ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεων συνέχεια

Από την επιχείρηση των κατοχικών στα σύνορα με τη Συρία

Associated Press

Από την επιχείρηση των κατοχικών στα σύνορα με τη Συρία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ολοκλήρωση της αιματηρής εκκαθαριστικής επιχείρησης, με την ονομασία «Σιδηρούν Παραπέτασμα», στα σύνορα Ιράκ - Συρίας ανακοίνωσαν χτες οι κατοχικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι «έφερε αρκετά σημαντικά αποτελέσματα διαλύοντας την ικανότητα δράσης των τρομοκρατών στην περιοχή». Ανάλογες, βέβαια, δηλώσεις είχαν γίνει και μετά το πέρας και των προηγούμενων εκκαθαριστικών στο δυτικό Ιράκ, όπου έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις και έχουν προκαλέσει ογκώδη κύματα προσφυγιάς μεταξύ των εκεί κατοίκων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά κατοχικών δυνάμεων. Χτες, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε ανοιχτή αγορά στο Κιρκούκ. Στόχος ήταν αστυνομική περίπολος, αν και στον τελικό απολογισμό των 17 νεκρών και των 28 τραυματιών συγκαταλέγονται πάρα πολλοί πολίτες. Την ίδια ώρα, επίθεση με όλμους έσπερνε τον πανικό στην τελετή που οργάνωσαν οι κατοχικές δυνάμεις για να παραδώσουν την έδρα τους στο Τικρίτ στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Δεν αναφέρθηκε, τελικά, παρά ένας τραυματισμός. Στην τελετή παρευρισκόταν και ο Αμερικανός υπερπρέσβης Ζαλμάι Κχαλιζάντ.

Την ανάγκη «να επισπευστεί η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ιρακινό «Πρόεδρο» Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρακινού Προέδρου στο Ιράν, τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Ταλαμπανί απέφυγε να απαντήσει και επέμεινε στις καλές σχέσεις συνεργασίας με τη γείτονα χώρα.

«Θα κερδίσουν αστρονομικά ποσά»

Οι αμερικανικές και βρετανικές πετρελαϊκές εταιρίες που επενδύουν, στην παρούσα φάση, στο κατεχόμενο Ιράκ, εξασφαλίζουν εξαιρετικά προσοδοφόρα συμβόλαια χάρη στην έλλειψη ασφάλειας και στο χάος που επικρατεί στη χώρα. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση «Πλάτφορμ», που εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι εταιρίες αυτές αναμένεται να κερδίσουν 63 - 165 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις που κάνουν. Με βάση την οργάνωση, οι εταιρίες αυτές μπορεί να επενδύσουν στην ανίχνευση, εξόρυξη και επεξεργασία του πετρελαίου, αλλά θα αποσβέσουν τα χρήματα που θα δαπανήσουν κατά 42% - 102%.

Στον αστερισμό της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το σίριαλ για τη δράση της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες και το δίκτυο των μυστικών κέντρων κράτησης συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλερ, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν εξηγήσεις, σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αμερικανική υπηρεσία χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, για να μεταφέρει υπόπτους σε μυστικά κέντρα κράτησης και βασανισμού.

Βέβαια, οι υπουργοί Εξωτερικών δεν εξέδωσαν κανένα επίσημο ανακοινωθέν «λόγω έλλειψης στοιχείων», αν και επιφόρτισαν τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, να ζητήσει εξ ονόματος της ΕΕ εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον, καθώς η Βρετανία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, ο δικαστής που ερευνά καταγγελίες ότι η CIA χρησιμοποίησε ένα ισπανικό αεροδρόμιο ως βάση για τη μεταφορά υπόπτων που κατηγορούνταν για ισλαμιστική τρομοκρατία, δήλωσε πως «δεν υπάρχει ένδειξη σημαντικού αδικήματος», με βάση την έως τώρα έρευνα. Αν και ο δικαστής Κόντε - Πουμπίντο διευκρίνισε προς τους δημοσιογράφους πως δεν έχει λάβει ακόμη τις προκαταρκτικές εκθέσεις, τις οποίες έχει ζητήσει από εισαγγελείς στα Κανάρια Νησιά, σχετικά με τις 10 ύποπτες πτήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από το Γενάρη έως τον Οκτώβρη 2005.

Παράλληλα, και οι αρχές του Καναδά ερευνούν πληροφορίες που δημοσίευσε τοπική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες την περασμένη Παρασκευή αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Ισλανδία προσγειώθηκε στην περιοχή του Σεντ Τζον στο Νιουφάουντλαντ, στην ανατολική ακτή του Καναδά. Αργότερα, επέστρεψε στη βάση του στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ιοαν Μίρσεα Πάσκου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμήμα αεροπορικής βάσης στη χώρα, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, να χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για την κράτηση υπόπτων.

Ρώσικη «σφήνα» στο Ιράκ

ΜΟΣΧΑ.--

Επιβεβαίωσε ο Ρώσος ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ το ότι η χώρα του θα ικανοποιήσει το αίτημα του Χοσιάρ αλ-Ζεμπαρί η Μόσχα να συμβάλλει στην εκπαίδευση των στρατευμάτων της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ, ενώ εμφανίστηκε να ζητά ευρύτερες σχέσεις «σε σφαίρες που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο και το αέριο». Σε αυτό το «μεταβατικό στάδιο», είπε ο Λαβρόφ, «έχει μεγάλη σημασία η υποστήριξη της ηγεσίας του Ιράκ» (;!) ώστε «να αναζωογονηθεί η οικονομία και η κοινωνική ζωή». Επίσης, ο Λαβρόφ σημείωσε πως η Ρωσία σχεδιάζει να «αυξήσει τον αριθμό των ειδικών οι οποίοι εργάζονται σε έργα ανοικοδόμησης» του Ιράκ και φθάνουν σήμερα τους 200. «Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας» (!), είπε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Στη συγκρότηση ενός διαδικτυακού ειδησεογραφικού δικτύου στις αρχές του 2006 συμφώνησαν χτες στη Μαλαισία κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις χώρες του 114μελούς Κινήματος Αδεσμεύτων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα δίκτυα προπαγάνδας εταιρικών ειδησεογραφικών οργανισμών «που χρησιμοποιούν τον Τύπο ως μέσο προπαγάνδας κατά των αναπτυσσόμενων χωρών». Θα ονομάζεται «Δίκτυο Ειδήσεων Κινήματος Αδεσμεύτων» και θα εποπτεύεται αρχικά από το μαλαισιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπερνάμα».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με ποσοστό 57% οι Κενυάτες απέρριψαν το σχέδιο του νέου συντάγματος που πρότεινε ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι στο προχτεσινό δημοψήφισμα και το οποίο υποτίθεται πως θα αντιμετώπιζε την εκτεταμένη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. Υπέρ του «ναι» ψήφισε το 43%.

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Οπλοφόρος άνοιξε πυρ χτες σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σκοτώνοντας ένα δάσκαλο και τραυματίζοντας τέσσερα παιδιά. Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τις αρχές, ενδείξεις ότι το μακελειό συνδέεται με την ένταση στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας μετά την αποκάλυψη της κρατικής προβοκάτσιας στο Σεμντινλί, εξ αφορμής της οποίας περιόδευσε στην περιοχή ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκατοντάδες παιδιά - τουλάχιστον 500, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο -, που εργάζονταν παράνομα πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε υφαντουργικά εργοστάσια στην πρωτεύουσα της Ινδίας, «απελευθερώθηκαν» χτες. Τα παιδιά υφίσταντο συστηματικούς ξυλοδαρμούς και κρατούνταν έγκλειστα αν δεν εργάζονταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Hindu».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οι μαοϊκοί αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού και τα επτά κόμματα της νόμιμης αντιπολίτευσης (περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού) φέρονται, σύμφωνα με ανταποκριτές, να συμφώνησαν σε ένα «κοινό πρόγραμμα για να τερματιστεί η άμεση διακυβέρνηση από το βασιλιά Γκιανέντρα».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ενα 15χρονο αγόρι και ένας άντρας 64 χρόνων πέθαναν από το κρύο στην Ανατολική Ουγγαρία. Τον περασμένο χειμώνα 316 άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι, έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην Ουγγαρία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες κατοχικές απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου στην επαρχία Ορουζγκάν έπληξε ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο, με τα θραύσματα να το διαπερνούν και να σκοτώνουν έναν Αμερικανό στρατιώτη και ένα Αφγανό μεταφραστή. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι εκτελέστηκε ένας Ινδός εργαζόμενος σε έργο οδοποιίας, που είχε απαχθεί τη Δευτέρα - πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Ο χτεσινός θάνατος αύξησε σε 205 τον αριθμό των Αμερικανών νεκρών στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001.

Ακόμη δύο επιθέσεις με ρουκέτες είχαν σημειωθεί, το βράδυ της Τρίτης, στην Καμπούλ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε πυραυλικές επιθέσεις τη Δευτέρα σε κτίριο των αρχών στην επαρχία Ζαμπούλ. Την Κυριακή, τρεις άνθρωποι - περιλαμβανομένου ενός μη κατονομαζόμενου πολέμαρχου - σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν στη Χελμάντ, σε μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν οι Ταλιμπάν.

Τέλος, την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός από τη δυτική Ουαλία έχει συλληφθεί στο Αφγανιστάν από τον περασμένο μήνα και αντιμετωπίζει δίκη για εμπόριο όπλων. Η δίκη του 52χρονου Πίτερ Ιτον - που δηλώνει αθώος - θα διεξαχθεί μέσα σε 60 ημέρες.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ετησίως πεθαίνουν 6 εκατ. παιδιά

ΡΩΜΗ.--

Η πείνα κάνει θανατηφόρες εύκολα ιάσιμες ασθένειες, σκοτώνοντας ετησίως έξι εκατομμύρια παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες επισημαίνει νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Ρώμη. Οι συντάκτες της έκθεσης στηλιτεύουν το γεγονός πως οι παραπάνω αιτίες θανάτου περίπου 11.000.000 παιδιών ηλικίας ως πέντε ετών σημειώνονται μόνον σε φτωχές χώρες και περιοχές με έντονο πρόβλημα υποσιτισμού και πείνας πράγμα που «σε καμία περίπτωση δεν είναι σύμπτωση»...

Ο αριθμός των πεινασμένων στον πλανήτη φθάνει ήδη τα 852.000.000 και το 75% αυτών ζει κυρίως σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών ιδιαίτερα της υποσαχάρειας Αφρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ