ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
ΗΠΑ και ΕΕ ευθύνονται για τη μετάδοση της νόσου!

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του επιδημιολόγου - συμβούλου του παγκόσμιου προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ

Ευθύνες σε ΕΕ και ΗΠΑ για τις διαστάσεις της γρίπης των πουλερικών στην Ασία, επειδή κώφευαν επί μήνες στις εκκλήσεις αναπτυσσόμενων χωρών για βοήθεια, επέρριψε χτες επιδημιολόγος - σύμβουλος του παγκόσμιου προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Δρ. Ρότζερ Μόρις.

Η επιδημία θα μπορούσε να περιοριστεί στην Ασία και να τεθεί υπό έλεγχο αν η Δύση χορηγούσε τη βοήθεια που της είχε ζητηθεί σημείωσε ο καθηγητής (σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιού Ζίλαντ Χέραλντ»), εξηγώντας πως οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία, δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω οικονομικής αδυναμίας (π.χ. χορήγηση αποζημιώσεων στους πτηνοτρόφους ώστε να μην κρύβουν τα ύποπτα κρούσματα της νόσου κλπ.). Ο Μόρις υπογράμμισε επίσης ότι λόγω της έλλειψης οικονομικής στήριξης δεν ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις διαφορετικές πλευρές της γρίπης των πτηνών. Και ο ίδιος κατέληξε: «Μόνο όταν η ασθένεια χτύπησε την Ευρώπη δημιουργήθηκε πανικός για ενδεχόμενη πανδημία»...

Στο μεταξύ, η χτεσινή ανακοίνωση του τρίτου (μέσα σε ένα 15ήμερο) κρούσματος της γρίπης των πουλερικών σε επαρχία της κεντρικής σινικής επαρχίας Χενάν προκάλεσε τις έντονες ανησυχίες αξιωματούχων του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος εποπτείας και έγκαιρης διάγνωσης ανάλογων περιστατικών στην Κίνα.

Στο Μπαλί της Ινδονησίας γνωστοποιήθηκε ο θάνατος δεκάδων πουλερικών σε χωριό κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, Ντεπανσάρ, ωστόσο οι αρχές δεν ήταν άμεσα σε θέση να ανακοινώσουν εάν η αιτία θανάτου των ζώων ήταν ο ιός Η5Ν1.

Στην Ταϊβάν, οι αρχές απέρριψαν κατηγορηματικά ότι υπάρχει ίχνος της ασθένειας σε φάρμα πτηνών στο κεντρικό τμήμα της χώρας, απ' όπου εξήχθησαν στη Βρετανία περίπου 40 πτηνά (μεταξύ αυτών και ο παπαγάλος που πέθανε από τον ιό της γρίπης Η5Ν1)...

Αντίθετα, οι εξετάσεις βρετανικού εργαστηρίων πάνω σε ιστούς κύκνων που βρέθηκαν προ ημερών νεκροί στην Κροατία απέδειξαν πως η αιτία θανάτου ήταν στελέχη του ιού Η5Ν1.

Στην Τουρκία ανακοινώθηκε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αρθεί η καραντίνα (όχι όμως και το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης...)σε περιοχές του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας όπου αναφέρθηκαν περιστατικά της ασθένειας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειάς του, στο Στρασβούργο, υπερψήφισε χτες την πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Αντώνη Τρακατέλλη, σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ απέναντι σε ενδεχόμενη πανδημία γρίπης.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στην παρέμβασή της για την αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, τόνισε τα εξής: «Τα προτεινόμενα μέτρα για τα κράτη - μέλη, άλλα είναι σωστά κι άλλα αποτελούν καθαρή προπαγάνδα, όπως π.χ. η προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων. Μάλιστα, η τελευταία γίνεται με απροσχημάτιστο τρόπο, καλώντας τις χώρες να "πάρουν θέση" πρώτες και μάλιστα να "κλείσουν" μεγάλες ποσότητες, για να υπάρχει κίνητρο να αυξήσουν οι βιομηχανίες εμβολίων και φαρμάκων την παραγωγή τους.

Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της γρίπης, που θα συνοδεύεται με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σχέδιο. Βασική πλευρά αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η παροχή ολοκληρωμένης βοήθειας (τεχνικής, οικονομικής, επιστημονικής) κυρίως στις χώρες της Απω Ανατολής, στις οποίες ενδημεί πλέον για πάνω από 7 χρόνια η γρίπη των πτηνών. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας πρέπει να είναι το οριστικό ξεπέρασμα της ασθένειας στα εκτρεφόμενα πουλερικά και στα άγρια πτηνά, επειδή τα είδη αυτά λειτουργούν σαν "αποθήκη" του παθογόνου παράγοντα και τον τροφοδοτούν συνεχώς. Οποιαδήποτε λύση δεν περιλαμβάνει αυτή την πλευρά, δε θα είναι οριστική, επειδή το πρόβλημα μπορεί άνετα να επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά έστω και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν εμβόλια και φάρμακα, αφού ο ιός της γρίπης των πτηνών στις χώρες αυτές μπορεί να μεταλλαχτεί (κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί), θα υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος.

Πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν και στο νομοθετικό τομέα. Σε επίπεδο ΕΕ προετοιμάζεται ήδη νέα Οδηγία για τη γρίπη των πτηνών. Η νέα αυτή Οδηγία, αντί να θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα από τα ισχύοντα σήμερα, γίνεται πολύ χαλαρή σε ορισμένα θέματα και δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των ισχυρών πτηνοτροφικών χωρών, να υπάρχουν σοβαρές παρεκκλίσεις από τις απαγορεύσεις στο ενδοκοινοτικό εμπόριο πουλερικών, ακόμα και σε προσβεβλημένες περιοχές από γρίπη υψηλής παθογονικότητας ή εκμεταλλεύσεις προσβεβλημένες από γρίπη χαμηλής παθογονικότητας.

Η πολιτική της ΕΕ ακόμη και σε θέματα πανδημιών, τις αξιοποιεί για την κερδοφορία του κεφαλαίου, γι' αυτό είναι "βλαβερή" για τα λαϊκά συμφέροντα. Λύση είναι η "καταπολέμηση" της ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου, μέχρι την εξάλειψή της».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαγόρευσαν την εισαγωγή άγριων πτηνών

Την απαγόρευση εισαγωγών άγριων πτηνών από τρίτες χώρες, καθώς και περιορισμούς για τη μεταφορά πτηνών τόσο από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, σε περίπτωση ταξιδιού, όσο και στους ζωολογικούς κήπους, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, η Επιτροπή προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, για το θέμα της γρίπης των πτηνών. Οπως ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Φίλιπ Τοντ - εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου σε θέματα Υγείας και καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού - «όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, δε θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την κατανάλωση ωμών αυγών».

Ο Φ. Τοντ έσπευσε να επισημάνει ότι «στην ΕΕ δεν έχουμε τον ιό της γρίπης των πτηνών στα εμπορικά πτηνοτροφικά προϊόντα και θεωρούμε ότι το κρέας πουλερικών και τα αυγά, ιδίως όταν είναι καλομαγειρεμένα, δεν εγκυμονούν κανένα πρόβλημα υγείας για τους ανθρώπους». Ομως, είπε «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάθε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στην περίπτωση κατανάλωσης ωμών αυγών, αλλά ο κίνδυνος αυτός δεν είναι πιο αυξημένος απ' ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο και εν πάση περιπτώσει δε συνδέεται ειδικά με τη γρίπη των πτηνών».

Το Λουξεμβούργο, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων, ανακοίνωσε ότι από την 28η Οκτώβρη «επιβάλλεται σε ολόκληρη τη χώρα ο περιορισμός των πουλερικών σε κλειστούς χώρους».

Διαβαλκανική σύνοδος στην Αθήνα

Διαβαλκανική Σύνοδος για την εξέταση μέτρων αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών και της πανδημίας γρίπης θα γίνει στις 19 Νοέμβρη 2005 στην Αθήνα.

Χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος επέδωσε στους πρέσβεις των βαλκανικών και των γειτονικών χωρών, πρόσκληση εκ μέρους του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) Π. Ευσταθίου και οι πρέσβεις (ή εκπρόσωποί τους), της Αλβανίας, της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Μολδαβίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας - Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Στην ανωτέρω Σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης να παρακολουθήσουν τις εργασίες και οι υπουργοί Υγείας των Ρωσίας, Ουκρανίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Κύπρου.

Συμπαράσταση στον Γ. Λιονάκη

Την αμέριστη συμπαράσταση και τις ευχές τους για την ανάρρωσή του εκφράζουν αγωνιστές της Αντίστασης στον σύντροφο φωτογράφο αντιστασιακό Γιώργη Λιονάκη, που νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό», μετά από σοβαρό τραυματισμό του σε αυτοκινητικό ατύχημα πριν από δέκα μέρες.

Ολόθερμες ευχές για τη γρήγορη ανάρρωσή του εκφράζει στον σ. Γιώργη Λιονάκη, συνεργάτη της εφημερίδας μας, και ο «Ρ», εκτιμώντας και τη σημαντική βοήθεια του συντρόφου στη φωτογραφική κάλυψη αντιστασιακών εκδηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ