Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναθεωρείται σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση

Ο υπουργός Οικονομίας κοινοποίησε χτες στις Βρυξέλλες την έκθεση για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, με αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2006, που αποτελούν προάγγελο νέων φοροεισπρακτικών μέτρων

Μέτρο πρώτο: αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ. Μέτρο δεύτερο: περικόπτονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περί τα 300 εκατ. ευρώ. Μέτρο τρίτο: Θα γίνουν, αν χρειαστεί, πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2006, που γνωστοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Οι αλλαγές κοινοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες παράλληλα με την έκθεση για την κατάσταση και τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών, που εναρμονίζονται στις υποδείξεις της Κομισιόν για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Με τη γνωστοποίηση των προθέσεών της να επιβάλλει έκτακτα - φοροεισπρακτικά και όχι μόνο - μέτρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, εκφράζει τη νομιμοφροσύνη της προς το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως επίμονα ζητούσαν ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια, η ηγεσία του ΣΕΒ κλπ. Στην ουσία, πρόκειται για προαποφασισμένα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση κρατούσε στα συρτάρια και απλά τώρα βρήκε την ευκαιρία να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις με το νέο βαρύ αντιλαϊκό φορτίο με την υποβολή της στην ΕΕ της «έκθεσης για τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας», στα πλαίσια του καθεστώτος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την κοινοτική γραφειοκρατία.

Δείχνοντας τις άγριες κυβερνητικές προθέσεις, ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, σε χτεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι «οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το 2005, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων το 2006». Η νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων πρακτικά σημαίνει, ότι ανατρέπεται το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006 που είχε παρουσιάσει μόλις στις 3 Οκτώβρη η κυβέρνηση. Ενα προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο σηματοδοτούσε νέα άγρια φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων, παράλληλα με μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, καθώς και τη συνέχιση της υποχρηματοδοτησης των κοινωνικών τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και σκληρή λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις. Και όμως, το αντιλαϊκό αυτό κατασκεύασμα κρίθηκε ανεπαρκές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ζήτησαν από την πειθήνια κυβέρνηση της Ελλάδας, να ανεβάσει και άλλο τις «στροφές» της λιτότητας. Και η τελευταία απάντησε με νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων, η οποία, από μία πρώτη εκτίμηση, προβλέπει επιπλέον φορολογικά έσοδα 1 δισ. ευρώ, αλλά και περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 300 εκατ. ευρώ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι πρόκειται για τη δεύτερη, ευρείας κλίμακας κυβερνητική παρέμβαση στα δημοσιονομικά, μετά τα φορομπηχτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν την 1η Απρίλη του 2005, με κυριότερο αυτό της αύξησης του ΦΠΑ κατά 1 μονάδα.

Το όλο «πρόβλημα» προέκυψε από τη στιγμή που η Κομισιόν αμφισβήτησε - μερικώς - την ορθότητα της μεθόδου της τιτλοποίησης των εσόδων (τραπεζικό δάνειο με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο), τα όποια για το μεν 2005 προβλεπόταν να ανέλθουν στα 1,8 δισ. ευρώ και για το 2006 στα 2 δισ. ευρώ. Μετά τις κοινοτικές αιτιάσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τα έσοδα από την τιτλοποίηση κατά 300 εκατ. ευρώ το 2005 (από 1,8 σε 1,5 δισ. ευρώ), ενώ για το 2006 γενικώς και αορίστως αναφέρουν πως «θα υπάρξουν μη φορολογικά έσοδα προσωρινού χαρακτήρα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξειδικευτούν με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού».

Δηλαδή: από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπαν να εισπράξουν από τιτλοποίηση εσόδων, σήμερα μιλούν για μη φορολογικά έσοδα - τα οποία είναι απροσδιόριστο ακόμα από πού θα τα εισπράξουν - 1,1 δισ. ευρώ. Το κενό των 900 εκατ. ευρώ, μέχρι τα 2 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί - προφανώς - από νέες φορολογίες. Επί πλέον, έχει αναθεωρηθεί, προς τα πάνω, κατά 100 εκατ. ευρώ και το συνολικό σκέλος των εσόδων. Στο προσχέδιο προέβλεπαν να εισπράξουν 46.448 εκατ. ευρώ, ποσό, το οποίο, σύμφωνα με τη νέα αναθεώρηση αυξάνει στα 46.557 εκατ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή η συνολική φορολογία κατά 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 900 αφορούν την αναπλήρωση εσόδων από τιτλοποίηση και 100 από την αύξηση του συνολικού στόχου εσόδων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, με ανεπίσημες δηλώσεις τους, επιβεβαίωσαν τις κυβερνητικές προθέσεις για νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων, ισχυριζόμενοι ότι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, υπάρχει βελτίωση της είσπραξης των εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2005, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2006... Ανέφεραν επίσης, ότι οι επιστροφές φόρων - 2,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο - κρίθηκαν... υπερβολικές και θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω... Αναθεώρηση, η οποία σηματοδοτεί νέες περικοπές στις εκπιπτώμενες δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ