ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Πράσινο φως» στην παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών

Και Πράσινη βίβλος της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Υπέρ της πρότασης οδηγίας, που με πρόσχημα την τρομοκρατία, ακυρώνει κάθε κεκτημένο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ψήφισε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια.

Χαρακτηρίζοντας τα συγκεκριμένα μέτρα «αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών» πέρασε με 33 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Λαμπρινίδη, 8 κατά και 5 αποχές η οδηγία, που προβλέπει διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, σφίγγοντας τα δεσμά στην παρακολούθηση του λαού.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ψήφισε τη διατήρηση των δεδομένων όλων των επικοινωνιών τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής, κλήσεις και μηνύματα) και διαδικτύου, για διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο, όταν το Συμβούλιο πρότεινε έξι μήνες διατήρηση των δεδομένων (καταγραφή) του ίντερνετ και 6-24 μήνες των τηλεπικοινωνιών.

Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου χρησιμοποιεί τον όρο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, όσον αφορά «σοβαρά εγκλήματα», ενώ το Συμβούλιο ζητά να περιλαμβάνονται όλα τα εγκλήματα, ενώ Κοινοβούλιο και Συμβούλιο συμφωνούν στην υποχρέωση των εταιριών τηλεπικοινωνιών, για διατήρηση όλων των κλήσεων, ακόμα και των αποτυχημένων...

Σαν «δικλείδα ασφαλείας» για την... προστασία των πολιτών, η αρμόδια Επιτροπή ζητά ποινικές διώξεις, σε περίπτωση κακής χρήσης ή κατάχρησης των δεδομένων, όσον αφορά τη φύλαξή τους και την προσβασιμότητα σε αυτά, ενώ το Συμβούλιο είναι κατηγορηματικά αντίθετο σ' αυτό το μέτρο.

Η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, που είχε εξαγγελθεί με αφορμή το χτύπημα στο Λονδίνο, στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», παίρνει σάρκα και οστά αποδεικνύοντας την προσπάθεια κατάργησης κάθε κεκτημένου δικαιώματος και ελευθερίας, καθώς τίθενται υπό αμφισβήτηση, στο όνομα της «ασφάλειας».

Πράσινη βίβλος για την... τρομοκρατία

«Πρόληψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων» έχει σαν τίτλο η Πράσινη βίβλος που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιοποίησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο όνομα της... ασφάλειας.

Η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση «εκθέτει διάφορα σενάρια, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση του Συμβουλίου, που σκοπεύει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Προστασίας Βασικών Υποδομών (ΕΠΠΒΥ) και ενός πεδίου συναγερμού αναφορικά με τις βασικές υποδομές και αποτελεί τη δεύτερη επεξηγηματική φάση, πάνω σε απόφαση της Κομισιόν για προστασία των Βασικών Υποδομών, που υιοθετήθηκε τον Οκτώβρη του 2004».

Στην Πράσινη βίβλο ορίζονται η φύση των καταστροφών, κατά τις οποίες ενεργοποιείται το ΕΠΠΒΥ, οι αρχές - κλειδιά, οι βασικές υποδομές της ΕΕ, οι βασικές εθνικές υποδομές, ο ρόλος των ιδιοκτητών και διαχειριστών των βασικών υποδομών, το πεδίο συναγερμού που θα αφορά τις βασικές υποδομές, η χρηματοδότηση, η εκτίμηση και η εφαρμογή...

Οπως διευκρινίζεται από την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απλά συμπληρωματικά, ώστε να ενισχύσουν τον εθνικό προγραμματισμό, προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας σε ανταπόκριση και απαντήσεις από τα κράτη - μέλη πάνω στις προτάσεις αυτές, με την κοινοποίηση της Πράσινης βίβλου. Στο τέλος της διαδικασίας διαλόγου με τα κράτη - μέλη, πάνω σ' αυτές τις προτάσεις, η Επιτροπή οφείλει να παρουσιάσει δέσμη μέτρων πάνω στο ΕΠΠΒΥ, το 2006...

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
Νέες κλήσεις για απολογία

Η παραίτηση του προϊστάμενου της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Γεράσιμου Διονυσάτου, που κλήθηκε σε απολογία κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και άλλες πλημμεληματικές πράξεις, καθώς και δύο νέες κλήσεις σε απολογία στους Αναστάσιο Σάββα, πρωτοδίκη Πειραιά και Ιωάννα Κοσυβάκη, δικηγόρο συνεργάτη του Σάκη Κεχαγιόγλου, είναι τα χτεσινά επεισόδια στο σίριαλ «παραδικαστικά κυκλώματα». Στη θέση του Γερ. Διονυσάτου, που παραιτήθηκε μόλις πήρε την κλήση σε απολογία, ορίστηκε ο Αλέξανδρος Σάββας.

«Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου και ο προσωπικός μου αγώνας να αποδείξω την αθωότητά του, δεν επιτρέπει την εμπλοκή και ομηρία του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων», αναφέρει ο παραιτηθείς δικαστικός σε σχετική ανακοίνωση προς τους συναδέλφους του, προσθέτοντας ότι εξεπλάγη από τη σε βάρος του δίωξη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι εξηγήσεις, τόσο οι δικές μου όσο και των άλλων συναδέλφων μου για τον τρόπο οργάνωσης της δουλιάς στο Πρωτοδικείο Αθηνών, δεν επέτρεπαν ασάφειες και κενά για τη διευκρίνιση και συμπλήρωση των οποίων θα ήταν απαραίτητη ή έστω χρήσιμη η συγκεκριμένη δικονομική ενέργεια σε βάρος μου». Για το ταξίδι του στην Αλεξάνδρεια υποστηρίζει ότι έγινε «σε χρόνο ανύποπτο και υπό παντελώς ανεπίληπτες περιστάσεις, μετά από προσωπική πρόσκληση του νέου Πατριάρχη για να παραστώ θεσμικά κατά την ενθρόνισή του», ενώ επισημαίνει πως μαζί του ταξίδεψαν «πολλοί άλλοι δικαστές, ανώτεροι και ανώτατοι, καθώς και ανώτατοι λειτουργοί και εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας». Εκτός από το επίμαχο ταξίδι, ο παραιτηθείς κατηγορείται και για αντικαταστάσεις δικαστών, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

Στο μεταξύ, προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη πήρε ο δικηγόρος Πέτρος Μαχάς, ο οποίος είχε κληθεί σε απολογία μαζί με τους Νίκο Εμμανουηλίδη, Μαρία Βραχά και Σταυρούλα Ψύρρα. Σε γραπτή του δήλωση ο δικηγόρος κάνει λόγο για αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι κανένας μάρτυρας, έγγραφο, ή καταγγελία δεν αναφέρεται στο όνομά του.

Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη έχουν κληθεί να απολογηθούν οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία.

Δείτε στον «902»
  • Στις 15.45, παρακολουθήστε τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Δ' Εθνικής κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων ΕΡΜΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ.
  • Σήμερα, στις 17.30, την εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» με την Αννα Μπαλλή. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής παρακολουθήστε μια ανασκόπηση των σημαντικότερων διεθνών ειδήσεων της βδομάδας που πέρασε. Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τον Φερνάντο Ραμίρεζ ντε Εστενός Μπαρσιέλα, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και τις εξελίξεις στην Κούβα.
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει αύριο Κυριακή 27 Νοέμβρη, εκδήλωση με θέμα «60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών - 50 χρόνια ΕΕΔΥΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην 7η αίθουσα Επταλόφου, στις 11 π.μ. και θα μιλήσει ο Γ. Δούρος, μέλος της Γραμματείας τους ΠΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και η πολιτιστική ομάδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα - Σ. Βενιζέλου), εκδήλωση με θέμα «Βρώμικοι πόλεμοι από την Κορέα μέχρι το Ιράκ». Θα μιλήσουν ο Μ. Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης και ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ