ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑμΕΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Αντίσταση στην πολιτική βαρβαρότητας

Μαχητική συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Υγείας

Οι γονείς καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ανυπαρξίας δημοσίων δομών στήριξης των βαριά αναπήρων και βιώνουν οδυνηρά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων της Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής
Οι γονείς καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ανυπαρξίας δημοσίων δομών στήριξης των βαριά αναπήρων και βιώνουν οδυνηρά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων της Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής
Φωνή διεκδίκησης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και των οικογενειών τους, αλλά και φωνή αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, που - συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης - παίρνει μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση των ΑμΕΑ, ύψωσαν χτες ανάπηροι, μέλη της Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα ΑμΕΑ και Εργαζομένων και της Επιτροπής Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Υγείας.

Παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες διαδήλωσαν για ώρες έξω από το υπουργείο Υγείας. Αν και η παράσταση ήταν προγραμματισμένη από καιρό, χτες στο υπουργείο Υγείας δε βρισκόταν κανείς από την πολιτική ηγεσία για να δεχτεί το υπόμνημα και να συζητήσει με τα μέλη των Επιτροπών.

Οι ανάπηροι κατάγγειλαν την αναλγησία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Με τη δυναμική παρουσία τους μπροστά από το υπουργείο απαίτησαν: «Οχι στους Καιάδες της Λισαβόνας, αντίσταση τώρα», «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή», «Οχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, μόνιμη σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους», «Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή». Οι διαδηλωτές έδειξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με πρώτο σταθμό το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, αλλά και μετατρέποντας την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμΕΑ, από μέρα γιορτής και υποκρισίας, σε ημέρα διεκδίκησης και αγώνα.

Στο υπόμνημα των Επιτροπών που τοιχοκολλήθηκε έξω από το υπουργείο οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους τονίζουν ότι η κατάσταση της ζωής τους συνεχώς χειροτερεύει, ότι οι γονείς και κηδεμόνες καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ανυπαρξίας δημοσίων δομών στήριξης των βαριά αναπήρων και βιώνουν οδυνηρά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων της υγείας - πρόνοιας και ειδικής αγωγής. Καταγγέλλουν ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μετέτρεψαν με την πολιτική τους τα διάφορα ιδρύματα πρόνοιας και τα ψυχιατρεία σε μνημεία βαρβαρότητας. Επίσης καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει το φόρτωμα της όποιας φροντίδας των ΑμΕΑ στα ασφαλιστικά ταμεία και τις οικογένειες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Β. Γκλεζάκος.

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Χρυσάφι » για τους επιχειρηματίες

Κατά 40% περισσότερο στοιχίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις της καθαριότητας και της φύλαξης στον «Ευαγγελισμό», απ' όσο θα στοίχιζε η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία τους

Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και και 1300 ευρώ κατώτερο μισθό στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης
Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και και 1300 ευρώ κατώτερο μισθό στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται στην καλύτερη πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών μέσω συμβάσεων, οι εργαζόμενοι τεντώνονται σα λάστιχα, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις στοιχειώδεις συνθήκες νοσηλείας, παίρνοντας εξευτελιστικούς μισθούς. Μάλιστα, τα κέρδη που εξασφαλίζουν οι επιχειρηματίες έχουν τη σφραγίδα των Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά τη μείωση των κρατικών δαπανών, εξορκίζοντας τον - δήθεν - διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Σωματείο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) και έδωσε χτες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων.

  • Το νοσοκομείο για όλη τη χρονιά έχει προϋπολογίσει 4.850.000 ευρώ για την καθαριότητα την οποία ανέλαβε ιδιώτης με συνεργείο 250 ατόμων.
  • Επίσης, για όλη τη χρονιά έχει προϋπολογίσει 1.180.000 ευρώ για τη φύλαξη που ανέλαβε επίσης ιδιώτης με 51 άτομα προσωπικό.

Συνολικά, δηλαδή, η καθαριότητα και η φύλαξη θα στοιχίσουν 6.030.000 ευρώ.

Ενας νεοπροσλαμβανόμενος εργάτης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΕΥ), πλήρους απασχόλησης, θα κόστιζε στο νοσοκομείο 1.020 ευρώ - στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και υγεία. Επομένως, οι 301 εργαζόμενοι για όλη τη χρονιά θα στοίχιζαν: 301 Χ 1.020 ευρώ Χ 14 (12 μισθοί + δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας) = 4.298.000 ευρώ.

Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 1.731.720 ευρώ (6.030.000 - 4.298.280), που θα καρπωθούν οι δύο επιχειρηματίες. Τα 6.030.000 είναι και κατά 40,2% περισσότερα απ' όσο θα στοίχιζαν στο νοσοκομείο οι 301 μόνιμοι υπάλληλοι.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα τέθηκε απ' τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των γιατρών Ηλία Σιώρα το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευαγγελισμού. Ο διοικητής του Ευαγγελισμού Μιχάλης Τούμπης παραδέχτηκε ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι έτσι. Πρόσθεσε, όμως, ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει μικρότερο δημόσιο τομέα, καθώς - όπως υποστήριξε - στην Ελλάδα είναι υπερδιογκωμένος και πρέπει να μειωθεί.

Στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 1990 - 1993, εφόσον δε στοίχιζε περισσότερο απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Μετά το ΠΑΣΟΚ και με το νόμο 2646/98 άρθρο 28, παράγραφος 12 εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Ούτε ρεπό!

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή, διεκδικώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (είναι κενές 1.130 θέσεις) και αξιοπρεπείς μισθούς.

Δεν πήραν απάντηση σε κανένα απ' τα αιτήματά τους. Ούτε και στο αίτημα να διασφαλιστούν τα δύο ρεπό εβδομαδιαίως στο προσωπικό των χειρουργείων, όπου τα οφειλόμενα ρεπό είναι 40 -50 για κάθε εργαζόμενο.

Ψήφος αντίστασης η υπερψήφιση της ΕΣΚ-Σ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) γίνονται αύριο και μεθαύριο (5 και 6 Νοέμβρη 2005).

Οι εκλογές γίνονται στις 5 και 6 Νοέμβρη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Νοέμβρη γίνονται εκλογές στις έδρες των τοπικών ενώσεων για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάλεσμα προς τους τυφλούς να καταδικάσουν και με την ψήφο τους την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση, αλλά και τα στηρίγματά της στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), υπερψηφίζοντας τον ευρύ αγωνιστικό συνδυασμό της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ-Σ) απευθύνει η παράταξη, ενόψει των εκλογών.

Επίσης καλεί τους τυφλούς να συμμετέχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ