Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα Σκηνή για νέους...

«Δόκτωρ Φάουστους»
«Δόκτωρ Φάουστους»
Στο θέατρο «Χώρα» μεταφέρθηκε η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, αναμένοντας τη δικαστική απόφαση σχετικά με την ανάθεση της αποκατάστασης του νεοκλασικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου. Οι εταιρίες που μειοψήφησαν στο διαγωνισμό κατέφυγαν στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών. Ηταν που ήταν στραβό το κλίμα... απόγινε, αφού και το ΥΠΠΟ, επί ΠΑΣΟΚ αλλά και αφ' ότου έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις του.

Με το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δόκτωρ Φάουστους» ξεκινάει η χειμερινή περίοδος στη Νέα Σκηνή, τη Δευτέρα. Το πρωταγωνιστικό πρόσωπο ισορροπεί ανάμεσα στην απόλαυση και τις τύψεις της «αμαρτίας». Βασισμένο στο μύθο του αλχημιστή επιστήμονα, το έργο είναι το πρώτο δείγμα της φαουστικής περιπέτειας, η οποία ενέπνευσε και άλλους μεγάλους δημιουργούς: Γκαίτε, Γκουνό, Τόμας Μαν, κ.ά. Ο Μάρλοου, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ελισαβετιανής δραματουργίας μετά τον Σαίξπηρ, έγραψε το έργο το 1588 - 9. Το θέμα του όμως παραμένει σύγχρονο και ο ήρωας γοητεύει με τη ριψοκίνδυνη πορεία του. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά το έργο, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Δημοσθένη Γρίβα, κίνηση Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Δ. Λιγνάδης, Γ. Πυρπασόπουλος, Ο. Πουλάκης, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Μ. Θεοχάρης, Χρ. Καρνάκης, Γ. Οικονόμου, κ.ά.

Από τις 29/11, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο προστίθεται η σοφόκλεια «Ηλέκτρα», σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, και σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, που προσεγγίσει την τραγωδία με σύγχρονη οπτική. Πρόκειται για μια απόπειρα διερεύνησης του αρχαίου δράματος μέσω των κανόνων του κλειστού χώρου και αναζήτησης νέων ερεισμάτων ενός αρχαίου κειμένου.

Στις 10/02/2006 θα ανεβαστεί το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Τέλος από 14/02 θα παρουσιάζεται ο «Ιούλιος Καίσαρ» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ