ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καμπανάκι χτύπησε στο Αφγανιστάν

H νάρκη που ανατίναξε, χτες το μεσημέρι, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, το ελληνικό στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ελληνες επαγγελματίες οπλίτες, είναι το καμπανάκι του κινδύνου για το πού μπορεί να οδηγήσει η ελληνική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Δεν αφορά απλά και μόνο στους υπαρκτούς κινδύνους, απέναντι στους οποίους είναι εκτεθειμένα τα μέλη των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών, αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο, καθώς αυτός ο φαύλος κύκλος των νεοταξικών αποστολών, όπου έχει εμπλακεί η χώρα μας, διαρκώς διευρύνεται και απειλεί να εγκλωβίσει συνολικά και χωρίς επιστροφή την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες έξω από τα σύνορά της.

Ξεκίνησαν με τις λεγόμενες αποστολές «διατήρησης της ειρήνης» το 1996, μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Βοσνία). Ακολούθησαν η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η ΠΓΔΜ και την τελευταία τριετία το Αφγανιστάν. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτή της Αλβανίας, η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή ερχόταν, μαζί με τις αποστολές των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, να εδραιώσει την «τάξη» που επέβαλαν τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Εδώ δε χωράνε τα άλλοθι και οι φαρισαϊσμοί ότι δήθεν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πολεμική αποστολή αλλά ...«ανθρωπιστική» (μεταφέρουν τρόφιμα, φτιάχνουν δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία...). Είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελούν τμήμα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής, από εκεί παίρνουν εντολές και εκεί δίνουν πρώτα και κύρια λόγο.

Ειδικά στο Αφγανιστάν, εκτός από το λόχο μηχανικού με προσωπικό που ξεπερνά τα 120 άτομα, η ελληνική εμπλοκή περιλαμβάνει και ένα ολόκληρο κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στην κατηγορία του, που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να παρέχει υποστήριξη στις κατοχικές δυνάμεις, ενώ από τον άλλο μήνα θα τεθεί υπό ελληνική διοίκηση και το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δε χωράει, λοιπόν, αμφιβολία ότι όλα αυτά στοιχειοθετούν πλήρη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην κατοχή του Αφγανιστάν και βέβαια θα ακολουθήσει και συνέχεια. Εξάλλου, αυτό έχει καταγραφεί και στις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του ΝΑΤΟ, όπου οι εκπρόσωποι είτε της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το Μάρτη του 2004, είτε της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ συναποφασίζουν ομόφωνα με τους άλλους «συμμάχους» για τις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Το χτεσινό συμβάν στην Καμπούλ μπορεί να γίνει χιονοστιβάδα. Η ανάγκη για άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων, που είναι τμήματα αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων (Βαλκάνια, Αφγανιστάν), είναι πλέον επιτακτική για να μην έρθουν τα χειρότερα, τα οποία αφορούν συνολικά στην ασφάλεια του ελληνικού λαού και στη διεθνή ειρήνη. Οι αποστολές αυτές όχι μόνο δεν υπηρετούν τα συμφέροντά του αλλά τα αντιστρατεύονται και τα υπονομεύουν. Εκ των πραγμάτων θέτουν τον ελληνικό λαό απέναντι σε άλλους λαούς, μαζί με τους θύτες τους για λογαριασμό των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές είναι πέρα από κάθε αμφιβολία κατοχικές-επιθετικές δυνάμεις. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εδώ και καιρό έχουν μπει σε μια διαδικασία πλήρους ενσωμάτωσης σε αυτού του είδους τις αποστολές (νέο δόγμα, νέα δομή, επαγγελματίες οπλίτες, νέοι εξοπλισμοί). Καμία κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η λαϊκή δράση για επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων και πλήρη απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους μπορεί και πρέπει να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

Θεματοφύλακες της κακοτεχνίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται διαρκώς για το ποιος έστρωσε το καλύτερο τραπέζι με την «πίτα» του πακτωλού των δημοσίων έργων, κανείς δε μιλά για την αντίστοιχη ποιότητά τους.

Κι όμως, όπως αποδείχτηκε σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ, η χώρα μας, εξαιτίας της μη διασφάλισης της ποιότητας τόσο των υλικών, όσο και των έργων, χάνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια. Πρόσφατο είναι το πρόστιμο των 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την ΕΕ για κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν στα έργα. Παράλληλα, η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία δομικών υλικών (αδρανή, σκυρόδεμα, κονιάματα, τούβλα, κλπ.) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα ξένα, επειδή κανείς δε φρόντισε να τεθούν σε ισχύ και να εφαρμόζονται τα περίπου 200 διεθνή πρότυπα για την κατασκευή τους!

Αντίθετα, από το 1992 τα κρατικά εργαστήρια προληπτικού ελέγχου ποιότητας υποβαθμίζονται συνεχώς και έχουν εξοβελιστεί απ' όλα τα μεγάλα έργα, ενώ τη θέση τους παίρνουν αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικοί σύμβουλοι και παρασύμβουλοι και ιδιωτικά εργαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Εργων (ΚΕΔΕ) διαθέτει σήμερα 153 άτομα προσωπικό, από 350 που διέθετε τη δεκαετία του '70, ενώ μετά τους σεισμούς του 1999 παραμένει άστεγο! Την ίδια στιγμή το κράτος διαθέτει 3,2 δισ. δρχ. ανά διετία στον ιδιωτικό ΕΣΠΕΛ (Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου Εργων), απλώς για να διαπιστώνει εκ των υστέρων τις κακοτεχνίες.

Πώς λοιπόν μια τέτοια πολιτική - θεματοφύλακας της κακοτεχνίας - να μην είναι η χαρά του μεγαλοεργολάβου;

Προκλητικός έλεγχος!

Ακόμα και σε πούλμαν που επέβαιναν διαδηλωτές για να πάνε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα «έχωσε τη μύτη της» η αστυνομία στο νομό Λάρισας, καταγράφοντας στο ενεργητικό της ακόμα ένα περιστατικό αυθαίρετης συμπεριφοράς. Το κρούσμα σημειώθηκε στον Τύρναβο, λίγη ώρα πριν την αναχώρηση του πούλμαν για την Αθήνα. Στις 4 περίπου τα ξημερώματα του Σαββάτου, περιπολικό της αστυνομίας σταμάτησε κοντά στο δημαρχείο της πόλης, όπου ήταν σταθμευμένο το πούλμαν και ένας από τους αστυνομικούς ρώτησε προκλητικά κάποιους από τους διαδηλωτές, «πόσοι Τυρναβίτες θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο»! Η απάντηση που πήρε, βεβαίως, ήταν αποδοκιμασίας. Ομως, ο «υπερβάλλον ζήλος» της αστυνομίας δεν περιορίστηκε σ' αυτή την ενέργεια αλλά συνεχίστηκε όταν ο αστυνομικός μπήκε μέσα στο λεωφορείο με το πρόσχημα ότι θέλει να ελέγχει τις ζώνες ασφαλείας. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα διάφορα άλλα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας που σημειώνονται στο νομό Λάρισας, όπως και γενικότερα, καταδεικνύοντας τις συνεχώς εντεινόμενες διαστάσεις της αστυνομοκρατίας, που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την τακτική του ΠΑΣΟΚ.

«Περί τον πληθωρισμό»...

Συνεπείς στο μηνιαίο... ραντεβού τους, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου έκαναν ακόμη μια δήλωση για την πορεία του πληθωρισμού. Κι αυτή ξεκίνησε... παραδοσιακά: Αν η επίδραση της τιμής του πετρελαίου ήταν τόσο, αντί για τόσο, ο πληθωρισμός θα ήταν τόσο κλπ. Και όπως κάθε μήνα, έτσι και τώρα, τα δυο στελέχη της κυβέρνησης επισήμαναν ότι ναι, υπάρχει ακρίβεια (!!!), αλλά «κινείται περί τον πληθωρισμό».

Αυτά και άλλα ανάλογα έχει η συγκεκριμένη ανάλυση, που πραγματικά απορεί κανείς για την επανάληψή της κάθε μήνα. Πρώτα απ' όλα επειδή το τι θα είχε συμβεί εάν... και άλλα τέτοια, δεν έχουν πολύ σημασία, όσο το τι συμβαίνει, το γεγονός δηλαδή ότι ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Αλλά και επειδή ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων αμείβεται με 500, 600 ή 700 ευρώ το μήνα. Γι' αυτούς και τις οικογένειές τους δεν έχει καμία σημασία αν η ακρίβεια κινείται «περί τον πληθωρισμό» - που κι αυτό σηκώνει συζήτηση - καθώς οι ανατιμήσεις προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης επαναλαμβάνονται τακτικά στη διάρκεια του χρόνου, κάτι που δε συμβαίνει με τις αυξήσεις στους μισθούς.

Καλές οι θεωρίες, αλλά στην πράξη, στην πραγματική ζωή δεν παίζουν κανένα ρόλο...

Τα σωστά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και εκλογή αντιπροσώπων στην ΕΣΕΕ, που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο φύλλο του «Ρ», έδωσαν... κάτι παραπάνω στην παράταξη της Αγωνιστικής Εμπορικής Κίνησης, που στηρίζεται από το ΣΥΝ. Συγκεκριμένα με 5 ψήφους εκλέγει 2 αντιπροσώπους στην ΕΣΕΕ και όχι 5, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε.

Συγνώμη για την, έστω και προσωρινή, ικανοποίηση που δώσαμε στις... δυνάμεις του συμβιβασμού, αλλά τα κουκιά είναι κουκιά και δεν αλλάζουν.

Ετσι, τα τελικά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα, δείχνουν ότι οι έμποροι καταδίκασαν αυτούς που με τις επιλογές τους τάσσονται υπέρ της συναίνεσης στις πολιτικές που στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αναδείχνοντας σε πρώτη δύναμη την παράταξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας, η οποία βγήκε ενισχυμένη και στην εκλογή αντιπροσώπων στην ΕΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ