Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ελλιπείς αποφάσεις αναδάσωσης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα τις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 28ης του Ιούλη

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του γ.γ. Περιφέρειας, όλη αυτή η έκταση που είχε κριθεί αναδασωτέα αποχαρακτηρίζεται...
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του γ.γ. Περιφέρειας, όλη αυτή η έκταση που είχε κριθεί αναδασωτέα αποχαρακτηρίζεται...
Το ζήτημα των αναδασώσεων των εκτάσεων της Αττικής, που κάηκαν από την πυρκαγιά της 28ης του Ιούλη, φέρνουν με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ελπ. Παντελάκη και Β. Νικολαΐδου, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκο, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, το οποίο και είχε αποκαλύψει ο «Ρ».

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, οι πράξεις του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής (αρ. 2782 και 2781/10-8-05) για τις εκτάσεις που κάηκαν από την πυρκαγιά (10.185 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές πράξεις), είναι «εσφαλμένες, αόριστες και ελλιπείς», αφού:

  • Ανακηρύσσουν αναδασωτέες εκτάσεις που είναι ήδη κηρυγμένες ως αναδασωτέες με αποφάσεις γ.γ. Περιφέρειας Αττικής (αρ. 3002/21-9-95 και 5174/29-12-98)
  • Δεν προσδιορίζουν σαφώς, ούτε στο κείμενο, ούτε στο σχεδιάγραμμα, τα όρια των εκτάσεων που εξαιρούνται της αναδάσωσης (αγροτικές εκτάσεις, πολεοδομικά σχέδια, κλπ.)
  • Δεν προσδιορίζουν σαφώς, πώς και ποιες εκτάσεις άλλαξαν νόμιμα χρήση γης και έτσι δεν αναδασώνονται, αλλά εξαιρούν και τις εκτάσεις που τη μέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση, έστω και αν παράνομα άλλαξαν χρήση μέχρι την πυρκαγιά της 28ης του Ιούλη.

Επίσης, «αυθαίρετα και κατά παράβαση (του άρθ. 117, παρ. 3 του Συντάγματος και του Ν. 998/79) δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Αερολιμένα Αθηνών». Και επισημαίνουν: «Η αοριστία αυτή εκτιμούμε ότι οδηγεί σε παράνομη αλλαγή χρήσης των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς «αν είναι στις προθέσεις τους να δώσουν εντολή για την επανάληψη της κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων, σύμφωνα με το άρθ. 117 παρ. 3 του Συντάγματος, διορθώνοντας τις ασάφειες, τις αοριστίες και τις ελλείψεις που υπάρχουν». Επιπλέον, καλούν τους υπουργούς «να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, αντίγραφα των με αρ. πρωτ. 7447/9-8-05 και 7446 9-8-05 αναφορών - προτάσεων του Δασαρχείου Πεντέλης με τα σχεδιαγράμματα που τις συνοδεύουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ