ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Ο,τι σημαίνεις, αυτό φοβούνται

Είστε εντελώς αδικαιολόγητοι! Ολοι εσείς που διαμαρτύρεστε γιατί μια διαδήλωση, που κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες, εξαφανίστηκε από τις στήλες του αστικού Τύπου. Κατ' αρχήν ελέγχεστε για αφέλεια. Δηλαδή, τι πιστεύετε; Οτι το κεφάλαιο θα προβάλλει από τα έντυπά του μια διαδήλωση εργατών; Κι ακόμα χειρότερα, μια διαδήλωση που μαρτυρά λαϊκό μέτωπο; Θεωρείτε επιχείρημα ότι ταξιδεύατε όλη τη νύχτα για να 'στε το πρωί στο αγωνιστικό πόστο σας; Μα αυτού του είδους η αποφασιστικότητα είναι ένα από αυτά που δεν μπορεί να σας συγχωρέσει ο αστός ιδιοκτήτης. Ασε που όχι μόνο δε μετέχετε στον «κοινωνικό διάλογο», αλλά και στολίσατε έτσι το κτίριο της ΓΣΕΕ που να θυμίζει ...εργάτες!

Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι δε μάθατε ότι κάτι πρέπει να λέτε ενάντια στο ΚΚΕ, για να σας υπολογίζουν. Θα είχατε γίνει πρώτο θέμα. Τώρα, ξεχάστε ότι υπάρχετε. Ο «Τύπος» αποφάσισε. Ναι, αυτός ο Τύπος που δίνει μάχη για την ελευθεροτυπία! Ολη αυτή η δημοσιογραφική αλητεία που θίγεται όταν της σούρνεις διάφορα -δικαίως μόνο αν ήταν η ίδια άσπιλη κι αμόλυντη - την ώρα που φτύνει κατάμουτρα πάνω από 50 χιλιάδες διαδηλωτές.

Βλέπετε, έχει άποψη αυτός ο Τύπος. «Ξεχάστε τα κόμματα» διακηρύσσει μία από τις εκλεκτές δασκάλες του που θα απορεί αύριο για το πώς εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Εχει άποψη αυτός ο Τύπος: Ο,τι δεν υποτάσσεται στους σχεδιασμούς «ΠΑΣΟΚ» δεν υπάρχει. Ο,τι δεν είναι αντι-ΚΚΕ δεν υπάρχει. Ο,τι θίγει το κεφάλαιο πρέπει να εξαφανιστεί. Ξέρει η αστική τάξη ποιος είναι ο αντίπαλος. Τον τρόμο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας δεν τον έχουν ξεπεράσει ακόμα.

Ξέρει τι έρχεται αυτός ο Τύπος. Είναι βλέπετε κι αυτά που λένε οι «απολίτικοι» στο Παρίσι ότι είναι επαναστάτες κι ότι θα τα θυσιάσουν όλα! Και τρέχουν να χτυπήσουν καμπανάκι οι αρθρογράφοι: Οτι είναι γιατροσόφια τα περί κοινωνικών υπηρεσιών, όταν έχεις ήδη απαξιώσει την πολιτική. Οτι σ' έναν τόπο που έχεις καταστρέψει το σχολείο όπου ο άνθρωπος συγκροτεί αντίληψη για τον κόσμο, το μόνο που μένει, για να δείξει ο κόσμος ότι υπάρχει, είναι η βία, το μόνο εξάλλου που διδάσκεται καθημερινά.

Υπάρχει ένα «διά ταύτα» που λείπει από τις διαπιστώσεις. Η διέξοδος. Και φυσιολογικά λείπει. Γιατί για να μιλήσεις για τη διέξοδο πρέπει να ασκήσεις κριτική και σε δυνάμεις που αυτοανακηρύσσονται «αριστερές». Πρέπει, επίσης, να αναδείξεις και εκείνους τους πολιτικούς αγώνες που βγάζουν τον κόσμο έξω από το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς. Τότε όμως θα έχεις αυτοκαταργηθεί ως αστικός Τύπος.


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»: «Προσπαθώντας να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης ως προς την αποφασιστικότητ;a της, η κυβέρνηση προωθεί, μέσα στις επόμενες μέρες, το πολύπαθο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ενώ διακηρύσσει τη βούληση για ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το 2006, που θα περιλαμβάνει από μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε πολλές ΔΕΚΟ, έως και πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ: «Η χώρα άργησε πολύ και παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιακώς σκεπτομένων συνδικαλιστών και των μικροπολιτικώς ενεργούντων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στην κοινωνική συνοχή (...) τα ψέματα τέλειωσαν. Το ασφαλιστικό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, διότι μπορεί να γίνει είτε θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων είτε μέσο για την περιθωριοποίηση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ: «Οι συγκρατημένες αυξήσεις των τιμών στη συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών και υπηρεσιών "απορροφούν" τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στον πληθωρισμό η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, υποστηρίζουν με κοινή τους ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ: «Εχω δικαίωμα να μιλάω για την Ελλάδα και πολλοί θα με πουν εθνικιστή. Εγώ πρεσβεύω το πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» (η δήλωση του Καλαβρύτων Αμβρόσιου/ ΤΑ ΝΕΑ).

ΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ: «Αφήστε τα κόμματα στην άκρη. Αυτά μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Στραφείτε στην κοινωνία» (η δήλωση της Δανάης Χατζόγλου, καθηγήτριας στη σχολή Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ: «Tα παιδιά τα διαφθείρουμε εμείς. Μια μερίδα των πανεπιστημιακών καθηγητών και τα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί μέσω αυτών ελέγχουν τις πρυτανικές αρχές» (δήλωση πανεπιστημιακού σε ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Πλαίσιο για τη λαϊκή ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ για τα προβλήματα της νεολαίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πωλούνται «πακέτα» τραπεζών και ΔΕΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ: Γολγοθάς από γρηγορόσημο, τόκους

ΕΘΝΟΣ: ΦΑΚΕΛΩΜΑ στις νέες οικοδομές εν όψει επιβολής ΦΠΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Μαρτυρία Αρσένη για οκταετία Σημίτη

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Τα σχέδια Καραμανλή

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Ορους βάζει ο Σουφλιάς

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Η καθημερινότητα εκδικείται

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ο Χριστόδουλος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ με συνέντευξη από την Πέμπτη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με αλλαγές και τομές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΦΗΜΕΣ ΤΕΛΟΣ για τον ανασχηματισμό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οχι στους συχνούς ανασχηματισμούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΓΩΝΕΙ τον Ανασχηματισμό

PRESS time: Εισαγγελέας «κουκούλωνε» υποθέσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΜΠΑΧΑΛΟ το ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Ωρα μεγάλων αποφάσεων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑ ΡΑΝΤΖΑ ΤΟΥ... ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΝ τους ασφαλισμένους τους οι Κοντομηνάδες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Δεν είμαστε ταραχοποιοί»

«Αν ρωτήσεις τους νέους μετανάστες στα γκέτο της Γαλλίας τι τους ωθεί στη βία, θα σου απαντήσουν: "Δεν είμαστε ταραχοποιοί, είμαστε επαναστάτες" και πιθανότατα θα συμπληρώσουν αυτό που ακούγεται από γειτονιά σε γειτονιά: "Δεν υπάρχουν επιλογές. Είμαστε έτοιμοι να τα θυσιάσουμε όλα, αφού δεν έχουμε τίποτα"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Οπως διδάσκεται, αντιδρά

«Η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων φαίνεται ότι δεν αντισταθμίζεται από τις εθελοντικές οργανώσεις, ή, τις κοινοτικές υπηρεσίες, επειδή οι θεσμοί αυτοί δεν επεμβαίνουν στη συγκρότηση των αντιλήψεων για τον κόσμο, αλλά επεμβαίνουν σε προβλήματα και δίνουν λύσεις όπως οι γιατροί. Σε αυτή την "άγρια" κοινωνία που απαξίωσε, ή, εγκατέλειψε τα στοιχεία που την έκαναν πολιτική (το σχολείο και το πολιτικό κόμμα), χωρίς πρόσβαση στην "εκπολιτιστική" επίδραση της οικονομίας, αλλά γαλουχημένη με την ευρωπαϊκή κουλτούρα δεν αφήνει και την τύχη της στο Θεό, λίγα πράγματα έχουν μείνει για να δείξει ότι υπάρχει: η βία, η προκατάληψη και η ακρότητα και κυρίως η απουσία κανόνων που η νεολαία διδάσκεται καθημερινά και αντιδρά μέσα από αυτήν» (η Σοφία Βιδάλη στο ΒΗΜΑ).

Οι «αιτίες» θα πληθαίνουν!

«Οταν οι επιταγές της "ελεύθερης αγοράς" αντί να "βλέπουν" την παγκόσμια ανισότητα και να επιχειρούν την "εντόπια" καταπολέμησή της, συνεχίζουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους μόνο στους "δείκτες" παραβλέποντας τόσο βολικά πως πίσω από τους δείκτες υπάρχουν άνθρωποι, όσο οι πολιτικο-οικονομικοί ταγοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το παράδοξο ποτέ άλλοτε πάνω σε τούτον τον πλανήτη να μην έχει δημιουργηθεί τόσος πλούτος, που όμως διαρκώς τον απολαμβάνουν όλο και λιγότεροι, τόσο οι "αιτίες" (με όποιο "εθνικό" χαρακτηριστικό και να επιχειρείται να περιβληθούν ανάλογα...) θα πληθαίνουν! » (ο Θάνος Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ