ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δυναμικό ξεκίνημα από τα Τρίκαλα

Σήμερα κινητοποίηση στα Φάρσαλα, αύριο στην Καρδίτσα, την Παρασκευή στην Αγιά, την Κυριακή στον Τύρναβο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Δυναμικό κι ελπιδοφόρο ήταν το ξεκίνημα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, με τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ». Πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες του νομού, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, ήταν εκεί, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στην κινητοποίηση αναδείχτηκε η επιτακτική ανάγκη έντασης της πάλης, από κοινού με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επιβολή της λαϊκής εξουσίας, στα πλαίσια της οποίας θα εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου. Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές στη συγκέντρωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να εγκαταλείψει ο αγροτικός κόσμος τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για όλα τα δεινά και το ξεκλήρισμά του, εφαρμόζοντας με ζήλο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία συνεχίζονται με τη σημερινή συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στα Φάρσαλα, στις 10.30, στην πλατεία Δημαρχείου, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Τη «σκυτάλη» παίρνουν αύριο οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων. Ακολουθούν οι αγρότες της Αγιάς, που θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Ενώ την Κυριακή, την ίδια ώρα, η «συνάντηση» είναι στον Τύρναβο, επίσης στην κεντρική πλατεία.

«Συνεχίζουμε»!

Οι αγρότες των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ανάμεσά τους τευτλοπαραγωγοί, που ήταν εκεί καταδικάζοντας τον ενταφιασμό των καλλιεργειών τους που αποφάσισε η Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, βαμβακοπαραγωγοί, των οποίων μεγάλες ποσότητες της παραγωγής θα μείνουν και φέτος χωρίς επιδότηση - έκαψαν, μάλιστα, συμβολικά βαμβάκι στη συγκέντρωση - σιτοπαραγωγοί και καλαμποκοπαραγωγοί, που πούλησαν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Ηταν μικρομεσαίοι αγρότες, που στο σύνολό τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα και κινδυνεύουν να ξεκληριστούν. Προβλήματα τα οποία δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ», Απ. Θωμόπουλος, «αυτή την αντιαγροτική πολιτική θα επιδεινώσει η νέα ΚΑΠ, η οποία θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, που θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, θα οξύνει το διατροφικό πρόβλημα, θα επιταχύνει το ξεκλήρισμά μας και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, θ' αυξήσει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων». Και υπογράμμισε: «Δεν πιστεύω ακόμα να υπάρχουν αγρότες οπαδοί της ΝΔ, που να περιμένουν κάτι». Αναφερόμενος, δε, στο ΠΑΣΟΚ και στα όσα είπε από την Καρδίτσα ο Γ. Παπανδρέου, σημείωσε: «Δεν πιστεύω να υπάρχουν ακόμα αγρότες, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που να μην έχουν αντιληφθεί το άγριο δούλεμα που πέφτει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τώρα που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε, ο Σπ. Τσιοτινός, στέλεχος της ΠΑΣΥ, για να καταγγείλει την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, μέσα από τα αγροτοδικεία και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε αγωνιστές, που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις. «Δηλώνουμε - τόνισε - ότι η επιχείρηση αυτή που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ δε θα πετύχει. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν τρομοκρατούνται, αλλά θα συνεχίσουν δυναμικά και αποφασιστικά τους αγώνες τους».

Η ανάγκη κοινής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα επισημάνθηκε και στο χαιρετιστήριο μήνυμα για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της οποίας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. Παραβρέθηκαν, επίσης, μεταξύ των άλλων, αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, άλλων μαζικών φορέων και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
OXI στην αντιαγροτική πολιτική

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ η αγροτική συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν το Σάββατο το πρωί στο Λουδία την απόφασή τους να βγουν δυναμικά στο δρόμο κόντρα στις ευρωενωσιακές επιλογές, διεκδικώντας μια άλλη πολιτική, φιλοαγροτική. Στη διάρκεια της αγωνιστικής συγκέντρωσης αποκλείστηκε συμβολικά με τρακτέρ η γέφυρα του Λουδία και έγιναν ομιλίες εκπροσώπων της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΠΑΣΥ συμμετείχαν και εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ, που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες του νομού και να υπογραμμίσουν ότι με τον κοινό αγώνα τα λαϊκά στρώματα μπορούν να διεκδικήσουν αποτελεσματικότερα τα αιτήματά τους. Επίσης το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του συλλόγου φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κιουλπεκίδης αναφέρθηκε στο νέο αντιαγροτικό κανονισμό και τόνισε ότι υπεύθυνοι για το ξεκλήρισμα του μικρού και μεσαίου κλήρου είναι αυτοί που υπόσχονταν στους αγρότες ότι με την ένταξη στην ΕΕ θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι τριτοβάθμιες ηγεσίες και όσοι έβαζαν πλάτη για να περάσει ανώδυνα αυτή η πολιτική.

Ο Γ. Κιουλπεκίδης κατήγγειλε την επιχείρηση διάλυσης της Ομοσπονδίας και κάλεσε όλη την αγροτιά του νομού για τη σωτηρία τους. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να κάνουμε πέρα τους αγροτοπατέρες, τις ψευτοομοσπονδίες, που είναι συνεργοί στις αντιαγροτικές πολιτικές, αλλά και τη διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, που με την πολιτική της οδήγησε στο ξεπούλημα και τη διάλυση της Ομοσπονδίας.

Μιλώντας εκ μέρους της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥ ο Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε ότι η κινητοποίηση του Σαββάτου στο Λουδία αποτελεί απαρχή κινητοποιήσεων που ξεκινά η ΠΑΣΥ παραμερίζοντας τις «πλειοψηφίες» στο συνεταιριστικό κίνημα που επί χρόνια προσπαθούν να θολώσουν τα νερά και να αποκρύψουν από τους αγρότες τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ακόμη ο Γιώργος Ρίσκος, αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θόδωρος Κυριακίδης τόνισε στην ομιλία του πως «ο μόνος δρόμος είναι ο κοινός αγώνας εργατών - αγροτών».

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ
Μετά τα δικαστήρια ο πέλεκυς της εφορίας!

Στη Θεσσαλία, όπου ξεκίνησαν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, «θερίζουν» τα αγροτοδικεία και «σφυροκοπούν» τους καταδικασθέντες αγρότες τα πρόστιμα των εφοριών

Με τα «δρεπάνια» των δικαστηρίων να πέφτουν στα κεφάλια των αγωνιστών της αγροτιάς και με τα πρόστιμα των εφοριών να επιχειρούν την οικονομική εξόντωση όσων καταδικασθέντων αδυνατούν να πληρώσουν το βαρύ αντίτιμο της δικαστικής ποινής, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον «ντορό» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο, για να περάσει, «διά πυρός και σιδήρου», τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στο πέρασμα της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και εταιριών.

Στη Θεσσαλία, όπου ξεκίνησαν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, μπαίνουν σε λειτουργία νέα αγροτοδικεία, που μοιράζουν βαριές ποινές σε αγωνιστές, οι οποίοι συμμετέχουν στους αγώνες της αγροτιάς για την επιβίωση και, ταυτόχρονα, στο «κόλπο» μπαίνουν και οι εφορίες που επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα σε καταδικασθέντες αγωνιστές που καθυστερούν να πληρώσουν το χρηματικό αντίτιμο των δικαστικών ποινών τους, απειλώντας τους και με κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ολα αυτά έρχονται να δείξουν ότι ήταν υποκριτικά και ασύστολα ψεύδη οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των ξωμάχων που παλεύουν για το ψωμί και το δίκιο τους και να αποδείξουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει την ίδια πολιτική κι έχει το ίδιο μίσος για τους μικρονυκοκυραίους της υπαίθρου, με την «αγροτοκτόνα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και, βεβαίως, δεν προκαλεί καμία απορία το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, δε λέει κουβέντα για την αντιαγροτική, τρομοκρατική επίθεση της κυβέρνησης, προφανώς γιατί συμφωνεί μαζί της κι άλλωστε ήταν η δική του κυβέρνηση που την πρωτοάρχισε με σφοδρότητα.

Ετσι, τώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες χρειάζεται να ανοίξουν νέο «πόλεμο» με τη νέα κυβέρνηση για να απαλλαγούν απ' αυτήν, όπως απαλλάχτηκαν κι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά, όμως, πρέπει να προσέξουν περισσότερο και να οργανώσουν με τέτοιο τρόπο την πάλη τους, ώστε να μην επιτρέψουν μια νέα κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του δικομματισμού, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των δικών της δικαίων και συμφερόντων και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Νέες καταδίκες και πρόστιμα

Χτες, ημέρα έναρξης των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, καταδικάστηκαν, από το Τριμελές Πρωτοδικείο Βόλου, 32 αγρότες από τη Μαγνησία σε πέντε μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις τον Φλεβάρη του 2003, στον κόμβο του Βελεστίνου.

Επίσης, οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους αγρότες των Τρικάλων η είδηση ότι τρεις αγροτοσυνδικαλιστές του νομού - οι τότε πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωσης Συνεταιρισμών - παραπέμπονται σε δίκη, ως εκπρόσωποι των αγροτών, στις 14 Μάρτη του 2006 για την αγροτική κινητοποίηση, που έγινε στις 27 Δεκέμβρη του 2004, στην Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων, στο ύψος του Μεγαλοχωρίου.

Μαζί με τα αγροτοδικεία, στο «κυνήγι» των Τρικαλινών αγωνιστών της αγροτιάς μπαίνει και η εφορία, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα για την καθυστέρηση πληρωμής του αντιτίμου των ποινών, με τις οποίες καταδικάστηκαν οι αγρότες.

Οπως, πρόσφατα, αποκάλυψε ο «Ρ», το κυβερνητικό αίσχος της επιχείρησης τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου έφτασε μέχρι και το σημείο να κινηθεί η διαδικασία κατάσχεσης του χωραφιού ενός αγρότη από το Ζάρκο Τρικάλων - του Σπ. Τσιοτινού - επειδή δεν πλήρωσε το ποσό της ποινής που του επέβαλλε το αγροτοδικείο, ύψους 403, 88 ευρώ για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση το 2000! Βεβαίως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ανακοίνωσε την ανάκληση του κατασχετηρίου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ομως, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική και ένας ακόμα αγρότης, από το νομό Τρικάλων, καλείται να πληρώσει υψηλό χρηματικό πρόστιμο, περίπου 1.500 ευρώ, επειδή δεν κατέβαλε το ποσό των, περίπου, 660 ευρώ, για την εξαγορά της ποινής φυλάκισης 5 μηνών, που του επέβαλε το αγροτοδικείο.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Λάζο, από το χωριό Πηγή, ο οποίος καταδικάστηκε, μαζί με άλλους αγρότες, το Μάη του 2002 από το Πρωτοδικείο, επειδή συμμετείχε σε αγροτική κινητοποίηση, στα Τρίκαλα και στη συνέχεια, τον Οκτώβρη του 2004 από το Εφετείο Λάρισας, το οποίο απέρριψε «ως ανυποστήρικτη την κρινόμενη έφεση του κατηγορούμενου».

Πρόκληση σε βάρος των μικρών βοοτρόφων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε θεωρεί ποιοτικά τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποκλείει τους μικρούς βοοτρόφους από την καταβολή του πριμ του ποιοτικού παρακρατήματος, που θα δίνεται από το 2006 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής που έχει στόχο να βγάλει στην άκρη τους μικρούς παραγωγούς και να στηρίξει τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφους.

Μάλιστα, στην περίπτωση των παραγωγών βόειου κρέατος, το πράγμα αποκτά και προκλητικές διαστάσεις, αφού το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα θα κόβεται σε ύψος 10% από όλες τις αποδεσμευμένες επιδοτήσεις, δηλαδή και από τους μικρούς παραγωγούς για να δίνεται στους μεγάλους! Στη σχετική απόφαση ορίζεται πως για να δοθεί το πριμ που θα προκύψει από το ποιοτικό παρακράτημα θα πρέπει η βοοτροφική εκμετάλλευση να έχει τουλάχιστον 20 μοσχάρια από το 2007 και μετά με εξαίρεση μόνο το 2006 όπου ο αριθμός είναι τουλάχιστον 15 μοσχάρια. Ομως για να έχει μια μονάδα τουλάχιστον 20 μοσχάρια θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 40 μάνες, γιατί ως γνωστόν οι αγελάδες δε γεννούν κάθε χρόνο.

Παράλληλα, μπήκε κι άλλος ένα όρος που αποκλείει τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής, για να ενισχύονται μόνο τα βιομηχανικώς εκτρεφόμενα. Ο όρος αυτός ορίζει πως το ποιοτικό πριμ θα δίνεται σε μοσχάρια άνω των 300 κιλών από το 2008 (με δυνατότητα εξαίρεσης το 2006 άνω των 240 κιλών) και το 2007 άνω των 280 κιλών. Αυτή η απόφαση δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεγράψει τους μικρούς βοοτρόφους και όσους έχουν ζώα ελευθέρας βοσκής, καθώς τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα κρέατος (άσχετα αν δε σηκώνουν πολλά κιλά). Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πλήγμα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και πριμοδοτεί τις μεγάλες μονάδες όπου τα σταβλισμένα μοσχάρια ξεπερνούν τα 300 κιλά (τρέφονται με διάφορες βιομηχανικές ζωοτροφές, ενισχυτικά βάρους κλπ.).

«Μπλόκο» στη διάλυση της «Ομοσπονδίας»

Σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με θέμα την εκκαθάριση της «Ομοσπονδίας» από την ΑΤΕ και αποφασίστηκε την Πέμπτη 1/12 οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης με τα μηχανήματά τους να αποκλείσουν την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η επιτροπή αγώνα για τη σωτηρία της «Ομοσπονδίας», συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, συνεταιριστές, βουλευτές, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αγρότες.

Οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση της επιτροπής εκκαθάρισης της ΑΤΕ και άρση της αρχικής απόφασης εκκαθάρισης από την ΑΤΕ καθώς και την πολιτική παρέμβαση της πολιτείας. Εκφράστηκε ακόμη η απόφαση να αγωνιστούν οι παραγωγοί του νομού, προκειμένου να σταματήσει η λεηλασία από την ΑΤΕ περιουσιακών στοιχείων 80 χρόνων της Ομοσπονδίας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τόνισε ότι το ζήτημα του κλεισίματος της Ομοσπονδίας είναι ενταγμένο μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό των κυβερνήσεων για το συνεταιριστικό κίνημα. «Είμαστε ακόμη στην αρχή του ξηλώματος του συνεταιριστικού κινήματος. Η σύσκεψη αυτή και οι αποφάσεις που θα πάρουμε μπορεί να είναι μια αρχή για να ανατρέψουμε "τετελεσμένα" γεγονότα», πρόσθεσε.

Αφού αναφέρθηκε και στις σοβαρές ευθύνες των τριτοβάθμιων οργανώσεων καθώς και των διοικήσεων της Ενωσης για τη σημερινή κατάσταση στην «Ομοσπονδία», σημείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πρότεινε η επιτροπή που σχηματίστηκε να πλαισιωθεί με νέους αγρότες, ζήτησε να γίνει ενημερωτική καμπάνια σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής για τους αγώνες σχετικά με τη σωτηρία της «Ομοσπονδίας» και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα στους αγρότες για την υπεράσπιση των συνεταιρισμών τους.

Επίσης, ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, Γιώργος Ρίσκος τόνισε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Ομοσπονδία θα πρέπει να έχουν ένα στόχο: να αποτρέψουμε αυτή την αντιαγροτική πολιτική που κλείνει ενώσεις, συνεταιρισμούς και οδηγεί μαζικά τους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Κόντρα στην ΚΑΠ, η διέξοδος

Το ψήφισμα της αγροτικής συγκέντρωσης στα Τρίκαλα

Στο πλαίσιο της ΚΑΠ δεν υπάρχει διέξοδος και προοπτική για τη μικρομεσαία αγροτιά κι αυτοί που σπρώχνουν τους αγρότες και το κίνημά τους στη λογική του τι μας επιτρέπει και τι όχι η ΕΕ, τους κοροϊδεύουν συνειδητά και προσπαθούν να τους παγιδέψουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και των εταιριών, επισημαίνεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης και τονίζεται ότι η προοπτική ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών και συνολικά του λαού βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΚΑΠ, την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Και καταγράφοντας τις αγροτικές διεκδικήσεις, το ψήφισμα, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει:

  • Εγκαιρη διάθεση της παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.
  • Περιορισμός της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, με χτύπημα της αισχοκέρδειας σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, αλλαγή του ρόλου των συνεταιρισμών για ν' αναδειχτούν σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με εκτέλεση από το κράτος των αναγκαίων έργων υποδομής και τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και πολύπλευρη στήριξη των νέων αγροτών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίσης με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ).
  • Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων του αγρότη μέσα σε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα υγείας, παιδείας, πρόνοιας και δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους οι αγρότες των Τρικάλων συμπεριλαμβάνουν:

  • Να παρέμβει η κυβέρνηση για την αγορά της φετινής σοδειάς σταριού και του καλαμποκιού στην τιμή τουλάχιστον των 18 και των 20 λεπτών το κιλό αντίστοιχα.
  • Να απορροφηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού στην τιμή στόχου των 1,063 ευρώ το κιλό, για τα 100 πρώτα ιδιόκτητα στρέμματα ή τα 150 νοικιασμένα να μην πληρώνουν οι παραγωγοί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας κι από κει και πάνω να υπάρχει κλιμάκωση.
  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί πεπονοειδών για τις ποσότητες που σάπισαν τα χωράφια.
  • Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στην κτηνοτροφία, κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των μειώσεων στα αιγοπρόβατα, αύξηση του πλαφόν στο αγελαδινό γάλα στο ύψος των αναγκών της χώρας μας και μείωση των τιμών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στους κτηνοτρόφους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ