ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ολοι παρόντες στο διάλογο

Κυβέρνηση, εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι

Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ, μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Απρίλη, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αρχίσει τον διάλογο της απάτης μέσω της ΟΚΕ
Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ, μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Απρίλη, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αρχίσει τον διάλογο της απάτης μέσω της ΟΚΕ
Τα αμορτισέρ του «κοινωνικού διαλόγου» γρασάρει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και με χτεσινή της απόφαση, τάσσεται υπέρ ενός «Εθνικού και Πολιτικο-Κοινωνικού Διαλόγου» για το Ασφαλιστικό. Στην απόφαση που ελήφθη μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΚΕ, οι φορείς που την απαρτίζουν υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα συναντήσεις, διμερείς και πολυμερείς, μεταξύ κυβέρνησης και φορέων και φορέων μεταξύ τους. Επί της ουσίας, δηλαδή, κυβέρνηση, εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να στήσουν τον «διάλογο» της απάτης. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα για μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έγινε και στο παρελθόν με ανάλογους διαλόγους...

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκπόνηση ειδικής μελέτης για την Κοινωνική Ασφάλιση με ευθύνη της ΟΚΕ και χρηματοδότηση του δημοσίου, η οποία στην πορεία του «διαλόγου» θα αξιοποιηθεί δεόντως. Και δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της ΟΚΕ, Ν. Αναλυτή, σε τέτοιου είδους μελέτες όπως του Σπράου και της βρετανικής «Government Actuaries», οι οποίες έδωσαν το κατάλληλο υλικό για να ξεδιπλωθεί τα τελευταία χρόνια η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε μια σειρά Ταμείων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΚΕ, στις δηλώσεις του, τάχτηκε αναφανδόν υπέρ του διαλόγου, χαρακτήρισε επίκαιρη τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο όνομα των δυσκολιών. Παράλληλα, για το θέμα αν ο διάλογος-απάτη γίνει απευθείας στην ΟΚΕ ή με άλλη μορφή, έβαλε ως προϋπόθεση τη συμφωνία των φορέων που την απαρτίζουν.

Τη «λήψη άμεσων μέτρων» ζήτησε ο Χ. Κεφάλας μιλώντας εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μέσα από την ΟΚΕ, που τη χαρακτήρισε τον «πιο φερέγγυο θεσμό».

Ετοιμη από καιρό η ΓΣΕΕ

Με τα μπούνια υπέρ του διαλόγου εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δ. Πολίτης, ο οποίος είπε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ «δε θα μπορούσαν να είναι έξω απ' αυτή την πρόκληση», για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Απαιτείται τόλμη»! Πράγματι οι εργατοπατέρες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τον διάλογο-απάτη, είτε αυτός γίνει στην ΟΚΕ, είτε μέσα από οποιαδήποτε άλλη μορφή. Και σίγουρα χρειάζεται όχι τόλμη αλλά αρκετό θράσος, για να ξεπουλιούνται έτσι τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Στο «διά ταύτα», οι «κοινωνικοί εταίροι» ακονίζουν τα μαχαίρια τους και μαζί με την κυβέρνηση ετοιμάζονται να πέσουν πάνω στο σώμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και να το κατακρεουργήσουν. Οι δήθεν «διαφωνίες τους» είναι για το θεαθήναι. Είναι για το αν οι καρέκλες του διαλόγου θα γράφουν ΟΚΕ, ή αν θα έχουν την κυβερνητική σφραγίδα, όπως ζητάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

  • Συνυπογράφοντας τη συνέχιση της αντιασφαλιστικής πολιτικής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με χτεσινή δήλωση του Ε. Βενιζέλου, τάχτηκε υπέρ του... διαλόγου για το Ασφαλιστικό, θέτοντας σαν βασική προϋπόθεση την ύπαρξη «αναλογιστικής μελέτης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως «η ΟΚΕ μπορεί να παίξει ένα σοβαρό ρόλο στην προετοιμασία του διαλόγου αυτού, ιδίως εάν καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών που δυστυχώς επί 20 μήνες δεν παραγγέλθηκαν και δεν πραγματοποιήθηκαν».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Να πάρουν την απεργία στα χέρια τους

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για την απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στις 14 Δεκέμβρη.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων έκαναν σαφές ότι θα δώσουν τη μάχη της απεργίας με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, καθώς οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση προβάλλουν αιτήματα που όχι μόνο βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και σε συνδυασμό με τη γενικότερη τακτική των «κοινωνικών διαλόγων» που ακολουθούν, στηρίζουν το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Τονίστηκε ότι το ΠΑΜΕ Εργαζόμενων στο Δημόσιο, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αγώνων τους και συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων.

Στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) διαφώνησε για μια ακόμη φορά με την κήρυξη απεργίας, θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι... «ώριμες οι συνθήκες», όπως είχε ισχυριστεί ο εκπρόσωπός της και κατά τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων το περασμένο καλοκαίρι.

Ενδεικτικό του ρόλου των συμβιβασμένων πλειοψηφιών είναι και η προχτεσινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, με θέμα το σύστημα υπηρεσιακής εξέλιξης των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας με την κυβέρνηση στη δημιουργία ενός συστήματος που προάγει την «ημετεροκρατία», διαιωνίζει τις πελατειακές σχέσεις, θέτοντας υποκειμενικά κριτήρια (αξιολόγηση, συνέντευξη κ.ά.), αλλά και κριτήρια που υποκρύπτουν υποκειμενικές κρίσεις.

Να σημειωθεί ότι ύστερα από παρέμβαση στη συνάντηση του Δ. Αγκαβανάκη, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, σταμάτησε κάθε συζήτηση για τη θέσπιση κριτηρίων που αναφέρονται στη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Κριτήρια που αποσκοπούν στη χειραγώγηση των εργαζομένων, αλλά και στην ενίσχυση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.

ΔΗΚΕΒΕ
Καμιά νομιμοποίηση της διευθέτησης

«Να μην ορίσουν αντιπροσώπους στις επιτροπές για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» καλεί η ΔΗΚΕΒΕ «τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που συναισθάνονται την ευθύνη τους απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς Βιοτέχνες και μικρούς Εμπόρους». Στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη τονίζει ότι ο νόμος 3388/05 που ψήφισε η κυβέρνηση με γνώμονα τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (μεγαλύτερα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη πιο άνισο ανταγωνισμό για τις μικρές), μειώνει ακόμη παραπέρα το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας και ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

Η παράταξη ξεκαθαρίζει ότι θα αντιπαλέψει την εφαρμογή αυτών των μέτρων και προσθέτει ότι ο νόμος αυτός προωθεί τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ισχυροποιεί τους μονοπωλιακούς ομίλους, χτυπά τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρών βιοτεχνών και μικρών Εμπόρων, που συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επισημαίνει ότι «αντιτάχθηκε στην ψήφιση του νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που είναι η άλλη όψη του απελευθερωμένου ωραρίου», καθώς και ότι «κατήγγειλε τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που με το πρόσχημα του διαλόγου, συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές, ευθυγραμμίζονται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις αξιώσεις του ΣΕΒ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ προς τον αγώνα των μελών του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), μετέφερε σε αντιπροσωπεία τους ο βουλευτής του Κόμματος Δ. Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή.

Ο βουλευτής διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων ότι το ΚΚΕ θα συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Αφορμή για τη συνάντηση, οι στάσεις εργασίας που από σήμερα ξεκινούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΗΛΠΑΠ, αφού κοντεύει να τελειώσει ο χρόνος και δεν έχει ακόμη υπογραφεί συλλογική σύμβαση για το 2005! Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει για το 2005 ούτε ευρώ αύξηση, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει.

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη την Τρίτη

Πλατιά σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, οργανώνει την Τρίτη 22 Νοέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη γίνεται στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 - Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ