Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πολλοί τόνοι εκτός επιδότησης

Μόνο στο νομό Πέλλας υπάρχουν 18.000 έως 20.000 τόνοι μη επιλέξιμοι

Πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού της φετινής παραγωγής θα μείνουν πάλι χωρίς επιδότηση, εξαιτίας των αυθαίρετων αποφάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει τον ολέθριο κοινοτικό κανονισμό του 2001.

Μπορεί φέτος να είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής αυτού του κανονισμού, όμως οι βαμβακοπαραγωγοί δε χρειάζεται να δώσουν τόπο στην οργή για την οικονομική ζημιά που υφίστανται και μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται. Αλλωστε και του χρόνου με το νέο κανονισμό πάλι χαμένοι θα είναι... Πάντως, όπως εκτιμάται, οι φετινές μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 150.000 τόνους. Για παράδειγμα, μόνο στο νομό Πέλλας, όπου οι παραδόσεις των επιλέξιμων ποσοτήτων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί κάπου 18.000 με 20.000 τόνοι βαμβακιού μένουν εκτός επιδότησης. Οι ποσότητες αυτές φαίνεται ότι για μήνες θα παραμένουν στις αποθήκες και θα δοθούν κατά τις αρχές Απρίλη στα εκκοκκιστήρια, όπου θα πληρωθούν με μια χαμηλή εμπορική τιμή γύρω στα 25 λεπτά ανά κιλό.

Οι παραγωγοί πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζουν ότι κατά μέσον όρο περισσεύουν πάνω από 50 κιλά ανά στρέμμα σε σχέση με την ηρτημένη παραγωγή. Με τα δεδομένα αυτά, τα έσοδα των παραγωγών δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Στο νομό Εβρου, για παράδειγμα, οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να παραδώσουν 200 - 250 κιλά κατά στρέμμα, που αποτελεί μια πολύ μικρή ποσότητα, με δεδομένο ότι φέτος ήταν μια καλή παραγωγή. Μέχρι τώρα έχει παραδοθεί το 30% της παραγωγής κι αυτό μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που μαζεύουν μόνο μια ποσότητα βαμβακιού από τα χωράφια κι όχι όλη τους τη σοδειά και αυτό εξ αιτίας του χαμηλού πλαφόν.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, όπως και πέρυσι και όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έτσι θα επιτευχθούν οι μέγιστες κοινοτικές εισροές. Ομως, μέγιστες κοινοτικές εισροές δε σημαίνει και μέγιστο αγροτικό εισόδημα. Αυτό, που επίσης φαίνεται, είναι ότι η κυβέρνηση δε θα δηλώσει τελική παραγωγή στο βαμβάκι μεγαλύτερη από 1.100.000 τόνους. Στα μέσα του Νοέμβρη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στείλει τη δεύτερη «μαγειρεμένη» εκτίμηση παραγωγής στην ΕΕ, από την οποία θα προκύψει η δεύτερη προσωρινή ελάχιστη τιμή που θα ισχύει από 16 Δεκέμβρη. Πράγμα που πρακτικά δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επιλέξιμων ποσοτήτων θα έχει ήδη παραδοθεί και τα εκκοκκιστήρια θα κλείσουν στις 31/12/2005. Η ουσία είναι ότι πάλι θα μείνουν βαμβάκια αμανάτι στους αγρότες, επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάξ ψηφίζουν και υλοποιούν τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ