ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων έχουν ταξικό χαραχτήρα

Σε συγκέντρωση για την Αυτοδιοίκηση στην Καβάλα μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Καταθέτουμε τις προτάσεις μας έχοντας σαφή αντίληψη ότι τα προβλήματα έχουν ταξικό χαρακτήρα και από αυτό υποφέρουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από την πολιτική τους συμπεριφορά. Δεν είναι καθόλου αδιάφορο με πιο κριτήριο θα πάνε στην κάλπη οι εργαζόμενοι. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να ψηφίσουν σε αντίθεση με τα συμφέροντά τους, ήρθε η ώρα στο πρόσωπο των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να τιμωρηθούν και να καταδικαστούν οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων τους».

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Κυριακή, σε εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση που έγινε στην Καβάλα. Και ξεκαθάρισε πως με βάση και τα παραπάνω, η απάντηση του εργαζόμενου λαού στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα μετά το 1994, και τελικά τη μετέτρεψαν σε θεσμό ενταγμένο οργανικά στο μηχανισμό του αστικού κράτους. Ειδική αναφορά έκανε στη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της ΤΑ. Οπως είπε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, «ο χώρος της ΤΑ αποτελεί ένα νέο πεδίο άντλησης κερδών και πεδίο σκληρού επιχειρηματικού ανταγωνισμού».

Τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση, οι βιολογικοί καθαρισμοί μεγάλων αστικών κέντρων, οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αποτελούν τομείς που το μεγάλο κεφάλαιο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και κατά συνέπεια ενδιαφέρεται να θέσει στον πλήρη έλεγχό του και την ΤΑ.

Ετσι στη μάχη για την εκλογή των τοπικών αρχών, απέναντί τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα εκτός από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και όλους όσοι συμφώνησαν και συμφωνούν με τα εφαρμοζόμενη πολιτική της ανταποδοτικότητας στο χώρο της ΤΑ».

Απέναντι σ' αυτές τις επιλογές, πρόσθεσε, «αντιστάθηκαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αρνήθηκαν την αύξηση της τοπικής φορολογίας, την ανάθεση έργων στους επιχειρηματίες, αντιστάθηκαν στην ιδιωτικοποίηση και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Αντιτάχθηκαν στις σχέσεις των δήμων και των νομαρχιών με τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα και στη διασπάθιση του χρήματος που βγαίνει με τον ιδρώτα του λαού».

Ο Θ. Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ απορρίπτει τη συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, που έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Και κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε: «Εμείς και οι σύμμαχοί μας διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού και υποσχόμαστε ότι οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της συνεργασίας θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική από όπου και αν εφαρμόζεται και θα βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού και του λαϊκού κινήματος.

Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού και υποσχόμαστε ότι οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της συνεργασίας θα στηρίξουν την προσπάθεια της αντίστασης, με τη στάση τους θα συμβάλλουν να μπει φρένο στις επιδιώξεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων ενάντια στους εργαζόμενους. Θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών ώστε η λαϊκή συμμαχία που σήμερα διεκδικεί κατακτήσεις για το λαό, αύριο να διεκδικήσει μια άλλη εξουσία, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

Για Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχο και υπερασπιστή των αγώνων του λαού

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης μίλησε χτες ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ

«Για μας είναι καθαρό ότι η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και η νομαρχία δεν είναι θέμα τεχνικό, διαχειριστικό. Είναι βαθιά πολιτικό. Επόμενα η οριστική επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Δε θα ακολουθήσουμε τη διπροσωπία των άλλων δυνάμεων, πότε να μιλάμε με μια γενική πολιτική γλώσσα και πότε με τοπική».

Αυτό ξεκαθάρισε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ο Κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το ΚΚΕ «υποστηρίζει κινήσεις και ψηφοδέλτια συνεργασίας για μια ΤΑ σύμμαχο και υπερασπιστή των αγώνων του λαού. Απορρίπτει συμμαχίες που εκφράζουν συναλλαγή με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτει συνεργασία με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού με τις δυνάμεις της διγλωσσίας. Καμιά συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις, στο όνομα να κερδηθούν κάποιοι δήμοι, νομαρχίες και σύμβουλοι».

Αλλωστε, όπως είπε ο Κ. Αβραμόπουλος, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αποδέχτηκαν και συναίνεσαν στις εντολές της ΕΕ για μια ΤΑ μηχανισμό προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. «Τόσο στα κεντρικά, όσο και στα πανελλαδικά και τοπικά όργανα της ΤΑ τα τρία κόμματα ήταν «μια φωνή και μια γροθιά» κατά του λαού». Ενδεικτικά ανέφερε το τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ όπου αποδείχτηκε η προσήλωσή τους στην ανταποδοτική πρακτική. «Ζήτησαν καινούρια φορολογία, σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, ακόμα περισσότερα τέλη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Υποστηρίζουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή πληρώνεις - παίρνεις. Δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα», σημείωσε ο Κ. Αβραμόπουλος και ανέφερε τα τεράστια ποσά που παρακρατήθηκαν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου 1989, μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης της ΚΟΘ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκαν χτες στο Κορδελιό με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στην Ευκαρπία με ομιλητή τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις με θέμα την απόφαση της ΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα:

Αύριο, Τετάρτη 30 Νοέμβρη:

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας, στις 6 μ.μ., στο καφέ «ΜΑΪ ΤΑΪ». Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ. στη Νεάπολη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Η Κομματική Οργάνωση Νάουσας, στις 7 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας της Νάουσας. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Λασιθίου στις 6 μ.μ., στο Επιμελητήριο Λασιθίου, με ομιλητή τον Μανόλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Ηρακλείου, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα «Α. Παπανδρέου» του δήμου. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΑ», στη Σπάρτη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη, 1 Δεκέμβρη:

-- Η Αχτίδα Υπαίθρου Ηρακλείου, στις 7 μ.μ., στις Αρχάνες, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στον Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Ηρακλείου, στις 7 μ.μ., στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Πύργου. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Αγ. Θεοδώρων, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΠΗ).

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, θα μιλήσει σε εκδήλωση στις 6 μ.μ., στο Βαλτερό Ηρακλείας Σερρών.

Την Κυριακή 4 Δεκέμβρη:

-- Στην Τέρπυλο του Κιλκίς, στις 11 π.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Αρτας με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κόρινθο. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ