ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Φωνή λαού υπέρ της Μπολιβαριανής διαδικασίας

Μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξης του Τσάβες χτες, δύο μέρες πριν τις εκλογές

Από τη μεγάλη χθεσινή διαδήλωση στο Καράκας, κατά του σαμποτάζ των εκλογών από την αντιπολίτευση

Associated Press

Από τη μεγάλη χθεσινή διαδήλωση στο Καράκας, κατά του σαμποτάζ των εκλογών από την αντιπολίτευση
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελανοί στην πρωτεύουσα Καράκας και χιλιάδες άλλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας της Βενεζουέλας έδωσαν μαχητικό «παρών» στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν εκ μέρους του «Μπλοκ της Αλλαγής» δηλαδή των κομμάτων που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία», όπως το Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το «Μπορούμε» και άλλα. Μοναδικός σκοπός των κινητοποιήσεων, η καταδίκη της συνωμοσίας της αντιπολίτευσης που βρίσκεται εν εξελίξει και ενορχηστρώθηκε από την Ουάσιγκτον για σαμποτάρισμα των εκλογών.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικολάς Μαδούρο, που ηγήθηκε του τμήματος της διαδήλωσης από την πλατεία Μορέλος έως το Κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε: «Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές. Με την αντιπολίτευση ή όχι». Είμαστε πανέτοιμοι. Για όλα». Ανάλογα και τα αισθήματα των Βενεζουελανών που πλημμύρισαν τους δρόμους δηλώνοντας «έτοιμοι» και πάντα στο πλευρό της «Μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» και πάντα σε επαγρύπνηση, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν ότι η κίνηση αυτή για αποχή εκ μέρους βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ίσως αποτελεί προανάκρουσμα για ένα ακόμη πραξικόπημα ή καλύτερα προσπάθεια πραξικοπήματος.

Μέχρι στιγμής η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει συνθήκες αποσταθεροποίησης έχουν πέσει στο κενό, παρότι μετά τη «Δημοκρατική Δράση» (AD), το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (COPEI) και το κόμμα «Σχέδιο Βενεζουέλα» (Proyecto Venezuela), τώρα και το κόμμα «Δικαιοσύνη Πρώτα» (Primero Justicia) δυο μόλις μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής - όπου θα εκλεγούν τα 167 μέλη της Βουλής, 12 εκπρόσωποι για το Κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής και 5 για το Κοινοβούλιο των Ανδεων - προσχώρησε σε αυτούς που απόσχουν. Εντούτοις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κόμμα Primero Justicia θα δώσει το «παρών» στις προεδρικές εκλογές του 2006 και ο Χούλιο Μπόρχες θα είναι ο υποψήφιός του. Τι δηλώνουν για την αποχώρηση; ότι «οι εκλογές δε θα είναι καθαρές»...

«Η αντιπολίτευση οδεύει προς συντριπτική ήττα και γι' αυτό εγκαταλείπει την εκλογική αρένα», θα δηλώσει και ο αντιπρόεδρος Βινσέντε Ράνχελ. Διά του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλατφόρμα της αντιπολίτευσης δεν αποσπούσε περισσότερο του 10% των ψήφων. Παράλληλα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε εκ νέου χτες τις συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) και της ΕΕ, που εξερχόμενοι δήλωσαν ότι τα πάντα δείχνουν «έτοιμα» και οι «συνθήκες διεξαγωγής θα είναι άριστες».

Ουσιαστικά οι δηλώσεις των παρατηρητών αποτελούν απάντηση στις «προβεβλημένες» αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «μη καθαρότητας» και εάν η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θεωρείται «από την αντιπολίτευση πιστή στον πρόεδρο Ούγο Τσάβες» ανάλογος ισχυρισμός δεν μπορεί να ισχύει φυσικά για τους παρατηρητές του ΟΑS και της ΕΕ.

Μοναδικός στόχος της αποχής είναι η αποσταθεροποίηση και η αμφισβήτηση του αποτελέσματος, γι' αυτό και τα ιδιωτικά ΜΜΕ καλούν τον κόσμο να απέχει, δηλώνουν από κοινού ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου «Τελεσούρ», Αντρές Ισάρα και η Ελένα Σλακέδο, διευθύντρια του Εθνικού Ραδιοφώνου της Βενεζουέλας (RNV), που τονίζουν επίσης ότι ανάλογη τακτική είχαν ακολουθήσει και κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Απρίλη του 2002. Σε αυτό το κλίμα πρέπει να ενταχθεί και η ένταση και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην πόλη Τρουχίγιο, όπου ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε από σφαίρα.


ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Οι δολοφονίες συνδικαλιστών συνεχίζονται

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο Αλμπερτ Τερεντάνο, 41 ετών, διακεκριμένος συνδικαλιστής και στέλεχος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιθαγενών, δολοφονήθηκε την Τρίτη από έναν «άγνωστο» που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, στην πόλη Μπανγκέντ, ανέφεραν χτες η αστυνομία των Φιλιππίνων και συνάδελφοι του δολοφονηθέντος. Ο Τερρεντάνο ήταν πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Μεταρρύθμισης, μέλος των Υποστηρικτών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αμπρα και του Νομικού Κέντρου για τους Ιθαγενείς Λαούς της Κορδιγιέρα.

Ο αιδεσιμότατος Τζόρνταν Ρίβας, που επίσης ανήκει στην οργάνωση Υποστηρικτές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αμπρα, δήλωσε ότι ο δολοφονηθείς Τερεντάνο είχε πει σε φίλους του πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ανθρώπους που γνώριζε -- ήταν αστυνομικοί. Ο Τερεντάνο ήταν ιδιαίτερα ενεργός τους τελευταίους μήνες, στρατολογώντας στη νέα οργάνωση Θάρρος, η οποία αντιτίθεται στην Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, δεκάδες μέλη.

Τη Δευτέρα, επίσης «άγνωστοι» πυροβόλησαν και σκότωσαν το Χοσέ «Πέπε» Μανεγκντέγκ, συντονιστή του κόμματος Μπαγιάν Μούνα (Πρώτα η Πατρίδα). Ηταν το έβδομο μέλος του κόμματος αυτού που δολοφονείται αυτό το μήνα και ο 72ος από την ανάληψη των καθηκόντων της Αρόγιο το 2001. Μόνο φέτος, οι φονευθέντες, σε «ανεξιχνίαστες» κατά ...διαβολική σύμπτωση, υποθέσεις, συνδικαλιστές και αριστεροί ξεπερνούν τους 20. Στελέχη της αριστεράς στις Φιλιππίνες αποδίδουν το κύμα δολοφονιών ανθρώπων που αντιτίθενται στις πολιτικές της Αρόγιο αλλά και στην άγρια εκμετάλλευση των πολυεθνικών και των τοπικών επιχειρήσεων στις ίδιες τις δυνάμεις ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ