ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με αισιοδοξία στη δύσκολη μάχη

Με αποφασιστικότητα, οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας ξεκίνησαν τη μάχη για την Οικονομική Εξόρμηση. Ξέρουν οι σύντροφοι ότι η μάχη είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών στους οποίους απευθύνεται το ΚΚΕ, ζητώντας τον οβολόν τους, είναι στριμωγμένοι οικονομικά. Υποφέρουν από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη λιτότητα, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση βασικών δημόσιων αγαθών, όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός. Παρ' όλα αυτά, οι κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις, όχι μόνο δεν κάνουν «σκόντο» στο στόχο τους, αλλά έθεσαν ακόμα πιο υψηλά «πλάνα», τα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά. Κι αισιοδοξούν ότι «θα τα πιάσουν».

Ποντάρουν στις οργανωμένες δυνάμεις, που έχουν αίσθηση του καθήκοντος και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία, καθώς και στην ενεργό συμβολή των φίλων και των οπαδών του Κόμματος, που κάθε φορά συμπαρατάσσονται, με αποφασιστικότητα, σ' αυτό τον πολιτικό αγώνα. Και πιστεύουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αγωνιστική παράδοση και την επιρροή του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, την απήχηση και την αποδοχή που βρίσκει η πολιτική του στους εργάτες, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρέμπορους, στους νέους και τους απόμαχους της δουλιάς.

Προς την κατεύθυνση επίτευξης των στόχων βοηθάει και η συγκυρία, καθώς αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη και η μάχη για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, ενώ άρχισαν οι συζητήσεις και οι «ζυμώσεις» για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συνδυάσουν το καθήκον ενημέρωσης του λαού για το συλλαλητήριο και της προώθησης των θέσεων του Κόμματος για την Αυτοδιοίκηση, με τη μαζική διακίνηση του κουπονιού για την Οικονομική Εξόρμηση. Αλλωστε, πάντα οι Οικονομικές Εξορμήσεις του Κόμματος συνδυάζονται με την πολιτική δουλιά και την προσπάθεια για την αύξηση της πολιτικής επιρροής του.

Το ξεκίνημα της μάχης μπορεί να μην είναι θεαματικό, αλλά είναι, οπωσδήποτε, ενθαρρυντικό και αισιόδοξο. Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα από τις καταβολές των συνδρομών και των προσωπικών πλάνων των συντρόφων καθώς και από τη διακίνηση κουπονιών τις δύο πρώτες μέρες. Με την Οργάνωση της Λάρισας, να προηγείται μέχρι στιγμής, η άμιλλα που θ' αναπτυχθεί στην πορεία ανάμεσα στις οργανώσεις των νομών, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση και να οδηγήσει στην υπερκάλυψη των ανεβασμένων πλάνων.

Η δουλιά κάποιων Αχτίδων που κινούνται με πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς και συντρόφων που διακρίνονται για τη στοχοπροσήλωσή τους και την επιμονή στην υλοποίηση των προσωπικών πλάνων, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

«Ο κόσμος μας περιμένει», λέει στον «Ρ» ο Τάκης Λιατίφης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος για τα οικονομικά στην Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Και συνεχίζει: «Θέλει να μας ακούσει και, παρά την οικονομική δυσχέρεια, είναι πρόθυμος να βοηθήσει, από το υστέρημά του το Κόμμα της εργατιάς, της φτωχής αγροτιάς, το Κόμμα του λαού. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη. Αρκεί να το πιστέψουμε και να ριχτούμε στον αγώνα όλοι και με όλες τις δυνάμεις μας. Το προσωπικό παράδειγμα και σ' αυτή την περίπτωση, παίζει σημαντικό ρόλο. Και, βεβαίως, το "μυστικό" της επιτυχίας είναι το "άπλωμα" της δουλιάς σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Χωρίς ντροπές, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αναβολές, να πλησιάσουμε τον καθένα και να του εξηγήσουμε ότι μόνο όφελος θα έχει ο ίδιος και ο λαός από την ενίσχυση του ΚΚΕ, την αύξηση της πολιτικής επιρροής του που μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δύναμης και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική κατά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και προς όφελος του λαού και του τόπου».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργατών Ουγγαρίας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, συναντήθηκε με τον Γιάννος Βάιντα, αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργατών Ουγγαρίας που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση της ΚΕ του Κόμματος. Σκοπός της επίσκεψης είναι η γνωριμία με τη δουλιά του Κόμματος και η ανταλλαγή εμπειριών σε τομείς της μαζικής προπαγάνδας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουγγαρία, η πάλη των Ούγγρων κομμουνιστών για την υπεράσπιση της κομμουνιστικής ταυτότητας, συμπεράσματα από τη συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τα ζητήματα της νεολαίας και ζητήματα κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Γ. Βάιντα συναντήθηκε με στελέχη του τηλεοπτικού «902» και παρακολούθησε την εκδήλωση της ΚΝΕ για τα 88 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης. Τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με στελέχη του «Ριζοσπάστη» και του Γραφείου Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.


Ταξίδι στην πρώτη έφοδο στον ουρανό

«Ω! Μεγάλε Οκτώβρη της εργατιάς!» Ο στίχος απλωνόταν σε μια αίθουσα που «ξεχείλισε» νιάτα χτες το απόγευμα. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής Σχολής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ για να τιμήσει τα 88 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τίγκα» από φοιτητές και φοιτήτριες η αίθουσα, γεμάτη παιδιά που πρέπει να έχουν όπλο τους τη γνώση, γι' αυτό και η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα (θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον κυριακάτικο «Ρ»), και η συζήτηση που ακολούθησε, επικεντρώθηκε στην ανάλυση της στρατηγικής και της τακτικής του Κόμματος της εργατικής τάξης, μέχρι την τελική νίκη, που δεν μπορεί να είναι άλλη, από την εργατική εξουσία.

Από τη γέννηση των συνδικάτων και του επιστημονικού σοσιαλισμού, μέχρι την πρώτη «έφοδο στον ουρανό», τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, αλλά και τις ανατροπές, τους αγώνες του σήμερα, η χτεσινή εκδήλωση ταξίδεψε στην Παρισινή Κομμούνα, στον Οχτώβρη του 1917, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, για να δηλώσει με νεανικό πείσμα και κομμουνιστική αισιοδοξία ότι «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ