ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στο στόχαστρο της αντεργατικής πολιτικής

Σε μονόδρομο αναδεικνύεται η συσπείρωση και πάλη, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ

Η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική έχει «κλειδώσει» στο στόχαστρό της τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων. Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης μπαίνει πλέον στην αγορά εργασίας με όρους πολλαπλάσια δυσβάσταχτους, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές των εργαζομένων. Το αντεργατικό τοπίο, που εδώ και χρόνια παγιώθηκε στον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται - ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του '90 - και στο δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά και σταθμός στη μακροχρόνια πορεία ξεθεμελιώματος των εργατικών κατακτήσεων, αποτελούν η κατάπτυστη συμφωνία στον ΟΤΕ και το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, που την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή. Οι προωθούμενες ανατροπές, και στις δυο περιπτώσεις, θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους νεοπροσλαμβανόμενους, συμπαρασύροντας έτσι προς τα κάτω τα δικαιώματα και των παλιότερων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απαρέγκλιτα στην αντιλαϊκή αντεργατική ρότα που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση άνοιξε το δρόμο, θεσμοθετώντας και διευρύνοντας την ημιαπασχόληση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το έγκλημα. Την ίδια στιγμή, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, που με πάθος στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, η ανεργία τσακίζει κόκαλα στους νέους, που πιέζονται να κατεβάσουν δραματικά τον πήχη των απαιτήσεών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό μεροκάματο. Συνυπεύθυνες είναι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι οποίες, όχι μόνο δεν αντιτίθενται - για παράδειγμα - στη μερική απασχόληση, αλλά φτάνουν σε σημείο να ζητούν το θεσμικά ποσοστιαίο καθορισμό της στις επιχειρήσεις!

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, μοναδική διέξοδος για τους νέους εργαζόμενους αποτελεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα αιτήματά του, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η δράση των Επιτροπών Νέων, που ήδη λειτουργούν ή γίνεται προσπάθεια να στηθούν στα ταξικά συνδικάτα όλων των κλάδων, με στόχο τη συσπείρωση νέων εργαζόμενων, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το σύνολο της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματά τους, ενάντια και στα συνδικαλιστικά δεκανίκια του κεφαλαίου που καλούν σε συναίνεση και υποταγή.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ομηροι της εργοδοτικής ασυδοσίας

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η τρομοκρατία οργιάζουν, σ' έναν κλάδο όπου το 40% των εργαζόμενων είναι νέοι

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στους ξενοδοχοϋπάλληλους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στους ξενοδοχοϋπάλληλους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων
Το πώς οι εργασιακές σχέσεις «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα της επιχειρηματικής κερδοφορίας, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο χώρο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο αφθονούν οι συμβάσεις για 3 μήνες, για 6 μήνες, ακόμα και για μία (!) μέρα, δυο στους πέντε εργαζόμενους είναι νέοι.

«Δηλαδή, μπορεί να πηγαίνεις κάθε πρωί στη δουλιά σου και να υπογράφεις τη σύμβασή σου...», εξηγεί στο «Ρ» η Αντιγόνη Μαλλάτου, νεαρή εργαζόμενη και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Οι συμβασιούχοι, ασφαλώς, δε δικαιούνται πχ άδειες και επιδόματα μητρότητας, λοχείας, δε δικαιούνται τις μισθολογικές αυξήσεις...

Η πολυαπασχόληση κυριαρχεί. «Δουλεύει ένας νέος σε δυο - τρία πόστα, ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις: ένας που κάνει ρεσεψιόν, μπορεί να μπει και στο μπαρ, να κάνει και το σερβιτόρο, μια καμαριέρα μπορεί, για παράδειγμα, να μεταφέρει και τα ρούχα». Τα οφέλη για την εργοδοσία είναι πολλαπλά. Αυξάνεται η εντατικοποίηση, μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Συνηθισμένη είναι η «αξιοποίηση» σπουδαστών από τα συναφή τμήματα των ΤΕΙ, που εξασκούνται σε μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά τελικά «μόνο πρακτική δεν κάνουν, αφού δουλεύουν κανονικά. Δηλαδή, ενώ θα πρέπει να περάσουν από όλα τα πόστα, τους βάζουν εκεί που έχουν ανάγκη».

«Ασπίδα» στην τρομοκρατία
τα ταξικά συνδικάτα

Ο εργαζόμενος απολύεται ή προσλαμβάνεται όταν και όπως συμφέρει την εργοδοσία. «Κάνει πχ ένας ξενοδόχος ανακαίνιση και σου λέει "έγινα από τριών αστέρων, πέντε αστέρων, κάποιοι από το προσωπικό πρέπει να φύγουν, δε μου κάνουν, δεν κάνουν ποιοτική δουλιά"...». Και μπορεί να αναφέρεται στο «φυσικό κάλλος» του εργαζόμενου, στο αν μπορεί να ομορφύνει την καλογυαλισμένη βιτρίνα του μαγαζιού του. «Τι σημαίνει "ποιότητα"; Να 'χεις μια καμαριέρα να σου κάνει 15 δωμάτια, ακόμα και 20;»... Απαίτηση που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες ενός εργαζόμενου. «Εκτός αν τώρα, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχεις την καμαριέρα να δουλεύει και 12 ώρες...», επισημαίνει η Αντ. Μαλλάτου.

Η ανασφάλεια κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο ευάλωτους στην εργοδοτική τρομοκρατία, ειδικά τους νέους, λόγω μικρής συνδικαλιστικής εμπειρίας: «Σε μερικά ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι αξιολογούνται. Πηγαίνουμε για εξορμήσεις και σου λέει "μη μου μιλάς, θα με βάλουν στη μαύρη λίστα, κι αν φύγω από δω δε θα βρω ποτέ δουλιά"...».

Εμπόδια στην εργοδοτική αυθαιρεσία αλλά και στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται στους τόπους δουλιάς, μπορούν να βάλουν τα ταξικά συνδικάτα. Δεν πρόκειται βέβαια για υπόθεση απλή: «Το κύρος έρχεται μέσα από τη δράση», σημειώνει η Αντιγόνη Μαλλάτου. «Μπαίνουμε στους χώρους δουλιάς με κάθε τρόπο, κρυφά, να βρούμε μία μία την κάθε καθαρίστρια, έναν έναν τον κάθε εργαζόμενο στα μαγειρεία κι αλλού... Πρέπει να μιλήσεις με τους εργαζόμενους, με κάθε τρόπο... Ετσι όμως ο εργαζόμενος σε βλέπει, ότι πχ την τάδε μέρα θα πας σ' ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, σε ξέρει πια με το μικρό σου όνομα, ξέρει σε ποιον θα απευθυνθεί όταν θα έχει κάποιο πρόβλημα. Πλέον ο κόσμος έρχεται στο σωματείο, απευθύνεται, και όχι απλά περνά, αλλά κάθεται, συζητάει για τα προβλήματά του».

Κι η νεαρή συνδικαλίστρια καταλήγει: «Ξέρει ότι απευθύνεται στις ταξικές δυνάμεις. Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση σηκώθηκε μια εργαζόμενη και είπε ότι αρχές Σεπτέμβρη με απέλυσαν, και τέλη του μήνα πήγα για δουλιά με παρέμβαση του σωματείου κι άλλων ταξικών σωματείων...». Ενα ταξικά προσανατολισμένο σωματείο. που καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, μπορεί να επιδράσει καθοριστικά και στη δραστηριοποίηση της εργαζόμενης νεολαίας: «Υπάρχουν νέοι που ήρθαν στο σωματείο, να μιλήσουν, να πουν ότι τους κλέβουν καθημερινά...». Πριν καιρό, σ' ένα ξενοδοχείο όπου έγινε επί ενάμιση μήνας επίσχεση εργασίας, αναδείχτηκαν εργαζόμενοι που έγιναν μπροστάρηδες στους αγώνες. «Αγωνιζόμαστε να φέρουμε τους νέους κοντά στο σωματείο, να καταλάβει ο εργαζόμενος ποια είναι η τάξη του...».

Εκμετάλλευση ... υψηλής τεχνολογίας

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο δραστηριοποίησης για τους επιχειρηματίες και βαθιάς εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, κυρίως τους νέους
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο δραστηριοποίησης για τους επιχειρηματίες και βαθιάς εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, κυρίως τους νέους
Πάρα πολλοί είναι οι νέοι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους κλάδους των Νέων Τεχνολογιών, της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών κτλ. Πρόκειται για τομείς, οι οποίοι στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν ευρέως τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και απορροφάται κόσμος που έχει εκπαιδευτεί στο σχετικό αντικείμενο.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο, μιλά στο «Ρ» μια νεαρή εργαζόμενη απ' την «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»: «Μέχρι πριν 5-6 χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις ήταν καλές, υπήρχαν καλά επιδόματα... Τώρα που λένε ότι "πιέζει η ανταγωνιστικότητα" και υπάρχει κρίση στις τηλεπικοινωνίες, πάρα πολλοί δουλεύουν με 6μηνες συμβάσεις». Την ίδια περίοδο βέβαια, η κερδοφορία της επιχείρησης, όχι μόνο δεν έχει πέσει, αλλά διαρκώς αυξάνεται. Σήμερα, σε σύνολο 2.400 εργαζομένων στην Αθήνα, υπολογίζεται ότι γύρω στους 500 είναι συμβασιούχοι. Ηδη, η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» έχει μεταφέρει το εμπορικό κομμάτι της στη Ρουμανία: «Εκεί τρεις εργαζόμενοι "στοιχίζουν" όσο ένας Ελληνας».

«Πλέον, υπάρχει αβεβαιότητα, ανασφάλεια, καταλαβαίνει ο κόσμος ότι έχει ζορίσει η κατάσταση...». Οι παλιότεροι, «ακριβοί» και με δικαιώματα. εργαζόμενοι ωθούνται σε «αποχώρηση». Μόνο την περασμένη χρονιά, καταγράφτηκαν γύρω στις 400 «εθελούσιες εξόδους» από την εταιρία, ενώ, συνολικά, το προσωπικό μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια μειώθηκε κατά 1.000 άτομα.

Η ίδια η εργαζόμενη που μιλά στο «Ρ» έχει προσληφθεί με 6μηνη σύμβαση. Πολλοί απολύονται κάθε 6 μήνες, και μετά από ένα μήνα προσλαμβάνονται πάλι. Η υψηλή ανεργία πιέζει τη νεολαία. «Παίρνει συνήθως νέο κόσμο, ένας 40άρης δύσκολα να δεχτεί να δουλέψει έτσι...». Στο τμήμα της συγκεκριμένης κοπέλας, περίπου το 1/4 του δυναμικού έχουν υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ, όπως τους έχει πει ο ίδιος ο διευθυντής, είναι από τις λίγες περιπτώσεις εργαζομένων, που πληρώνονται τις υπερωρίες. Αλλοι που απασχολούνται σε ερευνητικό έργο, υπογράφουν συμβάσεις έργου, τότε «δεν υπάρχει ωράριο...».

Η εργαζόμενη μεταφέρει τις εμπειρίες συναδέλφων της και από άλλους χώρους: «Στη VODAFON, κάνουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται, ένα ..."συνηθισμένο" ωράριο είναι ας πούμε από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Υπάρχουν κάμερες στους διαδρόμους, μεγάλη τρομοκρατία, δεν αφήνουν, π.χ., να μπουν συνδικαλιστές». Στην «ΙΝΤΡΑΛΟΤ», έχουν κάθε μέρα άλλο ωράριο. Δουλεύουν πέντε μέρες τη βδομάδα, χωρίς να ξέρουν ποιες θα είναι (έγκαιρα). Γενικά, «ο χώρος είναι ασυνδικάλιστος, υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση, πάρα πολλοί νέοι που δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους κτλ.».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πολύτιμη πείρα για αποφασιστική συνέχεια

Με πολύμορφες δραστηριότητες, οι Επιτροπές Νέων μπορούν να γίνουν κοιτίδα συσπείρωσης της νέας βάρδιας στα ταξικά συνδικάτα

Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης πυκνώνει σταθερά τις γραμμές του ΠΑΜΕ
Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης πυκνώνει σταθερά τις γραμμές του ΠΑΜΕ
Σημαντικός για την ταξική συσπείρωση και τη δραστηριοποίηση των νέων είναι ο ρόλος που μπορούν να αναλάβουν οι Επιτροπές Νέων, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν σε μια σειρά ταξικά συνδικάτα.

Ο 26χρονος Κώστας Αλεξόπουλος μιλά για τη δράση της Επιτροπής Νέων, που έχει συγκροτηθεί στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Μενίδι, η οποία μετρά ένα 6μηνο λειτουργίας. Σε μια προσπάθεια να οικοδομηθούν δεσμοί με την εργαζόμενη νεολαία της περιοχής, οργανώνονται συχνά εξορμήσεις σε νυχτερινά σχολεία. «Την τελευταία φορά, βγήκαν 150 άτομα και μας άκουγαν... Τα παιδιά έλεγαν για τα ωράριά τους, πολλά δουλεύουν, π.χ., από τις 7.30-8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Αλλοι έλεγαν ότι δεν έχουν ένσημα», εξηγεί ο Κώστας, αναφερόμενος στο σχεδιασμό που είχε γίνει για την προετοιμασία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, στις 12/11. Αρκετοί νέοι επιδιώκουν να αποκτήσουν πιο σταθερή επαφή με την Επιτροπή.

«Με την Επιτροπή, πολλοί συνειδητοποίησαν τι πάει να πει συνδικάτο», τονίζει ο Κώστας για νέους που ήταν ή δεν ήταν μέλη του Συνδικάτου. Εχουν γίνει βήματα ως προς την κατανόηση τού «τι είναι απεργία», με αποτέλεσμα «να γράφονται κι άλλοι στο Συνδικάτο». Η δράση που επιδιώκουν τα παιδιά είναι πολύμορφη, όπως, π.χ., η διοργάνωση ενός τουρνουά ποδοσφαίρου με «αντιπάλους» από άλλα συνδικάτα. Αλλωστε, το ίδιο το συνδικάτο μπορεί και πρέπει να προσανατολίζεται στη μορφωτική δραστηριότητα των μελών του, στην επαφή τους με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κτλ., καθώς όλα αυτά συνδέονται με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη κάθε εργαζόμενου.

«Θέλει επιμονή, για να "κερδίσεις" τον εργαζόμενο...»

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ομάδα ποδοσφαίρου, ν' αναπτύξουμε κι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, σκεφτόμασταν, για παράδειγμα, την προβολή ταινιών...». Στη συζήτηση παρεμβαίνει η Μαρίνα Τουφεξή, από την Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και προσθέτει: «Αλλωστε, ο κινηματογράφος είναι μια πολυτέλεια πλέον». Η Μαρίνα εστιάζει ιδιαίτερα στην εικόνα που φτάνει στα συνδικάτα μέσα από την επαφή που μπορεί να καλλιεργήσει πιο εύκολα με την εργαζόμενη νεολαία μια Επιτροπή Νέων. Στο συγκεκριμένο κλάδο, πάνω από το 50% των εργαζομένων είναι κάτω από 35 χρονών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το αν θα καταφέρουν τελικά να συνταξιοδοτηθούν αποτελεί βασική αγωνία για τους νέους, συχνά αντιδρούν με μοιρολατρία, με αντιλήψεις του τύπου «κι ας μη μου κολλήσουν ένσημα, αφού δεν πρόκειται να βγω σε σύνταξη...».

Ο Κώστας συμπληρώνει: «Υπάρχουν παιδιά που κάνουν δυο και τρεις δουλιές για να τα βγάλουν πέρα. Το πρωί πηγαίνουν στη δουλιά, το απόγευμα στο σχολείο και το βράδυ κάνουν διανομές. Βλέπεις παιδιά 17 και 18 χρονών να πηγαίνουν απ' το πρωί στην οικοδομή για να βοηθήσουν την οικογένειά τους, γιατί δε βγαίνουν..».

«Πολλές φορές, αν δε βρεις ένα νέο εκτός δουλιάς, δε μιλάει, δεν ανοίγεται. Φοβάται μήπως τον δει ο εργοδότης ότι μιλά με το συνδικάτο...», τονίζει η Μαρίνα. «Στην ALTEC, καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να μπούμε στο χώρο για εξόρμηση, και πετύχαμε στις 12/11 να έχουμε συμμετοχή απ' το χώρο». Οταν - ειδικά - οι νέοι εργαζόμενοι «διδάσκονται» την ηττοπάθεια, το μηδενισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την απαξίωση του συλλογικού αγώνα, είναι πολύ δύσκολο να πειστούν για την ανάγκη και την αξία της δικής τους συμμετοχής στην πάλη: «Χρειάζεται επιμονή για να κατακτήσεις έναν εργαζόμενο. Ετσι όμως σε μαθαίνει, σε βλέπει, ότι επιμένεις για να τον κερδίσεις...».

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Τσακίζει κόκαλα!

Μεγάλα τα ποσοστά και της μερικής απασχόλησης, που συνεχώς διευρύνεται

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία των κρατικών οργανισμών δεν μπορούν να κρύψουν την κλιμακούμενη διόγκωση της ανεργίας στους νέους. Σύμφωνα με την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για το β` τρίμηνο του 2005, σχεδόν 2 στους 10 νέους ηλικίας 15-29 (18,8%) δεν έχουν δουλιά. Το ποσοστό εκσφενδονίζεται στα ύψη στην περίπτωση των νεαρών γυναικών, αφού πάνω από 1 στις 4 είναι άνεργη (26,6%)! Στους άνδρες της ίδιας ηλικίας, η ανεργία φτάνει το 12,5%.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο (ΠΑΕΠ) του ΟΑΕΔ (Σεπτέμβρης 2005): Σε σύνολο 452.779 ανέργων, τα 252.494 είναι άτομα από 15 ως 35 χρονών, πάνω από τους μισούς ανέργους (55,7%) είναι νέοι. Μάλιστα, η κατηγορία 26-35 χρονών (που αποτελεί και την ηλικία, κατά την οποία η πλειοψηφία εντάσσεται στην παραγωγή) συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων από όλες τις υπόλοιπες: 158.931 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35,1%.

Το κερδοφόρο όραμα της μερικής απασχόλησης

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΕΠ για το 2002, η μερική απασχόληση:

  • Στην κατηγορία 20-24 ετών, φτάνει το 10,5%.
  • Στην κατηγορία 25-29 ετών, φτάνει το 11,9%.
  • Στην κατηγορία 30-44 ετών, φτάνει το 32,3%.

Τα επίσημα στοιχεία θέλουν τη μερική απασχόληση στην Ελλάδα να κυμαίνεται ακόμα σε ποσοστά χαμηλά, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στοιχεία του ΠΑΕΠ για το 2001 κάνουν λόγο για 4%). Οι στόχοι που μπαίνουν και από ελληνικής πλευράς, αποτυπώνονται στην κατάσταση που επικρατεί σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στην Ολλανδία, η μερική απασχόληση φτάνει το 42,2%.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 24,9%.
  • Στη Σουηδία, το 24,1%.
  • Στη Γερμανία, το 20,3%.
Χρυσωρυχείο για το κεφάλαιο

Με βάση τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να γίνουν δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μερικά στοιχεία που αφορούν τη σύνδεση της μερικής απασχόλησης με την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σε έρευνα του ΠΑΕΠ (2003) από την κατηγορία «Κείμενα Εργασίας» με τίτλο «Μερική Απασχόληση και Δυναμισμός Επιχειρήσεων», αναφέρονται τα εξής στοιχεία για το ισοζύγιο κερδοφορίας και μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα:

  • Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (53,98%) που απασχολούν το 1-20% του προσωπικού τους με μερική απασχόληση, δηλώνουν ότι «τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης την τελευταία τριετία κατά μέσο όρο αυξήθηκαν».
  • Το ίδιο ισχύει και για περισσότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (28,8%), που απασχολούν το 21-40% του προσωπικού τους με μερική απασχόληση.
  • Αλλά και για περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24,3%) που απασχολούν το 41-60% του προσωπικού τους με μερική απασχόληση.

Δεύτερον, πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία είναι αναξιόπιστα και δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα για την έκταση που έχουν πάρει οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Για παράδειγμα, τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας», η οποία «θερίζει», στην κυριολεξία, τις νέες ηλικίες, δεν καταγράφονται σε κανένα επίσημο τεφτέρι υπουργείων ή δημόσιας υπηρεσίας. Με αποτέλεσμα χιλιάδες και χιλιάδες άγρια εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι να μη φαίνονται πουθενά...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ