ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέο «φρούτο» εμπορευματοποίησης

Η επιχείρηση μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και ο «πόλεμος» συμφερόντων, καλά κρατεί. Χτες και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γ. Γούμενος, κατέθεσε (αντι)πρόταση, για την αναδόμηση του επαγγελματικού μοντέλου. Οπως και η αντίστοιχη του Χρ. Πανόπουλου (Ξάνθη) στοχεύει στη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλήματος και την αύξηση της κερδοφορίας των εκμεταλλευτών του.

Και μόνο από τον τίτλο, Επαγγελματική Λίγκα («Professional League» ή εν συντομία «Pro League»), κατανοεί κάποιος εύκολα, τη φιλοσοφία και τους στόχους της πρότασης. Οι εμπνευστές της ενδιαφέρονται «για την προαγωγή και την ανάπτυξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας». Προτείνουν - μεταξύ άλλων - τη διατήρηση (με κάποια νέα χαρακτηριστικά) των δύο επαγγελματικών κατηγοριών (Α' και Β') και τη μετατροπή της τρίτης (Γ') σε ερασιτεχνική με «αμοιβές» (έξοδα μετακίνησης, διατροφής κλπ.).

Επίσης, με μόνιμο στόχο την αύξηση των κερδών για τις ΠΑΕ, προτείνεται κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και ακόμα περισσότερη συμμετοχή των επιχειρηματιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση των κανόνων. Χαρακτηριστικά προτείνουν, για να επιτευχθεί «μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 20%» να καταργηθούν «θέσεις, βαθμοί κλπ. επιδόματα» για τους εργαζόμενους στην "Pro League"... Στους σκοπούς, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «η συμμετοχή στον καθορισμό των γενικών όρων της σύμβασης παροχής υπηρεσιών επαγγελματία ποδοσφαιριστή προς ΠΑΕ», ενώ θέλουν να συμμετέχουν στη ΓΣ της ΕΠΟ «διαθέτοντας, τουλάχιστον, το 35% των ψήφων της συνέλευσης»...

Τώρα, σε ό,τι αφορά το θέμα της «Σούπερ Λίγκας» ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αιγάλεω Θ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Το μέλλον του ποδοσφαίρου στη χώρα μας θα αποφασίσουν από κοινού ο κύριος Καραμανλής με τον Γιώργο Ορφανό. Η πλειοψηφία θα κρίνει αν θα περάσει η Σούπερ Λίγκα». Για να απαντήσει ο Χρ. Πανόπουλος: «Μου φαίνεται αδιανόητο η όποια κυβέρνηση να προσεταιριστεί κάτι που μέχρι πρότινος κατηγορούσε». Και έπεται συνέχεια...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Σήμερα τα σπουδαία

Δοκιμάζεται στο Περιστέρι ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός. Εντός έδρας Ξάνθη και ΠΑΟ. Τη Δευτέρα στα Ανω Λιόσια αγωνίζεται η ΑΕΚ

Αντιμέτωποι Πάντος και Γελαδάρης, σήμερα στο Περιστέρι

Eurokinissi

Αντιμέτωποι Πάντος και Γελαδάρης, σήμερα στο Περιστέρι
Οι ομάδες της Α' Εθνικής επιστρέφουν στη δράση μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω Εθνικής. Στη 10η αγωνιστική το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις σημερινές αναμετρήσεις. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, με φόντο τις μεσοβδόμαδες ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Την ίδια μέρα η Skoda Ξάνθης μονομαχεί με τον Ιωνικό. Στο πρόγραμμα της Κυριακής, ο επίσης «ευρωπαίος» ΠΑΟΚ έχει δύσκολη αποστολή στο «Ελ Πάσο» με την ουραγό Καλλιθέα. Αμφίρροπα ματς σε Καυταντζόγλειο (Ηρακλής - Λάρισα), στη Νέα Σμύρνη (Πανιώνιος - ΟΦΗ), ενώ το Αιγάλεω φιλοξενεί τον Λεβαδειακό. Σχετικά ευκολότερο θα είναι το έργο της ΑΕΚ στα Ανω Λιόσια. To πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής ΣΗΜΕΡΑ: Σκόντα Ξάνθης - Ιωνικός (16.45 - «Alpha»), Ατρόμητος - Ολυμπιακός (19.00 - «Alpha»), Παναθηναϊκός - Απόλλων Καλαμαριάς (19.00 - «Supersport 1»).

ΑΥΡΙΟ: Αιγάλεω - Λεβαδειακός (15.00), Πανιώνιος - ΟΦΗ (15.00), Καλλιθέα - ΠΑΟΚ (19.00 - «Supersport 1»), Ηρακλής - Λάρισα (20.00 - Alpha).

ΔΕΥΤΕΡΑ: Ακράτητος - ΑΕΚ (21.00 - ALPHA).

  • Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στη Β' Εθνική: Σήμερα: 16.00 (ΕΤ3) Θρασύβουλος - Χαϊδάρι. Αύριο: 15.00 Πανηλειακός - Κέρκυρα, Ολυμπιακός Βόλου - Καστοριά, Εθνικός Αστέρας - Πανσερραϊκός, Ηλυσιακός - Βέροια, Παναχαϊκή - Προοδευτική, Αρης - Καλαμάτα. Δευτέρα: 16.00 (ΕΤ3) Νίκη Βόλου - Εργοτέλης.
  • Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στον Βόρειο όμιλο: Πιερικός - ΑΕ Γιάννενα, Δόξα Δράμας - Πολύκαστρο, Αναγέννηση Καρδίτσας - Λαμία, Ενωση Θράκης - Πτολεμαΐδα, Αγροτικός Αστέρας - Κοζάνη, Πανθρακικός - Θερμαϊκός, Τρίκαλα - Καβάλα, ΠΑΣ Γιάννινα - Αναγέννηση Αρτας. Ωρα έναρξης 15.00

Παρακολουθήστε σήμερα στις 15.45 το απόγευμα, τον ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αγώνα «Νίκη Ρέντη» - «Νέοι Δραπετσώνας». Αύριο ζωντανά τον αγώνα βόλεϊ της Α1 εθνικής κατηγορίας γυναικών «Ηρακλής Κηφησιάς» - «ΑΟ Μαρκοπούλου» στις 15.45. Τέλος, στις 22.00 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Δ' εθνικής κατηγορίας μεταξύ των ομάδων «Ερμης Κορυδαλλού» - «Παναξιακός».

«Καμπανάκι» για Πανιώνιο

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του ύποπτου αγώνα Πανιωνίου - Διναμό Τιφλίδας 5-2 που έγινε πέρσι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης, μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε βάρος τριών Κροατών αδερφών, αλλά και κατά παντός Ελληνα συνεργού τους.

Οι Κροάτες Αντε, Μίλαν και Φίλιπ Σάπινα θα κληθούν να απολογηθούν ενώπιον της 17ης ειδικής ανακρίτριας για κακουργηματικές πράξεις. Παράλληλα. θα ερευνηθεί και οποιαδήποτε σχέση είχαν με Ελληνες, ώστε να αναζητηθούν όλοι οι ένοχοι και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ερευνα για την υπόθεση διενεργεί στην Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία από τις 20 Οκτώβρη με έγγραφο της είχε ζητήσει τη συνδρομή των ελληνικών και δικαστικών αρχών.

ΚΥΠΕΛΛΟ
Χωρίς μεγάλο ματς

Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα έχουν θεωρητικά εύκολο έργο, μετά τη χτεσινή κλήρωση του Κυπέλλου. Ο πρώτος θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας το Θρασύβουλο, ενώ η Ενωση υποδέχεται τον Εθνικό. Η μόνη περίπτωση να βρεθούν οι δύο ομάδες αντιμέτωπες είναι ο τελικός της 6ης Μάη στο Παγκρήτιο Στάδιο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε θα είναι τα επόμενα θύματα έκπληξης... Εύκολο έργο αναμένεται να έχει και η Skoda Ξάνθη κόντρα στην Παναχαϊκή.

Από την κλήρωση προέκυψαν και δύο ζευγάρια Α΄ Εθνικής, με τον Ακράτητο να φιλοξενεί το Αιγάλεω και τη Λάρισα να υποδέχεται την Καλαμαριά. Οι αγώνες είναι μονοί και θα διεξαχθούν στις 20, 21 και 22 Δεκέμβρη. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα υπάρξει επαναληπτικός αγώνας στην έδρα του φιλοξενούμενου. Αναλυτικά τα ζευγάρια: Λάρισα - Καλαμαριά, Θρασύβουλος - Ολυμπιακός, ΑΕΚ - Εθνικός, Εθνικός Αστέρας - Πανιώνιος, Ιωνικός - Νίκη Βόλου, Αγροτικός Αστέρας - Εργοτέλης, Skoda Ξάνθη - Παναχαϊκή, Ακράτητος - Αιγάλεω.

ΒΟΛΕΪ
Στα μέτρα των φαβορί

Τα φαβορί έχουν τον πρώτο λόγο στην 7η αγωνιστική της Α1 όπου απουσιάζει το παιχνίδι ντέρμπι. Στα πιο ενδιαφέροντα η ΕΑ Πατρών που έχασε πολύτιμο έδαφος στο κυνήγι της τρίτης θέσης μετά την ήττα από το Παγκράτι, θα υποδεχτεί την Ορεστιάδα, ενώ ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης κοντράρεται με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη δευτέρα τον Πανελλήνιο με τη θέση του τεχνικού Μάλεβιτς να είναι επισφαλής πλέον. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα τεστάρει τις δυνάμεις στην έδρα του νεοφώτιστου Πανερυθραϊκού. Ο πρωτοπόρος Ηρακλής χωρίς τους τρεις ξένους του (είναι η ομάδα που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας του Γκραν Τσάμπιονς Καπ της Ιαπωνίας) θα υποδεχτεί το Παγκράτι με σκοπό να σβήσει την ήττα από τον Παναθηναϊκό.

ΣΑΒΒΑΤΟ: (19.30) Πανερυθραϊκός - Παναθηναϊκός, (Κατσάνειο 19.00) Ηρακλής - Παγκράτι, (Πάτρα 19.00): ΕΑ Πατρών - Ορεστιάδα, (Καραμπίνη 19.00): Νίκαια - Λαμία. ΚΥΡΙΑΚΗ: (Αλεξανδρούπολης 20.00 ΕΤ3): Εθνικός Αλεξανδρούπολης - ΠΑΟΚ. ΔΕΥΤΕΡΑ: (Ρέντη 18.00 ΕΤ1): Ολυμπιακός - Πανελλήνιος.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Κόντρα πρωτοπόρων

H κόντρα των πρωτοπόρων Αρη και Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1. Οι δυο από την τριάδα κορυφής στη βαθμολογία δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σήμερα στο γήπεδο της Θεσσαλονίκης που αναμένεται για μια ακόμη φορά να κατακλυστεί από οπαδούς των «κίτρινων». Στην παρουσία του κόσμου (εξάντλησε τα περίπου 5.000 εισιτήρια) ποντάρει και ο τεχνικός των γηπεδούχων Ηλίας Ζούρος, που θεωρεί ότι κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο όπως ο Παναθηναϊκός μπορεί να παίξει το ρόλο του ...έκτου παίκτη.

Στην αντίπερα όχθη, στον Παναθηναϊκό πανηγύρια για τη νίκη στη Σιένα τέλος... Αλλο Ευρωλίγκα άλλο Αλεξάνδρειο, σύμφωνα και με τον τεχνικό της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κατά τα άλλα, πιο εύκολο (θεωρητικά τουλάχιστον) έργο αναμένεται να έχει ο τρίτος εκπρόσωπος των πρωτοπόρων Ολυμπιακός που υποδέχεται στην έδρα του τον Μακεδονικό. Η εντός έδρας ήττα από την Εφές Πίλσεν με 78-75 στην παράταση (κ.α. 71-71) προσγείωσε ανώμαλα τους «ερυθρόλευκους», που πλέον αναζητούν την ανάκαμψη. Τέλος, στη Λάρισα θα έχουμε τοπικό ντέρμπι ανάμεσα σε Ολύμπια και Γυμναστικό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: AXAΪA CLAUSS - ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ, ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. ΚΥΡΙΑΚΗ: ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ - ΑΕΚ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ Λάρισας - Γ. Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ