Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δυναμικό ξεκίνημα από τα Τρίκαλα

Σήμερα κινητοποίηση στα Φάρσαλα, αύριο στην Καρδίτσα, την Παρασκευή στην Αγιά, την Κυριακή στον Τύρναβο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Δυναμικό κι ελπιδοφόρο ήταν το ξεκίνημα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, με τη χτεσινή συγκέντρωση στα Τρίκαλα, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ». Πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες του νομού, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, ήταν εκεί, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στην κινητοποίηση αναδείχτηκε η επιτακτική ανάγκη έντασης της πάλης, από κοινού με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επιβολή της λαϊκής εξουσίας, στα πλαίσια της οποίας θα εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου. Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές στη συγκέντρωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να εγκαταλείψει ο αγροτικός κόσμος τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για όλα τα δεινά και το ξεκλήρισμά του, εφαρμόζοντας με ζήλο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία συνεχίζονται με τη σημερινή συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στα Φάρσαλα, στις 10.30, στην πλατεία Δημαρχείου, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Τη «σκυτάλη» παίρνουν αύριο οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων. Ακολουθούν οι αγρότες της Αγιάς, που θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Ενώ την Κυριακή, την ίδια ώρα, η «συνάντηση» είναι στον Τύρναβο, επίσης στην κεντρική πλατεία.

«Συνεχίζουμε»!

Οι αγρότες των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ανάμεσά τους τευτλοπαραγωγοί, που ήταν εκεί καταδικάζοντας τον ενταφιασμό των καλλιεργειών τους που αποφάσισε η Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, βαμβακοπαραγωγοί, των οποίων μεγάλες ποσότητες της παραγωγής θα μείνουν και φέτος χωρίς επιδότηση - έκαψαν, μάλιστα, συμβολικά βαμβάκι στη συγκέντρωση - σιτοπαραγωγοί και καλαμποκοπαραγωγοί, που πούλησαν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Ηταν μικρομεσαίοι αγρότες, που στο σύνολό τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα και κινδυνεύουν να ξεκληριστούν. Προβλήματα τα οποία δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ», Απ. Θωμόπουλος, «αυτή την αντιαγροτική πολιτική θα επιδεινώσει η νέα ΚΑΠ, η οποία θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, που θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, θα οξύνει το διατροφικό πρόβλημα, θα επιταχύνει το ξεκλήρισμά μας και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, θ' αυξήσει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων». Και υπογράμμισε: «Δεν πιστεύω ακόμα να υπάρχουν αγρότες οπαδοί της ΝΔ, που να περιμένουν κάτι». Αναφερόμενος, δε, στο ΠΑΣΟΚ και στα όσα είπε από την Καρδίτσα ο Γ. Παπανδρέου, σημείωσε: «Δεν πιστεύω να υπάρχουν ακόμα αγρότες, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που να μην έχουν αντιληφθεί το άγριο δούλεμα που πέφτει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τώρα που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε, ο Σπ. Τσιοτινός, στέλεχος της ΠΑΣΥ, για να καταγγείλει την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, μέσα από τα αγροτοδικεία και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε αγωνιστές, που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις. «Δηλώνουμε - τόνισε - ότι η επιχείρηση αυτή που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ δε θα πετύχει. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν τρομοκρατούνται, αλλά θα συνεχίσουν δυναμικά και αποφασιστικά τους αγώνες τους».

Η ανάγκη κοινής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα επισημάνθηκε και στο χαιρετιστήριο μήνυμα για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της οποίας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. Παραβρέθηκαν, επίσης, μεταξύ των άλλων, αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, άλλων μαζικών φορέων και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ