ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Πρώτη επίσημη παραδοχή των διεθνών υποκλοπών

Αυστραλός επίσημος δίνει στοιχεία για το «Σχέδιο Εκελον»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Για τους «μυημένους» οι λέξεις «Σχέδιο Εκελον» σημαίνουν πολλά. Είναι το «κοινό μυστικό» πως τα μάτια και τα αυτιά του οργουελιανού «Μεγάλου Αδελφού» είναι -για την ώρα... σχεδόν-παντού τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως και το θέμα «ταμπού» για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και ορισμένων κραταιών ή «αναγκαίων» συμμάχων της Ουάσιγκτον. Το να το παραδεχτεί, όμως, δημοσίως ένας αξιωματούχος με την ιδιότητα του γενικού επιθεωρητή Κεντρικής Υπηρεσίας «Αντικατασκοπίας», όπως έκανε προχτές ο Αυστραλός Μπιλ Μπλικ, μιλώντας σε συντάκτη του BBC, είναι μία είδηση που αν μη τι άλλο δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη...

Τι είναι το διαβόητο «Σχέδιο Εκελον»; «Φανταστείτε ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας που μπορεί να ακροαστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη κάθε τηλεφώνημα, να διαβάσει κάθε φαξ, κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να μπορεί να επεξεργαστεί κάθε τέτοιο μήνυμα πάσης ηλεκτρονικής μορφής μέσω κωδικών λέξεων...». Κάπως έτσι περιγράφει αδρά πλην τρομακτικά ο κόμβος του ΒΒC στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών και συμπληρώνει πως οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές σ' αυτό το «Σχέδιο» είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι επισήμως αρνούνται την ύπαρξή του. Ωστόσο, οι «επίσημες» αρνήσεις τέτοιων δυνάμεων πολλές φορές αντί να θολώνουν τα νερά... μάλλον ισοδυναμούν με επιβεβαίωση...

Ο Μπιλ Μπλικ, αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, με υψηλό πόστο στις μυστικές υπηρεσίες, παραδέχτηκε δημοσίως πως το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας με την επωνυμία «Σχέδιο Εκελον» όχι μόνον υπάρχει, αλλά μας κατασκοπεύει συνεχώς...

Αλλωστε στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Βόρειο Γιορκσάιρ της Μ. Βρετανίας μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει χωρίς δυσκολία τεράστιες εκτάσεις απ' τις οποίες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εγκαταστάσεις με τη μορφή τεράστιας μπάλας γκολφ. Εκεί, φημολογείται, πως εδράζουν μερικές από τις εγκαταστάσεις του «Σχεδίου Εκελον», οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα στρατηγεία της διαβόητης «Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας» των ΗΠΑ (ΝSΑ) στο Μέριλαντ. Η δύναμη του «Σχεδίου Εκελον» είναι τρομακτική. Κάθε διεθνές τηλεφώνημα, φαξ, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ραδιοφωνική εκπομπή μπορεί να καταγραφεί από πανίσχυρους κομπιούτερ με την ικανότητα αναγνώρισης φωνής. Διαθέτουν μία μακροσκελέστατη λίστα κωδικών λέξεων ή πλαισίων μηνυμάτων και μπορούν να επεξεργάζονται οποιαδήποτε στοιχεία, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα ή στην «τρομοκρατία», όπως τουλάχιστον την «καθορίζουν» και την εννoούν κατά περίσταση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Ο γενικός επιθεωρητής της αυστραλέζικης «Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας», Μπιλ Μπλικ, μιλώντας σε συντάκτη του BBC, παραδέχτηκε ότι η «Διεύθυνση Σημάτων Αμυνας» αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου δικτύου κατασκοπίας, δηλαδή του «Σχεδίου Εκελον»! Ο ίδιος είπε κατά λέξη: «Οπως θα περιμένατε υπάρχει μία τεράστια ποσότητα ραδιοφωνικών επικοινωνιών, που προκαλεί το ενδιαφέρον της δικής μας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας». Οταν ρωτήθηκε εάν αυτές οι επεξεργασμένες «πληροφορίες» διατίθενται στις ανάλογες υπηρεσίες χωρών, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ο Μπλικ απάντησε πως «αυτό ίσως συμβαίνει σε ορισμένες περιστάσεις»...

Ωστόσο, το «Σχέδιο Εκελον» φαίνεται πως έρχεται στο προσκήνιο ολοένα και περισσότερο συχνά τον τελευταίο καιρό, όχι μόνον εξαιτίας κινητοποιήσεων ομάδων ακτιβιστών στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών και αλλού, αλλά και από βουλευτές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού που διεκδικούν διερεύνηση του φακέλου «Σχέδιο Εκελον». Ενας απ' αυτούς είναι για παράδειγμα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Μπαρ, που κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο να ακροαστεί τις κατηγορίες. Τώρα το εάν το Κογκρέσο θα αποφασίσει να διερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση, αυτό είναι ένα άλλο ζέον ζήτημα...

ΙΝΔΙΑ
Εκατομμύρια οι πληγέντες από τον κυκλώνα

Πάνω από 1.500 οι νεκροί, χιλιάδες οι αγνοούμενοι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί

Associated Press

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί
Οι αρχές της Ινδίας καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να διανείμουν τρόφιμα στους πληγέντες από τον κυκλώνα που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κινδυνεύουν να χαθούν από λιμό. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών είναι 1.500 και «διαρκώς ανεβαίνει», σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί. Εκατομμύρια ανθρώπων είναι αποκλεισμένοι και χρειάζονται απελπιστικά τροφή και καθαρό νερό.

Το οδικό δίκτυο έχει καλυφθεί από το νερό σε πολλές περιοχές -ελικόπτερα ρίχνουν μικρά πακέτα από τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, προκειμένου οι πληγέντες να μείνουν ζωντανοί για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Στην πόλη - λιμάνι Παραντίπ, πεινασμένοι και εξαγριωμένοι κάτοικοι λεηλατούν ό,τι μπορούν να βρουν. Μέλος μιας οργάνωσης αρωγής είπε πάντως ότι «δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς... δεν έχουν φάει τίποτε επί ημέρες». Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών, αν και οι διανομές τροφίμων έχουν επιταχυνθεί, η προσπάθεια αρωγής «ξεμένει από χρόνο».

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 13 εκατομμύρια έχουν πληγεί από τον κυκλώνα και τα τρόφιμα που έχουν διανεμηθεί έχουν φθάσει μόλις στο 70% εξ αυτών.

Κατά το ρεπορτάζ του επικεφαλής του γραφείου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στο Νέο Δελχί, πολλά παιδιά είναι «μεταξύ ζωής και θανάτου», χωρίς καν δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης. Εκατοντάδες σπίτια είναι κατεστραμμένα, μετέδωσε, ενώ πτώματα ανθρώπων και ζωών είναι σπαρμένα παντού.

Η αποστείρωση του νερού είναι ιδιαίτερα προβληματική υπόθεση. Χωρίς χλωρίωση, το νερό είναι επικίνδυνο, και πολλά παιδιά αρρώστησαν πίνοντάς το. Ειδικά συνεργεία αποτεφρώνουν μαζικά τις σορούς των νεκρών για να αποφύγουν αυτό που ορίζουν ως «ήδη σοβαρή απειλή» επιδημιών.

Η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ λέει πως «κάνει ό,τι μπορεί», μπροστά σε μια καταστροφή χειρότερη και από εκείνη στη Βεγκάλη, πριν από 22 χρόνια.

Η Ορίσα, που επλήγη ιδιαίτερα, ήταν ήδη ένα από τα πιο φτωχά κρατίδια της Ινδίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα: Η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της περιοχής από τις πλημμύρες σημαίνει ότι η πείνα θα συνεχιστεί για πολλούς από τους κατοίκους της.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δημοψήφισμα για αλλαγή ή όχι του πολιτεύματος

 

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 12.300.000 εγγεγραμμένοι Αυστραλοί ψηφοφόροι προκειμένου να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στα δύο ζητήματα δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά την αλλαγή ή όχι του πολιτεύματος από συνταγματική μοναρχία σε προεδρικό σύστημα και το άλλο την προσθήκη άρθρου στο Σύνταγμα της χώρας με αναφορές στους αυτόχθονες πληθυσμούς (Αβορίγινες) της Αυστραλίας και τους ξένους μετανάστες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, επικεφαλής της εκστρατείας για διατήρηση του σημερινού μοναρχικού πολιτεύματος, επανέλαβε πως θα ψηφίσει όχι στο ζήτημα αυτό επειδή η μετατροπή σε προεδρευόμενη δημοκρατία «δε θα προσέθετε τίποτε καινούριο στο κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης».

Αντίθετα, ο Πίτερ Κοστέλο, αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που τίθεται σαφώς υπέρ της μετατροπής του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, προέβλεψε πως οι Αυστραλοί προτιμούν ξεκάθαρα τη δημοκρατία. Ο ίδιος παραδέχτηκε εντούτοις πως υπάρχει διχασμός απόψεων σε σχέση με τον τρόπο εκλογής του προέδρου στο μέλλον.

Πάντως, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως η πλειοψηφία τάσσεται κατά της αλλαγής του πολιτεύματος, κυρίως επειδή δε θα επιθυμούσαν την εκλογή Αυστραλού προέδρου από τα δύο σώματα της βουλής. Στο χτεσινό φύλλο της καθημερινής εφημερίδας «Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ», εμφανίζεται πως μόνον το 9% των ερωτηθέντων σκοπεύει να πει όχι στην παραμονή της Βρετανίδας Βασίλισσας Ελίζαμπεθ Β ως αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας. Εντούτοις, διαφορετική εικόνα παρουσίασε η σφυγμομέτρηση της εταιρίας γκάλοπ «ΝΙΛΣΕΝ», όπου το σώμα των ψηφοφόρων φαίνεται διχασμένο. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρίας «ΝΙΛΣΕΝ», το 41% των ψηφοφόρων συμφωνεί με την αλλαγή του πολιτεύματος και το 47% επιθυμεί τη διατήρηση της συνταγματικής μοναρχίας. Οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται σε ποσοστό 12%

.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Απειλεί» με νέες εκλογές ο Γκουτιέρες

 

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Με διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών «απειλεί» το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα την αντιπολίτευση ο, προσφάτως, εκλεγμένος Αντόνιο Γκουτιέρες, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από τις αρνητικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές προτάσεις για μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και δικαιοσύνης. Αν και το προτεινόμενο γενικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε, στην πρώτη ψηφοφορία αργά το βράδυ της Τρίτης, έστω και με ισχνή πλειοψηφία, το αντιπολιτευτικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το μειοψηφικό Αριστερό Μπλοκ κατέθεσαν προτάσεις για το επόμενο σχέδιο, το οποίο θα καθορίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή τους.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η, μόλις πριν ένα μήνα, εκλεγείσα κυβέρνηση του Γκουτιέρες προβλέπει την παραπομπή ορισμένου αριθμού ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά, με το πρόσχημα ότι με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής. Επιπλέον, προτείνει την πρόσληψη νέου δικαστικού προσωπικού και την κατασκευή δικαστικών αιθουσών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες και να μην παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των διαδικασιών. Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν την Τρίτη δεν περιείχαν παρά μόνο το βασικό σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων που θέλει να εισαγάγει ο Γκουτιέρες, ενώ οι συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα κατατεθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Εχοντας εξασφαλίσει 115 έδρες στο Κοινοβούλιο, μία λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία, η κυβέρνηση έχει ανάγκη της ψήφου ή τουλάχιστον της αποχής ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να πετύχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, το σύνολο της αντιπολίτευσης δε φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει 116 ψήφους, τις οποίες δε διαθέτει. Με δεδομένες τις εύθραυστες ισορροπίες που αναδείχτηκαν από την εκλογική μάχη του περασμένου μήνα, πολλοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν μία ιδιαίτερα «θερμή» κοινοβουλευτική χρονιά.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Αλλαγές στον προϋπολογισμό για χάρη του ΝΑΤΟ

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Την απόφαση να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό έλαβε η σλοβακική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την είσοδό της στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού προς έγκριση στο Kοινοβούλιο, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ο Σλοβάκος υπουργός Αμυνας, Πάβολ Κάνις, προειδοποίησε ότι το μερίδιο που αναλογεί στην άμυνα είναι κατά πολύ λιγότερο από τα όρια που θέτει το ΝΑΤΟ στις χώρες μέλη του. Μετά από την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση της Μπρατισλάβα φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Σμε», θα φθάσει τα 395 εκατομμύρια δολάρια από 310 εκατομμύρια, που είχε αρχικά προβλεφτεί. Ακόμη και μετά από αυτήν την αύξηση, το συνολικό ποσό που πρόκειται να διατεθεί στην άμυνα είναι, μόλις, το 1,7% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος, παραμένοντας μικρότερο του ορίου του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ στις χώρες - μέλη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ