ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ
Διαγκωνισμοί για το «φιλέτο»

Αλέκα Παπαρήγα: Για εμάς το κύριο δεν είναι η μία ή η άλλη ομάδα επιχειρηματιών, αλλά ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει ν' ανήκει στο δημόσιο και, μάλιστα, παραπέρα ν' ανήκει στο λαό, που σημαίνει φτηνό ρεύμα

Σε επικοινωνιακό «σίριαλ» μετατράπηκε χτες η παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ Γ. Παλαιοκρασσά, καθώς συνδυάστηκε με έντονο παρασκήνιο, φήμες, ψιθύρους, συναντήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες και ασάφειες. Το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές διεργασίες συντελούνται στο πλαίσιο που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιέγραψε: Τα 900 εκατ. ευρώ του προγράμματος επενδύσεων της ΔΕΗ και τα 1,7 δισ. ευρώ των ετήσιων προμηθειών της. Πάντως ο κύριος παράγοντας που συμπληρώνει το σκηνικό είναι η προωθούμενη νέα, «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί πλέον να γίνει πράξη και μετά το τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, η συνολική πορεία της ΔΕΗ και η θέση της στο νέο περιβάλλον σε σχέση με τα συμφέροντα ομάδων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν και διαγκωνίζονται στην αγορά. Εξάλλου η «απελευθέρωση» είναι το σημείο συμφωνίας όλων των «αντιμαχόμενων» επιχειρηματικών πλευρών (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Λάτσης κ.ά.) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η τελευταία φάση της παραίτησης Παλαιοκρασσά - καθώς η υπόθεση κρατάει μήνες - ξεκίνησε με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, όπου μίλησε για την επίθεση που δέχεται από σύστημα διαπλοκής το οποίο «χαίρει διακομματικής προστασίας», ενώ τόνισε ότι «μαέστροι» της επίθεσης είναι «υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη υπουργείων»! Ακολούθησε η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να πείσει ότι οι καταγγελίες αφορούσαν το παρελθόν. Κάπου εκεί μπλέχτηκε και το όνομα του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε ότι αν υπονοείται ανάμειξή του θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Γ. Παλαιοκρασσάς κάνει την καθοριστική δήλωση: Δεν εννοούσε τον υπουργό, μιλούσε όμως για το παρόν. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Θ. Ρουσόπουλος ουσιαστικά απέσυρε την κυβερνητική στήριξη. Χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΔΕΗ κλήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ θεωρούνταν σίγουρη η παραίτησή του. Μετά τη συνάντηση ο Δ. Σιούφας δήλωσε: «του ζήτησα αν έχει στοιχεία για κυβερνητικά στελέχη, τα στοιχεία αυτά να τα παραδώσει μέχρι στις 6 το απόγευμα στον εισαγγελέα, άλλως να υποβάλει την παραίτησή του». Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής ζήτησε τηλεφωνικά από τον Γ. Παλαιοκρασσά την παραίτησή του. Η έγγραφη παραίτηση αναμένεται σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα από την εξέλιξη, αλλά επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης για το διαρκές... κενό διοίκησης στη ΔΕΗ.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση με τον Παλαιοκρασσά, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «"Τα παιδία παίζει". Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Εδώ υπάρχει μία μάχη επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει το μεγάλο πακέτο και τον έλεγχο της ΔΕΗ. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Παλαιοκρασσάς εκπροσωπεί έναν επιχειρηματικό όμιλο ή άλλο. Αυτά δε μας αφορούν. Εμείς "είμαστε σε άλλο γήπεδο". Είμαστε στο γήπεδο που λέει ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει ν' ανήκει στο δημόσιο και, μάλιστα, παραπέρα ν' ανήκει στο λαό, που σημαίνει φτηνό ρεύμα. Επίσης, υποστηρίζουμε τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ΔΕΗ, είμαστε αντίθετοι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επομένως, εμείς δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική να επιλέξουμε ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι ο καλύτερος να εκμεταλλευτεί τον τομέα της ενέργειας. Γι' αυτό το παιχνίδι πρόκειται. Επί της ουσίας είναι τραγωδία. Δεν είναι παιχνίδι. Παίρνει, όμως, τη μορφή του παιχνιδιού. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Εντάξει θα φύγει ο κ. Παλαιοκρασσάς και θα 'ρθει ένας κύριος "Κρασάς". Θ' αλλάξει η γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κι όλα τ' άλλα;».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων

Μιλώντας χτες στη Λάρισα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Το ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις είναι θετικό, άσχετα αν δεν έχουν πάρει τις μορφές πάλης που είχαν παλιότερα. Θα μπορούσε να μην υπάρχει τίποτα. Κι αυτός είναι ο ρόλος των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών που βαδίζουμε μαζί. Θα μπορούσε να υπάρχει "παγωνιά", "νέκρα" για μεγάλο διάστημα, όχι οριστικά.

Ας δούμε, όμως, κι άλλη μια πλευρά. Πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις, φαίνεται ότι υπάρχει κι ένα πολιτικό συμπέρασμα, που έχει βγάλει ένα μέρος της αγροτιάς, ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Δηλαδή, καταλαβαίνει ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς ότι σήμερα, με το να πεις, π.χ., για το επίδομα καυσίμων, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά του γιατί είναι ένας κατήφορος. Κι επομένως το να τον βάλεις "σ' ένα δίχτυ" και να φτάσει μέχρι τη μέση του γκρεμού... το δίχτυ θα σπάσει και θα πέσει παρακάτω.

Τι πρέπει να καταλάβει αυτός ο κόσμος. Οτι πρέπει ν' αλλάξουν οι μορφές πάλης κι όταν λέω ν' αλλάξουν οι μορφές πάλης, εννοώ ότι μορφή πάλης είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Πρέπει ν' αλλάξουν οι πολιτικές επιλογές της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι μια διαδικασία, κατά τη γνώμη μας, ωρίμανσης. Αυτές οι κινητοποιήσεις δε δείχνουν ότι η αγροτιά είναι ευχαριστημένη. Δείχνουν ότι η φτωχή αγροτιά είναι προβληματισμένη, ή, αν θέλετε, δεν έχει υιοθετήσει ακόμα τον άλλο δρόμο. Τη μοναδική διέξοδο που έχει. Είναι σε μια διαδικασία προβληματισμού. Γι' αυτό σας λέω, δεν μπορεί να κρίνει κανείς τα πράγματα από τον αριθμό των απεργιών. Οταν η επιλογή πολιτικού προσανατολισμού και ψήφου συνδέεται με την οργάνωση, δηλαδή, πρέπει τα ταξικά συνδικάτα, οι αγωνιστικοί αγροτικοί σύλλογοι, να γραφτεί ο κόσμος να δράσει συλλογικά, διότι αν αναθέσεις τους αγώνες σου ή να τις οργανώσουν οι ξεπεσμένες ηγεσίες ή δυνάμεις αγωνιστικές που δεν επαρκούν από μόνες τους, τότε κι αυτοί οι αγώνες θα δυσκολευτούν. Δεν κουράζεται η ΝΔ από τους αγώνες, δεν κουράζεται το ΠΑΣΟΚ από τους αγώνες, ούτε η ΕΕ φοβάται από μόνους τους αγώνες. Τι φοβάται; Την ανερχόμενη οργανωμένη πάλη και την πολιτική συνειδητοποίηση. Γι' αυτό εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία και πολιτικοποιούμε τη μάχη των εκλογών. Να επέλθει βαθύ ρήγμα στο συσχετισμό δύναμης. Και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την άλλη μέρα από τις τοπικές εκλογές. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΣΕΓΕΣ
Καταγγέλλει την πολιτική της Διοίκησης

Τις αντισυνεταιριστικές επιλογές της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη Συνομοσπονδία. Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 4 Νοέμβρη ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ μια μελέτη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, με την εν λόγω μελέτη:

  • Προτείνεται ως σανίδα σωτηρίας, η μείωση του προσωπικού της κατά 30%, χωρίς κανένα σχεδιασμό για τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, χωρίς καμία αναφορά για τη λειτουργική σύνδεση και επικοινωνία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) με την ΠΑΣΕΓΕΣ για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος και την επιθυμούμενη αποτελεσματικότητα προς όφελος των συνεταιρισμένων αγροτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση προσωπικού - κατά 45% - από τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη, που συνθέτουν τις υπηρεσίες αιχμής της ΠΑΣΕΓΕΣ και που αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ ΕΑΣ και ΠΑΣΕΓΕΣ!
  • «Καταργούνται ολόκληροι τομείς της αγροτικής οικονομίας, καθώς διαλύεται το τμήμα δασικής οικονομίας, αδιαφορώντας για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, δεν κατοχυρώνεται καμία θέση Γεωτεχνικού επιστήμονα, είναι ελλιπέστατη η πρόβλεψη για αντιμετώπιση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, γεωργικών συμβουλών και πιστοποίησης ποιότητας (οι δραστηριότητες αυτές μεταφέρονται σε υπό ίδρυση ανώνυμη εταιρία) συρρικνώνεται το αναπτυξιακό και φορολογικό αντικείμενο, ενώ αντίθετα προβλέπεται η απασχόληση 5 δημοσιογράφων στο γραφείο Τύπου». Ομως, όπως τονίζεται, το οργανόγραμμα του υπηρεσιακού μηχανισμού της ΠΑΣΕΓΕΣ «τρέχει» να αποκαταστήσει τους δύο συμβούλους που έχει ο Πρόεδρος Τζ. Καραμίχας, για το 4ο ΚΠΣ από τους οποίους ο ένας είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ και η άλλη αρχαιολόγος.
  • Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ πρωτοστατεί στην ίδρυση κάθε μορφής εταιριών, συμμετέχοντας στο κεφάλαιό τους, εκχωρώντας δραστηριότητες σε αυτές, αποψιλώνοντας τις υπηρεσίες της με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το προσωπικό της ως υπεράριθμο. Στις εταιρίες αυτές οι προσλήψεις και η μισθοδοσία είναι "κατά το δοκούν"».

Καταλήγοντας, το Σωματείο Εργαζομένων, υπογραμμίζει ότι «οι επιλογές αυτές κινούνται όχι μόνο σε αντιαναπτυξιακή αλλά και σε αντισυνεταιριστική κατεύθυνση, δεν προωθούν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος και πολύ σύντομα θα φανούν οι αρνητικές επιπτώσεις με οδυνηρές συνέπειες για όλους μας».

Η κατάντια της ΠΑΣΕΓΕΣ...

Ανάλογη της κατάντιας που έχει επιφέρει στην ΠΑΣΕΓΕΣ η υπάρχουσα πρασινογάλαζη διοίκηση ήταν η ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας. Μετά την τελετή για τα 70χρονα της ΠΑΣΕΓΕΣ, έγινε προχτές το απόγευμα μια Γενική Συνέλευση παρωδία. Ξεκίνησαν κάπου 80 αντιπρόσωποι σε σύνολο 130, για να μείνουν πολύ σύντομα καμιά σαρανταριά. Μίλησαν 6-7 και, τελικά, 38 ψήφισαν αυτά που ήθελε η πρασινογάλαζη διοίκηση και 5 ήταν κατά. Κάποτε οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις ήταν μαζικές, κρατούσαν δύο μέρες και γινόταν ζωντανός διάλογος. Τούτη κράτησε... μόλις τρεις ώρες. Αν αυτό δεν αποτελεί δείγμα για το πώς κατάντησαν την ΠΑΣΕΓΕΣ οι διοικούντες της, τότε τι είναι; Αλλά πώς να μην καταντήσει έτσι η ΠΑΣΕΓΕΣ, όταν ο πρόεδρός της «στεναχωριέται», γιατί παίρνει λιγότερα από έναν διοικητή τράπεζας κι από έναν πρόεδρο ΔΕΚΟ... Ομως, η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι συνεταιριστική οργάνωση και όχι τράπεζα. Και οι αποδοχές του Τζανέτου Καραμίχα είναι προκλητικές. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ παίρνει σε ένα μήνα όσα βγάζει σ' ένα χρόνο η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών! Επίσης η ΠΑΣΕΓΕΣ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το συνεταιριστικό κίνημα και τους αγρότες και όχι για να επιδιώκει ο καθείς να ικανοποιεί τις όποιες μωροφιλοδοξίες του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ