ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμη Νικηφόρου Ρώτα

Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 17/11 από το θάνατο του συνθέτη Νικηφόρου Ρώτα. Με αφορμή την επέτειο, η εταιρία καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας «Στάσις» διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του συνθέτη. Χτες στο θέατρο «Ελυζέ» (Νυμφαίου 12, τηλ. 210.7774.311) έγινε παρουσίαση της ζωής και του έργου του, ενώ ο Γιώργος Μαυροειδής ερμήνευσε τραγούδια του Ν. Ρώτα. Στις 18/11, στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8 τηλ. 210.3221.917), θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου του Παναγιώτη Γιαννακάκη με τα έργα του Ν. Ρώτα: «2003», «3 αιώνες, 1700 - 2003, ευρωπαϊκής Ιστορίας», έξι πρελούδια για πιάνο, τέσσερις σπουδές για πιάνο ή θέμα και τρεις παραλλαγές. Στις 21/11, στο «Ελυζέ» θα παρουσιαστεί θεατρική μουσική του. Ομάδα ηθοποιών θα ερμηνεύσει μουσική του για τα έργα: «Εκάβη» (Ευριπίδη), «Χοηφόρες» (Αισχύλου), «Εκκλησιάζουσες» (Αριστοφάνη), «Ερωφίλη» (Χορτάτζη), «Γύπαρης» (Χορτάτζη), «Φλαντρώ» (Παντελή Χορν). Στο ίδιο θέατρο ακολουθεί, στις 22/11, συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με τα έργα του: «Οκτέτο», «Σπουδή για έξι όργανα και μέτζο σοπράνο», «Εξοδος», «Σύνοδος Μυστών». Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Εναρξη 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Δημιουργός με πλούσιο, πολύπλευρο μουσικό, παιδαγωγικό και θεωρητικό έργο, ο Νικηφόρος Ρώτας αφιέρωσε τη ζωή του στο όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας. Από νέος επέλεξε το δρόμο του αγώνα. Για τη δράση του αυτή υπέστη μακροχρόνιο πολιτικό διωγμό, απομόνωση, αποσιώπηση βραβεύσεών του. Το έργο του περιλαμβάνει μουσική για όλα τα είδη μικρών ή μεγάλων οργανικών ή (και) φωνητικών συνόλων, όπως μεγάλα συμφωνικά έργα, έργα μουσικής δωματίου κλπ. και ηλεκτρονικής μουσικής. Ωστόσο στο σύνολό του σχεδόν παραμένει άπαιχτο. Αντίθετα, τα 40 έργα του μουσικής για το θέατρο (ανάμεσά τους 17 αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες) έχουν παιχτεί σε όλα τα ελληνικά φεστιβάλ και στο εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία). Επίσης έχει παρουσιαστεί η κινηματογραφική και τηλεοπτική μουσική του.

Θεωρώντας την κοινωνική συνείδηση ως μέγιστο επίτευγμα του ανθρώπου και τη μουσική ως «μήτρα» της κοινωνικής συνείδησης, ο Ν. Ρώτας ανέπτυξε και πρωτότυπο θεωρητικό έργο μέσα από τις έξι ραδιοφωνικές σειρές «Τα μουσικά όργανα», «Μουσικά έργα», «Πώς ακούμε Μουσική», «Αναμνήσεις από το μέλλον της μουσικής», «Ραδιοακτίνες», «Η Μουσική», μια εντελώς νέα μέθοδος διδασκαλίας της μουσικής στο Δημοτικό σχολείο (ανέκδοτη), τη μελέτη «Πώς ακούμε μουσική» («Κέδρος»), το σενάριο «Η γέννηση της μουσικής», για τις συνθήκες επινόησης της μουσικής, την αρθρογραφία κλπ. Απόψεις του για το μουσικό μας πολιτισμό ξεδίπλωνε στη στήλη του «Και η Μουσική πού είναι;», στο «Ριζοσπάστη» (1988 - 1993).

Προσεγγίσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας

Το «Β΄ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης» διοργανώνει στις 25, 26 και 27/11 ο Τομέας Θεωρητικών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256), θα λάβουν μέρος με ανακοινώσεις τους Ελληνες ιστορικοί Τέχνης. Με γενικό τίτλο «Προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας: από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας», θα ανιχνευτούν σε κάθε συνεδρία, διαφορετικές θεματικές περιοχές, με στόχο τόσο την έρευνα ζητημάτων που αφορούν στην ιστορία της τέχνης διεθνώς, όσο και στη χαρτογράφηση του χώρου της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην πρωινή (10π.μ.) και απογευματινή συνεδρία (5μ.μ.) της πρώτης μέρας, με γενικό θέμα «Το θεσμικό πλαίσιο και η κοινωνική θέση του καλλιτέχνη», θα μιλήσουν οι: Σταύρος Βλάχος, Τιτίνα Κορνέζου, Φανή Μουμτζίδου, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Νίκος Χατζηνικολάου, Δώρα Μαρκάτου, Δημήτρης Παυλόπουλος, Μίρκα Παλιούρα. Στις 26/11 (10π.μ.) με γενικό θέμα «Οι καλλιτέχνες ως συγγραφείς κειμένων για την τέχνη: από τις πραγματείες των νεότερων χρόνων στα μανιφέστα της πρωτοπορίας και τα κείμενα της εποχής μας» θα μιλήσουν οι: Μαριλένα Κασιμάτη, Παναγιώτης Ιωάννου, Ναυσικά Λιτσαρδοπούλου, Νότη Κλάγκα, Αρης Σαραφιανός, Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Αικατερίνη Μανδρώνη, Αναστασία Κοντογεώργη και Συραγώ Τσιάρα. Η απογευματινή συνεδρία (5μ.μ.), υπό τον τίτλο «Μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρεια: από την Αναγέννηση στον 20ό αιώνα» περιλαμβάνει ομιλίες των: Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου, Α. Χατζησπύρου, Φ. Βλάχου, Λ. Αυγήτα, Π. Κοσμαδάκη. Στις 27/11 (10π.μ.) με γενικό τίτλο «Τέχνη και εθνικισμοί» θα μιλήσουν οι: Α. Παπανικολάου, Α. Μάλαμα, Π. Μπίκας, Β. Σαρακατσιάνου, Α. Αδαμοπούλου, ενώ η απογευματινή συνεδρία («Το πρόβλημα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στις αρχές του 21ου αιώνα»), περιλαμβάνει ομιλίες των: Δ. Βάσσου, Ι. Ζάρρα, Α. Σαχίνη, Λ. Γυιόκα, Κ. Ιωαννίδη. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική πολυχρωμία

«Apurimac»
«Apurimac»
Οι «Apurimac» εμφανίζονται κάθε Πέμπτη (11μμ) στο «Palenque» (Φαραντάτων 41, Γουδί, τηλ. 210.7752.360). Γνωστοί για το ταμπεραμέντο και το κέφι τους, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα χορευτικό με όλες τις επιτυχίες τους και τραγούδια του πρόσφατου άλμπουμ τους «Πάμε πάλι». Ενα δίσκο με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών των Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Χιώτη, Πλέσσα, Μικρούτσικου, Κατσιμίχα, Θηβαίου, Μωράκη, Μουζάκη, Marquez, Armando. Μαζί τους η Marta Moreleon. Πιάνο, μπάσο, κλασική κιθάρα, φλάουτο, βιολιά, βιολοντσέλο ενώνονται με τρομπέτα, σαξόφωνο, τρομπόνι και διάφορα κρουστά, πνευστά και έγχορδα όπως τα: congas, timbales, bong, maracas, guiro, caxixi, bell, charango, quena, bombo, zampoρa, zanca, chaj-chaj, palo de lluvia δημιουργώντας το εκρηκτικά ζωντανό χαρακτηριστικό ηχόχρωμα των «Apurimac».

  • Τραγούδια της νέας δισκογραφικής συνεργασίας του με τον Χρήστο Νικολόπουλο «Ζήλια που 'χει η αγάπη» και γνωστές επιτυχίες του παρουσιάζει ο Γιώργος Μαργαρίτης, στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ. 210.3414.350). Μαζί του οι Λίτσα Γιαγκούση, Μαρία Ρουσσέα, Ειρήνη Χαρίδου κ.ά. Πρόγραμμα: Τετάρτη - Σάββατο (11μμ).
  • «Αθήνα, από τον Αττίκ στον Γούναρη» τιτλοφορείται το πρόγραμμα που θα παρουσιάζουν τις 21/11 (9.30μμ), κάθε Δευτέρα, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, τηλ: 210.3421.212) ο πιανίστας Δαυίδ Ναχμίας και οι τραγουδιστές Γιάννης Τσελεπίδης, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρυσούλα Στεφανάκη, Θάνος Πολύδωρας. Μια μουσική παράσταση, με αριστουργήματα του αθηναϊκού τραγουδιού από την αρχή του αιώνα έως τη δεκαετία του '50, από το μάγο Αττίκ, στις άφθαρτες μελωδίες του Νίκου Γούναρη.
Νέες... και επαναλήψεις
«Η μελανόμορφη Κλυταιμνήστρα», στο θέατρο «Τόπος Αλλού» με την Ασπασία Παπαθανασίου
«Η μελανόμορφη Κλυταιμνήστρα», στο θέατρο «Τόπος Αλλού» με την Ασπασία Παπαθανασίου
  • Υπηρετώντας το αρχαίο δράμα πάνω από μισό αιώνα η Ασπασία Παπαθανασίου παρουσιάζει το πρωτότυπο θέαμα «Μελανόμορφη Κλυταιμνήστρα» (κάθε Τρίτη και Τετάρτη) στο θέατρο «Τόπος Αλλού», σε σκηνοθεσία - φωτισμούς Νίκου Καμτσή. Πρόκειται για σύνθεση μονολόγων από τις τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, για τη συζυγοκτόνο Κλυταιμνήστρα. Η Α. Παπαθανασίου εξηγεί στο κοινό και σχολιάζει με θεατρικό τρόπο τα τραγικά δρώμενα.
  • Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίνας Τσβετάγεβα «Η ιστορία της Σόνιετσκα» είναι η παράσταση «Σόνιετσκα» που παρουσιάζει κάθε Δευτερότριτο ο «Φούρνος», σε δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία Δήμητρας Κονδυλάκη. Παίζει η Δέσποινα Σαραφείδου, ακούγεται η φωνή της Ρούλας Πατεράκη. Μετάφραση Ράνιας Τουτουντζή, σκηνικά - κοστούμια Σοφίας Διονυσοπούλου.
  • Στο «Αλκυονίς» ο Γιώργος Μεσσάλας επαναλαμβάνει «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Το διήγημα αφορά στην «τρέλα» του ανθρώπου και του κόσμου.
  • «Ισμήνη - Αντιγόνη... σημειώσατε Χ!», τιτλοφορείται η κωμωδία του Γιώργου Κοντοπόδη, στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. Παίζουν: Βασιλική Κωνσταντοπούλου, Βίκυ Κουτσοποδιώτη, Ευσταθία Αλεξάτου. Σκηνικά - κοστούμια Βιργινίας Αποστολοπούλου, μουσική επένδυση Γιάννη Μπαμπαλή.
  • Ο συνθέτης Γιάννης Ιωάννου, στο πιάνο, και ο τραγουδοποιός Στέλιος Δάβαρης με την κιθάρα του, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με δικά τους τραγούδια κι άλλα γνωστά κι αγαπημένα, αύριο, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).

Στο τέρμα της παραλίας Καματερού (Σαλαμινομάχων 1), φιλοξενείται έκθεση έργων 22 δημιουργών της Σαλαμίνας. Παρουσιάζονται (έως 19/11) ζωγραφική, κεραμική, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτό, φωτογραφία κ.ά.

Από 16/11 - 5/12 στον πολυχώρο «BOOZE» (Κολοκοτρώνη 57), καθημερινά εκτός Παρασκευής, θα παρουσιάζεται (10 μ.μ.) η χοροθεατρική παράσταση «To beast or not to beast». Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη. Χορεύουν: Βάσω Πολυμένη, Νικολέτα Ξεναρίου, Δημήτρης Τσιάμης, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου. Κοστούμια: Αθηνά Πουρέα. Σκηνικά: Μαρία Καραμάνου. Ταυτόχρονα με τις παραστάσεις, θα λειτουργεί έκθεση έργων της Φλοράνς Χρηστάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ