερικανοΝΑΤΟικής Σκύλλας και της πληγωμένης από τις εύστοχες σφαίρες των δημοψηφισμάτων ευρωπαϊκής Χάρυβδης, επενδύει στο ενεργητικό του κάθε νέου μαχόμενου αγωνιστή νέες ισάξιες του παρελθόντος κατακτήσεις, αφού ισάξιες του παρελθόντος δρομολογούνται και οι σημερινές έξωθεν ιμπεριαλιστικές πολιτικές δραστηριότητες. Και απ' ό,τι φαίνεται είναι καλοδεχούμενες των ελληνικών πολιτικών στηριγμάτων τους, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερο το ενδιαφέρον τους για να λύνονται προβλήματα Ευρωπαίων και ΑμερικανοΝΑΤΟικών μέσα κι έξω στη γειτονική μας περιοχή, απ' ό,τι για την Ελλάδα και το λαό της. Οι πολιτικές του καπιταλισμού δεν εξανθρωπίζονται. Και ο πολιτικός που δε θέλει να γίνεται συνένοχος στα μαρτύρια του ταλαίπωρου λαού, δεν ανέχεται να υπουργεύει στους πολιτικούς χτίστες της όποιας ιμπεριαλιστικής οικοδομής (Μάαστριχτ - ΕΕ κλπ.). Οι καπιταλιστικές ευρωμονοπωλιακές αμερικανοΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές θέλουνε ανατροπή και ξερίζωμα βαθύ, γιατί τότε και μόνο θα απελευθερωθούν οριστικά και αμετάκλητα, η αιώνια καταπιεζόμενη εργατική τάξη και τα συμμαχικά της στρώματα. Αυτή τη δουλιά θέλει να κάνει το ΑΑΔΜ του λαού, αφού έχει εξασφαλισμένη την ακριβοπροσανατολισμένη πορεία και στόχο. Και επειδή ο στόχος δεν αφορά μόνο του Μετώπου τους μαχητές, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να βρεθούνε στο πλευρό τους αποφασιστικά και αταλάντευτα όλοι ανεξαιρέτως οι έξω και οι πέρα, που νιώθουνε στο πετσί τους την καπιταλιστική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα πώς ονομάζονται, εάν στεγάζονται πολιτικά και πού. Δεν μπορεί ακόμα ν' αμφισβητηθεί το γεγονός ότι: Αριστερά, σοσιαλισμός, ΚΚΕ, Πατριωτισμός, Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Εθνική υπερηφάνεια, εκμεταλλευόμενος λαός, Αντίσταση και φτώχεια, ειρήνη και Δημοκρατία, πάνε χέρι χέρι μαζί, και οι πιστοί αγωνιστές εκπρόσωποί τους δεν έχουνε άλλη επιλογή από το να μάχονται ενωμένοι κατά μέτωπο, αδιάκοπα και ασυμβίβαστα ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταπιέσεις φασιστών, κατακτητών, τυχοδιωκτών, ρατσιστών, μονοπωλίων, ξένων και ντόπιων, νομοθετημάτων αντιλαϊκών, συνταγμάτων ευρωπαϊκών, αμερικανοΝΑΤΟικής νέας τάξης και του καπιταλιστικού συστήματος που τα γεννά, έως ότου η ανθρωπότητα να τα ξεφορτωθεί. Αγώνας μακρύς, σκληρός, με δίκαιος και αναγκαίος, υπερήφανος και ωραίος, τιμητικός και αξέχαστος.

Απόμαχοι αντίπαλοι υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί, όταν έχουνε παλιό κομπόδεμα αριστερής αντιστασιακής κατάκτησης - αλλά ναρκωμένοι κάποια περίοδο στο όνομα κάποιας καρέκλας - λίγο πριν κλείσει ο κύκλος της ζωής, τη βγάζουνε από τη νάρκη και καυχώμενοι την υψώνουνε σημαία τους.

Μανούσος Αεράκης

Θέρισσος Ηρακλείου Κρήτης

Οι επαναστάτες δεν ακολουθούν το ρεύμα

Σύντροφοι, χάλασα πολλά χαρτιά για να γράψω αυτό το γράμμα για να μου βγει. Γι' αυτό συχωράτε με για τα λάθη που κάνω.

Πριν από 20 και κάτι χρόνια, σ' ένα σεμινάριο στα Γιάννενα που έκανε το ΓΠ της ΚΝΕ, και ήταν και άλλοι από τις άλλες πόλεις της περιοχής, μάθαμε τα εξής και μου μείνανε μέχρι σήμερα στο μυαλό. Τα λέω όπως έχουν:

Τις μάζες μπορεί κανείς να τις καθοδηγεί μόνο όταν υπολογίζει την πείρα και το επίπεδο της συνείδησής τους, χωρίς ν' αποσπάται από την πραγματικότητα, χωρίς να προτρέχει. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στη θλιβερή θέση της πρωτοπορίας που έχασε την επαφή με τις βασικές δυνάμεις, οι οποίες έμειναν πίσω.

Ο υπολογισμός όμως του επιπέδου συνειδητότητας των μαζών δεν έχει τίποτε το κοινό με την προσαρμογή στο επίπεδο αυτό, με την ευθυγράμμιση προς την καθυστέρηση. Οι επαναστάτες μαρξιστές την καταλαβαίνουμε διαφορετικά. Δεν κολυμπάν ακολουθώντας το ρέμα.

Κι ένα άλλο σύντροφοι που τ' έμαθα στο χωριό μου, εκεί στην Ηπειρο, και το λεν ακόμα.

Ο λύκος απ' τα ξεκομμένα τρώει.

Κάντε καλό κράτει σύντροφοι. Δεν είναι η ώρα για να διαλεχτούμε. Καλή αντίσταση, κι επειδή είναι και του καιρού μας. Hasta la victoria, venceremos. Companero.

Γιάννης Βάσσιος

ΚΟΒ Μονάχου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ