ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε»

Αύριο, στις 5 το απόγευμα, η συνάντηση του Συντονιστικού

Από παλαιότερη κινητοποίηση των μαθητών για το «σχολείο των αναγκών μας»
Από παλαιότερη κινητοποίηση των μαθητών για το «σχολείο των αναγκών μας»
«Θέλουμε να μάθουμε - Θέλουμε και να ζήσουμε». Πέρσι, το σύνθημα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) έφτασε παντού, σε χιλιάδες μαθητές, σε εκατοντάδες σχολεία. Φέτος, η πρώτη συνάντηση του ΣΑΣΑ θα γίνει αύριο, Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) και οι μαθητές θα δώσουν τη συνέχεια «με τα 15μελή και τα 5μελή μας, με τα Συντονιστικά μας, σταθερά, συλλογικά, στον αγώνα για το σχολείο που δικαιούμαστε, για τη ζωή που θέλουμε».

Και επειδή «τώρα ξέρουμε: Οι βιομήχανοι και τα κόμματα που τους υπηρετούν έρχονται να υλοποιήσουν όλα όσα κουβέντιαζαν πέρσι στο στημένο διάλογό τους. Προσπαθούν να βάλουν επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία. Περνούν ένα σωρό προγράμματα που αρκετά από αυτά φαίνονται αθώα, αλλά ...μας βλάπτουν σοβαρά! Κατηγοριοποιούν τα σχολεία μας σε σχολεία ελίτ για τους λίγους και σχολεία ερείπια για τους πολλούς. Ετοιμάζονται για την αξιολόγηση made in ΕΕ με βάση το τι θέλει η κάθε πολυεθνική - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού. Περνούν αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς. Ο αυταρχισμός τους ξεπέρασε κάθε όριο με την καταδίκη αγωνιστών μαθητών σε 6μηνη φυλάκιση». Ολο και περισσότερα σχολεία παίρνουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει, μέχρι τώρα, τα σχολεία: 2ο και 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, 3ο, 4ο και 6ο ΕΛ Ιλίου, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο ΕΛ Πετρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 61ο και 21ο ΕΛ Γκράβας, 3ο Γυμνάσιο Αλίμου, 2ο Γυμνάσιο Ζωγράφου και 51ο ΕΛ Αθήνας, 54ο ΕΛ Σεπολίων, το Ιταλικό Σχολείο Αθήνας, 4ο ΕΛ και 3ο ΕΛ Βύρωνα.

Κύριο αίτημά τους, η διεκδίκηση ενιαίου δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου, γιατί «το σχολείο που έχουμε δε μας κάνει. Το σχολείο που μας ετοιμάζουν είναι χειρότερο. Πάρτε το πίσω».

ΔΟΑΤΑΠ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τις αναγνωρίσεις πτυχίων

Πτυχιούχος με πενταετείς σπουδές περιμένει απάντηση για την αναγνώριση του πτυχίου του εδώ και ένα χρόνο

Η μεγάλη ταλαιπωρία των πτυχιούχων από ιδρύματα του εξωτερικού - και ιδίως από χώρες της πρόσφατης διεύρυνσης ή χώρες εκτός της ΕΕ - συνεχίζεται ακόμα στο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), τον φορέα που αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση πτυχιούχου φαρμακευτικής του κρατικού και αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου Σζάγκεντ (Szaged) της Ουγγαρίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πάρει απάντηση σε δυο αιτήσεις αναγνώρισης του πτυχίου του, που έχει καταθέσει στον Οργανισμό. Ο αιτών έχει λάβει μετά από πενταετείς σπουδές πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) φαρμακευτικής και ζητά την αντιστοίχιση των σπουδών του με αυτές στα ελληνικά ΑΕΙ, πράγμα που προβλέπεται με βάση το νόμο (σωρευτικά το πτυχίο και το master του εξωτερικού να αντιστοιχηθεί με ελληνικό πτυχίο). Την πρώτη σχετική αίτηση την κατέθεσε στο ΔΙΚΑΤΣΑ στις 22 Νοέμβρη του 2004 και οι μήνες περνούσαν χωρίς να πάρει απάντηση. Μετά το νόμο για την αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ από το ΔΟΑΤΑΠ και ύστερα από ενέργειες του ίδιου του αιτούντα, τον ενημέρωσαν ότι χρειάζεται να ξανακαταθέσει νέα αίτηση στο ΔΟΑΤΑΠ, πράγμα που έκανε στις 10 Αυγούστου 2005. Και πάλι όμως, έχουν περάσει τρεις μήνες και... ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον ΔΟΑΤΑΠ. Την ίδια ταλαιπωρία υφίστανται άλλοι τέσσερις τουλάχιστον πτυχιούχοι της ίδιας ειδικότητας από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας.

Κι όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, ότι με το νέο νόμο περί αναγνώρισης πτυχίων της αλλοδαπής θα «απλοποιηθούν οι διαδικασίες» και ο χρόνος αναμονής για απάντηση από το ΔΟΑΤΑΠ «δε θα ξεπερνά τους δυο μήνες». Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στόχος του νόμου για το ΔΟΑΤΑΠ και την αναγνώριση πτυχίων δεν ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών για τους πτυχιούχους του εξωτερικού, αλλά ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την υποβάθμιση των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια για το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους και υποπρογράμματα, την αποτίμησή τους σε πιστωτικές μονάδες κλπ.

ΑΡΤΑ
Αποβολή αγωνιστή μαθητή

Την επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης των νεανικών συνειδήσεων, που αποσκοπεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών στην πάλη τους, μαζί με τους εργαζόμενους, για ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Αρτας. Η καταγγελία γίνεται με αφορμή την πρόσφατη τριήμερη αποβολή μαθητή - αντιπροέδρου του 15μελούς σε Ενιαίο Λύκειο της πόλης, που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του μαθητικού συλλαλητηρίου που έγινε στις 20 Οκτώβρη.

Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ηταν αναμενόμενο μια τέτοια κινητοποίηση να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, μιας και είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν τη νεολαία παθητικό θεατή των εξελίξεων και ενοχλούνται αφάνταστα όταν οι "μικροί" τους χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης».

Οι μαθητές επισημαίνουν ότι η τρομοκράτηση της νεολαίας δεν είναι κάτι νέο, καθώς πρόσφατα καταδικάστηκαν συμμαθητές τους ως κοινοί εγκληματίες, επειδή είχαν το θάρρος να βγουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σχολείο. Ενώ δεν έλειψαν απειλές και τηλεφωνήματα στο σπίτι από διευθυντές σχολείων της Αρτας, προκειμένου οι γονείς να "νουθετήσουν" τα παιδιά τους για να μη συμμετάσχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, γιατί θέλουμε να μάθουμε και να ζούμε και αυτό το δικαίωμά μας θα το διεκδικήσουμε μαζί με το λαό», υπογραμμίζει το Συντονιστικό Μαθητών Αρτας.

Αμίαντος σε σχολεία

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τα σχολεία που έχουν αμίαντο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υλικό το οποίο είναι γνωστό για την επικινδυνότητά του στη δημόσια υγεία, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Ελπίδα Παντελάκη και Τάκης Τσιόγκας έχουν παρέμβει στη Βουλή με σχετικές Ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος σε Ερωτήσεις τους, στις 11/1/2005 κλιμάκιο του ΟΣΚ επισκέφθηκε το Νομό Κέρκυρας και μετά από επιτόπια παρατήρηση στο σύνολο των σχολείων του νομού κατέγραψε 39 σχολεία που περιείχαν αμίαντο. Στη συνέχεια ο ΟΣΚ απέστειλε έγγραφο στη Νομαρχία στο οποίο περιλαμβάνονταν 25 από τα 39 σχολεία. Το καλοκαίρι του 2005 δίνονται οι προδιαγραφές αφαίρεσης του αμιάντου και προϋπολογισμός 1.065.000 ευρώ, χρήματα που επαρκούν για την αφαίρεση του αμιάντου σε 15 σχολεία μόνο. Το έργο αυτό όμως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ενώ έντονη ανησυχία σε γονείς και κατοίκους έχει προκαλέσει η ύπαρξη αμίαντου στο Δημοτικό Σχολείο Φωτεινών στο Νομό Πιερίας, καθώς και στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Λάρισας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Ποιος διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών χώρων και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες;
  • Ποιος φορέας και με ποιες αξιόπιστες διαδικασίες καταγράφει το βαθμό έκθεσης των μαθητών και των εργαζομένων στα σχολεία;
  • Ποιος φορέας και με ποιες διαδικασίες αποφασίζει σχετικά με την επιλογή της απομάκρυνσης ή της περίκλεισης αμιαντούχων υλικών;
Γ' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει τον αυταρχισμό γυμνασιάρχη

«Την αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά» του Απόστολου Νικολακάκου, διευθυντή του 22ου Γυμνασίου Αθηνών, καταδικάζει η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας με ψήφισμά της και ζητάει την άμεση απομάκρυνσή του, λέγοντας ότι ο διευθυντής «έχει επιλέξει ως μέσον επικοινωνίας με τους καθηγητές του σχολείου τις προσβολές, τις απειλές και τις αναφορές».

Οπως υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, το ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας αλλά και πολλοί καθηγητές του 22ου Γυμνασίου «έχουν καταγγείλει το συγκεκριμένο διευθυντή, διότι το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και προς όφελος των μαθητών. Επίσης μεγάλος αριθμός καθηγητών ζητεί κάθε χρόνο μετάθεση ή απόσπαση σ' άλλο σχολείο, ενώ το μαθητικό δυναμικό μειώνεται αισθητά κάθε χρονιά, λόγω μεταγραφών».

Η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρει ότι το αυταρχικό πλαίσιο επιλογής στελεχών και διευθυντών και τα αδιαφανή κριτήρια, οδηγούν στην «επιλογή» διευθυντών που συχνά αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ