ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Ιδια η μουσική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πως αλλάζουν οι καιροί... «Καραμανλής: Ανηφορικός ο δρόμος αλλά θα τα καταφέρουμε - ΑΦΕΤΗΡΙΑ εξόδου από το τούνελ» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Ελεύθερου Τύπου», με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, ενώ, το «Βήμα» σημείωνε: «Μείωση πραγματικών εισοδημάτων, αύξηση φόρων - ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - Κατετέθη Προϋπολογισμός άγριας λιτότητας». Πριν από δυο - τρία χρόνια, τα πράγματα ήταν ακριβώς αντίστροφα. Το «Βήμα» συγκάλυπτε τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες για το μέλλον, ενώ, ο «Ελεύθερος Τύπος» κατάγγελλε τη μονόπλευρη λιτότητα και τα ψίχουλα των «αυξήσεων» στους μισθούς και τις συντάξεις. Τώρα, γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Με άλλα λόγια, έχουμε το δικομματισμό και το σύστημα χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων σε πλήρη λειτουργία. Εάν ανατρέξετε λίγο στο παρελθόν, εύκολα θα ανακαλύψετε, ότι σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο (από το 1974 και μετά) το... ίδιο βιολί έχουμε. Μπορεί οι δικαιολογίες να είναι διαφορετικές κάθε φορά, αλλά η «μουσική» είναι πάντα η ίδια: Ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους πλούτος συνεχώς αυξάνεται, αλλά μόνον οι λίγοι κεφαλαιοκράτες γίνονται ακόμη πλουσιότεροι. Οι πρώτοι, οι παραγωγοί του πλούτου, πορεύονται με το κάθε φέτος και χειρότερα...

Χαράτσι χειραγώγησης

Τον Ιούλη του 2003 το «ανταποδοτικό τέλος» υπέρ της ΕΡΤ, το οποίο πληρώνεται απ' όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού επιβαρύνει κάθε μετρητή της ΔΕΗ, έγινε 3,04 ευρώ. Το Γενάρη του 2004 έφτασε τα 3,24 ευρώ. Και τώρα, με τροπολογία που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση στη Βουλή, θα φτάσει τα 4,24 ευρώ. Με άλλα λόγια, μέσα σε δύο μόνο χρόνια και κάτι μήνες επιβάλλεται μια τεράστια συνολική αύξηση, που φτάνει το 40%. Κι όλ' αυτά, για μια κατ' ευφημισμόν κρατική και στην πραγματικότητα κυβερνητική ραδιοτηλεόραση, η οποία συναγωνίζεται τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην προβολή του δικομματισμού, στο «θάψιμο» του ΚΚΕ και των μικρότερων κομμάτων και στην αποσιώπηση των λαϊκών αγώνων. Τουλάχιστον, ας αλλάξει η κυβέρνηση την ονομασία του χαρατσιού. Ας το ονομάσει τέλος χειραγώγησης ή τέλος παραπληροφόρησης. Πληρώνουμε, που πληρώνουμε, ας μη μας κοροϊδεύουν κι από πάνω...

Συμβόλαια... θανάτου στο Ιράκ

Οι πάντες έχουν καταλάβει ότι η επέμβαση και η κατοχή του Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο. Αυτός είναι βέβαια και ο βασικός λόγος που δε θέλουν να φύγουν οι κατακτητές και μακελάρηδες του ιρακινού λαού. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα υπερκέρδη που προσδοκούν τα επόμενα χρόνια οι αμερικανικές και βρετανικές πολυεθνικές που έχουν αρχίσει τη λεηλασία του ιρακινού πετρελαίου, είναι ασύλληπτα και «αξίζουν» τον πόλεμο. Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση «Platform» (Πλάτφορμ) σε αναφορά της που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τα κέρδη των ξένων πετρελαϊκών εταιριών - κυρίως αμερικανικών και βρετανικών - στο Ιράκ θα κυμανθούν από 63 έως 165 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τα συμβόλαια που διαπραγματεύονται σήμερα για την εξασφάλιση της παραγωγής και εκμετάλλευσης του ιρακινού πετρελαίου. Αυτό που επιχειρούν τώρα οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σε συνεργασία με τους Ιρακινούς κουίσλινγκς, είναι να ανατεθούν σε συγκεκριμένες πολυεθνικές μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τα οποία μάλιστα δε θα υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης στο μέλλον από τα ιρακινά δικαστήρια! Μάλιστα τα συμβόλαια αυτά εγγυώνται τρελά κέρδη τις επόμενες δεκαετίες...

«Οι εταιρίες αναπόφευκτα εκμεταλλεύονται την παρούσα αστάθεια στο Ιράκ για να ασκήσουν πιέσεις, να αποσπάσουν πολύ κερδοφόρους όρους, υποχρεώνοντας τη χώρα να υποστεί τους όρους αυτούς για δεκαετίες» αναφέρεται στην έκθεση.

«Αβάντα» στην ιδιωτική ασφάλιση

«

Βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης για την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης αποτελεί η χτεσινή «συνάντηση εργασίας» (sic) που οργάνωσε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και αφορούσε στην παρουσίαση του ταμείου συμπληρωματικής ασφάλισης - δηλαδή, ιδιωτικής ασφάλισης - των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία. Την παρουσίαση ανέλαβαν εκπρόσωποι του γαλλικού Ταμείου, οι οποίοι, μάλιστα, πρότειναν να αναλάβουν είτε τη μεταφορά... τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ανάλογου Ταμείου και στην Ελλάδα, είτε ακόμα και την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας στο δικό τους Ταμείο. Πάρτε υπόψη σας, ότι τα Ταμεία αυτά χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, λειτουργούν κεφαλαιοποιητικά (η σύνταξη του εργαζόμενου εξαρτάται από το ύψος των χρημάτων που εισφέρει και την απόδοση των επενδύσεων που κάνει το Ταμείο), ενώ, η ύπαρξή τους πατά στη μεθοδική απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης από τις κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που «σπρώχνει» τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση μιλά για ένα μακρόπνοο «κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό - προαναγγέλλοντας νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων - τέτοιου είδους συζητήσεις αβαντάρουν και νομιμοποιούν την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Και σ' αυτή την κατεύθυνση η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ παίζει επάξια το ρόλο της.


Τα συμπλέοντα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ...αντιπολιτευτικής σύμπλευσης αποτέλεσε το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το ψήφισαν ωραιότατα. Στη συνέχεια όμως ...τσακώθηκαν.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για αδιαφάνειες που θα καλύψει ο νόμος και οι βουλευτές της ΝΔ για τα όσα είχαν γίνει στο χώρο της Ενέργειας επί κυβέρνησης Σημίτη, και μάλιστα σε υψηλότατους τόνους.

Αυτό είναι που λέμε «πρώτα η δουλιά και μετά η διασκέδαση». Πρώτα, δηλαδή, ψηφίζουν μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τέτοιο ήταν το νομοσχέδιο) και μετά μπορούν με την ησυχία τους να ...διασκεδάζουν συγκρουόμενοι, μια και έχει εκτελεστεί η αποστολή τους.

Κατά τα άλλα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τον κοσμάκη θα έρχονται ήδη από αυτόν τον μήνα πιο φουσκωμένοι. Κάτι οι αυξήσεις στα τιμολόγια, κάτι ο φόρος για την ΕΡΤ, κάτι το κόστος από την αλλαγή του καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής (δε μας ...κάνει, βλέπετε, ο ελληνικός λιγνίτης), έτοιμη ...η λυπητερή.

Κι αργότερα, όταν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος περί «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα 'ρθουν και τα ακόμη χειρότερα...

ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΝΑΝΕ εκεί στο ΠΑΣΟΚ! Είναι όλοι υπέρ της «ανανέωσης» (αφού το λέει ο πρόεδρος) και άπαντες αναζητούν μια θέση στον ...ήλιο, έστω κι αν δεν ξέρουμε καν αν αποτελεί ακόμη το σήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί όσο κι αν προσπαθεί να το διανθίσει το πράγμα με θεωρίες ο Γιώργος Παπανδρέου, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί το δικό του μηχανισμό. Μόλις τον φτιάξει, θα προχωρήσει την ...ανανέωση και στα υπόλοιπα ζητήματα, π.χ., το σήμα.

Εως τότε τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη (ή, τέλος πάντων, αυτά που νομίζουν ακόμη ότι είναι πρωτοκλασάτα) θα γκρινιάζουν και θα προσπαθούν να δώσουν το στίγμα τους. `Η, για να είμαστε περισσότεροι ακριβείς, θα προσπαθούν να κρατήσουν τις ...θέσεις τους.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αρχή έγινε

Η δημοσιοποίηση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές του 2006, που έγινε πριν ακριβώς από ένα μήνα, σηματοδότησε την ανάγκη να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια συνεργασίας και συσπείρωσης με πολιτικές δυνάμεις, ομάδες και πρόσωπα που έχουν συναντηθεί και έχουν συστρατευτεί στους αγώνες. Με προσωπικότητες αναγνωρίσιμες μέσα από τη δράση τους στο κίνημα. Αλλωστε, οι επικείμενες εκλογές έχουν σοβαρό πολιτικό χαρακτήρα, αφού διεξάγονται σε συνθήκες νέας επίθεσης σε βάρος του λαού. Με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ να έχουν χριστεί συνοδοιπόροι σε αυτό τον αντιλαϊκό δρόμο και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικά όσα αποφάσισαν πρόσφατα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ εκπρόσωποι των τριών κομμάτων και για τη μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στους δήμους, αλλά και για τη δυνατότητα οι δήμοι να φορολογούν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Στο κάλεσμα συσπείρωσης και συστράτευσης του ΚΚΕ, η καλύτερη ανταπόκριση ήρθε προχτές. Στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, όπου εκπρόσωποι πολιτικών σχηματισμών, εκπρόσωποι κινήσεων, ευρύτερες προσωπικότητες βρέθηκαν εκεί και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, τους προβληματισμούς τους και δήλωσαν ξεκάθαρα τη διάθεση για κοινό αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η εμφάνιση της νεοσυσταθείσας «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» που με συγκεκριμένο πλαίσιο απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συνεργαστούν με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΚΚΕ στην προοπτική του Μετώπου. Και αυτό αποκτά άλλη βαρύτητα, αφού γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται οι «ιλουστρασιόν» υποψήφιοι που πλασάρουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και με αυτό τον τρόπο να υποκλέψουν την ψήφο του. Πολύ περισσότερο που διάφορες φωνές καταλογίζουν στο ΚΚΕ τα γνωστά περί «απομόνωσης»...

Το κριτήριο και για τις συνεργασίες, αλλά ακόμα και για τον τρόπο, με τον οποίο ο λαός πρέπει να επιλέξει τον εκπρόσωπό του στο δήμο, την κοινότητα ή τη νομαρχία είναι ένα και μοναδικό: «Ή θα πειθαρχήσουν και θα εφαρμόσουν αντιλαϊκή πολιτική τοπικά ή θα αντισταθούν, θα καλέσουν το λαό και θα στηρίξουν τα λαϊκά αιτήματα». Αυτό, δηλαδή, που είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εκδήλωση της ΚΟΑ. Κι όταν έχεις απέναντί σου εκείνους τους υποψηφίους και τα κόμματα που τους στηρίζουν να προσπαθούν να πείσουν ότι ο υποψήφιος πρέπει πάνω από όλα να είναι «όμορφος», «έξυπνος», «τίμιος», τότε πρέπει να τους θυμίζεις ότι: Οσο όμορφος κι αν είναι ο δήμαρχος πρέπει να κρίνεται από το πόσο αύξησε ή συμφωνεί να αυξήσει τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Οσο τίμιος κι αν είναι, κρίνεται από το εάν προωθεί ή όχι τη μερική απασχόληση και τις αντιδραστικές νέες εργασιακές σχέσεις. Οσο έξυπνος κι αν είναι, θα κριθεί από το εάν θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση κονδύλια για να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί...

Το ΚΚΕ μέχρι και τις εκλογές του Οκτώβρη του 2006 έχει πολύ δρόμο μπροστά του, για να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης. Ψηφοδέλτια που θα υπακούουν στις ανάγκες του λαού και όχι στις επιλογές της κυβέρνησης, του κράτους και των επιχειρηματιών. Η αρχή έγινε...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ