ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μαζικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη να αποκτήσει ο αγώνας ταξικά χαρακτηριστικά τονίζει το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, με αφορμή την αυριανή 24ωρη απεργία

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι ενάντια στη διαρκή συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους - απόρροια των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει για να στείλουν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεσαιωνικών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της ανατροπής των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να προβάλουν και να διεκδικήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10 το πρωί. Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Δημαρχείου, και στην Αλεξανδρούπολη, έξω από το Δημαρχείο. Επίσης, στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. στη νέα αγορά. Στο Βόλο, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις διοργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επτά σωματείων και συνδικαλιστών του δημοσίου στο Νομό Κυκλάδων καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης.

Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην αυριανή απεργία δε θα πραγματοποιηθεί καμία αεροπορική πτήση.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα επισημαίνει «την αναγκαιότητα της συστράτευσης όλων των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως βασική προϋπόθεση για δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με τη συνολική πολιτική του κεφαλαίου». Σε αντιπαράθεση και με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, «κάνουμε δική μας υπόθεση την πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία» για τη διεκδίκηση αιτημάτων όπως: 1.300 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ευελιξίας και των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πλήρης, σταθερή, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Να ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης

Συνέντευξη Τύπου χτες για τις εξελίξεις στον κλάδο. Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στη «Σόφτεξ»

2.050 συνάδελφοί τους έχουν ήδη πεταχτεί στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν άλλες απολύσεις
2.050 συνάδελφοί τους έχουν ήδη πεταχτεί στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν άλλες απολύσεις
Τις ολέθριες συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα ανέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία από τον κλάδο η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου:

  • Στη «Σόφτεξ» 2.050 εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο, με επιδοτήσεις μάλιστα απ' το ελληνικό δημόσιο κατά 55%, ενώ δρομολογούνται νέες απολύσεις. Το εργοστάσιο της Δράμας κι άλλα τμήματα της παραγωγής σε Αθήνα κι αλλού έχουν κλείσει.
  • 100 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, χωρίς καμιά αποζημίωση όταν έκλεισε η χαρτοποιία «ΕΡΜΗΣ» στην Κομοτηνή (πρώην ΕΛΙΝΑ). Το ίδιο συνέβη με 100 εργαζόμενους της «ΑΝΚΕΡ», στον Εβρο.
  • Στη «Χαρτοποιία Φθιώτιδας», η εργοδοσία έδιωξε 23 άτομα, η «ΝΤΕΛΙΚΑ» 40, η εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ», 40.

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου «δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση στην τάξη μας και στηρίζεται πρώτα και κύρια στην πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αποφάσεων του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, της ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Δρακόπουλος.

Ο συνδικαλιστής επεσήμανε τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αφού ουσιαστικά συμφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ανταγωνιστικότητας. Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι ο συντονισμένος αγώνας: «... σε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης που θα αντιπαλεύει τα σχέδια της εργοδοσίας, που θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας, που θα ανοίγει το δρόμο για μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την πολιτική».

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Την άμεση επέμβαση της πολιτείας για την αποτροπή των 30 ακόμα απολύσεων που προωθούνται στη «Σόφτεξ», απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

«Η πολυεθνική κυνηγώντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, έχοντας ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο εργοστασίων, τώρα προχωρά σε απολύσεις, παράνομες και καταχρηστικές, με στόχο να αντικαταστήσει τους παλιούς εργαζόμενους, με νέους, φθηνούς, χωρίς δικαιώματα, χωρίς σύμβαση, χωρίς το βαρύ ένσημο, και ειδικότητες αλλά και χωρίς Σωματείο», σημειώνει η βουλευτής.

Και επισημαίνει: «Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση φέρουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις γιατί με την πολιτική τους από τη μια προσφέρουν γη και ύδωρ στους κεφαλαιοκράτες και από την άλλη τους επιτρέπουν να "πετούν" τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την ανεργία. Ερωτάται ο κ. υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για να μη γίνουν οι συγκεκριμένες 30 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις στη "Σόφτεξ" καθώς και άλλες στο μέλλον».

Οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» πραγματοποιούν σήμερα νέα Γενική Συνέλευση, συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Χρονίζουν τα προβλήματα

Στα σοβαρά και χρονίζοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα του προσωπικού του λιμενικού σώματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), Τάσος Μαυρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το πρωί, με αφορμή το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 222/05 για τις μεταθέσεις προσωπικού.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, με το νέο ΠΔ, νομιμοποιείται η αυθαιρεσία, η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία, καθώς οι μεταθέσεις και οι αξιολογήσεις θα γίνονται με υποκειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα όλο το προσωπικό του ΛΣ να διατελεί σε πλήρη ομηρία και ζήτησε την άμεση κατάργησή του. Στη συνέντευξη μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων από το αστυνομικό και πυροσβεστικό σώμα.

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, αφού ζήτησε την κατάργηση του απαράδεκτου ΠΔ για τις μεταθέσεις, σημείωσε: «Τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα του προσωπικού είναι αποτέλεσμα της στρατιωτικοποίησης του λιμενικού σώματος που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να φέρει αυτό το ΠΔ, αν υπήρχε κανονισμός μεταθέσεων που να εφαρμοζόταν για αρκετά χρόνια πριν με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων».

Εισήγηση για πολύτεκνη σύνταξη

Ισόβια σύνταξη δικαιούται και ο χήρος πολύτεκνος πατέρας, όταν πεθάνει η σύζυγός του, σύμφωνα με εισήγηση του παρέδρου Δ. Εμμανουηλίδη στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ. Ο εισηγητής πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 1892/1990 για τις ισόβιες πολύτεκνες συντάξεις του ΟΓΑ, γιατί δεν επιτρέπει τη χορήγηση της σύνταξης και στον πατέρα μετά το θάνατο της πολύτεκνης μητέρας. Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την εισήγηση του Δ. Εμμανουηλίδη η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία, αύριο Πέμπτη και τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ., πραγματοποιούν οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γ) καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις με αιτήματα που να απαντούν στην ολομέτωπη επίθεση των κυβερνήσεων του δικομματισμού στην Υγεία, που θα έρχονται σε ριζική αντιπαράθεση με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και με την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα διασφαλίζει τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και των γιατρών.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ, ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γ Ηλίας Σιώρας σημείωσε ότι «είναι πολιτική επιλογή η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αφού πλέον στον ευαίσθητο τομέα επικρατεί η ανταγωνιστικότητα και τα νοσοκομεία καλούνται να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με ιδίους πόρους, δηλαδή με τα λεφτά των ασθενών και των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή σημαίνει εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, χειρότερες συνθήκες νοσηλείας, λιγότερες προσλήψεις και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία». Και κάλεσε τους λειτουργούς της Υγείας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 12 Νοέμβρη. Προκαλώντας μάλιστα την οργισμένη (!) αντίδραση του εκπροσώπου της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (στηρίζεται από το ΣΥΝ).

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο και τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ λόγω συμμετοχής στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ