Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αμυντική πολιτική» η συμμετοχή μας στην κατοχή του Αφγανιστάν!
  • Προκλητικές απόψεις του Β. Πολύδωρα λίγες μέρες μετά τον τραυματισμό των δύο στρατιωτών
  • Ορ. Κολοζώφ: Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα

Λίγες μόνο μέρες μετά τον τραυματισμό των Ελλήνων φαντάρων στο Αφγανιστάν όπου υπηρετούν ως μέλη του στρατού κατοχής του ΝΑΤΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Πολύδωρας έφτασε στο σημείο να πει στη Βουλή ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην κατοχή του Αφγανιστάν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και είναι αμυντική πολιτική!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη στρατολογία και επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική κατοχή του Αφγανιστάν είπε ότι «η συμμετοχή στο Αφγανιστάν, κατόπιν εγκρίσεως του ΟΗΕ, είναι αμυντική πολιτική, υπηρετούσα τα εθνικά συμφέροντα. Είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων όπως επίσης και η συμμετοχή του πλοίου μας στο Κουβέιτ, στον πρώτο πόλεμο του Ιράκ ή όπως η συμμετοχή μας στην ειρηνευτική αποστολή του Κοσσόβου»!

Μάλιστα, ήταν προκλητικός κατά όσων αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας μας και ζητούν την επιστροφή των στρατιωτών, λέγοντας ότι «αυτά όλα είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, για να κάνουμε στρατολόγηση οπαδών από αφελείς, παρά για να δούμε ουσιαστικά πως είναι οι τρόποι και οι δρόμοι για την υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Απάντηση στις προκλητικές αυτές απόψεις έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας:

«Μας μέμφεται ο Β. Πολύδωρας γιατί κάνουμε κριτική στην πολιτική της συμμετοχής της χώρας μας σε επεμβάσεις σε ξένες χώρες, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και όχι της πατρίδας μας. Θεωρεί ότι η παρουσία των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και αλλού εξυπηρετεί την άμυνα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Μα από και ως πού; Τα ίδια έλεγαν και τα τάγματα των διαφόρων χωρών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις των ναζιστικών ορδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με τα ίδια επιχειρήματα παρεμβαίνανε και στέλνανε στρατεύματα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά και το θεωρείτε αυτό υπερβολή. Αναρωτιέται κανείς, γιατί τα Ελληνόπουλα πρέπει να χύνουν το αίμα τους για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας; Ποιος είναι ο λόγος;

Είναι καιρός να πάρει η κυβέρνηση τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν πίσω. Δε λαμβάνετε υπόψη σας ότι ακόμα και ο Μπερλουσκόνι παίρνει πίσω τα στρατεύματά του, πέρα από τους Ισπανούς; Η μία χώρα μετά την άλλη αναρωτιέται ακριβώς γι' αυτό: τι ρόλο παίζουν τα στρατεύματά τους στο Ιράκ. Εμείς πρέπει να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, να είμαστε οι τελευταίοι και αντί να αποσύρουμε να ετοιμαζόμαστε να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας εκεί»;

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφερόμενος γενικότερα στις Ενοπλες Δυνάμεις είπε ότι η διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα τους με την αντικατάσταση των κληρωτών από μισθωτούς βαθαίνει και δημιουργεί νέα δεδομένα για το στράτευμα. Ολες οι ενέργειες, είπε, όπως και το συζητούμενο νομοσχέδιο για τη στρατολογία εντάσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται να εναρμονιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που υπάρχουν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ