ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Στην τελική ευθεία

Συνέντευξη Τύπου από την Εκτελεστική Γραμματεία τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

Τα πρώτα «κινέζικα» για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας
Τα πρώτα «κινέζικα» για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα φουλάρει τις μηχανές και προετοιμάζει με αποφασιστικότητα το μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, το Σάββατο 12 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως. Τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία δίνει συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Οπως σημειώνει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία, «εκατοντάδες περιοδείες κάθε μέρα σ' όλη την Ελλάδα διοργανώνονται με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των λαϊκών στρωμάτων και την ανάδειξη των στόχων αυτής της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ.

Την ίδια στιγμή, η φτωχή Αγροτιά εκδηλώνει την απόφασή της να συμμετάσχει και να παίξει συμπρωταγωνιστικό ρόλο από κοινού με την εργατική τάξη ώστε η Εργατική Αντεπίθεση να δυναμώνει και να πλαταίνει και επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι ετοιμάζονται για καθολική συμμετοχή.

Από τα μηνύματα που φτάνουν βγαίνει η εικόνα ότι στις 12 Νοέμβρη η Αθήνα θα βουλιάξει από οργισμένους και μαχητικούς διαδηλωτές που θα στείλουν ένα παλλαϊκό μήνυμα προς το κεφάλαιο, τους πολιτικούς του εκφραστές, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θιασώτες της, που θα διατρανώσουν την απόφασή τους να ταρακουνήσουν και να αλλάξουν τους σημερινούς συσχετισμούς μέσα στις μαζικές οργανώσεις, που θα βροντοφωνάξουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός μας από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους.

Στον αγώνα αυτό - σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία - έχουν τη θέση και προσκαλούμε να συμμετέχουν άνεργοι και απολυμένοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι και μερικά απασχολούμενοι, συμβασιούχοι και οικονομικοί μετανάστες, γυναίκες και άντρες, ανεξάρτητα από συνδικαλιστικές προτιμήσεις και παραταξιακές λογικές. Ας κάνουν τώρα το βήμα. Το ΠΑΜΕ τους δίνει ανοιχτόκαρδα το χέρι. Ας ενώσουμε την τάξη μας ενάντια στο κεφάλαιο και στις πολιτικές δυνάμεις που το εκφράζουν και το υπηρετούν».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει ξεχωριστή έκκληση στην εργατική νεολαία, στους σπουδαστές, στους μαθητές, σ' ολόκληρη τη νέα γενιά «να σφραγίσει με τη συμμετοχή της το συλλαλητήριο. Με την ορμή και τη φαντασία της να δώσει ιδιαίτερη ζωντάνια στο Σαββατιάτικο ραντεβού».

Ολοι στη μάχη!

Στις εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής στο Συλλαλητήριο από σωματεία εργαζομένων και φοιτητικούς συλλόγους προστίθενται διαρκώς νέες, όπως του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας, του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Αγίου Δημητρίου και τους Συλλόγους των φοιτητών - σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ, στο Φυσικό, στη Φιλοσοφική, στο Βιολογικό, στη ΣΕΜΦΕ, στο ΕΜΕ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη Γεωπονική. Αποφάσεις έχουν πάρει ακόμα η Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και η Β΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων για την προπαγάνδιση του Συλλαλητηρίου, το Συντονιστικό Εργατικών Συλλόγων και Φορέων Καλλιθέας διοργανώνει αύριο Τετάρτη 2 Νοέμβρη ανοιχτή συζήτηση, στις 6.30 μ.μ., σε αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση. Επίσης αύριο, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργους, η τοπική Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά εκδήλωση - συζήτηση με εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής για τις αντεργατικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο.

Την Παρασκευή 4/11 οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διοργανώνουν μαζική πικετοφορία - εξόρμηση για την προπαγάνδιση του Συλλαλητηρίου στην Οδό Ερμού και το Σάββατο 5/11 στην Αγορά.

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ στις Σέρρες πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σήμερα Τρίτη στη 1 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ της πόλης.

Καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες

Τις επόμενες μέρες, οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συνεχίζονται στους παρακάτω - μεταξύ άλλων - χώρους δουλιάς στην Αθήνα, καθώς το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εξορμήσεις σε ΤΕΕ, σχολές των ΤΕΙ και σχολές του ΟΑΕΔ:

Σήμερα Τρίτη 1/11 στους εργαζόμενους του «Αστέρα Βουλιαγμένης», στη ΓΓ Εμπορίου, σε υπηρεσίες της ΑΤΕ και της Εθνικής, στο Ταμείο Λαϊκών Αγορών, στα ΤΕΕ 12ο Μεταξουργείου, 3ο Αιγάλεω και Ηλιούπολης, καθώς και στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Μοσχάτο, στο «Ιασώ», στις ιδιωτικές κλινικές στην Κυψέλη, στην κλινική «Μαρίκα Ηλιάδη», στις καθαρίστριες των νοσοκομείων Λαϊκό και Ιπποκράτειο, στους εργάτες των Δήμων Καισαριανής και Βύρωνα, στις εταιρίες ACS και SPEEDEX, στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου, στην Αγορά του Ζωγράφου, στο «Εμπολις», στο κεντρικό κατάστημα του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Χαριλάου Τρικούπη, στο μηχανουργείο του ΟΣΕ στου Ρέντη και στους νέους εργαζόμενους στις πιστωτικές κάρτες. Την Τετάρτη 2/11 στην ιδιωτική κλινική «Αθήναιον», στην Τράπεζα Πειραιώς, στους σταθμούς του μετρό Ομόνοιας, Δάφνης, Περιστερίου, Συντάγματος στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω. Την Πέμπτη 3/11 στη Γενική Τράπεζα, σε σταθμούς του μετρό και στα ΤΕΕ της Καισαριανής. Τη Δευτέρα 7/11 στα ΤΕΕ Ζωγράφου και Γκράβας και στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής. Την Τρίτη 8/11 στη Σιβιτανίδειο και στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ.

Αντίσταση και αντεπίθεση

Η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - προωθεί τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» σ' όλους τους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής της χώρας, που στην ουσία είναι η κατάργηση των όποιων εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων είχαν κερδηθεί μέχρι σήμερα.

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης, η σκληρή, ανάλγητη, αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε απόγνωση και αγανάκτηση.

Η επίθεση της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις, στο οκτάωρο, στην κοινωνική ασφάλιση, στα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων είναι συνολική, είναι ταξική και στοχεύει στην υπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας, της πλουτοκρατίας.

Η ελεύθερη οικονομία της αγοράς, ο ελεύθερος και ασύδοτος ανταγωνισμός, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ που υιοθετείται - άκριτα μάλιστα - από την κυβέρνηση και τα κόμματα του δικομματισμού (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), είναι η πολιτική του κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των χρηματιστών και τραπεζιτών που στόχο έχει την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, τη συσσώρευση πλούτου στους ολίγους οικονομικά ισχυρούς.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, καμιά σχέση δεν έχουν με αυτές τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντισταθεί στην ταξική πολιτική που ασκείται από τη ΝΔ και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και αφαιρεί συνεχώς κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Δυστυχώς οι ηγετικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ κ.ά.) αντί να υπερασπιστούν τα εργατικά συμφέροντα, συναινούν, στηρίζουν, ανέχονται την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν τον δικό τους ταξικό πόλο. Εχουν το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, το ΠΑΜΕ που μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, απαντά με ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μαζί με όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους. Μαζί με τα άλλα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Μαζί με την αγροτιά και τους μικροβιοτέχνες. Μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες. Μαζί με όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα που δέχονται στο πετσί τους τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης.

Στις 12 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει Παλλαϊκό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Αντίστασης και Αντεπίθεσης. Ολοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες, ΟΛΑ τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.

Η μαζικοποίηση των συνδικάτων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, η συσπείρωση γύρω από τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, αποτελεί συμβολή στη συγκρότηση ενός πλατύτερου ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στον καπιταλισμό.

Η συμμετοχή στο Συλλαλητήριο, στις 12 του Νοέμβρη, αποτελεί ταξικό χρέος και καθήκον των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.


Πολύβιος ΤΣΙΡΚΑΣ
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ, Γραμματέας ΔΗΣΕΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ

Με τους εργάτες οι μικροί ΕΒΕ

Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι και βιοτέχνες όλης της χώρας, καθώς πληθαίνουν τα ψηφίσματα συμμετοχής από σωματεία των ΕΒΕ, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η ΟΒΣΑ και η παράταξη της ΔΗΚΕΒΕ. Στην Αθήνα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Σωματεία Επιπλοποιών, Ταπετσέρηδων, Αλουμινάδων, Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων, Εμποροραπτών - Επιδιορθωτών, Φωτογράφων, Βιβλιοπωλών και Μηχανουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ