ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα Σκηνή για νέους...

«Δόκτωρ Φάουστους»
«Δόκτωρ Φάουστους»
Στο θέατρο «Χώρα» μεταφέρθηκε η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, αναμένοντας τη δικαστική απόφαση σχετικά με την ανάθεση της αποκατάστασης του νεοκλασικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου. Οι εταιρίες που μειοψήφησαν στο διαγωνισμό κατέφυγαν στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών. Ηταν που ήταν στραβό το κλίμα... απόγινε, αφού και το ΥΠΠΟ, επί ΠΑΣΟΚ αλλά και αφ' ότου έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις του.

Με το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δόκτωρ Φάουστους» ξεκινάει η χειμερινή περίοδος στη Νέα Σκηνή, τη Δευτέρα. Το πρωταγωνιστικό πρόσωπο ισορροπεί ανάμεσα στην απόλαυση και τις τύψεις της «αμαρτίας». Βασισμένο στο μύθο του αλχημιστή επιστήμονα, το έργο είναι το πρώτο δείγμα της φαουστικής περιπέτειας, η οποία ενέπνευσε και άλλους μεγάλους δημιουργούς: Γκαίτε, Γκουνό, Τόμας Μαν, κ.ά. Ο Μάρλοου, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ελισαβετιανής δραματουργίας μετά τον Σαίξπηρ, έγραψε το έργο το 1588 - 9. Το θέμα του όμως παραμένει σύγχρονο και ο ήρωας γοητεύει με τη ριψοκίνδυνη πορεία του. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά το έργο, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Δημοσθένη Γρίβα, κίνηση Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Δ. Λιγνάδης, Γ. Πυρπασόπουλος, Ο. Πουλάκης, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Μ. Θεοχάρης, Χρ. Καρνάκης, Γ. Οικονόμου, κ.ά.

Από τις 29/11, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο προστίθεται η σοφόκλεια «Ηλέκτρα», σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, και σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, που προσεγγίσει την τραγωδία με σύγχρονη οπτική. Πρόκειται για μια απόπειρα διερεύνησης του αρχαίου δράματος μέσω των κανόνων του κλειστού χώρου και αναζήτησης νέων ερεισμάτων ενός αρχαίου κειμένου.

Στις 10/02/2006 θα ανεβαστεί το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Τέλος από 14/02 θα παρουσιάζεται ο «Ιούλιος Καίσαρ» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Εκθέσεις «εντός κι εκτός Αθήνας

Εργο του Κ. Παπανικολάου
Εργο του Κ. Παπανικολάου
Εγκαινιάζεται στις 19/11, στην γκαλερί «Θανάσης Φρυσίρας» (Κριεζώτου 7), έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Παπανικολάου. Εως τις 17/12 θα παρουσιαστεί ζωγραφική των πέντε τελευταίων χρόνων.

Συνεχίζεται στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) η έκθεση έργων ζωγραφικής του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Εργα από τη μόνιμη συλλογή του παρουσιάζει, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Ανάμεσά τους, δημιουργίες των: Ζογγολόπουλου, Τσόκλη, Ζούνη, Ψυχοπαίδη, Ρόρρη, Μυταρά, Τσαρούχη, Τέτση, Φασιανού, Βασιλείου, Μόραλη, Ροντέν κ.ά. Επισκέψεις ομάδων μετά από σχετική συνεννόηση στο τηλέφωνο: 22820 22444. Ωρες λειτουργίας για το κοινό: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Κρυωνίδη φιλοξενείται (έως 10/12) στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44).

Συνεχίζεται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Ισακίδη.

Στην αίθουσα τέχνης «Τζάμια - Κρύσταλλα» (Σκαλίδη 35, Χανιά), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Ολγας Βερυκάκη. Οπως σημειώνει ο Μ. Βιρβιδάκης: «Απομεινάρια χαρτιών, σκουπιδιών και κάθε λογής αποκομμάτων ανακατεμένα με γήινα χρώματα, άλλοτε βιαστικά πεταμένα στην επιφάνεια κι άλλοτε προσεχτικά δουλεμένα, συγκροτούν όλα μαζί μια ενότητα. Οσο απομακρύνεσαι από την επιφάνεια του πίνακα, τόσο ξεχνάς τις λεπτομέρειες που τον συνθέτουν και προσέχεις το όλον, όπως όταν παρατηρείς τη γη από ψηλά...».

Θύμηση «Μπιτλς» και Λένον

Μεγάλες επιτυχίες των «Μπιτλς» θα πλημμυρίζουν κάθε Δευτέρα, από τις 21 του Νοέμβρη το «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241610). Το συγκρότημα «The Beatles Live Tribute Band», πλαισιωμένο από πνευστά και έγχορδα (σύνολο 17 μουσικών), για επτά βραδιές θα προσφέρει ζωντανά ένα απάνθισμα τραγουδιών των θρυλικών Σκαθαριών: «Love me do», «Yesterday», «Let it be», «Yellow submarine» κ.ά.

Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Δευτέρα (10μμ), μέχρι τις 5 Γενάρη. Ειδικά για τις 12/12, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη δολοφονία του Τζον Λένον, το συγκρότημα θα παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα στον ιδρυτή των «Μπιτλς», με τη συμμετοχή των Ν. Πορτοκάλογλου, Λ. Μαχαιρίτσα, Β. Καζούλη κ.ά.

Αγωνιστής, δάσκαλος, λογοτέχνης

Επικεφαλής επταμελούς ομάδας του ΕΛΑΣ, στις 31/3/1944 σκοτώνεται μαχόμενος τους ναζί κατακτητές, έξω από τη σπηλιά «Γκιουμπρά», ή «Κιουμπρά», κοντά στην τοποθεσία «Πηγάδια», ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μέση του Ρεθύμνου. Η πολιτεία, με απόδοση πολιτικής σύνταξης στην οικογένειά του, αναγνωρίζει τη θυσία του, καθώς αυτός ο ήρωας ήταν και άξιος δάσκαλος της Μέσης Εκπαίδευσης, με προσφορά και στη λογοτεχνία, από τα χρόνια του μεσοπολέμου. Το Ρέθυμνο τίμησε τη θυσία του δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο. Η Κοινότητα Μέσης εντοίχισε στην είσοδο της σπηλιάς «Κιουμπρά» μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα της ομάδας του. Η Κοινότητα του Κοξαρέ - το χωριό του - τοποθέτησε την προτομή του στην πλατεία του.

Ο λόγος για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - μαχητή του ΕΛΑΣ στην Κρήτη, Γιάννη Μ. Μαθιουδάκη, πατέρα του δημοσιογράφου Μανώλη Μαθιουδάκη. Αφορμή αυτής της αναφοράς μας είναι το βιβλίο «Γιάννης Μ. Μαθιουδάκης "Κρητικά Διηγήματα (και λόγοι - άρθρα - αλληλογραφία)"», με επιμέλεια, πρόλογο και σχόλια του Στέργιου Μιχ. Μανουρά, (έκδοση της εφημερίδας του Ρεθύμνου «Ρεθυμνιώτικα Νέα», για τα 60 χρόνια από τη θυσία του ήρωα). Στο βιβλίο, που αποκαλύπτει τη σημαντική λογοτεχνική και πνευματική προσφορά του θυσιασμένου αγωνιστή, περιλαμβάνονται: Δεκαεννέα διηγήματά του. Τα δώδεκα από αυτά είχαν δημοσιευτεί στη δεκαετία του 1930 σε κρητικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ τα υπόλοιπα επτά ήταν ανέκδοτα. Συνοπτικά βιοεργογραφικά στοιχεία. Τρεις πανηγυρικοί λόγοι του για την 25η Μαρτίου. Δύο ομιλίες του για τον Κοραή και το δίδαγμα της μάχης των Θερμοπυλών. Επιστολογραφία του, ομιλίες τρίτων για την προσφορά και τη θυσία του, έγγραφα και φωτογραφίες του. Σημειώνουμε ότι το βιβλίο θα παρουσιάσει η εφημερίδα «Ρεθυμνιώτικα Νέα» στο Ρέθυμνο στις 2 Δεκέμβρη.

Αβε Μάγια!

Γεννήθηκε στις 20/11/1925 στη Μόσχα. Ηταν η πρίμα μπαλαρίνα του «Μπολσόι» (1943-1988). Η Μάγια Πλισέτσκαγια, η σπουδαία Ρωσίδα χορεύτρια, η ζωή της οποίας συνδέθηκε άρρηκτα με τον «Παρθενώνα» του κλασικού χορού, τα Μπαλέτα Μπολσόι, στην περίοδο της μεγάλης άνθησής τους, θα γιορτάσει τα 80χρονά της χορεύοντας στο γκαλά που θα πραγματοποιηθεί στις 20/11, στο Κρεμλίνο. Θα παρουσιάσει τη χορογραφία του «Αβε Μάγια» που υπογράφει ο Μορίς Μπεζάρ, με διαφορετικά είδη χορού: κλασικός, φλαμένκο, αλλά και μπρέικ-ντανς! Με τη βραδιά ολοκληρώνεται η βδομάδα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Μπολσόι προς τιμήν της μεγάλης χορεύτριας. Τα 80ά γενέθλια της Μ. Πλισέτσκαγια θα γιορταστούν και το Φλεβάρη στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Δωρεάν μαθήματα κατασκευής κοσμήματος διοργανώνει o Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λ. Αλεξάνδρας 152). Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2103638138.

Εναν από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ού αιώνα, τον αντιφασίστα Γερμανό συγγραφέα Τόμας Μαν, θα τιμήσουν στις 22/11 (7 μ.μ.), στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16), οι εκδοτικοί οίκοι «Εξάντας», «Ινδικτος», «Κριτική», «Οδυσσέας» και «Γκούντεμπεργκ». Για το έργο του Τ. Μαν, θα μιλήσουν οι μεταφραστές του Θόδωρος Παρασκευόπουλος και Γιώργος Κεντρωτής (καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου). Κείμενά του θα διαβάσει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ