ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Επικίνδυνος για τα κέρδη ο συνδικαλισμός

Κίνδυνο για τους υποψήφιους επενδυτές θεωρεί η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας το συνδικαλισμό και τη συνδικαλιστική δράση. Στο Ενημερωτικό Δελτίο της (10 Νοέμβρη 2005), που αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της Τράπεζας ενημερώνει τους επίδοξους επενδυτές ότι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να απειλήσουν την επένδυσή τους είναι το γεγονός ότι «η πλειοψηφία των εργαζομένων της Τράπεζας είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων» (!). Την ίδια στιγμή, επισημαίνει προκλητικά ότι «η Τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους απάτης και άλλης μορφής παράνομων δραστηριοτήτων των υπαλλήλων της».

Η διοίκηση επισημαίνει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικαλιστικά όργανα ενέχει τον «κίνδυνο» «από καιρό σε καιρό ενδεχομένως να εμπλακούν σε δράσεις οι οποίες είναι δυνατόν να εμποδίσουν τις λειτουργίες της», επεξηγώντας ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι στάσεις εργασίας. Μια διατύπωση, που μεταξύ άλλων, προοιωνίζεται και την εφαρμογή μέτρων καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε η Τράπεζα να λειτουργεί απρόσκοπτα και να αβγατίζει τα κέρδη της, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά της διοίκησης στον «κίνδυνο απάτης» των εργαζομένων - σύμφωνα με συνδικαλιστές είναι η πρώτη φορά που γράφεται στο Ενημερωτικό Δελτίο της τράπεζας. Αναφορά που διαχέει τις ευθύνες και «ξεχνά» ότι, παγκοσμίως, πρωταγωνιστές στις μεγάλες λοβιτούρες είναι τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών (π.χ. «Ενρον»).


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Ανυποχώρητοι στα δίκαια αιτήματά τους

Συνεχίζουν καθημερινά τις 4ωρες στάσεις εργασίας, ενώ χτες συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το υπουργείο Εργασίας

Το πανό των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ»«στόλισε» και χτες την πρόσοψη του υπουργείου της εργοδοσίας
Το πανό των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ»«στόλισε» και χτες την πρόσοψη του υπουργείου της εργοδοσίας
Την απόφασή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα - βρίσκονται ήδη στην τέταρτη συνεχή βδομάδα των κινητοποιήσεών τους - μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσής τους, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Διαδήλωσαν ενάντια στις απολύσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης - η πολυεθνική «Μπόλτον Γκρουπ» - αλλά και στους αντεργατικούς σχεδιασμούς για παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση - που είχε αναβληθεί την προηγούμενη μέρα με ευθύνη του υπουργείου Απασχόλησης και της εργοδοσίας - μεταξύ του Σωματείου, της εργοδοσίας και του υπουργείου. Η εργοδοσία επιχείρησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι αν δε σταματήσουν οι κινητοποιήσεις θα προχωρήσει σε επιπλέον απολύσεις, πέρα από αυτές που σχεδιάζει. Το Σωματείο κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας και δήλωσε ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Επίσης, στη συνάντηση αποκαλύφθηκε το ψέμα της εργοδοσίας ότι η μείωση προσωπικού που επιχειρεί γίνεται γιατί κλείνει το τμήμα Αποθηκών και Διακίνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι θέλει να δώσει τις συγκεκριμένες εργασίες σε εργολάβο ώστε να αντικαταστήσει το υπάρχον προσωπικό από άλλους πιο φθηνούς εργάτες και με χειρότερες συνθήκες εργασίας. Ακολούθησε συνάντηση του Σωματείου με τον υφυπουργό Εργασίας Γερ. Γιακουμάτο, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι διατύπωσαν τις θέσεις τους. Ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε νέες επαφές με την εργοδοσία.

Μετά το τέλος των συναντήσεων οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους τονίζοντας ότι μόνο η ενότητά τους και η συνέχιση του αγώνα τους μπορούν να τους οδηγήσουν στη νίκη. Ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι, να σταματήσει το όργιο των απολύσεων και ότι «όπως και να γυρίσουν οι καιροί θα είναι πάντα» στο πλευρό των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι από αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, ποιο κόμμα είναι στο πλευρό τους και ποια κόμματα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν καθημερινά τις 4ωρες στάσεις εργασίας τους, στο τέλος κάθε βάρδιας, τουλάχιστον μέχρι τις 22 του Νοέμβρη.

  • Επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις εταιρίες ΓΕΝΕΡ ΑΕ και ΕΧΕΔΑΜΕΙΑ ΑΤΕΕ - που αναλαμβάνουν έργα της ΔΕΗ - διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι 200 περίπου εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν ενάμιση μήνα.

ΟΤΕ
Ολοκληρώθηκε η αποψίλωση

Η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε χτες τη μείωση του προσωπικού κατά 36% ως αποτέλεσμα της κατάπτυστης σύμβασης

Η τεράστια μείωση του προσωπικού κατά 36% (5.500 άτομα), μέσω του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» ήταν ένα από τα αποτελέσματα της κατάπτυστης αντεργατικής συμφωνίας που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) με τη διοίκηση του Οργανισμού. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χτες με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΤΕ. Αμεσο αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού θα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας για τους εναπομείναντες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με πετσοκομμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Απασχόλησης απέρριψε - με εισήγηση του προέδρου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη - την απόφαση του κύριου ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΤΑΠ ΟΤΕ), που λήφθηκε μόλις μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου». Η απόφαση αυτή διεύρυνε τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση κατά 700 άτομα. Με δεδομένο ότι δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 3.800, ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ είχε πει ότι ο στόχος είναι τουλάχιστον 4.500, η απόφαση αυτή λήφθηκε προφανώς για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Κάτι που από ό,τι φαίνεται λειτούργησε ως δόλωμα για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση, ενώ δικαιούνταν να κάνουν και πριν την απόφαση. Ετσι, οι αιτήσεις έφθασαν σε δύο μέρες μόνο από 3.800 στις 5.500, χωρίς να συνυπολογίζονται οι 700 και οι οποίοι προφανώς δε χρειάζονταν πια και για αυτό απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους.


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Να αρθεί άμεσα η αδικία

Να σταματήσει η αδικία σε βάρος των εργαζομένων γυναικών στην ΕΥΔΑΠ που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ λόγω θανάτου του άνδρα τους, ζητά το ΚΚΕ με δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενες των οποίων οι σύζυγοι ήταν κι αυτοί εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπως εξηγεί η βουλευτής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων «φτάνοντας στην εποχή να συνταξιοδοτηθούν από τη δική τους ασφάλιση διαπίστωσαν ότι ο χρόνος ασφάλισης που συμπίπτει με χρόνο συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του συζύγου δε λαμβάνεται υπόψη και δε συνυπολογίζεται παρά μόνο αν επιστραφούν τα ποσά των συντάξεων που εισέπραξαν». Μάλιστα, γι' αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενες καταβάλλουν εισφορές υπέρ του κλάδου του ΙΚΑ.

Ενώ δέκα μήνες πριν, είχε γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή, δεν έχει αποκατασταθεί αυτή η αδικία, δεν έχει γίνει καμιά νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Απασχόλησης είχε δεχτεί, όπως σημειώνει η Ερώτηση, «ότι το σημερινό καθεστώς αποτελεί διάκριση και αδικία σε βάρος αυτών των εργαζομένων». Ωστόσο, «δεδομένου όμως ότι το θέμα αφορά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση της σχετικής διάταξης».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί: «Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση άρση της αδικίας σε βάρος των δικαιούχων εργαζομένων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ