ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Στηρίζουμε το Νησί της Επανάστασης

Οι δύο Κουβανοί σύντροφοι, ανάμεσά τους η Δέσποινα Μάρκου
Οι δύο Κουβανοί σύντροφοι, ανάμεσά τους η Δέσποινα Μάρκου
Η ανάγκη για αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης επαναδιατυπώθηκε με τη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στην αίθουσα Λογιστών. Στην εκδήλωση μίλησαν οι προσκεκλημένοι από την Κούβα, Ελιο Σοτέρο Γκάμεζ, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών και ο Πέδρο Ολμέδο Πέρες, υπεύθυνος του Βαλκανικού Τμήματος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών. Από την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα παραβρέθηκε η Λύδια Γκονζάλεζ καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Δ. Μιτσιμπούνας.

Ο Ελιο Γκάμεζ επισήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για την Κούβα και για το λαό της και γι' αυτό, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Αλληλεγγύης με την Κούβα που θα πραγματοποιηθεί το 2006 στην Κωνσταντινούπολη έχουν σχεδιαστεί πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε διάφορες χώρες.

«Εσείς δίνετε δύναμη σε μας», τόνισε ο Ε. Γκάμεζ. «Δύναμη ν' αγωνιζόμαστε και να βελτιωνόμαστε». Μπροστά στην προπαγάνδα των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Κουβανικής Επανάστασης, ο κουβανικός λαός απαντά τόσο με τις θυσίες και τον αγώνα που δίνει καθημερινά, όσο και με έναν παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης και φιλίας έτοιμο ν' απαντήσει σε κάθε λασπολογία στην Κούβα.

Ο κουβανικός λαός αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι λαοί πρέπει να ζουν αδελφωμένοι και ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Στο Πακιστάν βρίσκονται 800 Κουβανοί γιατροί, χιλιάδες άλλοι εθελοντές προσφέρουν βοήθεια σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι δυο ομιλητές ευχαρίστησαν τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης για την πολιτική και υλική βοήθειά του, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1990, μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Ελιο Γκάμεζ, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές η χώρα της Λ. Αμερικής

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και πώλησης υλικού προχώρησαν η Βενεζουέλα και η Ισπανία παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ. Η συμφωνία ύψους 2 δισ. ευρώ προβλέπει την πώληση στρατιωτικού υλικού (οκτώ σκάφη περιπολίας, και δώδεκα αεροσκάφη) από την Ισπανία προς τη Βενεζουέλα. Η συμφωνία υπογράφτηκε χτες με την επίσκεψη του υπουργού Αμύνας της Ισπανίας, Χοσέ Μπόνο. Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας, εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση της Ισπανίας εξαίροντας συνάμα την αποφασιστικότητα της Μαδρίτης να αγνοήσει τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ομως η βδομάδα αυτή είναι και η τελευταία βδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα. Χτες ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (CNE), Φ. Ροντρίγκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διέψευσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «μη ετοιμότητας που θα σημάνει και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος», δηλώνοντας ότι τα πάντα είναι απολύτως έτοιμα. Εξάλλου, δεν είναι πρώτη φορά που οι δυνάμεις της αποκαλούμενης «αντιπολίτευσης» επιχειρούν να προκαλέσουν πρόβλημα «ανακράζοντας» νοθεία ή «μη δίκαιη εκλογική διαδικασία» προσπαθώντας να δημιουργήσουν χάος ή και τις συνθήκες κάποιας «βελούδινης επανάστασης». Μέχρι σήμερα σε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις έχουν αποτύχει οικτρά και οι προοπτικές και οι εκτιμήσεις είναι ότι βαδίζουν για μία ακόμη εκλογική αποτυχία.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-

Στις κάλπες την Κυριακή οι ψηφοφόροι της Ονδούρας για να εκλέξουν Πρόεδρο, 128 βουλευτές και 289 δημάρχους, αλλά επισήμως θα περιμένουν για λίγες ημέρες ακόμη για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος... μεταξύ του Πορφύριο «Πέπε» Λόμπο Σόσα του Εθνικού Κόμματος και του Μανουέλ Σελάγια Ροζάλες του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Σελάγια δήλωσε νικητής, ο Λόμπο δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, «εξαιτίας κάποιων τεχνικών προβλημάτων» δήλωσε ότι νικητής είναι ναι μεν ο Σελάγια αλλά η επίσημη και τελική ανακοίνωση θα γίνει «εντός σύντομου χρονικού διαστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ