ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαλκανικές υπεργολαβίες

Κινείται στο Κόσσοβο σαν επιστάτης της Ουάσιγκτον ο Π. Μολυβιάτης

Σαν επιστάτες της αμερικανικής εργολαβίας «αναμόρφωσης» του βαλκανικού χάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ρουμανίας και Κροατίας προετοιμάζονται για ταξίδι στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη των τριών πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 7 Δεκέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «διατεταγμένη υπηρεσία» προβάλλεται από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ ως απόδειξη του ρόλου που έχει και παίζει η Αθήνα στην περιοχή. Μάλιστα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - προβάλλεται το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αποτυπωθεί σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, προκειμένου να στηριχτεί και να εδραιωθεί το νέο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Επισήμως, σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι να καταγραφεί το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών για το κρίσιμο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου, η ενημέρωση όλων των μερών για το ζήτημα αυτό, καθώς και να υπογραμμιστεί η ανάγκη συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι το πρώτο μέλημα. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ επισήμανε ότι το απαραβίαστο των συνόρων και η επίτευξη της σταθερότητας είναι δύο αρχές απόλυτα συναρθρωμένες και σταθερές για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Παράγοντες της ελληνική διπλωματίας, πάντως, σημειώνουν ότι η Αθήνα όταν μιλά για «σταθερότητα» δε θεωρεί απαραίτητη τη μη αλλαγή συνόρων, καθώς εδώ και ένα χρόνο έχει αποδεχτεί πως δεν είναι πλέον ρεαλιστική η επαναφορά του Κοσσυφοπεδίου στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αμερικανική εισβολή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Να αποσυρθούν τώρα οι Ελληνες στρατιώτες από το Αφγανιστάν

Να αποσύρει τους 120 Ελληνες στρατιώτες που έστειλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Αφγανιστάν ως δύναμη του ΝΑΤΟ, καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης.

«Ο τραυματισμός των δύο στρατιωτών από την Πιερία φέρνει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα το παλλαϊκό αίτημα για απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο από το Κόσσοβο, όσο και από το Αφγανιστάν.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης καλεί τους Ελληνες στρατιώτες να γυρίσουν στη χώρα μας πριν γίνουν ξανά στόχος της Αφγανικής Αντίστασης και υπάρξουν νεκροί. Τους καλεί να αρνηθούν τα χρήματα που τους προσφέρει η άρχουσα τάξη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα σε βάρος άλλων λαών.

Καλούμε τους φορείς του Νομού Πιερίας (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια, Εργατικό Κέντρο, πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά.) να πάρουν θέση στο σοβαρό αυτό ζήτημα», τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Το χρέος και το Πολυτεχνείο

1. Ακόμη μια φορά ας βασανίσουμε τα αυτονόητα. Ο χαρακτήρας του Πολυτεχνείου ήταν αντιιμπεριαλιστικός, αυτό ας το θυμάται ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας όταν καταθέτει στεφάνι.

2. Ο δολοφόνος του Διομήδη Κομνηνού, Νίκος Ντερτιλής, που ήταν επικεφαλής των αρμάτων που εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο, να μείνει για πάντα μέσα, όχι μόνο γιατί δεν τον δικαιώνει, όπως θα ήθελε ο ίδιος, η πολιτεία, αλλά και γιατί δηλώνει και αμετανόητος. Ακόμη κι αν είχε μετανοήσει ο Ντερτιλής, ποιος θα τον έπαιρνε στα σοβαρά, εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που τον επισκέπτεται κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα; Το ερπετάριο των χουντικών, που τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, φαίνεται ότι αδειάζει δραματικά. Ως εκ τούτου φανταστείτε τι ανάγκες για τη λειτουργία του υπάρχουν, ώστε να καταφεύγουν στον Ντερτιλή, δολοφόνο, χουντικό, ετών 82.

3. Οι συμβιβασμένες βεντέτες της γενιάς του Πολυτεχνείου εμφανίστηκαν και φέτος σε όλα τα κανάλια διεκδικώντας τα ένσημα της εποχής της ανταρσίας τους. Κι όπως τους έβλεπα στα τηλεοπτικά παράθυρα, έλεγα, ένας, μόνο ένας δεν μπορεί να πέσει την ώρα που μιλάει, προσποιούμενος πως ήταν ατύχημα, πως έγινε λάθος; Γιατί λάθος σίγουρα ήταν η συμμετοχή τους στα γεγονότα, το αποδεικνύει περίτρανα το θλιβερό παρόν τους.

4. Οσοι βρέθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπροστά στη σιδερένια πόρτα, είναι σεμνοί, σιωπηλοί και τα παρακολουθούν όλα. Αυτοί όχι μόνο γνωρίζουν τη θέση τους στο πεζοδρόμιο, αλλά και την ώρα που θα πάρει και θα σηκώσει όλους όσοι καπηλεύονται τον αγώνα των εξεγερμένων.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στη Νέα Σάντα, με ομιλητή τον Χρήστο Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο καφενείο του Μπακάλη Αποστόλη, στο χωριό Αγιος Σπυρίδωνας του Δήμου Φιλοθέης Αρτας. Θα μιλήσει ο Βασίλης Ζιώβας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Αρτας.

-- Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Ροδολίβος. Θα μιλήσει ο Σταύρος Παναγιώτου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Σερρών. Διοργανώνει, επίσης, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Νιγρίτα Σερρών, εκδήλωση - συζήτηση με το ίδιο θέμα, στην οποία θα μιλήσει ο Σταύρος Παναγιώτου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Σερρών.

-- Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ», στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Κομοτηνής του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Κομοτηνής με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο «REX», στην Καλαμάτα, με ομιλητή τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρωί της ίδιας μέρας, στις 11.00, ο Γ. Μαρίνος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας.

-- Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και μ' αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος για τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 9.30 μ.μ., διοργανώνει μουσική βραδιά, στο κέντρο «Ορφέας». Χαιρετισμό θ' απευθύνει ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οργανώσεις του Εξωτερικού

-- Η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ στη Βάδη - Βυρτεμβέργη διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 87 χρόνων του Κόμματος, αύριο, Σάββατο, 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Turn und Versammlungshalle (Vaihingerstrasse 35, Moeringen, 70567) στη Στουτγκάρδη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ. Διοργανώνει, επίσης, σύσκεψη οπαδών και φίλων την Κυριακή, 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στους χώρους της ελληνικής κοινότητας Schorndorf και περιχώρων (Vorstadtstrasse 41 - 47, 73614 Schorndorf), με θέμα: «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του Κόμματος» με ομιλητή τον Κώστα Βουλγαρόπουλο.

-- Η Κομματική Οργάνωση Λιμβούργου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αύριο, Σάββατο, 19 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας του Γκενκ, για τον εορτασμό των 87 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία και γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και ελληνικούς μεζέδες.

ΜΙΝΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Δε γνωρίζει τίποτα...

«Εγώ δεν είμαι εκδότης». Αυτή την απάντηση έδωσε χτες ο καναλάρχης του ΑΝΤ1 Μίνως Κυριακού, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ή όχι πόλεμος εκδοτών.

Το αφεντικό του ΑΝΤ1 βρέθηκε χτες στο γραφείο της εισαγγελέα Αθηνάς Θεοδωροπούλου που διενεργεί την προανάκριση μετά τη μήνυση του μεγαλομετόχου της «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ» και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ», σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ» για εκβίαση. «Με κάλεσε με αφορμή δημοσιεύματα. Εχω να κάνω μια ευχή: Να μπουν τα πράματα στη θέση τους και αν κάποιοι είναι ένοχοι, υπάρχουν και τα κελιά», δήλωσε στην κάμερα του ΑΝΤ1 εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ