ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ η μόνη διέξοδος

Απεργούν αύριο και μεθαύριο οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο, καθηγητές και δάσκαλοι, μετά από απόφαση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Οι δυνάμεις εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλούν καθηγητές και δασκάλους να στηρίξουν την 48ωρη απεργία και να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ - αύριο, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια - και στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στους αγώνες τους, υιοθετώντας το ταξικό πλαίσιο αιτημάτων του, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ επισημαίνουν ότι «ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για το μισθό και το μεροκάματο, τη δουλιά, την ασφάλιση, την υγεία και τα άλλα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα», καθώς η αναγέννηση της Παιδείας, δεν είναι μόνο θέμα εκπαιδευτικών, αλλά ριζικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, που ανάμεσα στα άλλα θα οδηγούν σε ενιαίο δωδεκάχρονο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο βασικής μόρφωσης, σχολείο ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας και ολοκληρωμένης διαπαιδαγωγητικής εργασίας.

Μια από τα ίδια

Στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, που δόθηκε με αφορμή τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για άλλη μια φορά δεν ακούστηκε λέξη για την ...ταμπακέρα: την αμάθεια που κατακλύζει τα σχολεία, τη σχολική διαρροή, τους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται και στην εκπαίδευση.

Σχολιάζοντας τη λογική συναίνεσης και υποταγής που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ο Κώστας Παπλωματάς, μέλος της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις πλειοψηφίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Ρίχνουν απεργίες "τουφεκιές", χωρίς πρόγραμμα και συνέχεια που αποδυναμώνουν αντί να συσπειρώνουν, που προεξοφλούν ήττα και σπέρνουν απογοήτευση, προκειμένου να υλοποιήσουν το "αγωνιστικό" τους καθήκον και μετά... "τα κεφάλια μέσα". Συμφωνούν με τις αναδιαρθρώσεις και την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που τις προωθούν. Η σιωπή ή η απόκρυψη, δρόμος που ακολουθούν κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, είναι συγκάλυψη και συνενοχή. Κινούνται σε μια μικροσυντεχνιακή πολιτική που διευκολύνει το δρόμο της κυβέρνησης».

Και κατέληξε: «Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στη συντονισμένη και πρωτόβουλη δράση μας, στη ριζική αλλαγή των συσχετισμών, σε όφελος του ταξικού μπλοκ, στην ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, στο οποίο πέφτει το βάρος της οργάνωσης του ταξικού αγώνα».

Συγκέντρωση στην Καβάλα

Σε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στην Καβάλα, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργατών, καλούν η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ και η Πανσπουδαστική ΚΣ τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς της πόλης με αφορμή και την 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία.

Στην κοινή τους πρόσκληση, το ΠΑΜΕ και η Πανσπουδαστική ΚΣ, σημειώνουν ότι ο εργαζόμενος λαός καθημερινά ζει τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Βλέπει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Παιδεία οδηγεί την εκπαίδευση στην ιδιωτικοποίησή της και μετατρέπει τη γνώση από κοινωνικό αγαθό, που είναι η φύση της, σε εμπόρευμα. Τους καλούν όλους μαζί, μαθητές, σπουδαστές, γονείς κι εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν για όλα τα παιδιά του λαού δημόσια και δωρεάν Παιδεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μπήκαν τα ταξικά θεμέλια

Σε χτεσινή σύσκεψη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και καθορίστηκαν οι άμεσοι σταθμοί της δράσης

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη στο Πολυτεχνείο
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη στο Πολυτεχνείο
Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα - που θα συνενώνει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, στη βάση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους και θα δρα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ - στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χτες το μεσημέρι έγινε η πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής, από την οποία αναδείχτηκε συντονιστική Γραμματεία και καθορίστηκαν οι πρώτοι άμεσοι σταθμοί της δράσης:

  • η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιτροπή Ερευνών των ιδρύματος, όπου οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι για πολύ καιρό απλήρωτοι
  • η συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργία με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και
  • η συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 12 Νοέμβρη (με προσυγκέντρωση στην πύλη του Πολυτεχνείου, στην οδό Τοσίτσα, στις 10 το πρωί).

Η πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα, ξεκίνησε με τη συλλογή υπογραφών από υπαλλήλους του ιδρύματος, σε σχετικό κάλεσμα με το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας των υπαλλήλων (μόνιμοι, συμβασιούχοι κλπ.) και το Σύλλογο στον οποίο ανήκουν. Αποτέλεσμα, ήταν να μαζευτούν περίπου 100 υπογραφές, εργαζομένων, από τους μόνιμους, τους έκτακτους διοικητικούς υπαλλήλους, τους διοικητικούς υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου, τις καθαρίστριες (από εξωτερικά συνεργεία, αφού την καθαριότητα στο ίδρυμα την έχει αναλάβει εργολάβος), το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) και το Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΕΔΙΠ).

Οπως ξεκαθαρίστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη, ρόλος της Επιτροπής δε θα είναι η υποκατάσταση των υφιστάμενων Συλλόγων, αλλά η συνένωση όλων των εργαζομένων «στη βάση ενός διεκδικητικού πλαισίου που αντανακλά τις ανάγκες όλων μας, συμβάλλει στην κοινή δράση και το συντονισμό της πάλης του εργατικού κινήματος, παίρνει πρωτοβουλίες για ενοποίηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης στο χώρο, παρεμβαίνει ενιαία στα σωματεία, αναπτύσσει αυτοτελή δράση για όλα τα προβλήματα όλων των εργαζομένων, ενημερώνει, συναντιέται σε αιτήματα και στόχους με τους αγωνιζόμενους φοιτητές - μεταπτυχιακούς, την πολυτεχνειακή διανόηση που αντιστέκεται και αντιδρά στην άλωση του Πανεπιστημίου, αντιπαλεύει και συγκρούεται με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τη γραφειοκρατικοποίηση των σωματείων και την ενσωμάτωσή τους».

Στη χτεσινή σύσκεψη, πέρα από τους δεκάδες εργαζόμενους στο Πολυτεχνείο, συμμετείχαν και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, των φοιτητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών του ιδρύματος.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Από την απεργία στο διάλογο...

Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς και το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων στην Αττική, με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική κατά της διοίκησης της Τράπεζας, που εφαρμόζοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο 3371 της ΝΔ επιχειρεί να διαλύσει το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων και να τους εντάξει στο Επικουρικό του ΙΚΑ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις νωρίς το πρωί πρωτοστάτησαν στην περιφρούρηση της απεργίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής στη Σοφοκλέους. Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει το νωρίτερο την άλλη βδομάδα, χωρίς να αποκλείεται η καθυστέρηση της έκδοσής της.

Εξαρχής, οι ταξικές δυνάμεις είχαν επισημάνει ότι οι δικαστικές διαμάχες δεν μπορεί να είναι ο κύριος τρόπος αντίδρασης απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση. Απαιτείται η άμεση οργάνωση του αγώνα και η κλιμάκωσή του για τη διεκδίκηση αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επέλεξε και πάλι να αξιοποιήσει την απεργία για την εκτόνωση των αντιδράσεων. Αλλωστε, την ίδια ημέρα συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο. Ο υπουργός πρότεινε «διάλογο», υποτίθεται για κάποιες βελτιώσεις και εξειδικεύσεις του νόμου 3371, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκεται η απρόσκοπτη εφαρμογή του στην πράξη.

Για άλλη μια φορά, στην πρόταση του υπουργού, η συμβιβασμένη πλειοψηφία δήλωσε την ετοιμότητά της για «διάλογο». Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της νέας «εθελούσιας εξόδου» στην Εθνική, την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική είπε ότι το κόστος της εθελούσιας δεν πρέπει να το πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο γίνεται ακριβώς αυτό (πρόσφατο παράδειγμα η προηγούμενη «εθελούσια» στην Εθνική). Τέλος, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ειπώθηκε ότι δεν αφορά στους τραπεζοϋπαλλήλους και ότι οι τραπεζίτες ζητούν την εφαρμογή της από... παρεξήγηση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ