ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40

Από τις προσυγκεντρώσεις ακόμα, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μπορούσε κανείς να καταλάβει τι θα ακολουθούσε λίγες στιγμές αργότερα, στο Πεδίον του Aρεως. Οταν στο χώρο της συγκέντρωσης άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα μπλοκ των εργατών, των αγροτών, των ΕΒΕ και των φοιτητών από τη Βόρεια Ελλάδα, η στολισμένη με τα συνθήματα του ΠΑΜΕ συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας, άλλαξε μονομιάς χρώμα.

Από τους γύρω δρόμους ξεπροβάλλουν οι προσυγκεντρώσεις των άλλων περιοχών. Γεμίζουν την πλατεία, πλημμυρίζουν το χώρο μπροστά από την εξέδρα. Το τελευταίο και μαζικό μπλοκ των εργαζομένων της Αθήνας, δυσκολεύεται ακόμα και να ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, να πάρει τη θέση του στη μεγαλειώδη συγκέντρωση. Λίγο μετά τις 11, μια εργατοθάλασσα απλώνεται μπροστά, δεξιά και αριστερά της εξέδρας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η Δ. Μαστρογιάννη, εργάτρια της «Σεξ Φορμ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Μαυρίκος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κ. Αρτεμίου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, ο Κουβανός συνδικαλιστής Ρ. Καρντόνα, αναπληρωτής ΓΓ της ΠΣΟ, ο Πολ. Τσίρκας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Β. Μπούτας, εκ μέρους της ΠΑΣΥ και ο Π. Γαλανόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ.

Τιμώντας τα 15 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στη συγκέντρωση διαβάστηκε απόσπασμα από την «Εαρινή Συμφωνία». Ανάμεσα στους δεκάδες χαιρετισμούς προς την εργατική τάξη και τους αγώνες της, μεταφέρθηκε στο Συλλαλητήριο και εκείνος του Συλλόγου των Σύρων αποδήμων στην Ελλάδα.

Στο Συλλαλητήριο της Αθήνας, μαζί με δεκάδες φορείς και συνδικάτα δήλωσαν επίσης «παρών»: Αντιπροσωπεία από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τους Π. Μαντά, Γ. Πάντζα, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, η Επιτροπή Αγώνα για τους Πολιτικούς Κρατούμενους Τουρκίας Κουρδιστάν, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Γραμματεία της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ.

Να χτίσουμε, να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ παντού

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του Γιώργου Μαυρίκου, μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Οι ομιλητές στην εξέδρα της συγκέντρωσης. Στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Οι ομιλητές στην εξέδρα της συγκέντρωσης. Στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
«Αυτή εδώ η μαζική, η μαχητική πανελλαδική διαδήλωση είναι η απάντηση του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας μας στους αντίπαλους και τους εχθρούς της τάξης μας και των λαϊκών στρωμάτων», ήταν τα πρώτα λόγια του Γ. Μαυρίκου, ανεβαίνοντας στο βήμα για την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης. «Σήμερα - συνέχισε - εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες».

Πρώτος παραλήπτης είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, «που με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της επιτίθεται λυσσασμένα σ' όλες τις κατακτήσεις, σ' όλα τα δικαιώματά μας και στρώνει το δρόμο των βιομηχάνων με πλούσια υπερκέρδη. Επιχειρεί να αποτελειώσει ό,τι δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

«Ε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, σας στέλνουμε πιο ηχηρό το δικό μας μήνυμα. Θα πολεμήσουμε την πολιτική σας μέχρι τέλους. Συσπειρωμένοι εργάτες - αγρότες - σπουδαστές θα αναμετρηθούμε με τα αντιλαϊκά σας μέτρα».

Μας χωρίζει η άβυσσος της υπεραξίας

«Αποδέκτης του ίδιου μηνύματος - συνέχισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ - είναι ο ΣΕΒ και όλοι οι πλουτοκράτες, που αποθρασυμένοι από την πολιτική των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων προβάλλουν προκλητικές απαιτήσεις. Θέλουν να βάλουν στο χέρι όλα τα συνδικάτα και να τα κάνουν ομοτράπεζους στο τραπέζι της ταξικής συνεργασίας. Ομως, το κίνημα που εμείς εκπροσωπούμε σήμερα, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον θα συμφιλιωθεί μαζί σας. Εκπροσωπούμε εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα. Μας χωρίζει η άβυσσος της υπεραξίας. Το χάος των ληστρικών υπερκερδών. Μας χωρίζει το αίμα της Βασιλακοπούλου, η δολοφονία του Παπαρήγα, η εκτέλεση του Τατάκη. Οι σκοτωμένοι εργάτες στα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα, οι σκοτωμένοι στα σαπιοκάραβα, στο "Σαμίνα" και το "Δύστος"».

«Συμπαίχτης της ΝΔ και του ΣΕΒ - σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος - είναι η πολιτική και η ταχτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, για τις αντιπολιτευτικές του ανάγκες, το ΠΑΣΟΚ κοκορομαχεί με τη ΝΔ. Τσακώνονται για δευτερεύοντα ζητήματα, συναγωνίζονται στη σκανδαλολογία».

Είναι και οι τρεις τους συνυπεύθυνοι, τόνισε. «Βασίζονται στην εξαπάτηση και με ένα καλά στημένο δικομματικό σκηνικό θέλουν να μας έχουν σαν το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Ας τους στείλουμε το μήνυμα ότι δεν τσιμπάμε στα χρυσωμένα τους δολώματα».

Να χτυπηθεί η γραμμή της συναίνεσης

Ξεχωριστοί παραλήπτες του σημερινού μας μηνύματος, επισήμανε, «είναι και οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ». Το ρήγμα ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και στις πλειοψηφίες αυτές βαθαίνει. Ολοι οι εργαζόμενοι «οφείλουν να αντιληφθούν ότι για να αλλάξουν τα πράγματα για τους ίδιους, πρέπει να χτυπηθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις. Να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ. Πρέπει να ανασυγκροτούνται και να ξαναζωντανεύουν τα συνδικάτα. Να απομονωθεί ο οπορτουνισμός και οι κύριοι εκφραστές του, που σήμερα είναι η ηγεσία του ΣΥΝ, που συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλλιεργεί το συμβιβασμό, την ηττοπάθεια στο εργατικό κίνημα. Ορος απαράβατος για να αναζωογονηθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η καθημερινή ήττα των ρεφορμιστών». Στους στόχους αυτούς, πρόσθεσε, μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει η εργατική νεολαία, όλη η νέα γενιά.

Αναφερόμενος, πιο κάτω, στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τόνισε: «Είμαστε διεθνιστές! Είμαστε με την Κουβανέζικη Επανάσταση, με τη Βενεζουέλα, με το Λαό της Συρίας και της Παλαιστίνης, με τους λαούς και τα κινήματα, που δε φοβούνται και δεν υποτάσσονται».

Μπροστά σε νέες ευθύνες

«Η επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, υπογράμμισε, μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες και καινούρια καθήκοντα. Εχουμε μπροστά μας τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σε εμάς πέφτει το καθήκον να ενημερώσουμε έγκαιρα τους εργαζόμενους, να οργανώσουμε τις αντιδράσεις με στόχο να εμποδιστεί και να ξεσκεπαστεί ο Κοινωνικός Διάλογος της υποταγής».

Επόμενος σταθμός η 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, στις 14 Δεκέμβρη. «Να μπολιάσουμε με το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ το σύνολο των εργαζομένων. Να εκλαϊκευτούν τα αιτήματά μας». Καταλήγοντας, έδωσε το σύνθημα:

«Χτίστε και δυναμώστε το ΠΑΜΕ παντού. Δυναμώστε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εμπλουτίστε τις συνειδήσεις των εργαζομένων με την αναγκαιότητα ριζικών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών».

ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ
Μάθαμε να ξεχωρίζουμε εχθρούς και φίλους

«Οι εργάτριες του εργοστασίου της "Σεξ Φορμ" είναι μαζί σας. Μαζί με το ΠΑΜΕ. Αυτό επιβάλλει η ταξική μας θέση» τόνισε στο χαιρετισμό της η Δ. Μαστρογιάννη, εργαζόμενη στη «Σεξ Φορμ», που μαζί με τις συναδέλφισσές της βρίσκονται 75 μέρες στους δρόμους του αγώνα. «Δίνουμε τη μάχη με το ταξικό κίνημα, συνέχισε. Με το συνδικάτο μας και με το ΠΑΜΕ. Μας δίνει μεγάλη δύναμη το κίνημα της εργατικής αλληλεγγύης. Ζούμε συγκινητικές στιγμές, που μόνο ένας αγνός, τίμιος ταξικός αγώνας, μπορεί να δώσει για το πιο βασικό αίτημα που ζητάει σήμερα ολόκληρη η εργατική τάξη της χώρας: να έχουν όλοι οι εργάτες δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά».

Ο αγώνας, υπογράμμισε, έχει μεγάλες απαιτήσεις. «Χρειάζεται οργάνωση και αντοχή. Να έχεις ξεκάθαρο ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο αντίπαλός σου. Και εμείς πλέον μάθαμε να ξεχωρίζουμε: Τον υπουργό που με τις πολιτικές του δημιουργεί όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το μαθητή που στερείται το χαρτζιλίκι του ενός ευρώ για να ενισχύσει τον αγώνα μας. Τον εργάτη των 26 ευρώ που κάνει το ίδιο. Το συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που μας προσανατόλισε και μας έδωσε δύναμη να μπορέσουμε να αντέξουμε αυτόν τον αγώνα. Μάθαμε, ακόμα, ότι χρειάζεται να παλεύεις με πίστη και ταξικό προσανατολισμό και έτσι θα συνεχίσουμε».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ
Απάντηση ο ενωμένος ταξικός αγώνας

Στην ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων αναφέρθηκε ο Κ. Αρτεμίου, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. Ενός κλάδου που βιώνει με ιδιαίτερη ένταση και με συνεχείς δικαστικές διώξεις την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εργοδοσία. «Η εργοδοσία, σημείωσε, ποινικοποιεί όχι μόνο την απεργία, αλλά με ένα ύποπτο και ύπουλο σύστημα σπιλώνει συνειδήσεις και υπολήψεις. Καταφεύγει σε συκοφαντικές μηνύσεις, προκειμένου με δικαστικές αποφάσεις να κρατηθεί σε ομηρία η ηγεσία ενός μαχητικού και ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλη την εργατική τάξη, διότι η απεργία είναι το σημαντικό όπλο όλου του συνδικαλιστικού κινήματος». Καταλήγοντας, τόνισε ότι μπροστά στους γενικότερους αντεργατικούς σχεδιασμούς, κυβέρνησης και κεφαλαίου, η απάντηση των εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλεται να είναι ο ενωμένος ταξικός αγώνας, που εκφράζει το ΠΑΜΕ.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
ΟΧΙ στη μοιρολατρία

«Είμαστε εδώ σήμερα για να διαδηλώσουμε την οργή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική λογική της κυβέρνησης και της ΕΕ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Π. Τσίρκας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ. «Να καταγγείλουμε την πολεμοχαρή πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ που δολοφονούν τους λαούς. Να απαντήσουμε στο δικομματισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την ίδια αντεργατική πολιτική που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». Παλεύουμε, τόνισε, «για μια πλατιά λαϊκή κοινωνική συμμαχία, που θα υπηρετεί τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε συσπείρωση και συμπαράταξη. Οχι πια άλλη ανοχή. Οχι συναίνεση και υποταγή. Οχι δειλία και μοιρολατρία».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Αντιστεκόμαστε στο ξεκλήρισμα

«Η μικρομεσαία αγροτιά συμμετέχει σήμερα σε αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ, μετά από ένα πλατύ άνοιγμα και κάλεσμα της ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα», τόνισε ο Β. Μπούτας, εκ μέρους της ΠΑΣΥ, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας της αγροτιάς στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. «Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες κατανοούν ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από την πολιτική που ευνοεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η πολιτική της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτή την πολιτική εξωραΐζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, από κοντά και ο ΣΥΝ, θεματοφύλακας της ΕΕ. Μαζί και οι ξεπουλημένες ηγεσίες στις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ δουλεύουν συντονισμένα να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Είναι ανάγκη να φτιάξουμε το δικό μας λαϊκό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΥ προχωρά πιο αποφασιστικά στην οργάνωση των αγροτών, για νέους αγώνες, για μεγαλύτερο βάθεμα της συμμαχίας με τα ταξικά συνδικάτα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εχουμε κοινό αντίπαλο

Η αντιλαϊκή πολιτική στόχο έχει να γιγαντώσει ακόμα πιο πολύ το μεγάλο κεφάλαιο, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Π. Γαλανόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Είναι η ίδια πολιτική, που «επιταχύνει το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών, διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες από τον τόπο τους, επιτίθεται στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το αγωνιστικό κομμάτι των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ επιλέξαμε να είμαστε μαζί σας, γιατί το επιβάλλει η κοινωνική μας θέση. Εχουμε κοινό αντίπαλο το μεγάλο κεφάλαιο. Τα αιτήματα που διεκδικεί το ΠΑΜΕ είναι και δικά μας αιτήματα, απαντάνε στις λαϊκές ανάγκες. Είμαστε βέβαιοι ότι οι συντονισμένοι και μαζικοί αγώνες μας θα βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική».

ΡΑΜΟΝ ΚΑΡΝΤΟΝΑ
VIVA ΠΑΜΕ!

Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, η πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, πλήρη εργασία, για αλληλεγγύη και Ειρήνη, αποτελούν τους στόχους του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από δύο βδομάδες στην Αβάνα στην Κούβα, σημείωσε στην αρχή του χαιρετισμού του, ο Κουβανός συνδικαλιστής Ραμόν Καρντόνα, εκ μέρους της ΠΣΟ.

Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και να ανατρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική πολιτική, τόνισε. «Οι εργαζόμενοι και όλη η ανθρωπότητα δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σ' αυτήν τη βαρβαρότητα». Ομως, για «να αντισταθούμε είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να ενωθούμε».

Στην ΠΣΟ, υπογράμμισε, «καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η προοπτική μας δεν μπορεί να είναι το "μακιγιάρισμα" ενός συστήματος που έχει οξύνει επικίνδυνα τις ανισότητες». Γι' αυτό, η ΠΣΟ «είναι τμήμα του συνδικαλισμού που ψάχνει πραγματικές αλλαγές για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πιέσεις και ταπεινώσεις». Για να ανταποκριθούμε στις σημερινές απαιτήσεις, σημείωσε, «πρέπει να δυναμώσουμε τη δράση μας» στην πράξη. Υπολογίζουμε γι' αυτό στις μαχητικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΜΕ. «Σας ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας και σας βεβαιώνουμε ότι η Κούβα, με τις επαναστατικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους εργαζομένους της, θα είναι μια αφετηρία για την αναγέννηση της ΠΣΟ». Κατέληξε φωνάζοντας τα συνθήματα: «Ζήτω το ΠΑΜΕ», «Ζήτω οι Ελληνες εργαζόμενοι», «Ζήτω η ενότητα και ο αγώνας όλου του κόσμου!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ