ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
Οργιο παρατυπιών

Αύξησε τις δυνάμεις της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Παρατετραπληγικών και Βαριά Κινητικά Αναπήρων», παρά το δικομματικό κρεσέντο νοθείας

Διατήρησε και αύξησε τη δύναμή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Παρατετραπληγικών και Βαριά Κινητικά Αναπήρων» στις εκλογές που έγιναν στις 19 - 20 Νοέμβρη στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), παρά την τεράστια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των κομματικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη του «Κοινού Ψηφοδελτίου» (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Οι εκλογές έγιναν για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και για αντιπροσώπους στην ΕΣΑΕΑ και την Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ).

Μια σειρά ειδικά αυτοκίνητα για τη μεταφορά αναπήρων, κρατικών ιδρυμάτων, όπως το Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων Αττικής, με δημοσίους υπαλλήλους χρησιμοποιήθηκαν για τη μετακίνηση αναπήρων για την ενίσχυση του «Κοινού Ψηφοδελτίου». Και αυτό, ενώ τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δε διατέθηκαν για τη μεταφορά μαθητών των Ειδικών Σχολείων, όταν αυτά είχαν ανάγκη, αν και ήταν παρκαρισμένα. Δυο ειδικά λεωφορεία για τη μεταφορά κινητικά αναπήρων και τα ειδικά ταξί του ΠΑΣΠΑ χρησιμοποιήθηκαν κατ' αποκλειστικότητα για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράταξης, ενώ ενοικιάστηκαν για τον ίδιο σκοπό και αυτοκίνητα από ιδιωτική εταιρία.

Προκλητική ήταν η στάση των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας καθόλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Στο παράρτημα του Αργους, οι εκλογές ήταν παρωδία, αφού δεν επιτράπηκε στους εκπροσώπους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αστυνομικοί μέσα στο εκλογικό κέντρο! Υστερα από την αποφασιστική στάση των αντιπροσώπων της παράταξης και τα διαβήματα προς την αστυνομία, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Ολα αυτά, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, για να συγκαλυφτεί η νοθεία που είχαν οργανώσει. Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, όταν επιτέλους μπήκε ο αντιπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο εκλογικό κέντρο, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχαν τα ψηφοδέλτια της παράταξης για το ΔΣ και την ΕΣΑΕΑ. Ανάλογα εμπόδια στην παρουσία αντιπροσώπων της παράταξης παρουσιάστηκαν και σε άλλα παραρτήματα πανελλαδικά.

Για το ΔΣ του ΠΑΣΠΑ ψήφισαν 811 πανελλαδικά και βρέθηκαν έγκυρα 792. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Παρατετραπληγικών και Βαριά Κινητικά Αναπήρων» πήρε 124 ψήφους και ποσοστό 15,6% (109 ψήφους το 2003 και ποσοστό 14%) και μια έδρα. Το «Κοινό Ψηφοδέλτιο» πήρε 668 ψήφους (630 το 2003) και οκτώ έδρες.

Σημαντική αύξηση σημείωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» και στις εκλογές για αντιπροσώπους στην ΕΣΑΕΑ. Πήρε 129 ψήφους και εξέλεξε εφτά αντιπροσώπους (93 ψήφους το 2003 και πέντε αντιπροσώπους).

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών

Αλλοθι στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας

Η βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέναντι στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, αλλά και οι συνθήκες άγριας εκμετάλλευσής τους από διάφορα κυκλώματα, σαν αποτέλεσμα και των εμποδίων που βάζουν οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις της κυβέρνησης για τη νομιμοποίησή τους, αναδείχτηκαν χτες με αφορμή την αποκάλυψη κυκλώματος, που δρούσε στο «Αττικό» νοσοκομείο και χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά νομιμοποίησης σε μετανάστες, φυσικά ...με το αζημίωτο.

Ο υπουργός Υγείας και η διοίκηση του «Αττικού» νοσοκομείου παραχώρησαν χτες έκτακτη συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε στο νοσοκομείο φάμπρικα έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών για τη νομιμοποίηση μεταναστών, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε την ύπαρξη ανάλογων κυκλωμάτων και σε άλλα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες σαν φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, στο πνεύμα και των νόμων του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευσε τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία. Και διευκόλυνε την εκμετάλλευσή τους από διάφορα κυκλώματα, καθιερώνοντας χαράτσι 10 ευρώ για τη χορήγηση των ιατρικών βεβαιώσεων για τη νομιμοποίησή τους, που θα έπρεπε να χορηγούνται δωρεάν μέσα από τα πραγματικά δημόσια νοσοκομεία, αλλά και ορίζοντας ως προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών την 31.12.2005, ενώ τα νοσοκομεία έκλειναν ραντεβού στους μετανάστες για τις εξετάσεις για το Γενάρη ή και Φλεβάρη του 2006!

Σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μεταναστών, αν η κυβέρνηση δεν καθιέρωνε το χαράτσι των 10 ευρώ για την έκδοση των ιατρικών βεβαιώσεων!

Σε ό,τι αφορά το κύκλωμα που δρούσε στο «Αττικό» νοσοκομείο, ο υπουργός είπε ότι εμπλεκόταν αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, μέλος της τριμελούς επιτροπής που είχε συσταθεί στο νοσοκομείο για την έκδοση των πιστοποιητικών και μια δικηγόρος. Σύμφωνα με τον Νικ. Κακλαμάνη, ο γιατρός χρησιμοποιούσε τη σφραγίδα του νοσοκομείου και έβγαζε άγνωστα ποσά, τα οποία στη συνέχεια κατέθετε σε τραπεζικό λογαριασμό. Εως την περασμένη Δευτέρα, στο επίσημο αρχείο του νοσοκομείου, είχαν εξεταστεί 221 μετανάστες για την έκδοση του πιστοποιητικού, ενώ στο δεύτερο πλαστό αρχείο που διατηρούσε ο γιατρός βρέθηκαν 1.800 πιστοποιητικά.

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Εκπαίδευση με πτώση... ψευδοροφής

Ενα μέρος της ψευδοροφής στο αμφιθέατρο του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα», εκεί όπου οι φοιτητές της Ιατρικής κάνουν μάθημα, είχε υποχωρήσει από μέρες.

Στις 24 Νοέμβρη, η οροφή έσταζε και ο καθηγητής έκανε μάθημα προσπαθώντας ν' αποφύγει τις σταγόνες. Κι ενώ συνεχιζόταν το μάθημα, έπεσε ένα ακόμα τμήμα της ψευδοροφής, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κάποιος φοιτητής.

«Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας χειροτερεύει επικίνδυνα τόσο τις συνθήκες εργασίας όσο και τις συνθήκες μόρφωσης. Είναι η πολιτική που πιστά υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Υγείας-Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται, συνεχίζει, ότι αυτά τα κόμματα δεν είναι μόνο επικίνδυνα για την υγεία του λαού αλλά και την ασφάλειά του. Οι εργαζόμενοι μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης, και οι φοιτητές μαζί με τα νέα εμπόδια που προσθέτει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι ένας ακόμα λόγος οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές να απορρίψουν αυτή την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν. Να εντείνουν τον αγώνα τους διεκδικώντας λύση στα προβλήματα των συνθηκών δουλιάς και μόρφωσης και δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Να κάνουν το βήμα και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να στηρίξουν την πολιτική του, να συνταχτούν με το ταξικό κίνημα για αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα κάνει παράσταση στη Διοίκηση του «Αλεξάνδρα».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Κατάληψη για τα δεδουλευμένα

Σε δίωρη κατάληψη του Νοσοκομείου Σάμου προχώρησαν χτες σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους όταν διαπίστωσαν μετά από έρευνά τους ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση, παρόλες τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, για την πληρωμή 6 μηνών δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών. Στο πλευρό τους ήταν και οι ασθενείς νεφροπαθείς που δήλωσαν ότι με κίνδυνο της ζωής τους θα αρνηθούν την αιμοκάθαρση μέχρι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι συμβολικά κατέλαβαν και το γραφείο του προσωρινού διοικητή Φ. Χριστοδουλάκη, απαιτώντας άμεση οικονομική λύση. Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε μετά, αποφάσισαν την επανάληψη της δίωρης κατάληψης του Νοσοκομείου τη Δευτέρα 28/11.

Τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων δηλώνουν τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Βαθέος, ενώ παρόντες στην κατάληψη ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΣ Αντώνης Δράκος, και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νίκος Ζάχαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ