ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αμυντική πολιτική» η συμμετοχή μας στην κατοχή του Αφγανιστάν!
  • Προκλητικές απόψεις του Β. Πολύδωρα λίγες μέρες μετά τον τραυματισμό των δύο στρατιωτών
  • Ορ. Κολοζώφ: Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα

Λίγες μόνο μέρες μετά τον τραυματισμό των Ελλήνων φαντάρων στο Αφγανιστάν όπου υπηρετούν ως μέλη του στρατού κατοχής του ΝΑΤΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Πολύδωρας έφτασε στο σημείο να πει στη Βουλή ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην κατοχή του Αφγανιστάν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και είναι αμυντική πολιτική!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη στρατολογία και επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική κατοχή του Αφγανιστάν είπε ότι «η συμμετοχή στο Αφγανιστάν, κατόπιν εγκρίσεως του ΟΗΕ, είναι αμυντική πολιτική, υπηρετούσα τα εθνικά συμφέροντα. Είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων όπως επίσης και η συμμετοχή του πλοίου μας στο Κουβέιτ, στον πρώτο πόλεμο του Ιράκ ή όπως η συμμετοχή μας στην ειρηνευτική αποστολή του Κοσσόβου»!

Μάλιστα, ήταν προκλητικός κατά όσων αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας μας και ζητούν την επιστροφή των στρατιωτών, λέγοντας ότι «αυτά όλα είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, για να κάνουμε στρατολόγηση οπαδών από αφελείς, παρά για να δούμε ουσιαστικά πως είναι οι τρόποι και οι δρόμοι για την υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Απάντηση στις προκλητικές αυτές απόψεις έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας:

«Μας μέμφεται ο Β. Πολύδωρας γιατί κάνουμε κριτική στην πολιτική της συμμετοχής της χώρας μας σε επεμβάσεις σε ξένες χώρες, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και όχι της πατρίδας μας. Θεωρεί ότι η παρουσία των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και αλλού εξυπηρετεί την άμυνα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Μα από και ως πού; Τα ίδια έλεγαν και τα τάγματα των διαφόρων χωρών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις των ναζιστικών ορδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με τα ίδια επιχειρήματα παρεμβαίνανε και στέλνανε στρατεύματα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά και το θεωρείτε αυτό υπερβολή. Αναρωτιέται κανείς, γιατί τα Ελληνόπουλα πρέπει να χύνουν το αίμα τους για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας; Ποιος είναι ο λόγος;

Είναι καιρός να πάρει η κυβέρνηση τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν πίσω. Δε λαμβάνετε υπόψη σας ότι ακόμα και ο Μπερλουσκόνι παίρνει πίσω τα στρατεύματά του, πέρα από τους Ισπανούς; Η μία χώρα μετά την άλλη αναρωτιέται ακριβώς γι' αυτό: τι ρόλο παίζουν τα στρατεύματά τους στο Ιράκ. Εμείς πρέπει να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, να είμαστε οι τελευταίοι και αντί να αποσύρουμε να ετοιμαζόμαστε να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας εκεί»;

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφερόμενος γενικότερα στις Ενοπλες Δυνάμεις είπε ότι η διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα τους με την αντικατάσταση των κληρωτών από μισθωτούς βαθαίνει και δημιουργεί νέα δεδομένα για το στράτευμα. Ολες οι ενέργειες, είπε, όπως και το συζητούμενο νομοσχέδιο για τη στρατολογία εντάσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται να εναρμονιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που υπάρχουν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν

«Ο τραυματισμός δυο Ελλήνων στρατιωτών ΕΠΟΠ στο Αφγανιστάν αποδεικνύει στην πράξη πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και μάλιστα με στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση επισημαίνει: «Η κυβέρνηση, πριν του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ, δε δικαιολογούνται να προσποιούνται ότι δε γνωρίζουν. Εγκαιρα, ενώ είχαν προειδοποιηθεί τόσο από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όσο και από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, συνέχιζαν και συνεχίζουν την προπαγάνδα για προσέλκυση μισθοφόρων, για δράση εκτός συνόρων, εκμεταλλευόμενοι τα αδιέξοδα του λαού και της νεολαίας, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί.

Η προσπάθειά τους να περάσουν στα ψιλά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, συνδέεται με τις επιταγές του ΝΑΤΟ, που η κυβέρνηση προστρέχει να ικανοποιήσει, για ενίσχυση με περισσότερους άνδρες της ελληνικής αποστολής στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας μάλιστα από τον άλλο μήνα και τη Διοίκηση του Αεροδρομίου της Καμπούλ».

Η ΚΝΕ, μέσα κι από την πανελλαδική καμπάνια που πραγματοποιεί ως το τέλος του χρόνου ενάντια στο μισθοφορικό στρατό και τη δράση των ενόπλων δυνάμεων εκτός συνόρων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει και να οργανώνει την πάλη της νεολαίας ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Σημειώνει μάλιστα στην ανακοίνωση ότι το μήνυμα της σημερινής επετείου του Πολυτεχνείου δείχνει πως ο λαός και η νεολαία μέσα από την πάλη τους δυνάμωναν την αλληλεγγύη στους λαούς που σήκωναν κεφάλι στον ιμπεριαλισμό. «Ετσι και σήμερα -καταλήγει η ανακοίνωση - συμφέρον όλων των λαών και του ελληνικού είναι η πάλη έτσι ώστε:

  • Κανένας στρατός έξω από τα σύνορα για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας ντόπιας και ξένης.
  • Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα».
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργανώνουν πολλές νομαρχιακές οργανώσεις του ΚΚΕ:

  • Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στη Νέα Σάντα, με ομιλητή τον Χρήστο Κόφφα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο καφενείο του Μπακάλη Αποστόλη, στο χωριό Αγιος Σπυρίδωνας του Δήμου Φιλοθέης Αρτας. Θα μιλήσει ο Βασίλης Ζιώβας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Αρτας.
  • Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Ροδολίβος. Θα μιλήσει ο Σταύρος Παναγιώτου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Σερρών. Διοργανώνει, επίσης, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Νιγρίτα Σερρών, εκδήλωση - συζήτηση με το ίδιο θέμα, στην οποία θα μιλήσει ο Σταύρος Παναγιώτου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Σερρών.
  • Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ», στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Κομοτηνής του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Κομοτηνής με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο «REX», στην Καλαμάτα, με ομιλητή τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρωί της ίδιας μέρας, στις 11.00, ο Γ. Μαρίνος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας.
  • Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οργανώσεις του Εξωτερικού
  • Η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ στη Βάδη - Βυρτεμβέργη διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 87 χρόνων του Κόμματος, το Σάββατο, 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Turn und Versammlungshalle (Vaihingerstrasse 35, Moeringen, 70567) στη Στουτγκάρδη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ. Διοργανώνει, επίσης, σύσκεψη οπαδών και φίλων την Κυριακή, 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στους χώρους της ελληνικής κοινότητας Schorndorf και περιχώρων (Vorstadtstrasse 41 - 47, 73614 Schorndorf), με θέμα: «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του Κόμματος» με ομιλητή τον Κώστα Βουλγαρόπουλο.
  • Η Κομματική Οργάνωση Λιμβούργου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο, 19 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας του Γκενκ, για τον εορτασμό των 87 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία και γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και ελληνικούς μεζέδες.

Παρακολουθήστε σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.45, την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ». Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με τον Νίκο Δέγλερη, νευρολόγο - ψυχίατρο και τον Ανδρέα Σόλια, κοινωνικό λειτουργό, για τη νόσο αλτσχάιμερ: ποια είναι η πορεία της αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις των συγγενών των πασχόντων.
  • Στις 23.30, την εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του με θέμα: «Πολυτεχνείο, σύγχρονα μηνύματα».
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πειθαρχική δίωξη κατά Μαντούβαλου

Την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του βουλευτή και δικηγόρου Πειραιά Π. Μαντούβαλου για όσα αναφέρονται στο πόρισμα του αρμοδίου Εφέτη Ανακριτή, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ