ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα δεν είδατε το ... κανονικό ωράριο

Ο Αντ. Σκυλλάκος αποκάλυψε ότι οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είναι προάγγελος νέων αντεργατικών ρυθμίσεων στο ωράριο

Τη θέση για την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων εξέφρασε εκ νέου χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει ακόμα πιο αντεργατική ρύθμιση σχετικά με το ωράριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε προχτεσινή δήλωση για το νόμο της διεύρυνσης του ωραρίου, λέγοντας ότι «έπρεπε να είμαστε περισσότερο τολμηροί σε αυτό το θέμα. Τελεία και τίποτε άλλο». Παράλληλα, πρόσθεσε αναφορικά με το θέμα της ανταγωνιστικής πίεσης για τους μικρομεσαίους ότι «εμείς δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ μικρών, μεγάλων, μεταξύ επιχειρήσεων», αλλά «τις καλούμε από το εξωτερικό να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ. Στηρίζουμε γενικά το επιχειρείν», αφού «αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «η τάση είναι από διαφορετικές κυβερνήσεις να αυξάνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, να επεκτείνεται όλο και περισσότερο η απλήρωτη εργασία ή η φθηνότερη εργασία, να γίνει λάστιχο η εργασία και στην πράξη, επειδή οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό». Οσον αφορά στο επιχείρημα της εξυπηρέτησης του καταναλωτή, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «το πρόβλημα για τους εργαζόμενους δεν είναι το πότε θα πάνε να ψωνίσουν. Το κύριο πρόβλημα είναι τι εισόδημα έχουν».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη δημόσια αυτοκριτική του υπουργού Ανάπτυξης προς το μεγάλο κεφάλαιο, ότι τα μέτρα που θεσπίστηκαν για το ωράριο ήταν ...άτολμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε: «Επί θύραις προβλέπουμε νέα αλλαγή του ωραρίου με νέα μέτρα. Γι' αυτό και μας προετοιμάζουν με δηλώσεις του κ. υπουργού (σ.σ. του Δ. Σιούφα). Ηδη έχουν γίνει βήματα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Συνέχισε τονίζοντας ότι «η πορεία είναι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Θα πληρώσουν οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Χρ. Πρωτόπαππας, τάχτηκε ουσιαστικά υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λέγοντας όμως ότι πρέπει «η κοινωνία να αναλάβει την ευθύνη της ισορροπίας μεταξύ των αναγκών του καταναλωτή και των δυνατοτήτων της αγοράς σε κάθε τόπο».

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Απαντούν με ... «σήμα ποιότητας»

Αποκαλύφθηκε συμπαιγνία κυβέρνησης - εταιριών - πρατηριούχων με αφορμή τη βενζίνη νέων προδιαγραφών

Με σκοπό να βελτιώσει την «κλονισμένη» εικόνα του κλάδου των πρατηριούχων απέναντι στους καταναλωτές η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ανακοίνωσε χτες συνεργασία που ξεκινάει με τον πολυεθνικό όμιλο ΙΝΣΠΕΚΤΟΡΕΪΤ (Inspectorate) που ειδικεύεται στον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο υλικών, εμπορευμάτων και καταναλωτικών αγαθών. Η συνεργασία προβλέπει την εθελοντική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πρατηριούχων σε ένα πρόγραμμα δειγματοληπτικού ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων που διακινούν. Οι δειγματοληψίες θα είναι τυχαίες δέκα φορές το χρόνο ανά πρατήριο, ενώ προβλέπονται και μέχρι τρεις «μυστικές» δειγματοληψίες από κάθε πρατήριο που θα συμμετέχει στο σύστημα. Μετά τον έλεγχο και εφόσον διαπιστωθεί σωστή ποιότητα των καυσίμων, οι πρατηριούχοι θα εφοδιάζονται με ένα «σήμα ποιότητας» που θα φέρει το λογότυπο της Ομοσπονδίας και της εταιρίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας αποκάλυψαν - με καθυστέρηση δέκα μηνών - ότι ενώ από το Γενάρη τα πρατήρια έπρεπε να προμηθεύουν τους πελάτες τους με βενζίνη νέων προδιαγραφών, κάτι τέτοιο δεν έγινε τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, μετά από «σιωπηρή» συμφωνία εταιριών - πρατηριούχων και συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να διατεθούν τα αποθέματα που υπήρχαν. Αφορμή για τις ανακοινώσεις αποτέλεσε το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η συμφωνία, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμο σε επτά πρατηριούχους για μη διάθεση της σωστής βενζίνης. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, που συμμετείχαν στον εμπαιγμό του κόσμου, δικαιολογήθηκαν ότι μέχρι τώρα τηρούσαν στάση αναμονής, προκειμένου να δουν τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός βρίσκεται κύρια στο γεγονός ότι ενώ δε διατιθόταν βενζίνη νέων προδιαγραφών, στις τιμές είχαν επιβληθεί οι σχετικές επιβαρύνσεις, τις οποίες καρπώθηκαν - στο ποσοστό που τους αναλογεί - και οι βενζινοπώλες και οι εταιρίες πετρελαίου. Πρόκειται επιβάρυνση 1-2 λεπτών στο λίτρο, τα οποία ωστόσο δε φάνηκαν, αφού κατά τη διάρκεια του χρόνου οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα...

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Ζητούν να επιλέγουν ασφαλιστικό φορέα

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον πρωθυπουργό η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων, επειδή κατά πληροφορίες της ο υπουργός Απασχόλησης διαφωνεί σε διάταξη του υπό έγκριση νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, με την οποία επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων να επιλέγουν τον κύριο ασφαλιστικό φορέα τους. Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η άρνηση του υπουργού οφείλεται σε ένσταση του διοικητή του ΤΕΒΕ, Κ. Κόντου, λόγω ενδεχόμενης απώλειας εσόδων για το Ταμείο.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όσοι εκμεταλλεύονται μέχρι 7 δωμάτια απαλλάσσονται από την ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, εφόσον έχουν και άλλη ασφάλιση, συνήθως στον ΟΓΑ λόγω παράλληλης ενασχόλησης με τη γεωργία. Η Συνομοσπονδία θέλει να επεκταθεί αυτό το δικαίωμα ανεξάρτητα από τον αριθμό των δωματίων.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
«Βλέπεις ΝΙΚΑΣ... »;

Ακόμα δεν έκλεισε η υπόθεση με την εταιρία αλλαντικών «ΝΙΚΑΣ», στο κεντρικό υποκατάστημα της οποίας στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν ακατάλληλα κατεψυγμένα αλλαντικά από τα κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, στο συγκεκριμένο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8,9 τόνοι διαφόρων ειδών αλλαντικά, όπως λουκάνικα, πάριζα, αλλαντικά αέρος κλπ., και εισηγήθηκε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στον υπουργό Ανάπτυξης όπως προβλέπει η διαδικασία για τέτοιου ύψους πρόστιμα.

Σε άλλους ελέγχους που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα επιβλήθηκαν ακόμα τα εξής πρόστιμα:

  • 3.000 ευρώ στο εργαστήριο τροφίμων - συσκευασίας ελαιολάδου, σπορέλαιου Χατζηαραπίδης Θωμάς στις Σέρρες.
  • 20.000 ευρώ στην εταιρία «Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος ΑΕ», για το εστιατόριο που λειτουργεί στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΠΑΛΛΗΝΗ» στη Χαλκιδική, για τις συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις.
  • 5.000 ευρώ στο εργαστήριο αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής Βασ. και Ηλίας Μυλωνάς ΟΕ.
  • 5.000 ευρώ στον όμιλο σούπερ μάρκετ «Αστέρας Εμπορική ΑΕ» γιατί διαπιστώθηκε ότι διέθετε σογιέλαιο νοθευμένο με ηλιέλαιο.
  • 5.000 ευρώ στο τυποποιητήριο ελαιολάδου «ΚΟΡΕ ΑΕ» για τον ίδιο λόγο με την παραπάνω εταιρία.
  • 3.000 ευρώ στο αρτοποιείο Φ. Ζάμπουρα - Β. Μόσιος ΟΕ, στη Λάρισα.
  • 2.000 ευρώ σε εργαστήριο παρασκευής γλυκών και τυποποιημένου μελιού στη Φαρκαδόνα.
Αποχωρεί και από τον Καναδά η Εθνική Τράπεζα

Την αποχώρησή της και από τον Καναδά ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της «Εθνικής Τράπεζας» μετά από την αντίστοιχη κίνηση στις ΗΠΑ. Ενα μόλις μήνα μετά την πώληση της «Atlantic Bank» ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος γνωστοποίησε και τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής τράπεζας στον Καναδά, αυτή τη φορά στην τράπεζα «Scotiabank». Και στις δυο περιπτώσεις το επίσημα προβαλλόμενο επιχείρημα είναι πως οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στις λεγόμενες «ώριμες» αγορές - δηλαδή στις αναπτυγμένες καπιταλιστικά αγορές - είναι χαμηλότερες από άποψη κερδοφορίας σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Εθνικής Τράπεζας» στόχος είναι η περαιτέρω επιχειρηματική διείσδυση στα γειτονικά βαλκανικά κράτη.

Η διοίκηση της «Εθνικής Τράπεζας» ανακοίνωσε επίσης υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 70% της ρουμανικής εταιρίας λίζινγκ «EURIAL Leasing», η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι ο κύριος εκμισθωτής αυτοκινήτων της «Πεζό» στη Ρουμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ