ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Με το ΠΑΜΕ που διεκδικεί και παλεύει

Η προσυγκέντρωση της ΟΓΕ για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έχει οριστεί στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, μπροστά από το ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στη Λ. Αλεξάνδρας
Η προσυγκέντρωση της ΟΓΕ για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έχει οριστεί στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, μπροστά από το ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στη Λ. Αλεξάνδρας
Εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου είτε δουλεύουμε στην πόλη είτε δουλεύουμε στην ύπαιθρο είτε είμαστε άνεργες, φοιτήτριες ή συνταξιούχες έχουμε κάθε λόγο να συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Γιατί στο πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ είδαμε το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων μας.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί πλήρη σταθερή δουλιά για όλους.

Λέει ΟΧΙ στις απολύσεις.

Η θεμελιώδης διεκδίκηση για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας, είναι η μόνιμη σταθερή δουλιά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για να σταθεί με αξιοπρέπεια στη ζωή, να στήσει οικογένεια, να ατενίσει με σιγουριά το μέλλον, να αγωνιστεί για τα κοινά, να δημιουργήσει.

Σήμερα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που γίνονται στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και όπου αλλού, πλήττουν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα τη γυναίκα και πολύ περισσότερο τη νέα γυναίκα.

Η ανεργία στα ύψη. Τα 3/5 των ανέργων είναι γυναίκες και οι περισσότερες πάνω από 12 μήνες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων γυναικών είναι νέες κοπέλες που τσακίζονται στα πρώτα βήματα στη ζωή. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Πάνω από 80.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο την τελευταία πενταετία και οι περισσότερες ήταν γυναίκες. 24 μεγάλες επιχορηγήσεις και 3.000 μικρομεσαίες έβαλαν λουκέτο, ενώ άλλες 2.000 μεταφέρθηκαν σε βαλκανικές χώρες αφήνοντας πίσω τους στρατιά ανέργων, με τις γυναίκες να κρατάνε την πρωτιά.

Γι' αυτό στις 12 Νοέμβρη με το ΠΑΜΕ!

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Λέει ΟΧΙ στη διευθέτηση και την απελευθέρωση του ωραρίου,

Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ.

Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

Κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και στα καύσιμα.

Δεν ξεχνάμε ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης πρώτα σε μας τις γυναίκες δοκιμάστηκαν και σήμερα βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη μερική δουλιά, την ετεροαπασχόληση, τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Ραγδαία είναι η εξάπλωσή τους σε όλο και περισσότερους εργασιακούς κλάδους που εργάζονται γυναίκες.

Κλωστοϋφαντουργία - ιματισμός - δέρμα, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, νοσηλευτικό προσωπικό στις ιδιωτικές κλινικές, τρόφιμα - ποτά και η «χρυσή συνταγή» όλο και επεκτείνεται.

Τα 3ωρα και τα 4ωρα δουλιάς, η 4ωρη ή και καθόλου ασφάλιση, είναι στην ουσία 3ωρη και 4ωρη ζωή που δε θα φτάσει ποτέ στη σύνταξη, που δυσκολεύουν το δρόμο στη συνδικαλιστική δράση της γυναίκας, που της δίνουν το ρόλο του «συμπληρώματος» στο εισόδημα της οικογένειας.

Το 8ωρο είναι παρελθόν, ενώ το κεφάλαιο έχει στο μόνιμό του στόχαστρο την Κυριακή - αργία.

To ΠΑΜΕ διεκδικεί: Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες. 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.

Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί πως τα τελευταία 15 χρόνια το ασφαλιστικό ζήτημα υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές, που στόχο έχουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργατικής δύναμης και να αυγατίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο συντάξιμος χρόνος διαρκώς αυξάνεται και οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Σήμερα η προσπάθεια να καταργήσουν την 5ετή διαφορά συνταξιοδότησης μεταξύ αντρών και γυναικών στο Δημόσιο αυτόν το στόχο υπηρετεί.

Οσο η γυναίκα εξακολουθεί να είναι πολλαπλά εκμεταλλευόμενη στον καπιταλισμό, όσο εξακολουθεί η κοινωνική ανισότητα και καταπίεση, όσο εξακολουθούν να ισοπεδώνονται οι ιδιαίτερες ανάγκες της μητρότητας και να εμπορευματοποιούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες σε Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να επικαλείται την ισότητα για να πετσοκόβει γυναικείες κατακτήσεις. Γι' αυτό με το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.

Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους.

Δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση μετά το Λύκειο.

Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές.

«Φτάνει πια» να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα δυσβάσταχτα τροφεία και τα φροντιστήρια, στο όνομα μιας ανύπαρκτης δωρεάν Παιδείας.

Αγωνιζόμαστε για να έχουν όλα τα παιδιά του λαού μας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, δωρεάν φοίτηση, με ενιαίο πρόγραμμα, δωρεάν βιβλία, υψηλό επίπεδο υποδομών, με μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και να τους παρέχει γνώσεις που θα οδηγούν σε μόνιμη επαγγελματική αποκατάσταση, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Γι' αυτό με το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς. Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες - μετανάστριες.

Κάτω από την απειλή της ανεργίας η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς είναι μία πραγματικότητα. Η υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών με όρο ότι οι νέες εργαζόμενες δε θα τεκνοποιήσουν ή δε θα συνδικαλιστούν έχει την υπογραφή της «ανταγωνιστικότητας».

ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ:

Γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε απέναντί μας έναν κοινό εχθρό που λέγεται μονοπώλια και ιμπεριαλισμός. Οτι έχουμε απέναντι μας την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων που με τη στρατηγική της και τις αποφάσεις της εξαθλιώνει τη ζωή μας για να αυγατίσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Που εξαπολύει και πολέμους γι' αυτό όπου χρειάζεται.

Γιατί έχουμε απέναντί μας τις ελληνικές κυβερνήσεις που σαν καλοί υπάλληλοι της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού τρέχουν να υλοποιήσουν την πολιτική της.

Γιατί έχουμε απέναντί μας όλους εκείνους τους τυχοδιώκτες που από τη μια καταγγέλλουν την πολιτική της ΕΕ, αλλά πάντα στο διά ταύτα τη στηρίζουν και διατείνονται ότι με ένα φτιασίδωμα θα στρώσει.

Γιατί έχουμε απέναντί μας συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες και ενσωματωμένες με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών μας.

ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ:

Γιατί συμφωνούμε ότι ο μόνος δρόμος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχες, τις φοιτήτριες, τις μετανάστριες, είναι ο δρόμος του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς που μας χαντακώνουν τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για να έχει η πάλη μας για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας αποτελεσματικότητα.

Γι' αυτό όλες εμείς, οι πιο καταπιεσμένες από τους καταπιεσμένους, θα κατέβουμε δυναμικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και θα ανοίξουμε τα πανό μας, στέλνοντας το μήνυμα ότι το μαχόμενο γυναικείο κίνημα του τόπου μας συντονίζει τη δράση του με το ταξικό εργατικό κίνημα, δίνοντας συνολική απάντηση και δυναμώνοντας τον αγώνα του λαϊκού μας κινήματος ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.


Μαιρήνη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΟΧΙ στην Παιδεία - εμπόρευμα

«Η κατάσταση στην εκπαίδευση χειροτερεύει συνεχώς, χρόνο με το χρόνο οι γονείς καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, βιβλία, σχολικά είδη ακόμα και για λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Καθημερινά χρυσοπληρώνουμε έτσι τη "Δωρεάν Παιδεία" που μας παρέχει το κράτος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι αναδιαρθρώσεις που εξελίσσονται στην εκπαίδευση (και σ' όλη την κοινωνία) έχουν οδυνηρές συνέπειες για τα μορφωτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, υποθηκεύουν το μέλλον, την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του ελληνικού λαού». Τέλος, καλεί όλους τους γονείς να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, ενάντια στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική, με προσυγκέντρωση, που θα γίνει στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ