Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαλκανικές υπεργολαβίες

Κινείται στο Κόσσοβο σαν επιστάτης της Ουάσιγκτον ο Π. Μολυβιάτης

Σαν επιστάτες της αμερικανικής εργολαβίας «αναμόρφωσης» του βαλκανικού χάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ρουμανίας και Κροατίας προετοιμάζονται για ταξίδι στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη των τριών πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 7 Δεκέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «διατεταγμένη υπηρεσία» προβάλλεται από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ ως απόδειξη του ρόλου που έχει και παίζει η Αθήνα στην περιοχή. Μάλιστα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - προβάλλεται το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αποτυπωθεί σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, προκειμένου να στηριχτεί και να εδραιωθεί το νέο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Επισήμως, σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι να καταγραφεί το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών για το κρίσιμο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου, η ενημέρωση όλων των μερών για το ζήτημα αυτό, καθώς και να υπογραμμιστεί η ανάγκη συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι το πρώτο μέλημα. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ επισήμανε ότι το απαραβίαστο των συνόρων και η επίτευξη της σταθερότητας είναι δύο αρχές απόλυτα συναρθρωμένες και σταθερές για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Παράγοντες της ελληνική διπλωματίας, πάντως, σημειώνουν ότι η Αθήνα όταν μιλά για «σταθερότητα» δε θεωρεί απαραίτητη τη μη αλλαγή συνόρων, καθώς εδώ και ένα χρόνο έχει αποδεχτεί πως δεν είναι πλέον ρεαλιστική η επαναφορά του Κοσσυφοπεδίου στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αμερικανική εισβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ