ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οι σημειώσεις ενός κυνικού

1. Μόλις γνωρίζεις τον κόσμο, τον χάνεις. Η κυρίαρχη ιδεολογία αποκτηνώνει το καθετί και γεννά ένα τρομερό ερώτημα για όποιον μας πλησιάζει: Είναι όντως άνθρωπος ή μεταλλαγμένο ον με ανθρώπινη μορφή;

2. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη κυβέρνηση της οποίας τα μέλη δεν έχουν αυτιά. Αυτή η κουφότητα τους γεμίζει ψευδαισθήσεις, ώστε να πουλάνε λεονταρισμούς.

3. Δήλωση Μεϊμαράκη παρουσία του «αφρώδους» υπουργού Παναγιωτόπουλου: «Ευτυχώς υπάρχει ο νόμος, γιατί εγώ δεν εμπιστεύομαι ούτε τον εαυτό μου». Ας λάβει ο εν λόγω το βραβείο της αποθέωσης του μικροαστισμού. Το κέρδισε επάξια.

4. Μόνο η υγιής περιφρόνηση με το προνόμιο της σταθερότητας μπορεί να παρακολουθεί, χωρίς να παθαίνει τίποτα, τις τρεις γνωστές πολιτικές οικογένειες στην ελεύθερη πτώση τους.

5. Η Ισραηλινή Πρεσβεία, αντί να θίγεται από την παμπάλαια ρήση (η οποία υπάρχει πριν ακόμη δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ) «Πάμε κατά Ισραήλ, δηλαδή πάμε κατά διαβόλου», καλά θα έκανε να αξιοποιήσει την κατάσταση της σιωπής, που τη συμφέρει, διότι, ως γνωστόν, είναι χρυσός.

6. Για την Αμερική ο Τζον Λένον είναι πια ένας καθωσπρέπει νεκρός - κρίνοντας πάντα από τις πωλήσεις των δίσκων του. To FBI τον κυνήγησε με τη μέθοδο του διασυρμού της προσωπικής του ζωής. Οσο για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν πάντα πίσω του, κυρίως από τη μέρα που διαδήλωσε ενεργά εναντίον της δολοφονίας 14 Βορειοϊρλανδών διαδηλωτών από τον βρετανικό στρατό κατά διάρκεια της Ματωμένης Κυριακής τον Ιανουάριο του 1972.

7. Στην παράταση, εκεί που τελειώνει για πάντα κάθε παιχνίδι, εμφανίστηκε ξαφνικά ο Αρθούρος Ρεμπό: «Για πούλημα η αναρχία για τις μάζες. η αδάμαστη ικανοποίηση για τους ερασιτέχνες της ανώτατης τάξης. ο βάναυσος θάνατος για τους πιστούς και τους εραστές! Για πούλημα οι κατοικίες και οι αποδημίες, αθλήματα, μαγικά θεάματα και τέλειες ανέσεις και ο θόρυβος, η κίνηση και το μέλλον που κάνουν! Για πούλημα οι υπολογιστικές εφαρμογές και τα ανήκουστα πηδήματα αρμονίας. Τα ευρήματα και οι προθεσμίες που δεν τις υποψιάζεται κανείς, άμεση κτήση. (...) Για πούλημα τα Σώματα, οι φωνές, ο αχανής αναμφισβήτητος μεγάλος πλούτος, ό,τι δεν θα πουληθεί ποτέ. Οι πωλητές δεν τέλειωσαν το ξεπούλημα. Οι ταξιδιώτες δε χρωστούν να επιστρέψουν το κέρδος τους από τόσο νωρίς!»

8. Την εποχή που διανύουμε θα τη θυμόμαστε ως εποχή της γελοιότητας.

9. Εχουμε ανάγκη από μια ροκ προφητεία που να μας ξυπνήσει με τον τρόπο που εκείνη ξέρει από το λήθαργο: «Στη μέση του δρόμου μια προφητεία με άρπαξε από το χέρι / πάντα θα είναι Χριστούγεννα / το θείο βρέφος το ξέρει και δε μεγαλώνει / ο κύκλος των κρίνων θα σφίγγει γρήγορα το λαιμό μου / ο γερόλυκος της αλητείας θα ρονρονίζει κάτω από τα φώτα μιας βαριεστημένης γιορτής / όπου το τελευταίο πειραματόζωο με μορφή ανθρώπου / θα χειροκροτεί την πτώση των άστρων / εγώ εντελώς χαμένος θα μουγκρίζω σαν λιοντάρι που χωνεύει σίδερο / αλλά το καλύτερο κομμάτι το τρώει πάντοτε η τρέλα / βγαίνω σκυφτός και την ταΐζω / μετά μπαίνω στο σπίτι που είναι μια ανεξιχνίαστη αλφάβητος».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Εικαστικές γιορτινές «νότες»

Από το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
Από το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
Μια περιήγηση στο χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο των Μουσείων και των αιθουσών Τέχνης της πρωτεύουσας, θα σας γυρίσει σε γοητευτικές εποχές, προσφέροντας «νότες» νοσταλγίας και αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Βιβλία Τέχνης, αντίγραφα εικόνων, κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αλλά και αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, προσφέρονται στα πωλητήρια των Μουσείων σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δώρο.

Μεγάλη ποικιλία με πρωτότυπα και καλαίσθητα δώρα μπορείτε να βρείτε στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη (τηλ. 210 - 3627.367). Στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1), αλλά και στα δύο παραρτήματα (Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Νέο Κτίριο στην οδό Πειραιώς), μπορείτε να βρείτε δώρα προσωπικά και επαγγελματικά, υψηλής αισθητικής και σημαντικής προέλευσης. Το κεντρικό πωλητήριο περιλαμβάνει κυρίως αντίγραφα επιλεγμένων μουσειακών εκθεμάτων, τα οποία έχουν αναπαραχθεί με σεβασμό, υπευθυνότητα και πολύ μεράκι. Εκτός από τα πιστά αντίγραφα, διατίθενται και αντικείμενα εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές. Στο πωλητήριο του νέου κτιρίου εκτίθενται σύγχρονα αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών. Ολα είναι χειροποίητα και πολλά από αυτά παρουσιάζουν πραγματικό συλλεκτικό ενδιαφέρον, καθώς είναι απολύτως μοναδικά. Κεραμικά, κοσμήματα, υφασμάτινα είδη, φωτιστικά κ.ά., ανταποκρίνονται σε μια ευρεία κλίμακα αισθητικών επιλογών και οικονομικών δυνατοτήτων. Λειτουργεί ακόμα και βιβλιοπωλείο εξειδικευμένο σε εκδόσεις Τέχνης.

Ολόγλυφα και ανάγλυφα, μαρμάρινα και χάλκινα, πήλινα ειδώλια και αγγεία, ασημένια και χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, τοιχογραφίες και σύγχρονα προϊόντα με θέματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή τέχνη, συνθέτουν τις κύριες κατηγορίες αντικειμένων που εκτίθενται και διατίθενται στα πωλητήρια των κρατικών Μουσείων. Την αναπαραγωγή μεγάλου αριθμού πιστών αντιγράφων και εφαρμογών από πρωτότυπα που βρίσκονται στα ελληνικά μουσεία, έχουν φιλοτεχνήσει σύγχρονοι καλλιτέχνες με ιδιαίτερη φροντίδα και καλλιτεχνικό αισθητήριο.

«Σκυριανό κανάτι», έγχρωμη μεταξοτυπία του Τάσσου
«Σκυριανό κανάτι», έγχρωμη μεταξοτυπία του Τάσσου
Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210 - 9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.

Το μεράκι, η καλαισθησία και η έμπνευση χαρακτηρίζουν το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, τηλ. 210 - 3222.266). Στο χώρο του διατίθενται πιστές ή ελεύθερες αναπαραγωγές ιστορικών αντικειμένων και έργων ελληνικής παραδοσιακής τέχνης από τις συλλογές του.

Μία ξεχωριστή πρόταση για δώρα, αποτελούν το ημερολόγιο και το «Τυχερό» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 7294.926). Το ημερολόγιο με τίτλο «Σμιλεύοντας το μάρμαρο στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια», είναι αφιερωμένο στη γλυπτική των παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Παρουσιάζει έργα από την πλούσια συλλογή του Μουσείου, η οποία αριθμεί δύο χιλιάδες περίπου μαρμάρινα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μέλη. Το «Τυχερό» για το 2006, είναι ένα ανθέμιο, λεπτομέρεια από το διάκοσμο μαρμάρινου θωρακίου του 10ου αιώνα.

Στο πωλητήριο του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, τηλ. 210 - 3318.491- 6), μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά κεραμικά, φτιαγμένα από τους λιγοστούς αληθινά παραδοσιακούς μάστορες του πηλού, αλλά και έργα σύγχρονων κεραμιστών, με ξεχωριστό ταλέντο και ύφος. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες εκδόσεις για την κεραμική, βιντεοταινίες και καρτ - ποστάλ. Για τους μικρούς μας φίλους προτείνουμε παιδικές εκδόσεις, παραδοσιακά παιχνίδια (νεροσφυρίχτρα, πήλινες κούκλες, σφραγίδες κ.ά.).

Πρωτότυπα καλλιτεχνικά δώρα, προτείνει γι' αυτές τις γιορτές, η γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5, πλατεία Κολωνακίου). Στο χώρο της φιλοξενούνται βιβλία τέχνης, μικρογλυπτά, αφίσες και ειδικές επιζωγραφισμένες εκδόσεις αφισών. Παράλληλα, κυκλοφορεί το γούρι για το 2006, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Νίκο Γιώργο Παπουτσίδη.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνει (έως 30/12), το ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5α). Μπορείτε να προμηθευτείτε ενυπόγραφες λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, αφίσες, βιβλία και άλλα αντικείμενα Τέχνης του Σπύρου Βασιλείου, με έκπτωση έως 50%. Επίσης, στο Πωλητήριο, διατίθενται έργα νέων καλλιτεχνών.

Ο «Εικαστικός Κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121, τηλ. 210 3300.136) προτείνει και φιλοξενεί πρωτότυπα ζωγραφικά έργα, μικρής διάστασης, δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών.

Βιβλία και χειροποίητες προτάσεις δώρων, μπορείτε να βρείτε στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο, τηλ. 210 4826.110).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ