ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή στους εκτελεσθέντες ανάπηρους πολέμου

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση τιμής στο «Σωτηρία»
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση τιμής στο «Σωτηρία»
«Εγινε μπλόκο στα νοσοκομεία που μένουν οι ανάπηροι πολέμου της Αλβανίας. Οι ταγματασφαλίτες άρπαξαν τους ανάπηρους!»...

Εξήντα δυο χρόνια μετά την τραγική εκείνη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943, που οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών έκαναν πογκρόμ σε 19 νοσοκομεία της Αθήνας, συλλαμβάνοντας 15.000 ανάπηρους της Εθνικής Αντίστασης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποίησε χτες εκδήλωση τιμής και μνήμης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στο μνημείο των 283 εκτελεσθέντων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Χάρης Χουρδάκης, στέλεχος της ΣΕΑΑΝ, αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της επετείου. Σ' αυτήν τη μαύρη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943, που οι ταγματασφαλίτες, με τις πλάτες των Γερμανοφασιστών κατακτητών, μπήκαν στα νοσοκομεία, όπου είχαν βρει καταφύγιο 15.000 ανάπηροι πολέμου της Αλβανίας, στοχεύοντας να χτυπήσουν τη δράση που είχαν αναπτύξει οι ανάπηροι μέσα και από τις γραμμές του ΕΑΜ για τη λευτεριά του ελληνικού λαού. Οι ταγματασφαλίτες μπήκαν στα νοσοκομεία, ξυλοκόπησαν και προπηλάκισαν τους αναπήρους, τους φόρτωσαν σε αυτοκίνητα χωρίς τα ξύλινα μέλη τους, χωρίς τα γυάλινα μάτια τους και τους πήγαν στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα. Εγιναν 283 εκτελέσεις.

«Οι ανάπηροι μπορούν ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα να αγωνίζονται για την αλλαγή της κοινωνίας. Οι αγώνες τους αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες τους λαού. Σήμερα διεξάγουμε έναν άλλο πόλεμο, για τα κοινωνικά μας δικαιώματα και μπορεί οι αντίπαλοι να φαίνονται ισχυροί, αλλά οι λαοί μπορούν να δώσουν απάντηση αν θέλουν», επισήμανε ο Χ. Χουρδάκης. Και κάλεσε στην αυριανή κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στη Βουλή, για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη κάτω απ' τα πανό του ΠΑΜΕ.

«Γηράσκουμε αεί αγωνιζόμενοι! Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν!». Το στίγμα αυτό έδωσε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης ο Σπύρος Διλιντάς, που έζησε το πογκρόμ ως γραμματέας της νοσοκομειακής επιτροπής της Μονής Πετράκη. «Εγώ παρά την ηλικία μου συνεχίζω. Στις σημερινές συνθήκες, χρέος έχουμε όλοι να αγωνιστούμε μέσα από το ΠΑΜΕ», υπογράμμισε.

«Σ' αυτόν το μικρό χώρο κρύβεται η ιστορία ενός μεγάλου αγώνα. Οφείλουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές, που μας οδηγούν με το παράδειγμά τους. Το ΚΚΕ κάνει αυτό που έκανε πάντα, οργανώνει την πάλη του λαού, την αντίστασή του, για να κατακτήσει τα δικαιώματά του, τον πλούτο που παράγει», τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γιάννης Μπίστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ενώ παραβρέθηκε και η Νότα Παναγοπούλου, σύνδεσμος της Αχτίδας Αναπήρων την περίοδο της Αντίστασης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη ΣΕΑΑΝ, το ΚΚΕ και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέστηκαν.

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου «Σωτηρία», αφού όχι μόνο δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά διαμαρτυρήθηκε και σε στελέχη της ΣΕΑΑΝ, γιατί η εκδήλωση έγινε χωρίς ειδική άδεια!

Την Κυριακή στο Γοργοπόταμο

Εκδήλωση για την ανατίναξη της Γέφυρας

Την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκέμβρη τιμούν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι αγωνιστές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων, οι απόγονοι και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας, σε εκδήλωση που οργανώνεται στο Γοργοπόταμο. Οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης, οι κομμουνιστές, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι, αναμένεται να φθάσουν στο Γοργοπόταμο από κάθε σημείο της χώρας με πούλμαν, ΙΧ και όποιο άλλο μέσο προσφέρεται. Ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλεί όλες τις ΕΑΜογενείς Οργανώσεις - μέλη της να συμμετάσχουν με τα τιμημένα λάβαρά τους, οργανώνοντας, ταυτόχρονα, τη μετακίνηση των αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης στο χώρο της εκδήλωσης.

Ετσι, τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για το Γοργοπόταμο με αναχώρηση, την ίδια μέρα, από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 π.μ., τηλ. 210.8831.368 και 210.8234.296. Επίσης, εκτός των άλλων, βάζουν πούλμαν την ίδια μέρα και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

-- Χαϊδαρίου (δωρεάν), με αναχώρηση ώρα 7 πμ από το Παλατάκι.

-- Λουτρακίου - Περαχώρας (δωρεάν), αναχώρηση ώρα 6 πμ έξω από την ΑΤΕ Λουτρακίου (τηλ.: 27440/28589 και 28295).

-- Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, αναχώρηση ώρα 7 πμ, από πλατεία Αγ. Δημητρίου.

-- Καλλιθέας, αναχώρηση ώρα 6.45 π.μ. από πλατεία Δαβάκη.

-- Ν. Ηρακλείου, δωρεάν, αναχώρηση ώρα 7 π.μ. από κιν/φο «Τρία Αστέρια».

-- Λαυρίου (δωρεάν) με αναχώρηση, ώρα 6 π.μ., από το άγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο.

-- Περιστερίου (δωρεάν), αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από πλατεία Δημαρχείου (εκκλησία Ευαγγελίστριας).

-- Πειραιά, αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από Αγία Τριάδα.

-- Βύρωνα, αναχώρηση ώρα 6.45 π.μ. από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου). Τηλ. 210.7656.874 και 210.7654.415.

-- Κηφισιάς (δωρεάν), αναχώρηση ώρα 7.30 π.μ. από Πλάτανο (τηλ. 210.8016.977).

-- Μαρουσιού με αναχώρηση ώρα 7.30 π.μ., από τα γραφεία του Παραρτήματος (Μιλτιάδου 4, τηλ. 210.8021.507).

-- Ηλιούπολης με αναχώρηση 7 π.μ. από τα γραφεία (Ελ. Βενιζέλου 146, τηλ. 210.9923.590).

-- Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας αναχώρηση από Δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας ώρα 7 π.μ. (τηλ. 210.2530.706 και 210.2776.879).

Πούλμαν θα ξεκινήσουν, την Κυριακή, επίσης, από Μελίσσια, ώρα 7.30 π.μ. από Ζωοδόχου Πηγής (δωρεάν). Από Πεύκη, ώρα 7.30 π.μ. από τη 13η στάση Λεωφ. Ειρήνης και 7.40 από Πλατεία Δημοκρατίας (δωρεάν, τηλ.: 210.8050.871).

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) δρομολογούν πούλμαν (δωρεάν) από το Παλαιό Δημαρχείο, στην Αθηνάς, ώρα 7 π.μ., τηλ. 210.3249.037.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου -Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς», η ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των Θυμάτων διοργανώνουν διήμερη εκδρομή για το μνημόσυνο της Κυριακής 4.12.2005, που γίνεται στη μνήμη των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, το Δεκέμβρη του 1943, στον κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά (Γυθείου). Η αναχώρηση του πούλμαν θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, ώρα 8 π.μ., μπροστά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό δημαρχείο) της Αθηνάς. Για συμμετοχή: 6977252204, 210/8837086 και 8234296.

Συνέδριο για τις γερμανικές οφειλές

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα», που αρχίζει σήμερα Παρασκευή 2.12.05 και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005 στους χώρους του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει σήμερα, ώρα 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου (Πατησίων 76).

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

ΠΕΑΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλεται η κυβέρνηση

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, που συνήλθαν στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στις 13/11/2005, και καταγγέλλουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, ο οποίος -όπως προηγούμενα και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ για να συζητήσουν για τα προβλήματα της Αντίστασης και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι, επιβεβαιώνεται ότι ο κύριος Καραμανλής πηγαίνει στους τόπους εξορίας των αγωνιστών, στα ξερονήσια, απλώς για λόγους ψηφοθηρικούς, τονίζεται.

Με το ίδιο ψήφισμά τους οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ Πειραιά καταγγέλλουν τη γερμανική κυβέρνηση για την προσβολή σε βάρος της Διεθνούς Οργάνωσης των Αντιστασιακών, της FIR, που τη χαρακτηρίζουν σαν «ακροαριστερή» οργάνωση και τους αγωνιστές αντιστασιακούς επικίνδυνους!

Ακόμα, διαμαρτύρονται: Για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα του, όπως και του κυπριακού λαού, ενώ καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τις ιμπεριαλιστικές απειλές κατά του λαού της Συρίας και των άλλων λαών που αντιστέκονται. Τέλος, διαμαρτύρονται για την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να καταστρέψει το Μαυσωλείο του Λένιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ