ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
«Τσουχτερά» πρόστιμα για «αυθαίρετα» κονάκια!
  • Σε οικονομική εξόντωση οδηγούνται κτηνοτρόφοι - νομάδες, που έχτισαν καλύβες για να διαμένουν με τις οικογένειές τους, στην περιοχή που έχουν τα ζώα τους
  • Αλληλοσυγκρουόμενες οι αποφάσεις υπουργείων κι άλλων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών

Στις καλύβες των κτηνοτρόφων στα βουνά επιβάλλουν πρόστιμα, γιατί τα θεωρούν αυθαίρετα... Την ίδια στιγμή δίνουν άδειες να χτίζονται πολυτελείς βίλες μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις
Στις καλύβες των κτηνοτρόφων στα βουνά επιβάλλουν πρόστιμα, γιατί τα θεωρούν αυθαίρετα... Την ίδια στιγμή δίνουν άδειες να χτίζονται πολυτελείς βίλες μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις
Οτι η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων και των άλλων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ταλαιπωρεί τους φτωχούς ανθρώπους τούτου του τόπου, είναι γνωστό τοις πάσι. Μια κατάσταση η οποία μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να φαίνεται «τυχαία», αλλά αν την εξετάσει κάποιος προσεκτικά, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι, μάλλον, «επί τούτου», με στόχο την οικονομική επιβάρυνση των φτωχών για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.

Θύματα αυτής της τακτικής είναι και οι κτηνοτρόφοι της ορεινής περιοχής Ασπροποτάμου στο Νομό Τρικάλων, οι οποίοι, επί 10 χρόνια, εξοντώνονται οικονομικά, πληρώνοντας, συνεχώς, «τσουχτερά» πρόστιμα για μερικές «αυθαίρετες» καλύβες που έχτισαν, προκειμένου να διαμένουν με τις οικογένειές τους στο διάστημα που έχουν εκεί τα ζώα τους.

Οι 60 οικογένειες κτηνοτρόφων έχουν εκεί τις καλύβες τους εδώ και 100 χρόνια και, μέχρι το 1996, δεν τους ενοχλούσε καμιά κρατική υπηρεσία. Οταν, όμως, μερικοί από τους κτηνοτρόφους θέλησαν, λόγω των φθορών του χρόνου, να ανακατασκευάσουν τα «κονάκια» τους, κάποιοι θυμήθηκαν ότι η έκταση με τις καλύβες είναι δασική - έτσι χαρακτηρίζεται με το υπ. αριθμ. 4297/16-6-2000 έγγραφο του δασάρχη Καλαμπάκας - και ξεκίνησαν οι αθρόες δικαστικές διώξεις εναντίον τους και τα μεγάλα πρόστιμα. Από το 1996 μέχρι και σήμερα, γίνονται, σχεδόν κάθε χρόνο, δυο δικαστήρια σε βάρος όσων προχώρησαν σε ανακατασκευές - η τελευταία δίκη έγινε την περασμένη Παρασκευή 11 Νοέμβρη και η απόφαση θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Μάρτη - ενώ συνεχίζονται τα πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους «παρανομούντες» έχει πληρώσει πάνω από 2.000.000 δραχμές, ενώ υπάρχει περίπτωση προστίμου που φτάνει στα 1.286 ευρώ!

Το «αλαλούμ» του παραλόγου

Αυτό, όμως, που αγγίζει τα όρια του παραλόγου είναι οι απανωτές αποφάσεις αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συγκρούονται μεταξύ τους. Η πρώτη απόφαση λαμβάνεται από Επιτροπή που συγκροτήθηκε με εκπροσώπους της Νομαρχίας Τρικάλων, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Γεωργίας και η οποία καταλήγει σε θετική έκθεση για τη δημιουργία οικισμού στη συγκεκριμένη έκταση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Γεωργίας, με το υπ. αριθμ 102438/896/9-7-2002 επίσημο έγγραφό του, δηλώνει ότι «δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση της δημόσιας δασικής έκτασης προς δημιουργία του οικισμού "Κονάκια"». Επιπλέον, στις 16 Μάη 2003, το Πλημμελειοδικείο Τρικάλων εκδίδει απόφαση με την οποία παύει οριστικά τη δίωξη των κτηνοτρόφων για την πράξη κατάληψης της δημόσιας έκτασης.

Ομως, το ΥΠΕΧΩΔΕ διαφωνεί με το υπουργείο Γεωργίας και με έγγραφό του αποφαίνεται πως η συγκεκριμένη έκταση εμπίπτει εντός των ορίων της προτεινόμενης περιοχής για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000 Ασπροπόταμος GR» για την προστασία της καφέ αρκούδας και κρίνει ότι «δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα δημιουργίας οικισμού».

Ολο αυτό το διάστημα που οι αποφάσεις των αρμοδίων συγκρούονται μεταξύ τους, οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να πληρώνουν πρόστιμα και ως απάντηση στις διαμαρτυρίες τους η Νομαρχία αποφάσισε ότι όσοι θα βγάλουν οικοδομική άδεια δε θα πληρώνουν πρόστιμα. Και τότε επεμβαίνει το δασαρχείο, το οποίο αποφαίνεται ότι δεν μπορούν να δοθούν οικοδομικές άδειες, αν δεν υπάρξει αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης.

Ετσι οι νομάδες του Ασπροποτάμου βρίσκονται ξανά στην αρχή, καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές διώξεις σε βάρος τους και τα πρόστιμα...

  • Πρόβλημα με το κράτος και τη «γραφειοκρατία» του δεν έχουν, όμως, μόνο οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, αλλά και των πεδινών περιοχών των Τρικάλων. Οπως, π.χ., οι τριάντα, περίπου, κτηνοτροφικές οικογένειες της Φαρκαδόνας, που υποχρεούνται να μεταφέρουν τις μονάδες και τα κοπάδια τους σε άλλο μέρος λόγω της δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στο χώρο όπου βρίσκονται.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την άρνηση των αρμοδίων να ικανοποιήσουν το αίτημα για τη μετεγκατάσταση των ποιμνιοστασίων, με σωστό προγραμματισμό και οικονομική στήριξη και επισημαίνουν πως τα απαιτούμενα μέτρα έπρεπε να 'χουν παρθεί εδώ και καιρό, ώστε να μην αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα. Κι αντί να βρουν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των αρμοδίων, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία τους και την εχθρότητα ακόμα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...


ΚΚΕ
Ελλιπείς αποφάσεις αναδάσωσης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα τις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 28ης του Ιούλη

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του γ.γ. Περιφέρειας, όλη αυτή η έκταση που είχε κριθεί αναδασωτέα αποχαρακτηρίζεται...
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του γ.γ. Περιφέρειας, όλη αυτή η έκταση που είχε κριθεί αναδασωτέα αποχαρακτηρίζεται...
Το ζήτημα των αναδασώσεων των εκτάσεων της Αττικής, που κάηκαν από την πυρκαγιά της 28ης του Ιούλη, φέρνουν με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ελπ. Παντελάκη και Β. Νικολαΐδου, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκο, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, το οποίο και είχε αποκαλύψει ο «Ρ».

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, οι πράξεις του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής (αρ. 2782 και 2781/10-8-05) για τις εκτάσεις που κάηκαν από την πυρκαγιά (10.185 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές πράξεις), είναι «εσφαλμένες, αόριστες και ελλιπείς», αφού:

  • Ανακηρύσσουν αναδασωτέες εκτάσεις που είναι ήδη κηρυγμένες ως αναδασωτέες με αποφάσεις γ.γ. Περιφέρειας Αττικής (αρ. 3002/21-9-95 και 5174/29-12-98)
  • Δεν προσδιορίζουν σαφώς, ούτε στο κείμενο, ούτε στο σχεδιάγραμμα, τα όρια των εκτάσεων που εξαιρούνται της αναδάσωσης (αγροτικές εκτάσεις, πολεοδομικά σχέδια, κλπ.)
  • Δεν προσδιορίζουν σαφώς, πώς και ποιες εκτάσεις άλλαξαν νόμιμα χρήση γης και έτσι δεν αναδασώνονται, αλλά εξαιρούν και τις εκτάσεις που τη μέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση, έστω και αν παράνομα άλλαξαν χρήση μέχρι την πυρκαγιά της 28ης του Ιούλη.

Επίσης, «αυθαίρετα και κατά παράβαση (του άρθ. 117, παρ. 3 του Συντάγματος και του Ν. 998/79) δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Αερολιμένα Αθηνών». Και επισημαίνουν: «Η αοριστία αυτή εκτιμούμε ότι οδηγεί σε παράνομη αλλαγή χρήσης των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς «αν είναι στις προθέσεις τους να δώσουν εντολή για την επανάληψη της κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων, σύμφωνα με το άρθ. 117 παρ. 3 του Συντάγματος, διορθώνοντας τις ασάφειες, τις αοριστίες και τις ελλείψεις που υπάρχουν». Επιπλέον, καλούν τους υπουργούς «να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, αντίγραφα των με αρ. πρωτ. 7447/9-8-05 και 7446 9-8-05 αναφορών - προτάσεων του Δασαρχείου Πεντέλης με τα σχεδιαγράμματα που τις συνοδεύουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ