ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Αποφάσισαν τον «ενταφιασμό» της!

Παραμένει ο στόχος παράδοσης της περιουσίας της σε ιδιώτες. Νέο χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων και της ασφάλειας πτήσεων

Οριστική «ταφόπετρα» στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ) αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στη θέση της σκοπεύει να ιδρύσει μια μικρή ιδιωτική αεροπορική εταιρία. Σ' αυτή θα εργαστούν σε καθεστώς σκληρής (ιδιωτικής) εκμετάλλευσης ορισμένοι από τους εργαζόμενους στις ΟΑ. Οι υπόλοιποι, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνώντων, μοιραία θα παραμείνουν μετέωροι, όπως γίνεται σε κάθε ιδιωτικοποίηση!

Την απόφαση «λουκέτου» στις ΟΑ πήρε σε χτεσινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, στην οποία προηγουμένως άναψε «πράσινο φως» η Κυβερνητική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής:

  • Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για την ίδρυση από το Δημόσιο, νέας αεροπορικής εταιρίας, η οποία θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην εταιρία αυτή θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, που θα έχουν την πλειοψηφία και την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της.
  • Διεθνής οίκος ανέλαβε ήδη την εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με βάση το οποίο η νέα εταιρία θα λάβει τις απαραίτητες άδειες από την ΥΠΑ για να μπορέσει να λειτουργήσει. Μέχρι τότε οι ΟΑ θα εξακολουθούν να λειτουργούν.
  • Αρχίζει... διάλογος με τους εργαζόμενους ώστε να ρυθμιστούν τα ζητήματα που τους αφορούν. Για όσους εργαζόμενους δε θα απασχοληθούν στη νέα εταιρία, ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις Λιάπη, αποκαλυπτικό είναι το «non paper» της Ρηγίλλης, με το οποίο κυνικά ξεκαθαρίζεται ότι η νέα εταιρία «θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικές αρχές, με αμοιβές και εργασιακούς όρους της αγοράς και ιδιώτη μάναντζερ». Επίσης, διευκρινίζεται ότι ο «διεθνής οίκος» θα καθορίσει εάν η νέα εταιρία θα είναι αμιγώς πτητική ή εάν θα συμπεριλάβει την επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική βάση. Αν όχι, οι δύο αυτές κερδοφόρες δραστηριότητες θα ιδιωτικοποιηθούν, με την ίδρυση νέων εταιριών μεικτού σχήματος ή τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οπως είναι αυταπόδεικτο, με τη χτεσινή της απόφαση η κυβέρνηση της ΝΔ, επιφέρει διπλό και ισχυρό πλήγμα: Πρώτα και κύρια σε βάρος των εργαζομένων στον όμιλο εταιριών της ΟΑ. Και δεύτερον σε βάρος της ασφάλειας πτήσεων.

Ανακοινώσεις - «καρμπόν»

Συντονισμένες ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΟΣΠΑ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «πρωτομάστορες» στη συρρίκνωση και απαξίωση της ΟΑ, Ευ. Βενιζέλος και Χρ. Βερελής.

Η ΟΣΠΑ αφού εγκαλεί την κυβέρνηση για παλινωδίες, αναφέρει ότι στόχος ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων δεν είναι η επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος, αλλά η «ηθελημένη ή αθέλητη εξυπηρέτηση συμφερόντων που δε θέλουν να υφίσταται ο εθνικός αερομεταφορέας».

Για «παλινωδίες», αλλά και για «αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, ωστόσο, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει «κάθε θετική προσπάθεια η οποία έχει προοπτική και είναι συγκροτημένη».

Ο Χρ. Βερελής εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν ακολούθησε το «επιχειρησιακό σχέδιο» που είχε επεξεργαστεί ο ίδιος, χαρακτηρίζει «τυφλή πτήση» τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης με το μεικτό σχήμα και καταλήγει: «Αυτό που δεν επετεύχθη με την εκκαθάριση εν λειτουργία, επιχειρείται να γίνει και πάλι υπέρ του ανταγωνισμού με τον μακρόσυρτο συνεχή ακρωτηριασμό στον οποίο υποβάλλει η κυβέρνηση την Ολυμπιακή».

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»
Κρύβει παγίδες και για το λαϊκό κίνημα

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη τόνισε πως στην οδηγία υπάρχουν διατάξεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για το χαρακτηρισμό λαϊκών αγώνων ως «τρομοκρατίας»

Σε επικίνδυνους και αντιδημοκρατικούς δρόμους οδηγεί η ενσωμάτωση στο δίκαιο της χώρας κοινοτικής οδηγίας για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Κι αυτό, γιατί στην κοινοτική οδηγία περιέχονται διατάξεις που - στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» - μπορούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να στραφούν κατά του λαϊκού κινήματος.

Η σχετική οδηγία ήρθε χτες για συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και όπως κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη σε αυτήν υλοποιούνται όλες οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για το χτύπημα «των οικονομικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν την τρομοκρατία». Η βουλευτής τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ όταν αναφέρονται στην «τρομοκρατία» εννοούν ακόμα και τη δραστηριότητα του λαϊκού κινήματος, αφού σε αυτήν εντάσσουν μορφές κινητοποιήσεων όπως για παράδειγμα τα αγροτικά μπλόκα ή μια κατάληψη σε μία ΔΕΚΟ. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στις σχετικές λίστες «τρομοκρατών» που έχουν καταρτίσει ΗΠΑ και ΕΕ περιλαμβάνονται εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα όπως οι Παλαιστίνιοι ή ο αγώνας των Ιρακινών κατά της κατοχής.

Η Ε. Παντελάκη κατήγγειλε ότι με βάση την οδηγία - που συμπληρώνει το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ - όσοι ενισχύουν για παράδειγμα οικονομικά αυτά τα κινήματα θα θεωρείται ότι ενισχύουν την «τρομοκρατία». Ζήτησε να αποσυρθεί η οδηγία στην οποία κατά πρωτοφανή τρόπο εισάγεται ο όρος «τρομοκρατία» ο οποίος θα ερμηνεύεται ανάλογα με τους πολιτικούς σχεδιασμούς και θα δίνει περιθώρια αυθαιρεσιών σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την οδηγία στήνονται χαφιέδικοι μηχανισμοί, αφού υποχρεώνονται οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι να καταδίδουν στις αρχές όσους τους φαίνονται ύποπτοι για οικονομικές δοσοληψίες με «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η Ε. Παντελάκη υπογράμμισε ότι παρά τα όσα λέγονται, η αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αφού η ασυδοσία και η διεθνοποίηση του κεφαλαίου αποτελεί το γόνιμο έδαφος για αυτές τις δραστηριότητες.

Χτες το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατατέθηκε ένα ακόμα φιλομονοπωλιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο καθιερώνεται το «γενικό εμπορικό μητρώο». Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός ο έλεγχος των Επιμελητηρίων από την κάθε φορά κυβέρνηση για να περνάει η πολιτική που υπαγορεύεται από τους μονοπωλιακούς ομίλους πιο εύκολα και χωρίς αντιδράσεις.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αξιώνουν «επαναχάραξη» της ενεργειακής πολιτικής

Τη συνεργασία με ξένες πολυεθνικές «βλέπει» τώρα το ΙΟΒΕ

Η «επαναχάραξη της εθνικής ενεργειακής πολιτικής» και του «μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η έκθεση αντανακλά σαφώς τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου στο νέο περιβάλλον πλήρους «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού, που διαμορφώνεται με τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Βασικό σημείο είναι η παραχώρηση επαρκών διευκολύνσεων προς τους ιδιώτες.

Η μελέτη βασίζεται σε διαπιστώσεις κοινά αποδεκτές σχετικά με τις ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καθορίζει τις απαιτήσεις για προσθήκη ισχύος - και αυτό έχει σημασία - σε 1.950 MW μέχρι και το 2010 ή, το λιγότερο, σε 1.380 MW. Αυτό είναι και το «κενό» που κρίνει ότι θα κληθούν σε πρώτη φάση να καλύψουν οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ηλεκτρισμού. Ωστόσο το ΙΟΒΕ κάνει κι αυτό σαφές ότι «το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλο και δεν πρέπει να αποκλειστεί η συνεργασία επιχειρήσεων που θα εισέλθουν στον κλάδο με μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που θα προσφέρουν στην κεφαλαιακή επάρκεια και την τεχνογνωσία τους».

Η μελέτη επισημαίνει και τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ, όχι μόνο λόγω της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, αλλά και λόγω της τεχνολογικής διαφοροποίησης των μονάδων παραγωγής, καθώς διαθέτει σημαντικές λιγνιτικές μονάδες με φθηνό κόστος παραγωγής. Αλλά το τι σημαίνει «απελευθέρωση» αποκαλύπτεται με τα στοιχεία για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί στατιστικά να υποχωρούσε μεταξύ 1991 - 2004 έστω και οριακά κατά 0,3%, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση του λαϊκού νοικοκυριού), αλλά την τελευταία τριετία αυξάνεται ετησίως κατά 3,3%!!! Είναι η ίδια περίοδος που η ΔΕΗ ΑΕ μπήκε για τα καλά στο «παιχνίδι» της εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των μετόχων της. Η διαπίστωση ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ είναι 40% υψηλότερη - για οικιακή χρήση - δίνει και τον «τόνο» των αυξήσεων που θα ακολουθήσουν, μέχρι ο «ανταγωνισμός» να ισορροπήσει. Τότε που, μετά από 10 ή 20 μεγάλες αυξήσεις, θα ακολουθήσουν και 2 μικρές μειώσεις, για ν' αρχίσουν οι θριαμβολογίες ότι... μειώνονται οι τιμές λόγω του «ανταγωνισμού».

ΚΚΕ
Η λύση είναι δημόσιες αερομεταφορές

Με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το λεγόμενο "μεικτό σχέδιο" της κυβέρνησης της ΝΔ για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ έχει όλα τα αντεργατικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει με κάθε ιδιωτικοποίηση.

Σημαίνει χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απολύσεις και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσής τους. Δε διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Η λύση είναι: Δημόσια ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ενταγμένη σε έναν ενιαίο φορέα μεταφορών που θα λειτουργεί σε όφελος του λαού. Αυτό σημαίνει και πάλη για τη λαϊκή εξουσία, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ