Σάββατο 6 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δημοψήφισμα για αλλαγή ή όχι του πολιτεύματος

 

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 12.300.000 εγγεγραμμένοι Αυστραλοί ψηφοφόροι προκειμένου να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στα δύο ζητήματα δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά την αλλαγή ή όχι του πολιτεύματος από συνταγματική μοναρχία σε προεδρικό σύστημα και το άλλο την προσθήκη άρθρου στο Σύνταγμα της χώρας με αναφορές στους αυτόχθονες πληθυσμούς (Αβορίγινες) της Αυστραλίας και τους ξένους μετανάστες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, επικεφαλής της εκστρατείας για διατήρηση του σημερινού μοναρχικού πολιτεύματος, επανέλαβε πως θα ψηφίσει όχι στο ζήτημα αυτό επειδή η μετατροπή σε προεδρευόμενη δημοκρατία «δε θα προσέθετε τίποτε καινούριο στο κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης».

Αντίθετα, ο Πίτερ Κοστέλο, αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που τίθεται σαφώς υπέρ της μετατροπής του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, προέβλεψε πως οι Αυστραλοί προτιμούν ξεκάθαρα τη δημοκρατία. Ο ίδιος παραδέχτηκε εντούτοις πως υπάρχει διχασμός απόψεων σε σχέση με τον τρόπο εκλογής του προέδρου στο μέλλον.

Πάντως, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως η πλειοψηφία τάσσεται κατά της αλλαγής του πολιτεύματος, κυρίως επειδή δε θα επιθυμούσαν την εκλογή Αυστραλού προέδρου από τα δύο σώματα της βουλής. Στο χτεσινό φύλλο της καθημερινής εφημερίδας «Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ», εμφανίζεται πως μόνον το 9% των ερωτηθέντων σκοπεύει να πει όχι στην παραμονή της Βρετανίδας Βασίλισσας Ελίζαμπεθ Β ως αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας. Εντούτοις, διαφορετική εικόνα παρουσίασε η σφυγμομέτρηση της εταιρίας γκάλοπ «ΝΙΛΣΕΝ», όπου το σώμα των ψηφοφόρων φαίνεται διχασμένο. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρίας «ΝΙΛΣΕΝ», το 41% των ψηφοφόρων συμφωνεί με την αλλαγή του πολιτεύματος και το 47% επιθυμεί τη διατήρηση της συνταγματικής μοναρχίας. Οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται σε ποσοστό 12%

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ