ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πολλοί τόνοι εκτός επιδότησης

Μόνο στο νομό Πέλλας υπάρχουν 18.000 έως 20.000 τόνοι μη επιλέξιμοι

Πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού της φετινής παραγωγής θα μείνουν πάλι χωρίς επιδότηση, εξαιτίας των αυθαίρετων αποφάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει τον ολέθριο κοινοτικό κανονισμό του 2001.

Μπορεί φέτος να είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής αυτού του κανονισμού, όμως οι βαμβακοπαραγωγοί δε χρειάζεται να δώσουν τόπο στην οργή για την οικονομική ζημιά που υφίστανται και μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται. Αλλωστε και του χρόνου με το νέο κανονισμό πάλι χαμένοι θα είναι... Πάντως, όπως εκτιμάται, οι φετινές μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 150.000 τόνους. Για παράδειγμα, μόνο στο νομό Πέλλας, όπου οι παραδόσεις των επιλέξιμων ποσοτήτων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί κάπου 18.000 με 20.000 τόνοι βαμβακιού μένουν εκτός επιδότησης. Οι ποσότητες αυτές φαίνεται ότι για μήνες θα παραμένουν στις αποθήκες και θα δοθούν κατά τις αρχές Απρίλη στα εκκοκκιστήρια, όπου θα πληρωθούν με μια χαμηλή εμπορική τιμή γύρω στα 25 λεπτά ανά κιλό.

Οι παραγωγοί πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζουν ότι κατά μέσον όρο περισσεύουν πάνω από 50 κιλά ανά στρέμμα σε σχέση με την ηρτημένη παραγωγή. Με τα δεδομένα αυτά, τα έσοδα των παραγωγών δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Στο νομό Εβρου, για παράδειγμα, οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να παραδώσουν 200 - 250 κιλά κατά στρέμμα, που αποτελεί μια πολύ μικρή ποσότητα, με δεδομένο ότι φέτος ήταν μια καλή παραγωγή. Μέχρι τώρα έχει παραδοθεί το 30% της παραγωγής κι αυτό μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που μαζεύουν μόνο μια ποσότητα βαμβακιού από τα χωράφια κι όχι όλη τους τη σοδειά και αυτό εξ αιτίας του χαμηλού πλαφόν.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, όπως και πέρυσι και όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έτσι θα επιτευχθούν οι μέγιστες κοινοτικές εισροές. Ομως, μέγιστες κοινοτικές εισροές δε σημαίνει και μέγιστο αγροτικό εισόδημα. Αυτό, που επίσης φαίνεται, είναι ότι η κυβέρνηση δε θα δηλώσει τελική παραγωγή στο βαμβάκι μεγαλύτερη από 1.100.000 τόνους. Στα μέσα του Νοέμβρη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στείλει τη δεύτερη «μαγειρεμένη» εκτίμηση παραγωγής στην ΕΕ, από την οποία θα προκύψει η δεύτερη προσωρινή ελάχιστη τιμή που θα ισχύει από 16 Δεκέμβρη. Πράγμα που πρακτικά δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επιλέξιμων ποσοτήτων θα έχει ήδη παραδοθεί και τα εκκοκκιστήρια θα κλείσουν στις 31/12/2005. Η ουσία είναι ότι πάλι θα μείνουν βαμβάκια αμανάτι στους αγρότες, επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάξ ψηφίζουν και υλοποιούν τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κοροϊδία με ... γρηγορότερες επιδοτήσεις

ICON

Να επιδείξει τη γρηγοράδα της κυβέρνησης στην καταβολή των επιδοτήσεων ελαιολάδου έσπευσε και φέτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος. Ανακοίνωσε χτες πως σε σύγκριση με πέρσι υπήρξε αύξηση στο ύψος των επιδοτήσεων λαδιού κατά 36%...

Από τα ανακοινωθέντα προκύπτει ότι μέχρι τώρα καταβλήθηκαν οι επιδοτήσεις σε 4.162 ελαιοπαραγωγούς σε σύνολο 600.000 παραγωγών περίπου. Δηλαδή ούτε στο 1% των ελαιοπαραγωγών! Ομως ο Μπασιάκος έβγαλε ανακοίνωση για να δημιουργήσει φτηνές επικοινωνιακές εντυπώσεις. Βέβαια κι αν τελικά καταβληθούν οι επιδοτήσεις στο λάδι μερικές μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με πέρσι, δεν είναι δα και ένα γεγονός για να το διαλαλεί στο πανελλήνιο ο Ε. Μπασιάκος. Εκτός αν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι σημαντικό που βελτιώνει τις επιδόσεις του στην καταβολή της επιδότησης λαδιού σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά...

Πάντως, με τέτοια τερτίπια ο Ε. Μπασιάκος δε θα μπορέσει να κρύψει ούτε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η νέα ΚΑΠ στους ελαιοπαραγωγούς και στην παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα, οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και των μέτρων που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με βάση τα όσα ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τη λεγόμενη διαφοροποίηση, που είναι η παρακράτηση του 3% της επιδότησης για φέτος και η οποία το 2006 θα είναι 4% και το 2007 5%. Παράλληλα, ενώ ο ίδιος ο Μπασιάκος ψήφισε τον Απρίλη του 2004 κανονισμό της ΕΕ που επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες, τώρα που στις Βρυξέλλες μεθοδεύεται μια τέτοια απόφαση, κάνει πως θα θέσει θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ...

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Της «ρίχνουν» ασφαλιστικές ρυθμίσεις...

Παρότι οι μικροί και μεσαίοι πτηνοτρόφοι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε με τη γρίπη των πτηνών, η κυβέρνηση δε λέει να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξής τους. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική διάταξη «για τη ρύθμιση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές τους με εξάμηνη αναστολή στις εισπράξεις τους και με καταβολή τους χωρίς προκαταβολή και προσαυξήσεις σε 80 μηνιαίες δόσεις καθώς και τη χρηματοδοτική και οικονομική διευκόλυνσή τους από το υπουργείο Οικονομίας».

Η «ρύθμιση» αυτή, όπως φαίνεται, βολεύει περισσότερο τις μεγάλες βιομηχανοποιημένες πτηνοτροφικές μονάδες. Για... παρηγοριά στους πτηνοτρόφους ο Ε. Μπασιάκος ανακοίνωσε πως η κρίση αυτή εμφανίζεται έντονη σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ και πως μόλις καταγραφεί το σύνολο του προβλήματος αναμένεται η λήψη κοινοτικών μέτρων... Ομως ο υπουργός γνωρίζει πως η Κομισιόν ήδη έχει διαμηνύσει ότι δεν θα καταβληθούν κοινοτικές αποζημιώσεις γιατί το κόστος τους είναι μεγάλο. Κι αν τελικά η κυβέρνηση περιμένει από την ΕΕ, να εξετάσει τις επιπτώσεις και να αποφασίσει κάποια μέτρα, μάλλον μέχρι τότε πολλές μικρές και μεσαίες πτηνοτροφικές μονάδες θα έχουν κλείσει. Και το γεγονός ότι ο Ε. Μπασιάκος στη χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει πως «είναι αισιόδοξο το γεγονός της ανάνηψης του κλάδου τις τελευταίες μέρες», μάλλον φανερώνει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα για τη στήριξη της πτηνοτροφίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εισαγωγή μεταλλαγμένου καλαμποκιού τύπου 1507, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Γεωργίας, στο Συμβούλιο του Σεπτέμβρη, δεν είχαν καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση. Σύμφωνα με την Επιτροπή εγκρίνεται η εισαγωγή του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, σε χώρες της ΕΕ, για μεταποίηση και χρήση σε ζωοτροφές, για διάστημα 10 ετών. Το καλαμπόκι 1507 παράγεται από την εταιρία Pioneer/Mycogen Seeds και έχει μεταλλαχτεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντέχει σε έντομα και σε φυτοκτόνες ουσίες.

Οπως αναφέρει η Κομισιόν, προκειμένου να εγκριθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα, απαιτείται η γνώμη των κρατών - μελών, τα οποία υποβάλλουν επιστημονική γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων. Η εν λόγω υπηρεσία της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση θεωρεί ότι το καλαμπόκι 1507, είναι «ασφαλές όσο και το συμβατικό»...

Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού

Μειωμένη κατά 4,8% προβλέπεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, σε σύγκριση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατανάλωση του προϊόντος προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 3,2%.

Με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις της ICAC, στην οποία συμμετέχουν 41 βαμβακοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η παγκόσμια παραγωγή της τρέχουσας εμπορικής περιόδου αναμένεται να φθάσει τα 25 εκατ. τόνους, έναντι 26,25 εκατ. τόνων της παραγωγής της εμπορικής περιόδου 2004-2005. Οι διεθνείς τιμές του προϊόντος προβλέπεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι.

Ομως, στην Ελλάδα, που έχει καλή παραγωγή, απαγορεύεται να παραδοθεί ό,τι βαμβάκι έβγαλαν τα χωράφια κι ενώ η παγκόσμια ζήτηση αυξάνει, συνεχίζεται η πολιτική περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Από την άλλη, οι εμπορικές τιμές που δίνονται στους βαμβακοπαραγωγούς είναι κατώτερες των περιστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ