ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΘ
«Δούρειος Ιππος» πολλαπλών ανατροπών

Τώρα στέλνονται και γιατροί του «Ερυθρού Σταυρού» στη ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν», παρά τις παλιότερες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η νοσηλεία θα γίνεται με «ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που "Ερρίκος Ντυνάν"»

Κλειστά παραμένουν 120 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού, και η κυβέρνηση τρέχει και νοικιάζει ιδιωτικές ΜΕΘ και στέλνει σ' αυτές και νοσοκομειακούς γιατρούς να περιθάλψουν τους ασθενείς
Κλειστά παραμένουν 120 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού, και η κυβέρνηση τρέχει και νοικιάζει ιδιωτικές ΜΕΘ και στέλνει σ' αυτές και νοσοκομειακούς γιατρούς να περιθάλψουν τους ασθενείς
Σε «Δούρειο Ιππο» πολλαπλών ανατροπών, μετατρέπεται τελικά η σύμβαση μεταξύ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» («Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» ΕΕΣ) και του όμορου ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρήση από το πρώτο τριάντα κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του δεύτερου.

Ετσι, εκτός από την εξασφάλιση ασθενών - ως πελατών - στα επιχειρηματικά θεραπευτήρια, τώρα εξασφαλίζεται στους ιδιώτες και το ιατρικό προσωπικό απ' τον «Ερυθρό Σταυρό», που θα παρακολουθεί τους ασθενείς στη ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν». Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μιαν ακόμα ανατροπή στην εργασιακή κατάσταση των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς υποχρεώνονται, με νομότυπο πλέον τρόπο, να προσφέρουν εργασία σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση ενοικίασε ιδιωτικές ΜΕΘ, επικαλούμενη τις ελλείψεις κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, τις οποίες προκαλούν οι κυβερνήσεις με τους περιορισμούς των προσλήψεων. Ετσι, παραμένουν κλειστά 120 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, που χρειάζονται την πρόσληψη 360 νοσηλευτριών για να λειτουργήσουν. (Συνολικά λειτουργούν 480 κρεβάτια ΜΕΘ και η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 650 κρεβάτια ΜΕΘ).

Στις 6.5.2005 ο υπουργός Υγείας, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η ενοικίαση των «30 κλινών ΜΕΘ από το "Ερρίκος Ντυνάν" (θα γίνει) με τιμές Δημοσίου και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του "Ερρίκος Ντυνάν"». Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε «τη συνεργασία νοσοκομείων ΕΣΥ με ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» με το νόμο 3370/2005 (ΦΕΚ 176Α) στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Με βάση τον παραπάνω νόμο, ο Ν. Κακλαμάνης εξέδωσε την Υ4α/85958/2005 απόφαση (ΦΕΚ 1202Β), με την οποία εγκρίθηκε η συνεργασία μεταξύ του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ερρίκος Ντυνάν» «για νοσηλεία ασθενών του πρώτου στη ΜΕΘ του δεύτερου». Ορίστηκε ότι οι ασθενείς παραπέμπονται από τον «Ερυθρό Σταυρό» στο «Ερρίκος Ντυνάν» μέσω του ΕΚΑΒ, εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετικά επείγον περιστατικό.

Στις 23.9.2005 το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ερυθρού Σταυρού» ασχολήθηκε με την «υλοποίηση, συνεργασία και προσάρτηση ΜΕΘ» του «Ερυθρού» με το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ανάμεσα στα άλλα, στην απόφαση αναφέρονται:

  • Οι ασθενείς που εισάγονται «στην προσαρτημένη στο «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν» τελούν υπό την επιστημονική ευθύνη των ιατρών του ΝΠΙΔ «Ερρίκος Ντυνάν».
  • Κάθε πράξη που κρίνεται απαραίτητη για ασθενείς που εισήχθησαν από τη ΜΕΘ του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» και νοσηλεύονται «στην προσαρτημένη πτέρυγα ΜΕΘ "Ερρίκος Ντυνάν" θα διενεργείται από τον κατά περίπτωση ειδικευμένο ιατρό του "Ερυθρού Σταυρού"».
  • Η ευθύνη για την υλοποίηση των πιο πάνω και η απόφαση για ό,τι κατά περίπτωση εκτάκτως απαιτηθεί, ανατίθεται στο συντονιστή συνεργασίας, «και κατόπιν επικυρώνονται από το ΔΣ» του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο».

Μέρος στη συνεδρίαση πήρε - ως μέλος του ΔΣ - και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Βασίλης Λαοπόδης, χωρίς να καταγράφεται η στάση του στο πρακτικό της συνεδρίασης.

Ηδη, οι αναισθησιολόγοι του «Ερυθρού» έχουν αρνηθεί εγγράφως τη μετακίνησή τους στο «Ερρίκος Ντυνάν», γιατί, όπως αναφέρουν, δεν υποχρεώνονται απ' το νόμο.

Μετά από ερωτήματα των γιατρών, ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς Ιορδάνης Προυσανίδης, μεταξύ των άλλων, γνωμάτευσε ότι είναι εσφαλμένη και χωρίς νομική σημασία και, πολύ περισσότερο, νομικές συνέπειες η αναφορά ότι «κάθε ιατρική πράξη, που κρίνεται απαραίτητη για ασθενείς που (...) νοσηλεύονται στη (...) ΜΕΘ "Ερρίκος Ντυνάν" θα διενεργείται από τον κατά περίπτωση ειδικευμένο ιατρό» του «Ερυθρού».

Και τούτο, γιατί οι γιατροί του «Ερυθρού», πέραν των άλλων, είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο νοσοκομείο και ισχύει γι' αυτούς ο Υπαλληλικός Κώδικας, που «επιβάλλει να μην εκτελούν προδήλως παράνομη εντολή», όπως η μετακίνηση στο «Ερρίκος Ντυνάν».

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Υποκριτική... ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εμπαίζει τους εργαζόμενους με την απάντηση που έδωσε σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

«Πηγή ανησυχίας στα πλαίσια της διευρυμένης Ενωσης» θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τακτική των μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό που ακολουθούν οι βιομήχανοι, όπως προκύπτει από την απάντησή της σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολιτική κλεισίματος εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα και μετεγκατάστασής τους, η οποία έχει οδηγήσει στην ανεργία το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της περιοχής.

Στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει την τακτική επιχειρηματιών τύπου Λαναρά, οι οποίοι, αφού χρηματοδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και μετεγκατάσταση των παραγωγικών μονάδων τους σε άλλες χώρες, οδηγώντας έτσι την ανεργία στα ύψη και μάλιστα σε μία περιοχή, όπως η Νάουσα, όπου ο αριθμός των ανέργων, λόγω της κρίσης στην κλωστοϋφαντουργία, ξεπερνά το 40%. Ρώτησε μάλιστα την Επιτροπή τι μέτρα θα πάρει για να εμποδίσει το κύμα μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν και να βελτιωθούν οι θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί το οξυμένο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η περιοχή.

Υποκριτικά και συνένοχα εκφράζει «δήθεν» ανησυχία στην απάντησή της η Επιτροπή, αφού υλοποιεί την κερδοφορία του κεφαλαίου αφήνοντας πίσω ανθρώπινα «συντρίμμια». Δηλώνει αναρμόδια για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης, «εκτός εάν συντρέχει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου». Κάνει έτσι φανερό ότι το «δίκαιο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου δε συμβαδίζει με το δικαίωμα των λαών στη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, αλλά με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων βιομηχάνων, παρά τα όσα διατρανώνει περί «πλήρους απασχόλησης των Ευρωπαίων πολιτών»...

Ο φαρισαϊσμός, άλλωστε, συνεχίζεται, καθώς προβάλλει την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και το προτεινόμενο «Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση» ως μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας που προκαλεί αυτή η πολιτική. Προβάλλει, δηλαδή, σαν λύση την ίδια τη στρατηγική της Λισαβόνας, στο όνομα της οποίας ελαστικοποιείται το ωράριο και καταργούνται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στην ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, σπρώχνοντας παραπέρα στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, η ΕΕ, ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την κοινωνικοπολιτική κρίση που προκαλεί στους εργαζόμενους η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, προπαγανδίζει πρωτοβουλίες που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό και στην περαιτέρω εκμετάλλευση της εργατικής τάξης μέσω του προτεινόμενου «ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση», ταμείο κοροϊδίας των εργαζομένων, που θεσπίζεται ουσιαστικά για να συσκοτίσει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων των εργαζομένων και να τους κάνει να αποδεχτούν ως μονόδρομο τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ. Προσπαθεί να επιδράσει συγχρόνως ιδεολογικά στην εργατική τάξη, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την «παγκοσμιοποίηση» για να καλύψει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ώστε να κάνει τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τον ταξικό αγώνα για την υπεράσπιση των κεκτημένων τους και να συμβιβαστούν με τη μιζέρια και την εκμετάλλευσή τους.

Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δύο δρόμοι υπάρχουν, να κάνουν θυσίες για να περισώσουν τα κεκτημένα τους και να τα διευρύνουν, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες ή να βρίσκονται σε συνεχείς θυσίες χωρίς τέλος για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΡΟΛΕΪ
Στάσεις εργασίας και σήμερα

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση μισθολογικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην κίνηση των τρόλεϊ έχουν προγραμματίσει νέα στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. και αύριο τρεις στάσεις εργασίας, πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

ΕΚΛ - ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ
Εκδήλωση στη Λάρισα

Σήμερα πραγματοποιείται η εκδήλωση με θέμα «Η αξία της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής του ιστορικού αρχείου του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Αρχείο Ιστορίας των Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ). Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του ξενοδοχείου «ΔΙΒΑΝΙ ΠΑΛΛΑΣ», στην αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ», καλούνται να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του νομού και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν διατελέσει παλιότερα, αλλά και σήμερα, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι εργαζομένων και αντιπρόσωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ