ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Γενάρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ 2005
Ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και αντίσταση των λαών

2ο ΜΕΡΟΣ: Αμερική, Αφρική, Αυστραλία

Στο σημερινό δεύτερο μέρος του αφιερώματος ανασκόπησης των σημαντικότερων διεθνών γεγονότων του 2005, μετά την αναφορά σε Ευρώπη και Ασία, θα συνεχίσουμε με τα γεγονότα σε Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Ειδικότερα, η χρονιά για τη Λατινική Αμερική σήμανε σημαντικές εξελίξεις για την πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Με αυτή την αισιόδοξη πλευρά υποδεχόμαστε το 2006, που θα είναι κρίσιμη χρονιά αφού μια σειρά προγράμματα είναι σε εξέλιξη κοντά στην αυλή των ΗΠΑ, πράγμα που δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση από την πλευρά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η αποτυχία του να περάσει τα νεοαποικιοκρατικά σχέδια με τη λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) και ταυτόχρονα η προώθηση περιφερειακών εμπορικών συνεργασιών όπου πρωτοστατούν η Κούβα και η Βενεζουέλα, είναι οι «όψεις του ίδιου νομίσματος», που δείχνει ότι οι λαοί μπαίνουν αποφασιστικά στο προσκήνιο.

Ταυτόχρονα για την αφρικάνικη ήπειρο το 2005 ήταν μια χρονιά που οι λαοί της συνέχισαν να υφίστανται σκληρή εκμετάλλευση από το διεθνές κεφάλαιο. Η μιζέρια, η φτώχεια και η μάστιγα της πείνας ακόμα σκοτώνουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους και απροστάτευτα μικρά παιδιά.

4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Φιάσκο για την ALCA

Associated Press

Σε άτακτη φυγή τράπηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτ Ου. Μπους, από την 4η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής στις 4 Νοέμβρη 2005 και πριν καν αυτή τελειώσει.

Οι δρόμοι του θερέτρου της Αργεντινής Μαρ ντελ Πλάτα είχαν καταληφθεί μέρες πριν από τους διαδηλωτές... «Ανεπιθύμητος» και «τρομοκράτης» στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Ομως το πολυδιαφημισμένο του ταξίδι «υψηλής εξωτερικής πολιτικής» κατέληξε σε φιάσκο και για άλλο λόγο: Η προσπάθεια να προχωρήσει στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA) απέτυχε, εξαιτίας της πλήρους αντίθεσης που εξέφρασαν οι χώρες του «Μερκοσούρ» - Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και η Βενεζουέλα, που έγινε πλήρες μέλος πρόσφατα.

Ενα ακόμη ράπισμα στην πολιτική των ΗΠΑ, από τα πολλά που δέχεται τελευταία, καθώς οι λαοί της Λατινικής Αμερικής δείχνουν ότι δεν ανέχονται πια την πολιτική της υποτέλειας. Εξάλλου οι διαδικασίες αμοιβαίων εμπορικών συμφωνιών, όπως το «Μερκοσούρ», οι ενεργειακές συμφωνίες «Πετροαντίνα», «Πετροκαρίμπε» στις οποίες πρωτοστατεί η Βενεζουέλα, το περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι «Τελεσούρ» και η σύσταση του Κοινοβουλίου της Λατινικής Αμερικής, δείχνουν αυτή την εναλλακτική λύση που διαμορφώνεται.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τη Σύνοδο: «Είμαστε σταθεροί σαν βράχοι», ενώ νωρίτερα μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές στο στάδιο «Μουντιαλίστα» είχε τονίσει: «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό και οι λαοί μας να έχουν ένα καλύτερο αύριο... Εδώ θα κάνουμε την "κηδεία" της ALCA».

ΚΟΥΒΑ
Παράδειγμα αγώνα

20 Μάη 2005, μεγάλη διαδήλωση στην Αβάνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ

Associated Press

20 Μάη 2005, μεγάλη διαδήλωση στην Αβάνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ
Το 2005 η σοσιαλιστική Κούβα, παρά την ένταση του εγκληματικού εμπάργκο, κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού. Ηταν μια χρονιά που σήμανε σημαντική ανάκαμψη στην οικονομία της χώρας με τους δείκτες ανάπτυξης να φτάνουν το 11% και να δίνονται σημαντικές αυξήσεις στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, η Κούβα ξεχώρισε και στη διεθνιστική προσφορά σε πολλές περιοχές του πλανήτη και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Επίσης, μέσα στη χρονιά βγήκε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο ανατροπής, των ΗΠΑ, που από το 2004 προχωράει πιο εντατικά, της λεγόμενης ...«μετάβασης σε μία ελεύθερη Κούβα». Πρόκειται για παραπέρα εντατικοποίηση του αποκλεισμού με τελικό στόχο πλήρη προσάρτηση του νησιού. Οπως κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι Κουβανοί αξιωματούχοι, πρόκειται για μια προσπάθεια επανάληψης ανατροπής που επέβαλαν με διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση. Και περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, τον έλεγχο της παραγωγής και του προϋπολογισμού, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη της υποθετικής αγοράς, την κατάργηση του συντάγματος και την τοποθέτηση κυβέρνησης υποτακτικής στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, προαναγγέλλονται και μέτρα καταστολής και διώξεων ακόμα και δολοφονίας των κομμουνιστών, γι' αυτό μιλάνε και για αύξηση του αριθμού των ορφανών στο Νησί. Σε αυτές τις συνθήκες το Νησί της Επανάστασης συνεχίζει και προοδεύει, και ο περήφανος λαός του δίνει τον αγώνα του για αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συντονισμός και κοινή δράση

Στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη συναντήθηκαν εκπρόσωποι από 73 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους, ενώ πολλά ακόμα κόμματα που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν απέστειλαν χαιρετιστήρια και γραπτές παρεμβάσεις. Η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είχε θέμα: «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις τους. Η εναλλακτική διέξοδος των κομμουνιστών».

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν παρόμοιες συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο και αποφάσισαν μια σειρά κοινές δράσεις και καμπάνιες, ενώ υιοθέτησαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ