ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο του ΟΟΣΑ το φορολογικό σύστημα

Στο μικροσκόπιο του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μπήκε από χτες το φορολογικό σύστημα της χώρας. Κλιμάκιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού που κατέφθασε προχτές στην Αθήνα και ξεκίνησε επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είχε χτες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς η διάρθρωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί ένα από τα βασικά αντικείμενα της φετινής επίσκεψης του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ κατά τις χτεσινές συναντήσεις και αυτές που θα έχει τις επόμενες μέρες, θα ζητήσει από τους εκπροσώπους των οικονομικών υπουργείων αναλυτική ενημέρωση σε θέματα σχετικά:

  • με το εύρος των πρόσφατων φορολογικών ρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση
  • το μέγεθος της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων που πραγματοποιούνται
  • τις δυνατότητες διασταύρωσης των δηλώσεων των φορολογούμενων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα TAXIS
  • τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εναρμόνιση του ελληνικού φορολογικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (ενόψει της ΟΝΕ) κλπ.
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
«Θα» ελέγχονται με τις... προδιαγραφές ΗΠΑ και ΕΕ!

Με τη γνωστή μέθοδο της σύστασης επιτροπών επιχειρεί η κυβέρνηση να... «αντιμετωπίσει» την απουσία ολοκληρωμένου και επαρκούς θεσμικού πλαισίου για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Την ίδια στιγμή μεταλλαγμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή ευρείας γκάμας ειδών διατροφής διακινούνται ελεύθερα στην αγορά με τη «βούλα» της ΕΕ. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Ανάπτυξης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της αντίστοιχης ΓΓ Καταναλωτή, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και του ΕΦΕΤ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, «η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων, της κυβερνητικής πολιτικής, για το ζήτημα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων». Στην πράξη, πάντως, το μόνο που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν να λειτουργεί ως «μόνιμο όργανο» η διυπουργική επιτροπή και να συγκροτηθεί μια «ενιαία κεντρική εθνική γνωμοδοτική επιτροπή για τα ζητήματα των μεταλλαγμένων τροφίμων», τηρώντας έτσι την παράδοση που λέει πως όταν οι κυβερνώντες δεν είναι πρόθυμοι να λύσουν κάποιο πρόβλημα, συγκροτούν μια «επιτροπή» που «θα» το μελετήσει και «θα» προτείνει λύσεις!

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και οι σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης. Αφού υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «αυστηρή και άκρως επιφυλακτική στάση» και ότι «δεν πρόκειται να ανοιχτούμε σε πειραματισμούς» συμπλήρωσε με νόημα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τη διαπραγμάτευση» μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών και ΕΕ», κάνοντας έτσι σαφές ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι και στο θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων είναι άρρηκτα δεμένη με τις εξελίξεις που θα επικρατήσουν στην ΕΕ. Δηλαδή έλεγχοι που θα σέβονται τις προδιαγραφές τις οποίες έχουν θεσμοθετήσει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, με βάση τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών του κλάδου τροφίμων.

Χαρακτηριστικό, επίσης, του πώς διαμορφώνεται η «αυστηρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος παραδέχτηκε, η ΕΕ έχει δώσει «ως τώρα» έξι άδειες για την εμπορική χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων. Μεταξύ αυτών είναι προϊόντα σόγιας, διάφοροι τύποι καλαμποκιού, βιομηχανικά φυτά, όπως τεύτλα για ζωοτροφές. Προϊόντα που βεβαίως εισάγονται κανονικότατα στην Ελλάδα, αφού έχουν τη... βούλα της ΕΕ, παρά την όποια «άκρως επιφυλακτική στάση» της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα της επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως πρόκειται να εκδοθεί σχετική αγορανομική διάταξη, αφού ληφθούν υπόψη «όλες οι τελευταίες εξελίξεις», καθώς και «το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

Στην επιτροπή για το θέμα των «μεταλλαγμένων τροφίμων» θα προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας και θα εκπροσωπούνται τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών (με το Γενικό Χημείο του Κράτους), Γεωργίας, Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ).

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Τα νέα - ληστρικά - επιτόκια

Με γνώμονα τη διασφάλιση των υπερκερδών τους, η Τράπεζα Εργασίας και ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς (Πειραιώς, Μακεδονίας - Θράκης, ΧΙΟΣ ΒΑΝΚ) ανακοίνωσαν τα νέα τους επιτόκια, τα οποία ισχύουν από αύριο.

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολούθησαν και οι δύο αυτές τράπεζες, είναι ότι η μεν Τράπεζα Εργασίας μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 0,75%, ο δε όμιλος Πειραιώς κατά 0,52%, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων, είτε έμειναν αμετάβλητα, είτε μειώθηκαν οριακά. Οπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες, η πολιτική αυτή συμφέρει διπλά τις τράπεζες, καθώς:

  • Οι μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων είναι αναλογικά πολύ μικρότερες από τις μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων.
  • Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων γίνεται άμεσα με την αναγγελία της, ενώ η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, μπορεί να γίνει και μετά από ένα χρόνο από τη γνωστοποίησή της.

Παραθέτουμε στη συνέχεια, ορισμένα από τα επιτόκια των δύο τραπεζών:

Ομιλος Τράπεζας Πειραιώς

Επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου7,12% από 7,64% (ο όμιλος έχει προβεί εδώ σε μια μικρή λαθροχειρία, καθώς παρουσιάζει το επιτόκιο μετά τον εξάμηνο ανατοκισμό του και όχι αυτό που ισχύει αρχικά).

Βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων 12,90% από 13,50%.

Βασικό επιτόκιο μεσο - μακροπρόθεσμων χορηγήσεων 13% από 13,5%.

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών μειώνονται από 21% σε 19,9%.

Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια επαγγελματικής στέγης (στο 13%) και το στεγαστικό σταθερό για 5ετία και 3ετία (8% και 9% αντίστοιχα).

Τράπεζα Εργασίας

Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώνεται από 7,75% σε 7% (πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που ανακοινώθηκε από τράπεζα). Το βασικό επιτόκιο για κεφάλαιο κίνησης μειώνεται από 14,75% σε 14,25%, για πάγιες εγκαταστάσεις από 13,50% σε 12,75%, για επαγγελματική στέγη από 13,50% σε 12,75%, δάνειο κατοικίας (σταθερό για τα 5 πρώτα χρόνια) 7,50% ( σταθερό), δάνειο κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο 11,50% από 12,25%, ενώ τα επιτόκια πιστωτικών καρτών μένουν αμετάβλητα στο 22%.

Στα δικαστήρια προσέφυγε η «Εστία»

Ζητά από το ΣτΕ  να ακυρωθεί διοικητική απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η ασφαλιστική εταιρία «Εστία Ανώνυμος Ασφαλιστική», ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της διοίκησης με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας.

Πριν πέντε μέρες και συγκεκριμένα στις 28 του Γενάρη, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης ανακλήθηκε η άδεια σύστασης και λειτουργίας της εταιρίας «Εστία», σφραγίστηκαν τα γραφεία της και υπήχθη στο επικουρικό κεφάλαιο το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ανάκληση της άδειας έγινε, γιατί στον υπολογισμό της ασφαλιστικής τοποθέτησης:

  • δεν ελήφθησαν υπόψη τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρίας «Εγνατία - Κνωσσός - ΑΕΔΑΚ»
  • δεν προσκομίστηκε τραπεζική βεβαίωση ότι η «Εστία» φυλάσσει για ασφαλιστική τοποθέτηση συγκεκριμένο αριθμό μεριδίων με την αντίστοιχη δέσμευση της αξίας τους
  • το 1999 καθυστέρησε την απόδοση εισφορών στο Επικουρικό Κεφάλαιο
  • δεν καταβάλλονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις για ατυχήματα στους πελάτες και άλλες παραβάσεις.

Στην προσφυγή της η «Εστία» ισχυρίζεται ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε «κατά πλάνη» και παραβιάζει τη νομοθεσία περί των ασφαλιστικών εταιριών. Επίσης, η «Εστία» αναφέρει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο Επικουρικό Κεφάλαιο.

Ο ελληνικός τουρισμός στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

Διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ στη Γερμανία

«Ελληνικός μήνας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους» λέγεται η διαφήμιση της Ελλάδας, μέσω της ελληνικής κουζίνας, που επιδιώκει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Οπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ευ. Γιαννακόπουλος, φέτος πρόκειται για δεύτερη συνεχή χρονιά να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Φλεβάρη σε τρεις κατηγορίες γερμανικών αμαξοστοιχιών, στο πλαίσιο των «εθνικών μηνών» που διοργανώνονται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στη Γερμανία.

Οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών θα ενημερώνονται μέσω σχετικών φυλλαδίων για την ελληνική κουζίνα - φαγητά και ποτά - και στη συνέχεια θα μπορούν να δοκιμάσουν κάποιες «ελληνικές» γεύσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δραστηριότητας αυτής, πέρσι οι προβλέψεις για τις ποσότητες ξεπεράστηκαν κατά 60%, ενώ έχει προκρατηθεί ο Φλεβάρης μέχρι το 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ